Joseph in Azië (deel 8)

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , , ,
3 maart 2020

Uitzicht over Saigon vanaf Skydeck Bitexco Financial Tower

Vanuit Bangkok vliegen we met VietJet Air in ongeveer 5 kwartier naar Ho Chi Minh City, bij ons nog steeds beter bekend als Saigon. Het is een goedkope vlucht maar je mag per persoon slechts 16 kilo bagage in je koffer meenemen. Niet goed opgelet want voor de 4½ kilo die we samen te veel hebben moet toch 2.130 baht worden neergeteld.

Omdat we al enkele malen eerder in Saigon zijn geweest hebben we een bekend hotel in district 1 vlakbij het Opera House geboekt. We krijgen een beetje het gevoel van weer thuiskomen. Even lekker koffiedrinken achter het operagebouw bij Highlands Coffee en ’s avonds eten op het rooftop deel van het Rex hotel met mooi uitzicht over een deel van de stad en vanaf half negen een leuk orkest met passende niet lawaaierige muziek.

Dat in dit hotel tijdens de Vietnam oorlog het hoofdkwartier van de Amerikanen was gevestigd zal slechts nog tot weinigen doordringen.

Miljonair

We voelen ons echte miljonairs en dat is niet enkel en alleen het gevoel maar van het een op het andere moment zijn we het écht. Een enkele euro levert in Vietnam zo’n 25 duizend dong op, dus voor veertig euro heb je al snel een miljoen dong op zak. Wel weer even wennen om zomaar met miljoenen te kunnen strooien.

Geld opnemen met je Nederlandse -of Belgische- bankpas is vrij gemakkelijk want ATM-automaten zijn er meer dan voldoende. Zorg er wel voor dat je de pas buiten Europa kunt gebruiken.

Saigon is een heerlijke stad en niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld Bangkok hetgeen niet betekent dat de Thaise hoofdstad niet leuk is. Maar Saigon is schoner en vriendelijker met leuke terrasjes en een meer Europese sfeer uit de periode dat de Fransen in het voormalige Indochina nog de lakens uitdeelden. In de avonduren zijn vele straten feestelijk verlicht en dat draagt in niet geringe mate bij aan een heerlijke sfeer.

In de avonduren zijn vele straten feestelijk verlicht

Leuke restaurants zijn in alle prijsklassen voorhanden. In het mooie Vietnam House restaurant aten we een speciaal gerecht waarbij we ons lieten voorlichten hoe de verschillende ingrediënten te nuttigen. Een bijzonder attente serveerster was ons behulpzaam en vertelde ons het geheim hoe een bepaald Vietnamees gerecht met een Japanse achtergrond te verorberen.

Niet voor de eerste maal bezoeken we toch weer de verschillende musea die de herinnering aan de vreselijke Vietnam oorlog levendig houden. Bezoek het War Remnants museum en het Independence museum om een goede indruk te krijgen.

Als je de begane wreedheden weer ziet krijg je vochtige ogen en kun je niet begrijpen waarom dit allemaal kon gebeuren. Helaas is de politiek daar veelal debet aan en lijkt het of sommige wereldleiders hun verstand verloren hebben. De tijd heelt alle wonden zegt men, maar leren doen we er nauwelijks van.

De stad met haar 9 miljoen inwoners gaat mee in de vaart der volkeren dus is men druk in de weer met de aanleg van de ondergrondse metro die een van de drukste straten bijna geheel heeft afgesloten. In het weekend flaneert de jeugd in groten getale over de immens brede boulevard tegenover het Rex hotel en bij de Opera. Als je voor de eerste maal Saigon bezoekt kun je op diverse plaatsen gebruik maken van de Hop on – Hop off bus waarmee je een tocht naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad kunt maken.

Een prima opstapplaats is bij het hoofdpostkantoor waar vlakbij ook het standbeeld van Ho Chi Minh staat en de bijna geheel gerestaureerde Notre Dame kathedraal.

Met een hoogte van 262 meter en 68 etages zie je Bitexco Financial Tower niet snel over het hoofd. Na betaling ga je vliegensvlug naar het op 178 meter hoog gelegen Skydeck op de 49e verdieping vanwaar je een schitterend 360 graden uitzicht hebt over een groot deel van de stad en over de Saigon rivier. Senioren vanaf 65 jaar betalen een gereduceerd tarief van 130 duizend dong oftewel ongeveer vijf euro.

Uitstapjes

De meest boeiende dagtours die je kunt maken zijn de Mekong Delta tour en wil je de Vietnam oorlog nogmaals een stukje meemaken boek dan de trip naar de Cu Chi tunnels. Op eigen houtje kun je ook op de boot stappen om een dagje in Vung Tau door te brengen. Kijk maar eens op de volgende site omtrent prijs en mogelijkheden: vietnamcoracle.com/saigon-to-vung-tau-by-ferry-boat/

Saigon is een moderne gezellige stad met veel mogelijkheden. Wij gaan echter weer verder en vliegen met Vietnam Airlines in een uur en tien minuten naar Nha Trang om daar lekker een paar dagen, of wellicht langer aan zee door te brengen en de omgeving te verkennen.

5 reacties op “ Joseph in Azië (deel 8)”

 1. Nico zegt op

  bedank voor de levendige beschrijving van je reis. Erg interessant te lezen!

 2. Erwin Fleur zegt op

  Beste Joseph Jongen,

  Een leuke tip. Aangezien wij naar Thailand gaan binnen een aantal jaar en daar blijven(ik gedeeltelijk)
  ga je je toch uitstapjes maken.
  Ook deze tip sla ik op en ga dit samen met mijn vrouw beleven.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 3. benbenieuwd zegt op

  Dus ook daar is toch al weer een hoop veranderd sinds ik er nog was. Ik vermoed toch dat die mooie lichtjes iets vanwege de Kersttijd was? Ben zelf destijds ook naar Na Dzjang (zo spreek je het uit) gereisd per nachttrein. Benieuwd straks te lezen hoe het jullie daar is bevallen. da nog de binnenlanden in-Dalat?

  • Joseph Jongen zegt op

   De straten zijn steeds mooi verlicht en de foto met de lichtjes heb ik zelf gemaakt in maart dus echt geen kersttijd.

 4. pim zegt op

  Leuk geschreven stukje Joseph


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website