(feelphoto / Shutterstock.com)

Het Thaise leger belooft een grote schoonmaak in de commerciële activiteiten. Die beslissing komt na de massamoord door een Thaise militair in Korat. De commerciële activiteiten van het Thaise leger zijn goed voor een miljard baht (bijna dertig miljoen euro) per jaar.

Een deel van de eigendommen wordt nu overgedragen aan het ministerie van Financiën. Het gaat om zo’n 160.000 hectare grond met commerciële activiteiten. Gisteren tekenden stafchef Teerawat en permanent secretaris Prasong van het ministerie van financiën daarvoor een overeenkomst.

De overeenkomst heeft betrekking op de overdracht van de grond en ruim 100 benzinestations, winkels, markten, boksstadions, golfbanen, paardenrenbanen en hotels. Het departement gaat ook helpen de problemen op te lossen inzake het illegaal gebruik van 700.000 rai legergronden. De illegale bewoners mogen het land blijven gebruiken, maar ze moeten huur gaan betalen.

Noot van de redactie: De oppositiepartij Future Forward, heeft al meerdere keren aangekaart dat de macht van het Thaise leger in Thailand te groot is en de financiering van veel zaken ondoorzichtig. Het is een publiek geheim dat veel hoge militairen miljonair zijn en nauwelijks verantwoording hoeven af te leggen over de herkomst van het geld.

Bron: Bangkok Post

17 reacties op “Thaise leger stoot bezittingen af na massamoord in Korat”

 1. Tinie zegt op

  Mijn man en ik komen al menig jaar naar Thailand. Wij volgen het nieuws, lezen diverse kranten en blogs, spreken her en der allerlei mensen. Laat mij volgende 3 aspecten benoemen van de Thaise samenleving:
  op de eerste plaats kent Thailand niet de betekenis van een gezegde als “belofte maakt schuld”. Een belofte kent in Thailand een geheel andere connotatie. Doe je in Nederland een belofte, dan word je je aan die belofte gehouden. Het Engelse woord “accountability” komt dan om de hoek kijken, waarmee Thailand weinig van doen heeft.
  Op de tweede plaats gaat het hier om een Thais instituut: het leger, dat verleden week nog door de legerleiding als “heilig” werd bestempeld. Dat er commerciële activiteiten rondom roerende en onroerende zaken worden afgestoten, zegt verder niets over een verandering van de positie die het leger in de samenleving inneemt. Die blijft dominant.
  Op de derde plaats was aanleiding van de massacre de voortdurende vernedering van een eenvoudige sergeant door een hooggeplaatste stafofficier, en in de slipstream waarvan een familielid haar opportunisme bedreef. Over dit soort praktijken geen nieuws.

  • Rob V. zegt op

   De man was een sergeant-majoor 1ste klas (จ่าสิบเอก, tjàa-sìep-èek). Dat is 1 tree onder een officiersrang (luitenant).

   Zie:
   http://thai-language.com/id/218421

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Military_ranks_of_the_Thai_armed_forces

   Nu ik hier toch ben:
   Van de week stond er een uitstekend opiniestuk in de Bangkok Post: ‘Army not sacred  nor above criticism’

   https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1857964/army-not-sacred-nor-above-criticism

 2. Alain zegt op

  Zo lijkt er gelukkig toch nog iets positiefs uit dit drama te komen.
  Hopelijk blijft het niet alleen bij woorden…

  • Rob V. zegt op

   Hopelijk blijft het niet alleen bij woorden, maar ook niet bij een paar symbolische veranderingen. Alleen want tankstations enzo afstoten, wat oud officieren uit hun landmacht-huisje zetten (met uitzonderingen voor belangrijke hoge pieten zoals Prayut , senaats-leden etc.) zet te weinig zoden aan de dijk. Het militair instituut is van top tot bodem voor een groot deel aangevreten (verrot?) met uitbuiting, misbruik, gebrek aan transparantie, gebrek aan verantwoording af moeten leggen (aan bijv. het parlement) etc. Om er echt een behoorlijke, professionele dienst van te maken moet je het haast tot de grond toe afbreken en opnieuw opbouwen.

   Ik ga pas een beetje hoop krijgen als bijvoorbeeld goede voorstellen van de oppositie (Future Forward) serieus in behandeling worden genomen door parlement en senaat.

 3. Chelsea zegt op

  Dan is er nog de kwestie met de TMB ,de Thai Military Bank ,een grote bank met overal bankkantoren.
  Wat moet een leger eigenlijk met een commerciele bank?
  Misschien makkelijk om de wapenaankopen te financieren met particulier geld ?

  • Rob V. zegt op

   Dat is iets uit de historie, het aantal aandelen van de militairen is heden beperkt:

   Grootse aandeelhouders TMB:
   ING Bank N.V.: 26.06%
   Thai Ministry of Finance: 15.95%
   Thai NDVR: 12.31%
   Royal Thai Army: 0.77%
   Bron: https://en.m.wikipedia.org/wiki/TMB_Bank

   Siam commercial bank:
   Koning Wajiralongkorn 23,10%
   VAYUPAK MUTUAL FUND 23,53%
   THAI NVDR 9,23%
   Bron: https://www.scb.co.th/en/investor-relations/company-info.html

   • TheoB zegt op

    Goed dat je dat vooroordeel corrigeert, Rob.
    Iets recentere info van https://www.tmbbank.com/en/ir/share_info/major_shareholders dd. 11 december 2019:
    Major Shareholders: No. of Shares = %
    ING BANK N.V.: 22,190,033,791 = 23.03
    THANACHART CAPITAL PUBLIC COMPANY LIMITED: 19,375,000,040 = 20.11
    MINISTRY OF FINANCE: 11,364,282,005 = 11.79
    VAYUPAK FUND1: 9,578,979,415 = 9.94
    SCOTIA NETHERLANDS HOLDINGS B.V.: 5,723,611,111 = 5.94
    THAI NVDR: 5,403,394,082 = 5.61
    SOUTH EAST ASIA UK (TYPE C) NOMINEES LIMITED: 1,316,959,544 = 1.37
    GIC PRIVATE LIMITED: 933,133,292 = 0.97
    MILITARY GROUP *: 784,612,673 = 0.81
    STATE STREET EUROPE LIMITED: 667,690,561 = 0.69
    * Included Royal Thai Army, Thai Navy, Thai Air Force, Military Units and RTA Entertainment Plc.

 4. Rob V. zegt op

  Correctie: koning 23,53%, de ander 23,10%

 5. Chris zegt op

  Wie denkt dat kuhn Apirat de beslissing om de bezittingen af te stoten geheel zelfstandig (of alleen met zijn management-team) heeft genomen? Ik niet.
  Wie denkt dat kuhn Apirat daartoe is aangezet door zijn baas op het Ministerie van Defensie, de minister, kuhn Prayut? Ik niet.
  Wie denkt dat de beslissing enkel en alleen is gebaseerd op de trieste gebeurtenissen in Korat en de achtergrond van de moordpartij, gecombineerd met het imago van het Thaise leger? Ik niet.
  Wie is blij met elke kleine stap in het reorganiseren van het Thaise leger? Ik.
  Wie denkt dat kuhn Apirat een nog hogere ‘baas heeft beloofd een start te maken met het opschonen van het niet zo goede imago van het leger? Ik.
  Wie denkt dat zo’n belofte heel veel waard is, en dat het niet nakomen van beloftes je leven kan kosten? Ik.

  • Tino Kuis zegt op

   Dus legercommandant Apirat heeft beloofd het imago van het leger op te schonen. Het gaat dus om het imago. Heel goed. En goed te weten dat het niet nakomen van die belofte je leven kan kosten. Hoe werkt dat dan? Een aanslag? Een zelfmoord? Een bloedvergiftiging? Weet je ook wat Apirat nog meer moet doen om het ‘imago’ op te schonen? Misschien een verbod op het martelen van dienstplichtigen?
   Moeten er ook nog andere imago’s elders worden opgeschoond? Vertel.
   Een paar dagen geleden beweerde je nog dat HET Thaise leger niet bestaat. O, maar dat was omdat er iets slechts over het leger werd gezegd. Dan bestaat het niet. Nu weer wel.

   Dat Apirat bevelen krijgt van boven geloof ik graag.

   • Johnny BG zegt op

    Tino weet meer dus graag meer info van wie deze bevelen komen?

    .

    • Tino Kuis zegt op

     Johnny, ik vertrouw in deze op wat Chris er over zei. Ikzelf heb geen verdere info.

   • Chris zegt op

    HET Thaise leger bestaat niet, het IMAGO van het Thaise leger wel. En dat kan in jouw ogen niet verbeterd worden alsd ze niet echt ALLES doen wat jij verkeerd vindt. Zelfs niet als Thanatorn opperbevelhebber wordt, schat ik.
    In de 66 jaar dat ik nu op deze aardkloot rondloop heb ik geleerd dat je elk klein stapje in de ‘goede’ richting moet waarderen. Jij wilt blijkbaar een radicale en snelle revolutie die ongetwijfeld een reactie zal oproepen en de sitautie erger maakt dan hij al was.

    • Tino Kuis zegt op

     Kleine stapjes zijn prima. Wat ik graag zou zien is meer openheid en afleggen van verantwoording, meer publieke controle dus. Ik ben niet voor een snelle revolutie maar voor een gedegen parlementair debat en beslissingen. Imago verbetering alleen zal de situatie verslechteren.

 6. TheoB zegt op

  Wel grappig dat die nog hogere ‘baas bezorgd is om het imago van het leger.
  Hij leek en lijkt weinig moeite te doen om zijn eigen imago op te poetsen.

  Om zijn kip met de gouden eieren niet kwijt te spelen heeft hij, bij gebrek aan positief imago, de steun van het leger nodig. Maar niets voor niets. Daarom zullen volgens mij de meest(e) lucratieve bijverdiensten, vooral voor de hogere echelons, blijven bestaan.

  • Rob V. zegt op

   Het verbeteren van het imago is niet per definitie gelijk aan het werkelijk verbeteren van de situatie. Hoe men iets ervaart (imago) is immers subjectief en hoeft niet gelijk te zijn aan werkelijke prestaties.

   • Chris zegt op

    Nu ga je ons toch niet vertellen dat die paar verbeteringen van Apirat geen verbeteringen maar verslechteringen zijn???
    Wat is het verrekte moeilijk om positief te zijn…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website