Thailand wil na het verslaan van het Covid-19 virus de strijd aangaan met de economische malaise. Het land wil aantrekkelijker worden voor hoogopgeleide expats en welvarende pensionado’s en deze groep lokken met een visum voor 10 jaar en 50% lagere invoerrechten voor tabak en alcohol. Althans dat is het plan en aan plannen is nooit een gebrek in Thailand.

De douane laat weten zich voor te bereiden om de accijnzen op de invoer van alcoholische dranken en sigaren gedurende vijf jaar met 50% te verlagen in overeenstemming met het economische stimulerings- en investeringsbevorderingspakket van de regering. Onder het nieuwe systeem wordt een forfaitair tarief van 40% toegepast op sigaretten, ongeacht de verkoopprijs.

Patchara Anuntasilpa, directeur-generaal van het departement, zei dat de verlagingen in overeenstemming zijn met de kabinetsresolutie van 14 september met plannen om de economie na corona, nieuw leven in te blazen door rijke buitenlanders en hoogopgeleide professionals aan te trekken en te behouden.

Men hoopt dat met deze regeling de komende vijf jaar meer dan een miljoen gekwalificeerde buitenlanders voor Thailand zullen kiezen, wat in de periode ongeveer een biljoen baht moet genereren. Een verlaging van de invoerrechten maken deel uit van het pakket. De welvarende expats zullen naar verwachting gemiddeld 1 miljoen baht per persoon per jaar uitgeven, wanneer ze in Thailand verblijven en werken.

Andere voordelen van het pakket zijn een Thais visum voor 10 jaar voor een bepaalde groep expats evenals voor hun echtgenoten en kinderen, dezelfde inkomstenbelasting tarieven als Thaise staatsburgers, een belastingvrijstelling voor in het buitenland verdiende inkomsten en het recht op eigendom van onroerend goed en land.

De heer Patchara zei dat ongeveer 30% van de producten waarschijnlijk onder de geplande bezuinigingen zal vallen en dat de ministeriële regelgeving zal worden aangekondigd nadat de wijzigingen zijn doorgevoerd. Hij zei dat de afdeling ook voorbereidingen treft om de procedures voor persoonlijke items bij aankomende en vertrekkende passagiers te herzien.

De anti-rook beweging in Thailand is niet blij met het voornemen, zij verwachten dat door het goedkoper maken van tabak, meer jonge Thai gaan roken.

Bron: Bangkok Post

24 reacties op “‘Verlaging van invoerrechten op alcohol en tabak moet welvarende expats naar Thailand lokken’”

 1. Rob zegt op

  Heel de wereld probeert mensen te laten stoppen met roken, en verhoogd derhalve op allerlei manieren de prijs van tabak, maar de Thaise weldoeners aan de macht die het beste met hun onderdanen voor hebben maken roken voor nog meer mensen betaalbaar, hoe gek zijn zij?

  Ik wil niemand zijn rokertje ontzeggen, iedereen moet dit zelf weten, maar als je als overheid in 2021 het roken gaat stimuleren dan ben je toch echt wel een beetje van het padje.
  Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor alcohol

  • Adriaan zegt op

   Benieuwd of mijn pakje ‘dram’ (zoals de Thai het noemen) en een knappe Chileense Cabernet Sauvignon ook betaalbaar worden. Dat zou mij veel geld besparen. Elke dag een flesje van 800 baht en 1 pakje shag in de 3 dagen tikt behoorlijk aan.

 2. Erik zegt op

  Wat grappig dat ze rijke toeristen associëren met roken en alcohol. Het zijn tegenwoordig juist de meer gegoede mensen die roken en zuipen afzweren, is mijn indruk. Ik hoor ook wel eens dat de Captains of Industry aan snuifpoeder zitten vanwege de stress maar of Thailand ook dat gaat faciliteren voor de Big Money mensen? Er zijn hopelijk nog grenzen.

  Maar als het bij lagere importheffingen blijft, gaat de Thaise jeugd er dan ook aan? Ik heb de indruk dat buitenlandse sigaretten ook na accijnsverlaging voor de gewone Thai onbetaalbaar blijven. En dat is maar goed ook als het om roken gaat. Er is voor de Thaise Bert Burger trouwens een grote binnenlandse tabaksproductie…

 3. FrankyR zegt op

  Quote: “De welvarende expats zullen naar verwachting gemiddeld 1 miljoen baht per persoon per jaar uitgeven, wanner ze in Thailand verblijven en werken”

  Dan is mijn vraag, ‘wat is een welvarende expat?’

  Voor de Thai is zelfs een Nederlandse vuilnisman ‘welvarend’ omdat zij puur naar het salarisstrookje kijken.
  Door Nederlandse ogen bezien betekent welvarend een Jan Modaal maal drie of vier.

  Het lijkt mij niet dat zo’n persoon zal gaan werken in Thailand. Die welvarende heeft zijn/haar schaapjes al op het droge.

  En 1M Baht? Da’s bijna 26 duizend euro per jaar. In Thailand, in mijn ogen een flink dure leefstijl.

  Oprecht succes gewenst met dit plan.

 4. herman buts zegt op

  als je 2000€ per maand rekent komt je 24.000€ op jaarbasis dit lijkt mij voor veel expats een normaal budget, daarvoor mogen ze mij dan een visa voor 10 jaar geven.

  • Jan zegt op

   Yep
   Inderdaad, 2000 € per maand zal vrij normaal zijn,want alle rest zal merkelijk duurder worden vrees ik. Dus die visie is nog zo dom/belachelijk niet als je vrij en fatsoenlijk wil leven.

 5. peter zegt op

  Ach, met kratom deden ze er ook al 4 jaar over om dat van de lijst te krijgen.
  En dit heb ik ook al eerder gehoord, pak weg een jaar gelee, dus nog 3 jaar te gaan?
  Daarin werd gezegd, dat het ging om farang met heeeeel veel geld, dacht, over de 10 miljoen baht.
  Het staat eigenlijk ook in dit artikel, RIJK.

  Wetende dat “mijn regering”, met jouw, mijn geld, miljoenen euro’s investeert in Thailand, zou dit dan ook gelden voor “de gewone” farang? O, en je hoeft je ook niet meer elke 90 dagen te melden meer, dat mis ik nog in de opsomming.

  https://www.thairath.co.th/news/politic/2196631

 6. ruud zegt op

  Ik vraag mij af wat alcohol en sigaretten bijdragen aan een economisch stimuleringspakket?
  Ik neem niet aan, dat welvarende expats naar Thailand komen om wat minder duur te roken en te drinken.

  Een visum voor 10 jaar klinkt leuk, afhankelijk van de voorwaarden, maar het schiet niet zo heel veel op, als je dan evengoed nog iedere 3 maanden je adres moet doorgeven.
  Voor oudere expats lijkt me een permanente verblijfsvergunning met een maal per jaar melden wat practischer.
  Die worden vaak wat minder mobiel.

 7. Herbert zegt op

  In Nederland hebben we André van Duin en in België Urbanus. In Thailand hebben ze de regering.
  Meer zeg ik niet.

 8. GeertP zegt op

  De over actieve denktank heeft nu een plan gelanceerd voor eigenbelang.
  Het kan niet anders dan dat er bij het brainstormen flink ingenomen wordt en er ook nog geestverruimende rookwaren worden gebruikt.

 9. Jomel17 zegt op

  Andere voordelen van het pakket zijn een Thais visum voor 10 jaar voor een bepaalde groep expats evenals voor hun echtgenoten en kinderen, dezelfde inkomstenbelasting tarieven als Thaise staatsburgers, een belastingvrijstelling voor in het buitenland verdiende inkomsten en het recht op eigendom van onroerend goed en land.
  Het zou meer farang trekken als dit voor iedere farang zou gelden en ook gelijk de verhoogde prijzen bij ziekenhuizen en natuurparken aanpakken

 10. Han zegt op

  Alweer een goed doordacht plan om de economie te stimuleren, bravo, 555
  Overigens lijkt me een miljoen baht per jaar een vrij gemiddelde oude dags voorziening dus begin maar met die groep visa voor 10 jaar te geven en geen 90 dagen melding meer.

 11. Ger-Korat zegt op

  Accijnzen gaan omlaag en de verkoopprijzen blijven gelijk, het handjevol, degene doe alle handel in handen hebben, weet weer een officiële manier om ten koste van de Thaise schatkist en dus ten koste van de burgers geld binnen te schrapen. Of heeft iemand gelezen dat de verkoopprijzen naar beneden gaan door de lagere accijnzen, ik in ieder geval niet.

  • Johnny BG zegt op

   @Ger,
   Het wordt juist steeds leuker om in Cambodja speciale biertjes te gaan brouwen en dan naar Thailand te importeren en wat te denken van beter betaalbare wijntjes?
   Je kan alles van deze regering zeggen maar ze hebben wel gezorgd dat er met voortschrijdend inzicht 2 planten een legale status hebben gekregen die meer recht doet aan het huidige tijdsbeeld qua acceptatie van genotsmiddelen waar alcohol en sigaren ook in passen. Geef de burger de keuze zou ik zeggen want wie is de overheid om te bepalen wat goed of slecht is met in de wetenschap al die belangenbehartigers die op dit onderwerp altijd tegen zijn. Ja toch Tino 😉

 12. S.a.a. zegt op

  Las gisteren een veel uitgebreider artikel hierover en zo simpel als het hier staat, is het niet. Je moet namelijk wel 500k dollar meenemen en die worden dan in allerhande staatsobligaties gestoken. Voor digital nomads, de nieuwe trend, geldt een minimum inkomen van 5000 dollar per maand en nog wat voorwaarden. Het is niet zo, kom maar langs, alles wordt 50% goedkoper etc. En daarbij, dit is een plan. En plannen in Thailand ken ik al 20 jaar. Als er 1 op de 1000 doorgaat is het veel.

 13. willem zegt op

  De rijken der aarde gaan juist daar heen waar alles heel duur is. Daarmee blijft het meer exclusief. Zodat ze niet te veel onder de familie doorzon mensen zullen verblijven. Al eens nagevraagd wat alcohol in het uitgaansleven van Dubai of Monaco of andere jetset plaatsen kost?

 14. Paul Christiaans zegt op

  Hè Gringo

  Worden jouw sigaren nu een stuk goedkoper, goed he

  • Chris zegt op

   Nee, want Gringo koopt zijn sigaren in Nederland, of laat kenissen ze meebrengen. De prijzen in Nederland veranderen niet.

 15. fred zegt op

  Amazing Thailand. Het zijn de absolute meesters in de kolder. Die regeringsleiders zijn wel heel wereldvreemde mensen.

 16. r. zegt op

  De Jeff Besozes, Bill gates en Mark Zuckerbergs op deze aarde zullen zeker na dit geweldig nieuws binnenkort allemaal emigreren naar Thailand. Ik steek me er nog eentje op. Hoe verzinnen ze het 555

 17. Giani zegt op

  Nog nooit zo veel gelachen als met dit artikel,

  Of er is een stagair aan het werk bij Bankok post die spoedig gaat verklaren dat de farang aliens beter zijn dan Thai, want ze zijn rijk en bregen veel geld op en Thailand is het centrum van het universum.

  Of thailandblog is gehackt door een welsprekende Thai die NL kan schrijven,

  Of er zit ergens waarheid in wat door onze domme farangs niet begrepen kan worden

  vul lijstje zelf maar verder in, ik geloof in een leuke conversatie

  🙂

 18. Chris zegt op

  Als ze nu de go-go girls goedkoper zouden maken kan ik me er nog wat bij voorstellen……..

 19. Sjaakie zegt op

  Al eens meegemaakt?
  Een land dat permanent koop en verkoop van alcoholische dranken verboden heeft op een aantal prominente tijden, dat alcoholische dranken verboden heeft te verkopen en te consumeren in restaurants tijdens een pandemie, dat roken op vele plaatsen verboden heeft op straffe van een fikse boete en rookzones heeft langs de stranden, dat roken verboden heeft op de stranden, dat de accijnzen op tabak en alcohol recent nog fiks verhoogd heeft, dat campagnes voerde om het roken door de onderdanen te verminderen, dat dit land plannen heeft de accijnzen op alcoholische dranken en tabak te verlagen opdat welvarende expats meestrijden tegen de economische malaise door aantrekkelijker te worden voor hoogopgeleide expats en welvarende pensionado’s en deze doelgroep willen lokken met een visum voor 10 jaar en 50% lagere invoerrechten voor tabak en alcohol. Een briljant plan, kom op expats zuipen en paffen, Thailand ontwaakt. Succes verzekerd.

 20. Chris zegt op

  Ik weet niet wat ze met de echte rijken bedoelen maar voor de expats voor wie geld niet uitmaakt:

  1. die malen niet om de kosten van een visum en komen nooit op immigratiekantoor
  2. laten hun zaken doen door een advocaat of agent
  3. kopen wellicht eenmalig onroerend goed en een auto, waarvan het effect vooral weer naar het buitenland vloeit (buitenlandse investeerders, buitenlandse auto)?
  4 vliegen business class met 75 kilo bagage, waaronder nog goedkopere wijnen en sigaren of met een private jet
  5. werken meestal niet maar rentenieren, beleggen of speculeren
  6. kennen de wegen om zo weinig mogelijk belasting te betalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website