Na de Brexit is Thailand misschien wel een beter optie voor de oude dag van Britten dan Europa. Simon Landy, vice-voorzitter van de British Chamber of Commerce Thailand, zegt dat Thailand veel te bieden heeft voor pensionado’s, zoals de lage kosten van levensonderhoud, gastvrije vriendelijke bevolking en een heerlijk klimaat.

Als enige nadeel noemt hij de afstand tussen de landen. Voor mensen die enkele maanden of een jaar in een willen doorbrengen, is Thailand een prima optie. Wel zullen de financiële voordelen afhangen van de regelingen die de UK met de EU treft.

George McLeod, manager bij PricewaterhouseCoopers, noemt al enige nadeel de verzwakking van de Engelse pond, die de laagste notering sinds 31 jaar liet zien. Maar hij verwacht dat de munt zich snel zal herstellen.

De regering verwacht dat de Brexit geen invloed heeft op de handelsgesprekken die Thailand met de EU voert. Sirinart Chaimun, directeur-generaal van het Trade Negotiations Department, zegt dat de in 2013 begonnen onderhandeling over de Thai-EU FTA (free trade agreement) vrijwel stil liggen, omdat de EU commissarissen niet met Thailand willen praten zolang de junta aan de macht is. In juni zei de EU dat het ondertekening van een overeenkomst over nauwere economische en politieke banden zou opschorten en ze eiste een snelle terugkeer naar democratie.

Sirinart zegt dat het Verenigd Koninkrijk nu de handen vrij heeft om met Thailand een bilateraal handelsverdrag af te sluiten, want het hoeft niet meer te wachten op toestemming van de EU-commissarissen. Ook Nopporn Thepsithar, voorzitter van de Thai National Shippers’ Council, denkt dat de handelsgesprekken met het Verenigd Koninkrijk op de lange termijn gemakkelijker worden dankzij de Brexit.

Vorig jaar exporteerde Thailand voor US$ 2 miljard naar de 28 EU-landen, 6 procent minder dan een jaar eerder. De export naar het Verenigd Koninkrijk had een waarde van 4 miljard dollar.

Bron: Bangkok Post

11 reacties op “Thailand ook na Brexit aantrekkelijk voor Britse pensionado’s”

 1. john zegt op

  kan niet bedenken waarom Brexit voor pensionado’s uit Engeland een betere optie is. wordt ook niet aangegeven. Slaat ook echt nergens op. Integendeel. De britten krijgen mimnder bahts voor hun engelse geld. Verder is er niets veanderd!!

 2. Harrybr zegt op

  Thailand is een zeer vriendelijk en gastvrij land zolang je op tijd je visaverlenging rond hebt en dik voldoende geld. Het wordt beduidend anders, als dat eens anders wordt en je bij de “Bijstand” aan moet kloppen. Ook heb ik nog steeds hele grote vraagtekens voer Thailand als je gezondheid wat minder is, vooral geestelijk. Nogal wat oudere relaties ( 73+) blijken al enige tijd ineens helemaal spoorloos te zijn.

 3. Jan zegt op

  Merkwaardige visie dat Thailands aantrekkelijkheid voor de oudere Britten nu relatief zou zijn toegenomen tegenover Europa. Ik heb niet de indruk dat het klimaat en de gastvrijheid van Thailand beslissend veranderd/verbeterd zijn door het Brexit. En wat betreft de kosten: het Britse pond is tegenover de wereldvaluta nog harder gedaald dan tegenover de Euro. We mogen er vanuit gaan dat Britten die naar het Europees vasteland verhuizen heel andere overwegingen hebben dan een vergelijking met Thailand.

 4. Lung addie zegt op

  Vorig jaar exporteerde Thailand voor US$ 2 miljard naar de 28 EU-landen, 6 procent minder dan een jaar eerder. De export naar het Verenigd Koninkrijk had een waarde van 4 miljard dollar.

  Bron: Bangkok Post

  Zit daar niet een “foutje” in? Als je voor 2milj naar de 28 EU-landen exporteerde, waar de VK toen ook toe behoorde, hoe kan je dan verklaren 4milj naar VK te hebben geexporteerd? Was dat dan een export in het zwart?
  Ik heb het gevoel dat de Bangkok Post de laatste tijd veel steken laat vallen en dat je hun cijfers steeds met een grote korrel zout moet nemen …. of rekenen ze daar op zen Thais?

 5. Cornelis zegt op

  “Sirinart zegt dat het Verenigd Koninkrijk nu de handen vrij heeft om met Thailand een bilateraal handelsverdrag af te sluiten, want het hoeft niet meer te wachten op toestemming van de EU-commissarissen.”
  Wanneer de uittreding uit de EU daadwerkelijk een feit is, moet het VK met ongeveer de hele wereld – inclusief de EU – bilaterale handelsverdragen gaan afsluiten en dat gaat heel veel jaren duren. Of Thailand dan bij het VK hoog op het prioriteitenlijstje staat, betwijfel ik sterk. Dergelijke onderhandelingen – ik ben er zelf professioneel bij betrokken geweest – kosten vaak jaren.
  Overigens is er nooit sprake geweest van het nodig hebben van toestemming van EU-Commissarissen: de bevoegdheid tot het onderhandelen over handelsverdragen is door de 28 lidstaten unaniem neergelegd bij de Europese Commissie, waarbij de lidstaten uiteindelijk beslissen over de resultaten van die onderhandelingen.

 6. jasper van Der Burgh zegt op

  Dit is een raar artikel. Wonen in Europa als pensionado heeft, buiten het feit dat men overal engels spreekt, en je veelal overal “normaal “engels eten kunt krijgen het voordeel dat de ziektekosten overal gedekt zijn vanuit je thuisland. Of dat in de toekomst nog zo is voor de britten, moet wellicht uit onderhandeld worden.
  In Thailand is het zeker dat je niet automatisch verzekerd bent, en dus een (hoe ouder hoe duurder) erg dure ziekekostenverzekering af moet sluiten.
  Daarmee wordt een “goedkoop” land om in te leven ineens een tamelijk duur land. Daar boven op is veel engelsen de thaise zomer veel, maar dan ook veel te heet.

  Ik zie de voordelen dus echt niet!

 7. Fransamsterdam zegt op

  Moderator: Uw reactue is off-topic.

 8. Slagerij van Kampen zegt op

  Uiteindelijk sterft het fenomeen toch wel uit denk ik. In steeds meer Europese landen verhoogt men de pensioen leeftijd. Bij mij al 67, bij mijn Thaise vrouw, jonger staat er al onbekend. Hangt van de gemiddelde leeftijdsverwachting af. Nu treft men in Thailand nog mensen die er al vanaf hun 60e of zelfs vanaf 55 jaar zitten. Allemaal verleden tijd binnen, zo schat ik, 10 tot 15 jaar. ben 62 Ik moet nog 5 jaar. Kan ik nauwelijks onderuit zonder enorm in te leveren. Bovendien wordt de dekkingsgraad steeds meer aangetast en de pensioenen dus verlaagd.
  Komt bij: wie heeft er straks op zijn 70e eigenlijk nog zin om te verkassen? Dat moet je eerder doen. Komt bij dat velen de laatste periode tot hun 67e of misschien zelfs tot hun 70e een beroep moeten doen op de bijstand omdat ze hun werk kwijt zijn en kansloos op de arbeidsmarkt.
  Hun vermogen is dan waarschijnlijk ook al flink aangetast.
  Soortgelijke ontwikkelingen vinden overal in Europa plaats. Dit zal over 10 jaar van meer invloed zijn dan een Brexit.
  Gelukkig zij die nu nog van de oude situatie kunnen profiteren.

 9. simon borgers zegt op

  Ik heb ook een Engelsman als goede vriend die vertelde mij als dit zo blijft Moet ik naar huis zo erg is het al.

 10. Sjaak S zegt op

  Een week of twee geleden las ik een verhaal van een Britse staatsburger die in Canada van zijn Britse pensioen leefde, dat hij zich genoodzaakt zag terug naar GB te gaan, omdat zijn en ook het pensioen van de meeste Britten die in het buitenland wonen bevroren wordt.
  Hij moest zelfs inleveren. Zijn zieke vrouw of levenspartner kon hij niet meer verzorgen.
  Dus dan vraag ik mij af of het wel zo goed gesteld is met de Britten hier in Thailand. Ook zij hebben dat probleem….
  Hier is slechts één van de artikels en het begon al in 2014. Het artikel dat ik las was geplaatst op het online AD van twee weken geleden. Ik kan het niet zo snel vinden, maar dit is toch ook wel een voorbeeld:

  https://www.theguardian.com/money/2014/mar/22/retiring-abroad-state-pension-freeze

 11. theoS zegt op

  Lage kosten van levens onderhoud? Das war einmal! Ik bleef hier, 40 jr geleden hangen omdat het hier toen spot goedkoop was en ik verlost was van het regeltjes land NL. Bv, ik ging de hele nacht op stap en had nooit meer dan Baht 1000- op zak. Kwam 0400 uur ’s morgens thuis en had soms nog Baht 200- a 300- over. Tuk-tuk was Baht 5- en naar Lad Prao, waar ik woonde, Baht 10-. Had eens een taxi de hele nacht bij me voor Baht 200-. Dit is wel veranderd en het is hier gewoon duur. Ik heb gelukkig een Thaise vrouw die heel goed met geld om kan gaan, dus ik leef nog steeds goed er van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website