Duizenden Facebook-gebruikers zijn dinsdagavond geschrokken van de ‘Facebook veiligheidscheck’ die door nepnieuws werd geactiveerd. Een reeks berichten over een bomexplosie in Bangkok zorgde ervoor dat de functie aanging.

Het nepnieuws dat verspreid werd, was een oude melding over de aanslag bij de Erawan heiligdom in 2015, waarbij 20 mensen om het leven kwamen. Het bericht was automatisch overgenomen door een nieuwsbot van MSN.news. Na een uur schakelde Facebook de veiligheidscheck uit.

De Royal Thai Police gaat Facebook nu om een uitleg vragen. De politie wil weten of het bericht is gegenereerd door een systeemfout met Facebook Safety Check of dat een groep mensen paniek hebben willen zaaien. in het laatste geval wil de politie hen opsporen en voor de rechter brengen.

Facebook Thailand zegt dat het alarm te maken heeft met een incident waarbij een man vanaf het dak van de GSB bank vuurwerk en pingpongbommen naar beneden gooide. Dit als protest tegen een persoonlijk conflict met de autoriteiten in zijn provincie over grondbezit. Een woordvoerder van Facebook zegt dat een bericht pas wordt geplaatst na bevestiging door een ‘betrouwbare derde partijen’, in dit geval Engelstalige kranten.

In eerste instantie meldde Facebook Thailand dat het alarm werd gegenereerd doordat het systeem de bomaanslag van vorig jaar bij de Erawan heiligdom als melding opnam. Later zou het gaan om de man op het dak van de bank.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website