Thailand op dit moment

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: ,
30 september 2022

Na een onderbreking van 2½ jaar ben ik weer op reis gegaan naar Thailand en Cambodja. Beetje spannend want wat ga ik er aantreffen en zijn de problemen op Schiphol al opgelost? Vragen te over.

Om te beginnen: de incheck tijd bij de KLM balie verliep soepel en vrij snel kwam ik door de bagage controle en douane. Een echte meevaller om de reis te beginnen. Jammer dat ik al drie uur voor de vertrektijd instap klaar de wachttijd moest zien door te brengen. Drankjes zijn in de vertrekhal nog steeds aardig aan de prijs maar daarin vormt Schiphol geen uitzondering met andere luchthavens waar ook ter wereld en dat moeten we maar voor lief nemen. Overigens hoef je voor een koopje ook niet meer naar de zogenaamde taxfree shops te gaan. Het lijkt er op alsof alle reizigers over kapitalen beschikken als je naar de prijzen van het aanbod in bijvoorbeeld de aangeboden wijnen et cetera kijkt. Enkel en alleen de allerduurste topmerken staan er te koop.

Aankomst Bangkok

Na een voorspoedige vlucht zien we in Thailand ook veranderingen. Om te beginnen is het aankomstformulier dat meestal al in het vliegtuig ter invulling werd uitgereikt komen te vervallen. Bij aankomst worden je vingers van beide handen bij de douane gescreend en moet je even in een camera kijken. Uiteraard het paspoort tonen voor de onvermijdelijke stempel. Het is raadzaam om een formulier te kunnen tonen dat je Covid gevaccineerd bent. Zowel bij vertrek als aankomst in Bangkok werd daar naar gevraagd. Het fotootje op mijn telefoon was voldoende bewijs.

In een mum van tijd naar de aankomsthal waar de koffers al vrij snel arriveerden. Kortom naar beneden naar de Public taxistandplaats en richting Sukhumvit naar mijn hotel op Soi 11. Vreemd genoeg constateer ik op de weg vanaf het vliegveld ontzettend veel verkeer en de afslag naar Sukhumvit Road is een crime waar mijn taxi langdurig in de file moest staan. Overigens lijkt de Sukhumvit road steeds meer op een race circuit waar motoren, auto’s en tuk-tuks met veel lawaai en te hoge snelheid racen. De politie steekt er geen vinger naar uit. Over uitstoot zullen we maar zwijgen, maar die overtreft heel wat uitwerpselen van de koeien in Nederland waar de regering hier de mond van vol heeft. CO2 kent geen grenzen.

Bangkok

Verblijf een viertal dagen in de hoofdstad en constateer dat de toeristenindustrie nog lang niet op peil is en veel zaken het moeilijk hebben. Maar inventief als de Thaise regering is hebben ze daar iets op gevonden!

Bijna tegenover mijn hotel staat dagelijks een grote bus waarop in forse neonletters de tekst ‘Marijuana for sale Weed-Cannabis-thc & cbd’ staat te lezen. Op de voorzijde van de wagen ‘It’s finally legal’. Het is een genotsmiddel waaromtrent ik als ruime tachtiger totaal geen verstand heb maar constateer dat er blijkbaar heel wat verschillende ‘gerechten’ verkrijgbaar zijn. Ook op straat is het spul bijna overal verkrijgbaar. Voor de kenners; de prijzen voor weed variëren van 600 tot 900 bath per gram zo staat het te lezen. Vraag mij niet naar het verschil.

Toch een opmerkelijk verschijnsel dat het overal te koop wordt aangeboden en ongetwijfeld zal het volgens deskundigen niet al te lang meer duren alvorens ook hard drugs ten tonele gaan verschijnen.

Rond een uur of acht loop ik verder naar soi 7 waar de alom bekende Beergarden sinds jaren is gevestigd. Een blik naar binnen werpend zie ik slechts enkele dames wachtend op mannelijke klandizie die nauwelijks is te bespeuren. Er zal nog heel wat water door de Chao Praya rivier moeten vloeien alvorens het oude toeristenniveau weer is bereikt.

Pattaya

Na een paar dagen Bangkok reis ik verder naar Pattaya om aldaar de toestand in ogenschouw te nemen en niet te vergeten om sigaren voor een bekende blogger, vriend en pool enthousiast in Megabreak af te leveren. Ook in deze plaats is het nog geen rozengeur en maneschijn voor wat betreft het aantal toeristen. De warenhuizen, cafés en restaurants gaan nog steeds gebukt onder het wegblijven van veel toeristen. Toch kun je overal zonder mondkapje of welke andere restricties je overal vrij bewegen. Een uitzondering zijn de grote warenhuizen en de BTS, oftewel skytrain, in Bangkok waar bijna iedereen een mondkapje draagt.

Cambodja

Reis over enkele dagen nog voor een weekje naar Phnom Penh. Ingepland om mijn 30 dagen Thailand -die op dit moment nog gelden- niet te overschrijden. Maar daaromtrent later wellicht meer op dit blog. Let wel dat je voor dat land over een visum moet beschikken.

We kunnen dus weer reizen en hopelijk blijven wij ook verder van Corona gevrijwaard. Voor alle zekerheid straks bij thuiskomst toch voor het najaar maar weer even een prik halen om in januari -zoals in mijn geval gebruikelijk- mijn mooie Nederland, waar ik met veel plezier en genoegen woon, gedurende de wintermaanden weer vaarwel te mogen zeggen om daarna thuis weer van de lente en zomer te mogen genieten.

Rating: 4.25/5. From 40 votes.
Please wait...

11 reacties op “Thailand op dit moment”

 1. visumCamb zegt op

  Dat visum is in feite niks meer als een nogal duur betaald stempel-30US$ naar ik meen en is bij de meeste gangbare grensposten ala minute ter plekke meteen te verkrijgen. Voor wat meer ook nog bij allerlei obscure burootjes vlak voor de officiele grenspost.
  Reken je dat erbij dan is vaak toch een reisje na 30 daagjes naar Malaysia net zo duur of voordeliger en biedt wat meer.

 2. fred zegt op

  Volgens deskundigen zal het niet lang duren eer ook harddrugs ten tonele verschijnen schrijft U. Wel ik kan daar aan toevoegen dat er al een harddrug op het toneel is verschenen sinds heel lang. De naam van die harddrug is Alcohol.

 3. Marcel Slinger zegt op

  Goededag Joseph,
  ik ben benieuwd met welke maatschappij u hebt gevlogen.

  Ik heb in de planning zaterdag 8 oktober te vertrekken vanaf Schiphol met Eva Air.
  vertrekhal 3.

  Ik zie nu dat deze gisteren op tijd is vertrokken, de weken ervoor vaak ruim een uur later.

  Is het nog steeds verstandig om vier uur van te voren aanwezig te zijn ?

  • Rini B zegt op

   Van zaterdag op zondag teruggevlogen met EVA en inderdaad met ruim een uur vertraging omdat de logistiek op Schiphol zoals bekend te wensen overlaat en het toestel niet tijdig gekuist was. Op tijd komen houdt ook in dat de rij bij het inchecken wat korter is als je wat vooraan staat. Ook dit duurde namelijk erg lang. Succes!

  • Cornelis zegt op

   Er staat toch ècht KLM in Joseph’s artikel…..

 4. Leo zegt op

  Dag Joseph, fijn weer van je te lezen. Ik heb altijd van je verhalen genoten en verheug me op de volgende. Over 3 weken mag ik ook weer een maandje.

 5. Hans zegt op

  Ja marcel wij zijn 29 september vertrokken en totaal 3 uur nodig gehad voor dat wij bij de gate waren . Wij vlogen met Eva air daarna ging alles heel soepel . Ook op Bangkok alles heel snel

  Hans.

 6. Eric H zegt op

  Ik ben 1 september vertrokken met EVA air en heb 4 uur in de rij gestaan om in te checken.Moest daar mijn vaccinatie bewijs laten zien maar het vliegtuig vertrok zo goed als op tijd, inderdaad het papiertje invullen hoeft niet meer, aankomst BKk hoefde ik geen vaccinatie bewijs te laten zien, vingerafdrukken en oogscan was voldoende en naar boven gelopen naar de taxistand, wat mij verbaasde is dat iedereen met mondmaskers rondloopt ,die je dat niet kan je een bekeuring krijgen, de prijs van het wiet is afhankelijk van de sterkte, per 1 oktober is het laten zien van je vaccinatie bewijs niet meer nodig.

 7. Dick Groot zegt op

  enige tijd geleden was nog sprake van het moeten tonen bij binnenkomst van een bewijs dat men gevrijwaard was van het “apenpokkenvirus”. Geldt dat nog? Is daar nog naar gevraagd?

  • PEER zegt op

   Nee, daar werd niet naar gevraagd.
   Enkel paspoort, fingerprints en foto en je kon je bagage snel ophalen.
   Ben overigens snel door de EVA bali ingechecked. Al met al was ik met ‘n uur door de check-in en contrôle heen.

 8. FrankyR zegt op

  Ik ben benieuwd hoe de heer Jongen Thailand ervaart.

  Zelf vond ik het wel prettig dat het (in Pattaya) niet meer zo massaal toeristisch was. Edoch liepen er genoeg buitenlanders rond.

  Tevens verwonder ik mij over mensen die nog steeds inchecken op Schiphol? Ik had alleen handbagage en heb online ingecheckt via de website van EVA Air. Gevolg? Ik kon daardoor direct doorlopen naar E20 voor een security check (waar ik wel even moest wachten)…Al met al in 40 minuten tijd erdoorheen.

  De rest van de passagiers -voor dezelfde vlucht- kwam doodmoe opdagen aan de gate na twee a drie uur!

  MvG,

  FrankyR


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website