Het grote Boeddhabeeld kan je niet missen: op de top van Pratumnak Hill, tussen Pattaya en Jomtien Beach, steekt hij met 18 meter boven de bomen uit. Deze Big Buddha – de grootste in de regio – is de belangrijkste attractie van de Wat Phra Yai, een tempel gebouwd in de jaren 1940 toen Pattaya nog slechts een vissersdorpje was.

In en bij de tempel kan je ook vele kleinere Boeddhabeelden bewonderen. Het gedeeltelijke uitzicht op Jomtien Beach is fraai. Bezoek ook de paviljoenzaal met het prachtige geschilderde mozaïek op de muren.

Een ander opvallend detail is de trap naar de tempel met de gouden draken langs de leuning en natuurlijk de zevenkoppige mythische slangen, Naga’s genaamd. Eenmaal boven, zie je Boeddhabeelden in verschillende houdingen (sommige zitten, anderen liggen of staan), die representatief zijn voor verschillende dagen van de week. In Thailand is je geboortedag erg belangrijk. De houding van de  Boeddha die bij jouw geboortedag hoort, vraagt dan ook extra aandacht en respect.

Onderaan de trap zie je weer de bekende vogeltjes in te kleine kooitjes die je ‘vrij kunt kopen’ voor je karma. Doe er niet aan mee, want het is in feite dierenmishandeling.

Een populaire activiteit tijdens het bezoeken van Big Buddha Hill in Pattaya is het luiden van de klokken met een grote stok, met als gevolg weer wat extra geluk. En dat klopt, want dezelfde avond zullen alle vrouwen in de bar jou een ‘handome man’ vinden, ook al ben je zo lelijk als de nacht.

Pratumnak Hill ligt op slechts 2 km van Zuid Pattaya en de toegang tot de tempel is gratis. Als je vervoer nodig hebt, brengt een songtaew (baht-bus) je daar voor ongeveer 200 baht. Tegenover Wat Phra Yai is een Chinees heiligdom gewijd aan Confucius, Guan Yin en een taoïstische tempel die naderhand kan worden verkend.

Adres: Sataranaprayot Road, Pattaya, Thailand
Openingstijden: Ma-zo 08:00 – 22:00 uur.

9 reacties op “De Big Buddha van de Wat Phra Yai in Pattaya, een indrukwekkend uitzicht”

 1. Yannick Abbink zegt op

  Heb hier zelf ook een klein stukje over getypt in mijn reisverslag!

  Ook staat er hier op een heuvel vlakbij Pattaya een gigantische Buddha. Deze was zeker wel 3 meter hoog, als het geen 4 is. Dit is volgensmij een vrij toeristische attractie waar veel mensen vanuit Pattaya, maar ook toeristen zoals ik, op af komen. Van tevoren is het de bedoeling om een kaarsje, 3 stokjes wierrook en een klein velletje papier met wat goudkleurig spul erin te halen. Dit haal je dan voor 20 Baht. Het is hier de bedoeling dat je eerst een kaarsje aansteekt, wat kaarsvet laat lekken, om daar vervolgens je kaarsje in te zetten. Vervolgens is het de bedoeling om de wierook aan te steken, en neer te knielen voor de zogenaamde ‘Big Buddha’. Je mag hierbij absoluut je schoenzolen niet aan Buddha laten zien, want dat is een grove beledeging. Ook is het niet de bedoeling om hier op slippers, badkleding of ongepaste kleding rond te lopen.
  Vervolgens pak je het papiertje en pak je het net beschreven goudkleurige spul en druk je dit op een Buddha beeld. Voor goed geluk kan je ook een stukje op je eigen voorhoofd plakken.
  Verder heb je nog de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken en op het water te zetten (uiteraard ook tegen betaling) of geld in de buik van Buddha gooien. Dit zou ook allemaal goed geluk moeten brengen.
  Zo gauw je hier klaar mee was kan je 20 meter verder genieten van een prachtig uitzicht. Je keek uit op eilanden, met daarvoor de zee, en daarvoor weer de stad Pattaya. Een indrukwekkend gezicht.

 2. kees zegt op

  Je geboortedag vind men inderdaad heel belangrijk. Ik weet nog goed dat toen men dit voor de eerste keer aan mij vroeg , en ik het niet wist , ze heel raar stonden te kijken. Veel Thai zijn er van overtuigd dat bepaalde geboortedagen goed bij elkaar passen , en andere absoluut niet. Het enige dat ik nog weet is dat vrijdag en dinsdag een uitstekende match is.

  • Johnny BG zegt op

   Als niet Thai zou ik heel raar kijken als je je eigen geboortedatum niet weet. Aan de andere kant is het aan de persoon zelf of het belangrijk is als je maar weet dat een wc pot er niet voor is om je haar te wassen.

   • Maryse zegt op

    Beste Johnny,

    Kees heeft het over geboortedag, niet datum. Natuurlijk kent iedereen zijn geboortedatum! De geboortedag is iets anders, de mijne weet ik ook niet want dat staat niet om mijn geboortecertificaat. Niets vreemd aan.

    • Oscar zegt op

     Geboortedag kan je opzoeken via Google. Een fluitje van een cent als je het graag wilt weten

   • Dieter zegt op

    De Thai bedoelen niet je geboortedatum maar wel welke dag van de week dat je geboren bent. Dit gaat van maandag tot zondag en ik denk dat weinig farang dat weten. Heb je als niet bhoedist ook nergens voor nodig.

    • Louis zegt op

     Op de heuvel waar de big Buhdda staat is een kiosk die kleine buhddabeeldjes verkoopt. Zij hebben een almanak waarin staat op welke dag je geboren bent als je hen je geboortedatum geeft. Heel eenvoudig….

   • Sjeng zegt op

    In grote delen van de wereld weten heel veel mensen hun geboortedatum niet omdat men daar niet het registratie systeem kent zoals we dat bv in Europa kennen. Dus zo vreemd is dat niet. Wat je met de vreemde opmerking over het toilet bedoeld ontgaat me volledig.
    Veel mensen weten ook niet dat het boeddhisme 8 en niet, zoals veel mensen denken, 7 “dag buddhas” heeft. Woensdag heeft er nl 2.

 3. TonJ zegt op

  Update:
  Het naast Wat Phra Yai gelegen Chinese heiligdom is al lange tijd gesloten.
  Maar het is de moeite waard om even tussen de betonnen versperringsblokken door te glippen en dan de verlaten plaats te bezoeken. Ik ben blijkbaar niet de enige, want bij het grote vrouwenbeeld wordt een olielampje brandend gehouden. Rechts voert een pad langs diverse muurschilderingen, daaronder een uitleg van het getoonde, ook in de Engelse taal. En beneden in het parkje een monumentaal bord, waarop de tijdloze zienswijze van Confucius wordt getoond over wat goed regeren inhoudt. Een uitgangspunt, dat politici ook nu nog als voorbeeld zouden kunnen nemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website