De Royal Thai Navy vraagt 36 miljard baht van de regering voor de aanschaf van drie Chinese Yuan-class onderzeeërs. Door de afschrijving over 11 jaar te spreiden hoopt de marine ditmaal dat zij toestemming  krijgen van het kabinet. Minister Prawit van defensie is een warm voorstander van de aankoop.

De marine heeft, ondanks de ondiepe wateren rondom Thailand, al jaren onderzeeboten op haar verlanglijstje staan. Met de inwerkingtreding van de Asean Economic Community, de Dawei diepzeehaven die in aanleg is en de special economic zones worden de defensietaken van de marine gecompliceerder, zegt een woordvoerder. Een nieuwe duikbootvloot is daarom nodig om de missie van de marine te ondersteunen. Veel landen in de regio hebben wel de beschikken over duikboten (zie afbeelding onderaan). De Thaise marien kan daarom niet achterblijven, zo zeggen voorstanders.

Wanneer de marine toestemming krijgt van de kabinet, zal men direct tot aankoop overgaan, zegt admiraal Na Areenij, opperbevelhebber van de marine. De eerste duikboot wordt naar verwachting tussen 2017 en 2021 geleverd. Het is de tweede keer dat het kabinet zich over de aanschaf moet uitspreken. De vorige keer keurde het ministerie van Defensie het plan niet goed, omdat men de afschrijvingsperiode van 7 jaar tekort vond.

Naar aanleiding van protesten vanuit de bevolking kreeg de marine ook de opdracht een PR-campagne te beginnen om de mensen voor te lichten over de noodzaak van onderzeeërs voor defensiedoeleinden. Assistent marinehoofd Narongsak Nabangchang heeft daarom een ‘white paper’ gepubliceerd met achtergrondinformatie over de duikboten.

De marine verwacht volgens een bron dat het aankoopplan nu wel wordt gesteund. De regering ziet de noodzaak in om onderzeeërs te kopen. “Wanneer de marine ze onder deze regering niet kan kopen, dan zal het bij een volgende regering  waarschijnlijk helemaal niet lukken”.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Thaise marine wil drie onderzeeërs kopen”

 1. klaasje123 zegt op

  Misschien beter even afwachten tot Laos de boten heeft uitgeprobeerd.

 2. Nico zegt op

  Tja,
  Omringende landen? welke landen?, die twee boten van Malaysia zeker, ha, ha, ha.

  Moeten ze wel voorzien zijn van een zeer gladde bodem, anders lopen ze vast op de bodem van de Thaise golf. En nog een tip; niet te hoge duikboten kopen, anders staat hij op de bodem en steekt de periscoop nog bovenwater uit.

 3. Ruud zegt op

  Defensie investeringen zijn de afgelopen jaren wel met zo’n 30% gestegen.
  Discussies of matrieel wel nodig is of gebruikt kan worden zijn niet zo van belang als je bedenkt dat door deze investeringen dit de manier is om geld in je eigen zakken te laten verwdwijnen.

 4. rob zegt op

  Made in PRC, garantie tot de voordeur.

 5. janbeute zegt op

  Als ik de hr. Prayuth was , zou ik mijn geld wel beter kunnen besteden .
  Alleen al als ik naar de infrastructuur kijk hier in Thailand , de wegen dus .
  Van het ene knipgat naar het andere knipgat rijden .
  De toenemende agressie in Thailand vooral in het dagelijks verkeer , en dat met een slapend politie apparaat .
  Het onderwijs .
  Het openbaar vervoer .
  De landbouw .
  En zo kan ik nog wel even doorgaan .
  Wat moet Thailand met slechte kwaliteit gemaakte Chineze onderzeers ( China koopt zijn subs zelf in Russia ) , of komt er binnenkort een invasie van uit zee van landen als Myanmar of Noord Korea .
  Vriendjes politiek en wederom corruptie .
  Want ook de corruptie is niet af maar toegenomen in dit land sinds zijn bewind .

 6. Ger zegt op

  misschien hebben ze een vooruitziende blik, voor het eerst, en gaan ze de onderzeeërs in Bangkok inzetten als er weer een stortbui is geweest en alles onder water staat.

 7. Ben zegt op

  Zover als ik weet wou men de vorige keer tweedehandse duikboten van Duitsland kopen maar die zouden inderdaad een levensduur van ongeveer 7 jaar hebben.
  Misschien zou men beter nieuwe verkenningspatrouille vliegtuigen kopen want die kunnen de golf beter en sneller bestrijken als de duikboten en zou het vliegkampschip ook beter gebruikt kunnen worden dat nu werkeloos in sattahips marinehaven ligt


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website