Het rapport van het King Prajadhipok Institute (KPI) over verzoening is problematisch geworden omdat verschillende partijen, inclusief regering en oppositie, gebruik maken van bepaalde passages waarvan ze denken dat die het beste hun belangen dienen. Dit zegt Thawilvadee Bureekul, directeur van het Research and Development Office van het KPI. 

De media bijvoorbeeld leggen de nadruk op de voorgestelde amnestie en de nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind, maar ze negeren het voorbehoud van het researchteam dat deze (derde) optie verzoening uitermate moeilijk zou maken.

In zijn wekelijkse rubriek ‘Think Pragmatic’ in Bangkok Post legt Veera Prateechaikul uit dat het researchteam drie opties voorstelt ten aanzien van de juridische zaken van het (opgeheven) Assets Scrutiny Committee. Het ASC werd in 2006 door het militair bewind in het leven geroepen om het machtsmisbruik en de corruptie tijdens de regering Thaksin te onderzoeken. Op basis van dit onderzoek werd Thaksin veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf.

– Optie 1: Alle zaken die nog niet voor de rechter zijn geweest, worden overgeheveld naar de National Anti-Corruption Commission. Dit zou geen invloed hebben op de zaak Thaksin, die juridisch immers al afgerond is.

– Optie 2: Alle zaken worden nietig verklaard en opnieuw voor de rechter gebracht.

– Optie 3: Alle zaken worden nietig verklaard en niet opnieuw voor de rechter gebracht. In dit geval zou Thaksin’s straf vervallen.

Wat betreft de mensen die tijdens de ongeregeldheden zijn opgepakt, stelt het KPI twee opties voor:

– Optie 1: Alle zaken worden geseponeerd inclusief zaken die betrekking hebben op misdrijven, zoals brandstichting en vernieling van eigendommen.

– Optie 2: Degenen die beschuldigd zijn van misdrijven zoals brandstichting worden berecht; de overigen niet.

Thawilvadee zegt dat het researchteam de nadruk legt op de noodzaak een klimaat te scheppen dat een dialoog en wederzijds vertrouwen tussen partijen bevordert. Het team benadrukt dat provocatieve handelingen die haat kunnen zaaien, vermeden dienen te worden, zoals het gooien met modder, uitbreiding van de zogeheten ‘rode dorpen’ en de Hat Yai-verklaring van oppositiepartij Democraten.

Het team heeft kritiek op de regering Yingluck omdat ze niet een klimaat van verzoening schept. Als voorbeeld noemt het rapport de kwestie van de grondwetwijziging, waar de regering zich hard voor maakt en de kwestie van amnestie. Deze kwesties veroorzaken alleen maar meer conflicten, aldus het KPI.

Het KPI-rapport komt volgende maand ter sprake in het parlement. Het KPI vindt dat het niet in stemming moet worden gebracht om te voorkomen dat de meerderheid (lees regeringspartij Pheu Thai) verschillende meningen de kop indrukt. Het rapport is gebaseerd op gesprekken met betrokkenen, in opdracht van de kamercommissie nationale verzoening.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website