Slechts een achttal kilometer vanaf de in het noordoosten van Thailand gelegen plaats Phrae ligt het Phae Mueang Phi Park, ook wel ‘The Grand Canyon of Phrae’ genoemd.

In de Thaise benaming tref je de woorden Muang Phi aan; plaats van de geesten. Het park mag je zien als een kleine uitgave van Monument Valley uit de Amerikaanse staat Arizona. Grillige pieken en vreemdsoortige rotsformaties die op de Thai, gezien de naamgeving en het ontzag voor geesten, een spookachtige indruk maken.

Het ontstaan

Erosie van de aardkorst, regen, wind en temperatuursverschillen hebben de zachtere lagen van de zandsteenformaties aangetast en doen verdwijnen. Lopend langs de grillig gevormde overeind gebleven hardere steenlagen kom je tot het besef dat dit alles in de loop van miljoenen jaren is ontstaan en wat ben je als mens dan toch nietig en klein. Daarbij bedenkend dat weer miljoenen jaren verder al hetgeen we nu zien door de erosie ook weer verdwenen zal zijn. Hoe zal de wereld er dan uit zien?

Lalu

Een ander, 700 kilometer vanaf Phae Muang Phi gelegen gelijksoortig fenomeen is Lalu waarover alweer vier jaar geleden op Thailandblog een verhaal verscheen: www.thailandblog.nl/toerisme/lalu/ Ook hier kom je evenmin als in Phrae nauwelijks toeristen tegen en kun je op je dooie gemak tussen de schitterende rotsformaties wandelen. Lalu is per auto gemakkelijk te bereiken vanuit de grensplaats Aranyaprathet. Volg daar de highway 348 en ga vervolgens naar de 3486. De weg naar Lalu staat redelijk goed aangegeven totdat …. je er bijna bent.

Slimmeriken

Het is al weer een tijd geleden, om precies te zijn in maart 2011, dat ik moeiteloos naar Lalu reed en in alle rust in mijn eentje tussen de rotsformaties wandelde. Nu vier jaar later is de bewegwijzering er naar toe nog steeds perfect totdat je in het kleine nietige dorp Ban Nong Phak Wan bent beland. Het natuurwonder lijkt daar van de aardbodem te zijn verdwenen. Vier jaar geleden bereikte ik met zogezegd mijn ogen dicht in een mum van tijd het fenomeen Lalu. Helaas kwam ik ditmaal, hoewel ik er vlak bij was, zelfs na driemaal in mijn beste Thai vragend er niet terecht. Waar wel? Bij een gebouwtje waar enkele landbouwtractoren staan. Daar, daar en nergens anders moest ik zijn volgens mijn laatste ‘adviseur’. En…jawel deze vreemdeling werd verwezen naar een bord met het tarief om gemotoriseerd naar en langs het natuurverschijnsel te worden vervoerd. Tarief: 200 baht en uiteraard honderd meer voor deze niet-Thai. Vervoermiddel, een landbouwtrekker met daarachter een platte kar met daarop een parasol gemonteerd.

Maharadja

Mijn tractor bestuurder bestijgt het ros en zelf neem ik plaats op de kar. Zittend onder de parasol voel ik me als een maharadja. Jammer dat een aantal mooie dames in lange fleurige jurken de parasol boven mijn hoofd bewegend, ontbreken. Hobbelend bereiken we na enkele minuten Lalu waar het allemaal om te doen is. Uiteraard is er in de afgelopen vier jaar niets maar dan ook totaal niets veranderd. Hobbelend rijden we over het ‘parcours’. Eerlijk gezegd een leuke ervaring, maar al dat gehobbel laat je maag in opstand komen. Dom dat ik het zelf niet kon vinden.

5 reacties op “De ‘Grand Canyons’ van Thailand: Phae Mueang Phi Park”

 1. Peter zegt op

  Joseph,

  Toevallig vertrek ik maandag naar Chiang Rai en verblijf daar ’n aantal dagen. Het gebied, door jou omschreven, ga ik zeker bezoeken. Heb je (of andere lezers) voor mij nog wat tips in die omgeving? Natuur watervallen geisers leuke bergdorpjes? Ik heb eigen vervoer.

  Reeds bedankt voor de reacties.

 2. Wim van Doorn zegt op

  Ik ben daar ook geweest. Gezien het typerende landschap is geen twijfel mogelijk. Ik kan daarom zowel bevestigen dat het bijzondere landschap daar bepaald geen massatoerisme trekt, als dat de weg erheen geen probleem is totdat je er bijna bent. Nou werd het toch niet echt een probleem voor mij, want de man (een Thai was dat) die mij er heen reed (in zijn auto) moest wel even zoeken (en zelfs de weg vragen) maar dat vergde toch geen lang oponthoud, laat staat dat we moesten overstappen in een plaatselijk voertuig.
  Het lijkt wel of er maar een enkele richtingaanwijzer ontbreekt, en wel gewoon de laatste. Het wil mij voorkomen dat dat wel eens niet anders dan een elegant slimmigheidje van de man met de tractor zou kunnen zijn.

 3. Jay zegt op

  Ongeveer 30km ten zuiden van Nan bij Na Noi is een soortgelijk park genaamd Sao Din (aard pilaren) iets groter dan Lalu.

 4. peter zegt op

  Ik kan hem wel plaatsen in een soort Bryce canyon
  De vergelijking met de Grand Canyon vind ik wel te ver gaan.
  Zijn niet veel plaatsen welke deze eenzelfde eer aan doen.
  Als je daar boven staat met dat immense uitzicht, dan word je wel even stil en voel je je klein.
  Kan ik iedereen aan raden.

 5. TaRuud zegt op

  Het is te vinden op Google Earth via search ” Lalu, Thap Rat, Ta Phraya District, Sa Kaeo, Thailand”. Als je op “streetview” clickt zie je zelfs een blauwe lijnj. Daar kun je het poppetje naar toe slepen en dan kun je door het park “rijden” zonder hobbels….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website