Foto: Een jong meisje uit Buriram die aan boksen doet – Noah Shahar / Shutterstock.com

Een jongen van 13 jaar is overleden aan een hersenletsel nadat hij tijdens een Muay Thai bokspartij in Phra Pradaeng (Samut Prakan) in de derde ronde knock-out was geslagen.

Volgens een toeschouwer had de scheidsrechter de partij eerder moeten beëindigen nadat bleek dat de jongen veel klappen kreeg van zijn opponent. De familie neemt geen juridische actie stappen tegen de organisatoren van de wedstrijd.

In Thailand zijn er steeds meer tegenstanders van het boksen door kinderen, vooral van artsen die waarschuwen voor de gevolgen van klappen tegen het kwetsbare hoofd. Een arts van het Ramathibodi ziekenhuis zegt dat kinderen onder de 15 jaar hersenbeschadigingen kunnen oplopen: “Kinderen met hersenbeschadigingen zullen als ze opgroeien problemen ondervinden. Als volwassenen hebben we de plicht hen te beschermen.””

Minister Weerasak van toerisme en sport wil spoedig een wetsvoorstel op de Boxing Act voorleggen aan het kabinet. Daarin staat een totaal verbod op Muy Thai boksen voor kinderen jonger dan 12 jaar. Kinderen van 12 tot 15 jaar dienen hoofdbeschermers te dragen.

De huidige wet kent geen leeftijdslimiet. Naar schatting houden meer dan 100.000 kinderen van 15 jaar en jonger zich bezig met Thai boksen.

Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Thaise overheid neemt maatregelen na dood 13-jarige Muay Thai bokser”

 1. Alex zegt op

  Eindelijk! Ze zouden de leeftijdsgrens moeten optrekken naar minimum 16 of 18 jaar!
  Wat nu gebeurt is dat kinderen ingezet worden in bokswedstrijden waarop zwaar gegokt wordt en de ouders proberen zo geld te incasseren.
  Het is misdadig en puur kindermisbruik.
  Gewoon kinderarbeid om geld voor de familie binnen te brengen!

  • Ger-Korat zegt op

   Vervang de term boksen door voetbal en je ziet hetzelfde in bijvoorbeeld Nederland of Belgie. Hersenbeschadigingen komt ook bij voetbal voor. De Thaise overheid kan zich beter druk maken om bijvoorbeeld verdrinkingen bij kinderen, tot 2600 per jaar, te voorkomen. Of gebruik van een motor door kinderen wat al wel gereguleerd is maar niet wordt afgedwongen en/of nageleefd. Zet wat meer zoden aan de dijk dan dit incidentele slachtoffer van een sport.

 2. l.lagemaat zegt op

  Anucha was al op 8-jarige leeftijd wees en woonde bij zijn oom. Hij vond muay boksen behalve leuk ook een mogelijkheid om geld te verdienen zowel voor het huishouden als om zijn school te betalen.
  Tijdens deze laatste fatale wedstrijd droeg hij geen hoofdbescherming en andere bescherming.
  In zijn muay vriendenkring wordt een veiling gehouden om de familie te ondersteunen.

  De Thaise overheid wil een minimum leeftijd instellen, 15 jaar, alvorens deze sport toe te staan.
  Medisch gezien kunnen bij jonge opgroeiende kinderen grotere hersenbeschadigingen ontstaan dan bij de
  iets oudere jeugd.

 3. Je hoeft geen arts te zijn om te begrijpen dat klappen tegen je hoofd, en zeker bij een kind, erg ongezond is. Volgens de beroemde hersenonderzoeker Dick Swaab, zou boksen verboden moeten worden.

 4. erik zegt op

  Op Lao TV zie je ook bokswedstrijden en onder de … jaar hebben ze een helm op. Dat dempt behoorlijk, neem ik aan. Maar je kent de Thai: ze zetten op de brommer al geen helm op. “Als mijn haar maar goed zit…”

 5. Jacques zegt op

  Zelf ben ik jarenlang als karateka actief geweest en ook nog een periode les gegeven. In Nederland mocht je pas beginnen (periode begin 70 er jaren) met 16 jarige leeftijd. Dit is wat mij betreft vroeg genoeg en thans is dit ook in Nederland niet meer zo. Jeugdigen krijgen gewoon les in de vechtdiscipline maar of dit voor het schadelijke deel , het vrije gevecht (juji kumite) ook geldt dat weet ik eigenlijk niet. Karate kent kata oefeningen (schijngevechten met diverse tegenstanders) die gewoon uitvoerbaar zijn zonder dat dit problemen geeft voor de beoefenaar. Ook is er verschil te zien bij de diverse karatestijlen.
  Kickboxen en Muay Thai zijn vechtstijlen, nog veel agressiever als basis karate. Het fanatisme is ook niet weg te cijferen en kinderen zal je ten allen tijden moeten beschermen en zeker tegen hunzelf. Maar ja hoe ze er in Thailand mee omgaan dat laat zich raden. Registratie van schadelijke incidenten zal ook niet aan de orde van de dag zijn. Het is bijna een heilige sport hier en in mijn optiek doorgeslagen en de uitbuiters die varen er wel bij ten koste van diegene die beschadigd af moeten haken en een leven voor zich hebben die niet benijdenswaardig is. Ik mag van harte hopen dat de regels worden aangescherpt en nageleefd zodat dit soort uitwassen niet meer aan de orde zullen zijn. Er is een duidelijke taak weggelegd om ouders aan te pakken, daar waar zij het nalaten hun kinderen op een veilige manier groot te brengen. Wat we ook zien bij de prostitutie, de zogenaamde onwetenden, die hun dochters of zoons aanbieden voor het sekswerk en het daarbij verdiende geld natuurlijk, is ook zo’n voorbeeld waar het goed mis is in dit land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website