Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft ook gevolgen voor Thailand. Het land verwacht consequenties voor de handel, diplomatie en vooral voor het toerisme uit Europa. De val van de pond en de waardevermindering van de euro, zal naar verwachting Europeanen afschrikken om naar het Thailand te reizen.

Vorig jaar reisden 5,6 miljoen toeristen uit Europa naar Thailand: 25 procent van alle buitenlandse toeristen. Van de Europeanen stond het Verenigd Koninkrijk bovenaan met 946.000 toeristen. In april van dit jaar arriveerden 81.455 Britten dat is drie procent van het totaal.

De Tourism Authority of Thailand (TAT) heeft berekend dat het aantal Britten met 1 à 5 procent zal afnemen bij een waardedaling van de pond met 3 à 10 procent. Indien de euro tussen de 5 en 20 procent in waarde daalt, neemt het aantal bezoekers uit de eurozone met 5 procent af.

TAT-gouverneur Yuthasak verwacht dat het aantal toeristen uit Finland, Duitsland, Italië en Spanje met 10 procent afneemt. Ook het aantal bezoekers uit Frankrijk en Nederland ondervindt de gevolgen van Brexit. Wanneer de valuta binnen één tot drie maanden weer tot rust komen, verwacht hij herstel.

Op de Thaise beurs leidde Brexit net zoal elders in de wereld tot paniekverkopen. Veel beleggers namen hun toevlucht tot veilige beleggingen zoals goud. De SET index verloor 23,21 punten en eindigde 0,5 punten lager dan een week geleden. Er werd voor 88,2 miljard baht verhandeld, tweemaal zoveel als het daggemiddelde. De baht zakte 0,4 procent tegenover de dollar naar 35,247 om zich later iets te herstellen naar 35,28.

Minister Apiradi van handel maakt zich geen zorgen over de target voor de export van 5 procent die het ministerie voor dit jaar heeft gesteld. De handel met Engeland gaat om slechts 2 procent van de totale buitenlandse handel.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Thailand vreest gevolgen toerisme door Brexit”

 1. Fransamsterdam zegt op

  ‘Als de euro met 5 tot 20 procent in waarde daalt, dan neemt het aantal bezoekers uit de Eurozone met 5 procent af en als de euro binnen 1 tot 3 maanden ‘weer tot rust komt’ (dat wil zeggen: op bijvoorbeeld -20% blijft staan??) verwacht men herstel.’
  Dus als de euro na vier maanden niet tot rust komt, maar herstelt, volgt er geen herstel?
  Koffiedikkijkerij op het niveau van Octopus Paul, Schildpad Cabeceao en Frits de Fret.

 2. Jack G. zegt op

  De Japanse yen stijgt als een komeet. Dat betekent een gevaar voor de economie aldaar en de regio Azië hoor ik nu weer op de radio. En de cijfers van Thailand waren de afgelopen tijd niet echt best te noemen. Ik ben blij dat ik geen econoom ben. Want economen die zelfs op dezelfde school hebben gezeten roepen totaal andere meningen dan hun schoolgenoten. Wel is weer goed te zien dat een paar financiële instanties zoals Standaard en Poor bepalen of iets omhoog of omlaag gaat. De goudprijs zal nog wel even gaan stijgen. Dat is goed nieuws voor vele Thai die in het goud zitten.

  • Fransamsterdam zegt op

   Moderator: Niet chatten svp.

 3. fred zegt op

  Paniekreacties…..binnen twee weken spreekt weer niemand er nog over en is het business as usual….trouwens het pond stond vandaag op 48.50 en gisteren op 50.5 De Euro gaat van 39.40 naar 38.90 bij TT Exchanges…..ik heb al ergere schommelingen meegemaakt zelfs als er niks specifieks gebeurde.

  Verder zijn de Europese toeristen nog een minderheid in Thailand……De Russen en de Chinezen zijn de nieuwe toeristen die geld hebben.

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Je bedoelt de chinezen en de indiers…. De russen blijven massaal weg sinds de roebel 40 % in waarde heeft verloren!

 4. Rene zegt op

  Tov Dollar en de Baht is de Euro maar 2% gezakt, dat gaat mij niet tegenhouden.

 5. Dennis zegt op

  Dat komt omdat de Thai nog geen dag vooruit kijken kan (ok, is wat cynisch, maar raakt wel de kern).

  Natuurlijk heeft dit invloed. Alleen niet morgen of overmorgen. Wel over 10, 15 of 20 jaar. De vraag is of we dan het uitsluitend kunnen (of willen) toeschrijven aan de Brexit. Maar dat de Britse economie slechter af zal zijn is zeker. De heer Farage en Johnson zullen “Brussel” de schuld geven, de oppositie zal de regering de schuld geven en andersom. Vrij naar Bill Maher zeg ik; 48% heeft met z’n verstand gestemd, 52% met z’n onderbuik.

 6. Miel zegt op

  Lariekoek, aantal jaar geleden stond de thai bath op 50 voor een euro maar naar inflatie van de bath t.o de yen ,dit is meer dan 20% minder. Thailand is een duur land geworden en veel mensen gaan nu ook naar de buurlanden of de Philippynen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website