Joseph in Azië (deel 10)

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , , ,
11 maart 2020

Vanuit Nha Trang vliegen we per Vietjet Air in nauwelijks een uur naar de 550 kilometer noordelijk gelegen kustplaats Da Nang.

De plaats heeft heel wat hotels en herbergt 1.2 miljoen inwoners. De Han rivier doorkruist de stad en ’s avonds heb je een mooi uitzicht over de verlichte bruggen. Wij hebben onze intrek genomen in het dicht bij het strand gelegen Royal Lotus hotel.

Het van hot naar haar reizen hebben we een beetje afgezworen en de tijd dat we gedurende zes weken in twintig verschillende hotels logeerden ligt ver achter ons. We hebben tegenwoordig alle tijd en zijn ook een beetje tot rust gekomen, hetgeen niet betekent dat we niet kunnen genieten.

Corona virus

De vele luxueuze hotels gaan gebukt onder de invloed van het Corona virus en ook aan de stranden is het duidelijk te merken dat veel bezoekers het af laten weten. De grenzen zijn gesloten voor de Chinezen en Koreanen die een belangrijke doelgroep vormen. Ook in het Royal Lotus hotel waar wij verblijven is dat duidelijk merkbaar. Het hotel heeft 16 etages en van de 192 kamers zijn slechts vier bezet, zo vernemen wij. Wandelend over de boulevard langs het strand zie je maar al te goed hoe rustig het overal is. De vele grote hotels aan zee zien er troosteloos uit en hebben nauwelijks klandizie. Een aantal heeft zelfs het licht uitgedaan en de deur op slot. De aanwezige uitspanningen op het strand doen hun uiterste best om een graantje van de weinige paraderende toeristen mee te pikken. Helaas voor hen is de bezetting overal matig.

Vis eten

Zo dicht bij zee kunnen we het verse zeebanket niet weerstaan en slaan de diverse soorten levende vis en schelpdieren in de grote bassins gade. Heel wat soorten zijn ons totaal onbekend en dus laten wij ons door een dame voorlichten omtrent de juiste bereidingswijze. De keuze valt op een mooie grouper die we ‘steamed’ op tafel krijgen. Als voorafje peuzelen we de nodige schelpjes leeg.

De bij ons bekende vissoorten tref je niet in de bassins aan. Moet even terugdenken aan de tong die we ooit in Thailand bestelden en waar kraak noch smaak aan zat. Eigenlijk logisch want zoet- of zoutwater en niet te vergeten het voedsel -plankton- bepalen in hoge mate de smaak. Ook bij de vele restaurants zie je weinig klanten en menige hotelier zal er slapeloze nachten van krijgen.

Cham Museum

In Da Nang tref je het bijzonder interessante Cham Museum aan waar vele werkelijk schitterende beelden uit het voormalige Champa koninkrijk te bewonderen zijn. Je staat er oog in oog met onvoorstelbaar mooie beelden en vele andere uit steen gekapte oudheden. Het is nauwelijks te begrijpen dat mensenhanden duizend jaar geleden dergelijke bijzonder kunstige beelden hebben vervaardigd. Rond het hedendaagse Da Nang ontstond in de 2e eeuw het koninkrijk Champa gesticht door de Cham die etnisch gezien geen enkele verwantschap hadden met de Vietnamezen.

Het Champa rijk werd in de 1600 jaar van haar bestaan regelmatig door de Chinezen bezet en was gelegen tussen het tegenwoordige Vietnam en het voormalige Khmerrijk dat grote delen van Cambodja en ook Thailand besloeg. Beide waren zowel qua inwonersaantal alsmede militair aanmerkelijk groter en sterker. De Cham was een zeevarend volk en het koninkrijk was een klein land in verhouding tot de buurlanden. Google maar eens naar het Cham koninkrijk en lees de talrijke artikelen die erover geschreven zijn. Kortom het Cham Museum of Bao Tang Museum in het Vietnamees, is een bezoek meer dan waard.

Muziek en smaak

Aan de boulevard ligt de Apocalypse Beach Club waar je heerlijk kunt vertoeven voor een drankje of etentje met daarbij een fraai uitzicht op zee. In de avonduren speelt er een bandje. Helaas is het volume van de muziek niet voor ons gehoor bestemd.

Kan het geen naam geven maar het zal ongetwijfeld met leeftijd te maken hebben. De man aan de knoppen van de versterker voelt zich een hele bolleboos op muzikaal vlak en geeft de decibellen alle ruimte. Hoe harder hoe mooier zal hij denken en de ‘zangeres’ vormt daarop geen uitzondering en schreeuwt de longen uit haar lijf. Kan aardig met de tijd meegaan maar op muzikaal gebied blijf ik toch écht ouderwets. Ook het trio dat leuke Country Music vertolkte kon niet nalaten de versterker overmatig te benutten. Een prop van een papieren servet in de oren steken is de enige oplossing om het geluid te reduceren tot een aangenaam niveau

Morgen nemen we een taxi naar het 25 kilometer verder gelegen sfeervolle Hoi An en gaan daar enkele dagen verblijven. We zijn benieuwd of de vele toeristen die deze mooie oude plaats normaliter massaal bezoeken ook daar verstek laten gaan.

Na ons bezoek aan het Champa museum in Da Nang gaan we deze voormalige haven van het zeevarende volk van het Champa koninkrijk in ieder geval al met andere ogen bekijken.

7 reacties op “Joseph in Azië (deel 10)”

 1. Brabantman zegt op

  Moderator: Dergelijk generalisaties zijn niet toegestaan.

 2. pieter zegt op

  Enkele jaren geleden,op de motorbike een tripje gemaakt naar Hoi An,een echt toeristen stadje met de zeer oude Japanese covered bridge als middelpunt.
  Op de weg van Danang naar Hoi An passeer je de marble mountains, ook zeker een stop waard.
  Klim je naar boven heb je ook een mooi uitzicht over de omgeving.
  https://guide.cmego.com/guide-marble-mountains-da-nang/

  Joseph, have lots of fun.

 3. PEER zegt op

  Hoi Joseph,
  Van alle plekken die ik bezocht heb in Vietnam, alweer meer dan 10 jr geleden, vond ik Hoi An het meest charmante stadje!
  Wél ‘n beetje Zantvoort, maar allez toen werd ik daar niet belaagd of achterna gezeten door opdringerige verkopers en publieke vrouwen/ladyboys. Geniet van het authentieke haventje met z’n “Rialto”-ponte !

 4. Leo Th. zegt op

  Beste Joseph, moest wel lachen om je opmerking dat je het reizen van hot naar her enigszins zou hebben afgezworen. Wellicht vind jij zelf dat je het tegenwoordig wat rustiger aandoet maar de realiteit is dat je in een relatief kort tijdsbestek toch heel wat plaatsen in Vietnam bezoekt, waar ik je overigens enkel groot gelijk in kan geven. En het is fijn dat je daarvan de lezers van Thailandblog laat meegenieten. Fantastisch om op zo’n manier door een land te reizen. Oude herinneringen op te halen en nieuwe ervaringen op te doen en daarbij genieten van lekker eten en een drankje op een prettig terras, wie zou dat niet willen? Herkenbaar is het luide volume van de muziek in sommige gelegenheden. Bassen die je gehoor teisteren en maar door blijven dreunen. Hoe harder hoe beter lijkt de jeugd vaak te denken, ook in Thailand, maar is voor mij een reden om snel weg te wezen. Veel plezier verder Joseph!

 5. Serge zegt op

  Hallo Joseph,
  Toevallig zeg…. ik vertoef al drie dagen in Da Nang en vertrek morgen met vrouwtje naar Hoi An: eerst 2 dagen aan zee en dan 3 dagen dichter bij het centrum. Ik geloof dat er aanstaande zaterdag een speciaal nachtlichtsfeer is met enkel Chinese lampions aan !
  Vanuit Da Nang hebben wij vandaag Lady Budha (-Hill) bezocht ; Marble mountain (waar vele marmeren sculpturen vandaan komen ) en My Son (waar de oude Cham- tempels zijn en de regio hevig werd gebombardeerd door de Yanks) bezocht.
  De vorige dagen wou ik ook de Cai dao tempel en he Ho Chi Minh war museum bezoeken maar die zijn thans gesloten vanwege her Covid-19 virus.
  Het Cham museum was super zoals je schreef!
  Morgen eerst twee dagen relax aan het strand in Hoi An en dan wederom vele bezoekjes en ook eens naar My Lai.
  Serge

  • Joseph Jongen zegt op

   My Lai heb ik enkele jaren geleden bezocht en daar krijg je echt vochtige oogjes als je ziet hoe wreed de Amerikanen daar een heel dorp hebben uitgeroeid. Het enige ‘voordeel’ daarvan is geweest dat in Amerika na het bekend worden van deze dwaze moordpartij op gewone burgers en kinderen destijds grote groepen geprotesteerd hebben tegen deze dwaze oorlog. Zou goed zijn als de momentele president met zijn hoogmoedig gedrag eens naar My Lai zou gaan. Zijn geschreeuw over America Number One zou dan wellicht wat ingetogener gaan klinken.

 6. pieter zegt op

  Bà Nà Hills bij DaNang
  Hier kun je ook een dag stuk slaan..
  Moet het redelijk weer zijn andres zie je niks door de mist bovenop de berg..
  We hebben een motorbike gehuurd in DaNang voor dit toerke..
  https://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A0_N%C3%A0_Hills

  Have lots of fun.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website