Schoolkinderen in de houding voor het volkslied

Het ministerie van onderwijs heeft de voorschriften voor de kapsels en kleding van studenten gewijzigd na aanhoudende protesten van studenten, die de opgelegde regels zien als een schending van hun mensenrechten.

Het besluit komt na een aantal protesten door studentengroepen in Bangkok en de provincies.

Somkiat Tangkitvanich, president van het Thailand Development Research Institute die een commissie voorzat die de eisen van de studenten in overweging nam, zei dat er drie amendementen zijn overeengekomen.

 • Ten eerste, de richtlijnen worden gecorrigeerd om zo de huidige trends, mensenrechten, waardigheid en seksuele diversiteit te weerspiegelen.
 • Ten tweede worden de regels voor kapsels sekseneutraal worden, waarbij lange of korte kapsels voor alle leerlingen zijn toegestaan ​​- maar haar verven, baarden en snorren blijven verboden.
 • Tenslotte mogen scholen in overleg met leerlingen, leerkrachten en ouders eigen richtlijnen opstellen en uitvoeren.

De heer Somkiat zei ook dat straffen voor elke overtreding van de regels, de mensenrechten van studenten niet mogen schenden, vooral niet als ze als gewelddaden kunnen worden beschouwd.

Wat betreft het toestaan ​​van studenten om zich te kleden volgens hun favoriete genderidentiteit, vond de commissie dat de huidige regelgeving op scholen voldoende flexibiliteit bood om dit mogelijk te maken, maar er zou nu meer nadruk worden gelegd op participatie.

Voorheen mochten scholen zelf bepalen welke regels zij hanteren, maar volgens de nieuwe afspraken moeten alle wijzigingen eerst worden goedgekeurd door schoolcomités, studenten, leraren en ouders.

Bron: Bangkok Post – www.bangkokpost.com/thailand/general/2015827/education-ministry-shakes-up-school-dress-hairstyle-rules

Rating: 4.60/5. From 5 votes.
Please wait...

27 reacties op “Succes voor protesterende studenten: Regels schoolkleding en kapsels worden versoepeld”

 1. Rob V. zegt op

  Maar een kleurtje in je haar is nog steeds uit den boze…

  • Johnny BG zegt op

   Een “altijd is er iets fout” spuiende mentaliteit helpt niet mee qua vooruitgang. Elk lichtpuntje neersabelen is makkelijk als activist op verschillende media maar hou alsjeblieft ook een beetje de realiteit in de gaten.
   Die realiteit is dat op veel scholen lang haar en kleuringen gewoon kunnen en dan zal het een gedoogbeleid zijn of voor de particuliere scholen totaal geen issue. Azijnzeiken voor zaken in een land waar je niet eens woont is en blijft een vies spelletje van proberen te beinvloeden.

   • Rob V. zegt op

    Ik noem simpelweg een feit waar zelfs de Post zelf op wijst, hoe is dat ‘azijnzeiken’? Dat over deze pyrrusoverwinning te meningen verdeeld zijn mag duidelijk zijn. Het is allemaal nog verre van een modern onderwijsprogramma met standaard regels die breed gedragen worden. Dat lijkt mij niets teveel gevraagd. In dit tempo duurt het nog een paar eeuwen voordat men daar is.

    Overigens raad ik een ‘altijd wat fout’ mentaliteit niet aan, beter het glas halfvol en alle betrokkenen aan laten schuiven zonder dat een of andere hoge ambtenaar zaken bij voorbaat al neersabelt. Een echte discussie over allerlei mogelijke onderwijsverbeteringen lijkt echter nog ver weg. Ik vertrouw er echter op dat het er wel van komt zonder ‘beïnvloeding’ .

    • Johnny BG zegt op

     “In dit tempo duurt het nog een paar eeuwen voordat men daar is. ”

     Ik heb het wel vaker gezegd….. Wie zijn Rob V. en metgezellen uit het buitenland om te bepalen hoe het in een ander land toegaat?
     Als je respect hebt voor een volk laat je hen het pad zelf uitzoeken. Men leeft hier in 2563 en heeft een eigen kijk op de wereld. Hoe moeilijk is het om dat te respecteren en dat de verandering er beetje bij beetje komt?
     Respect krijg je echt niet door te vertellen dat alles wat een ander doet een en al drama is en als dat wat langer duurt dan jouw gedachte dan zal je het toch moeten accepteren tenzij je in je eigen bubble zit.

     • Rob V. zegt op

      En ik heb al vaker gezegd dat ik niets te bepalen heb, en slechts de Thai volledig steun op dat de bevolking daar samen democratisch tot beslissingen komt. Al die vele verschillende individuen in Thailand moeten daar samen vast uit kunnen komen. Ik heb daar daar wel vertrouwen in, vooral als ik de jeugd zie die aangeeft dat samen praten en zaken aan de kaak stellen te verkiezen is boven blinde autoriteit. Ze proberen de bubbel van ouderwetse ambtenaren in hun bubbel juist te door prikken. Ik denk niet dat de jeugd zich met een kluitje het riet in laat sturen of door wie dan ook wat wijs laat maken. Maar sinds ik geen glazen bol heb zullen we wel zien hoe dit verder uit zal pakken.

      • chris zegt op

       Die ‘jeugd’ heeft een aanbod om te komen praten met de regering afgeslagen.
       Is dat verstandig, volgens jou?
       Het gaat natuurlijk helemaal niet over ouderwetse ambtenaren. Het probleem zit veel en veel dieper.

       • Rob V. zegt op

        Ik vernam dat men wel wel wil praten maar dan wel echt o de tafel moet gaan zitten zonder op voorhand zaken uit te sluiten of het zoveelste ‘onderzoek’ in te stellen waarvan uit het verleden bekend is dat het hup zo de bureaula in gaat. Dat begrijp ik wel. Mocht ik gemist hebben dat de regering serieus het gesprek aan wil dan verneem ik dat graag. Zo’n aanbod zouden alle betrokken met beide handen aan moeten pakken. Dat het niet bij wat zaken aan de oppervlakte kan blijven en het allemaal tijd zal kosten erkent de jeugd ook, zo verneem ik uit de diverse stemmen tijdens de protesten, maar het begint dus met e intentie echt eens serieus en oprecht naar elkaar luisteren, overleggen, praten. Dat lijkt mij verstandig.

     • Tino Kuis zegt op

      ‘Als je respect hebt voor een volk laat je hen het pad zelf uitzoeken. ‘

      Goed gezegd Johnny. Het is niet dat wij voorschrijven hoe het allemaal geregeld moet worden in Thailand maar dat we vertellen hoe die jeugd er over denkt. Die willen bijna allemaal vrijheden van haardracht, kledij en andere zaken.

      Wij luisteren naar de Thaise jeugd en vertellen hier wat ze willen. Als de Thaise jeugd zegt dat ze alle bevelen van het ministerie punctueel willen opvolgen, nou prima hoor.

      Luister eens naar die jeugd, Johnny.

      • Johnny BG zegt op

       Beste Tino,

       Als je het zo stelt dan vergeet je te vertellen dat een overgrote meerderheid van de jeugd het allemaal niet zo belangrijk vindt. Luisteren jullie ook naar die jeugd of past dat niet in het straatje en vertellen jullie er maar niet over?

    • chris zegt op

     “een modern onderwijsprogramma met standaard regels die breed gedragen worden”.

     De vraag is natuurlijk wat een MODERN onderwijsprogramma is. En welk referentiekader je daarbij hanteert.
     Standaard regels? Ik zou niet graag de onderwijs programms’s van Thailand en Nederland met elkaar vergelijken. Ik schat zo in dat er in Nederland MEER regels zijn (maar wel andere en op andere onderwerpen) en ook dat het met het draagvlak niet altijd koek en ei is.
     Zal ik je het telefoonnummer van mijn zus die in het Nederlandse onderwijs werkt geven. Die kan je fantastische verhalen vertellen over hoe weinig er in NL naar de basis wordt geluisterd.

   • Rob zegt op

    Johnny, we leven in 2020, toch te gek voor woorden dat je niet zelf mag bepalen wat je op school draagt of hoe je haar zit.
    Ik ken je niet, maar neem toch aan dat jij elke dag zelf bepaald wat je aantrekt en hoe je haar zit.

    • Theiweert zegt op

     Helaas staan daardoor vaak de minderbedeelden naast de kant. Omdat zij geen merkkleding en schoenen kunnen dragen. Of ouder werken zich in de schulden om hun kinderen toch maar mee te laten doen. Ik kom uit een gezin, waar ik altijd ziek was bij schoolreisje en kampen.
     Nee ik vind de schoolkleding in al de Engels georiënteerde landen erg goed.
     En waarom zou men in paars, blauw e.d op school moeten kunnen verschijnen. Laat ze daar mee wachten tot ze volwassen zijn.

    • willc zegt op

     Sorry Rob, niet geheel met je eens.
     Als jij op naar een vergadering van je bedrijf gaat ,wordt er ook van je verwacht dat je netjes gekleed gaat of zeg je dat je gewoon met korte broek en singletje komt omdat het 2020 is?

     • Rob zegt op

      Ja waarom niet, het gaat om de inhoud en niet om de verpakking, en nu chargeer ik dus, maar waar het om gaat is verplichtingen om niks aan iemand opleggen.
      En wat ik hier verder ook steeds lees is het kosten aspect, maar bij de school van mijn kleindochter moeten de ouders minstens 1 keer per jaar een nieuw uniform kopen omdat ze eruit gegroeid is, terwijl ze nog genoeg andere passende kleding heeft en de ouders daar eigenlijk geen geld voor hebben dus…………….. springen opa en oma maar weer bij.

    • chris zegt op

     Dit is nu weer zo’n typische ondoordachte reactie.
     zie: https://en.wikipedia.org/wiki/School_uniforms_by_country

     Er zijn wellicht goede redenen voor het feit dat er schooluniformen zijn. Misschien zou je eens moeten verdiepen in die redenen en dan oordelen. De werld is niet overal hetzelfde. Dat heet culturele verschillen en sommigen op dit blog blijven dat alsmaar ontkennen. (en impliciet en expliciet veroordelen)

     • Rob V. zegt op

      Ik denk dat school uniformen voor en nadelen hebben. Voordeel is dat verschil tussen rijk en arm op het eerste oog minder duidelijk is, nadeel is beknotten persoonlijke expressie/smaak. Uit wat onderzoeken zijn diverse voor en tegens naar voren gekomen. Lijkt me prima als men daar op landelijk, en lagere niveaus tot in de klas aan toe samen over praat. Wat vinden we? Wat willen we? Enzovoort.

      Nb: ik ken die mensen niet die verschillen in culturen ontkennen. Vreemde vogels denk ik want verschillen tussen groep A en B is evident. Verschillen zijn interessant en vaak mooi (misschien daarom de roep.tot meer zelf expressie van de jeugd?). Ik zelf hou het op de Bell curve als het op kenmerken van groep/groepen gaat. Leg je twee curves over elkaar dan zullen die niet geheel overlappen maar ook niet geheel niet overlappen. Daarom Dat ik niet kan spreken over dé westerse cultuur of dé opvattingen van Thaise studenten. Daar zit een heel spectrum in. Maakt het juist zo interessant om te bekijken en te beluisteren. En zullen we soms over versimpeld weer moeten geven als we over een groep praten.

      • chris zegt op

       Alsjeblief niet een discussie op klasniveau zeg. God bewaar me. Dat wordt een Poolse landdag en we worden het nooit eens. Het tilt het onderwerp ook naar een niveau waar het echt niet thuishoort. We moeten ons veel meer zorgen maken over de kwaliteit van het onderwijs. Gewoon afschaffen al die regels over uniformen en uiterlijk.
       Mijn vader en moeder zeiden altijd: doe gewoon dan doe je al gek genoeg.
       En als je er apart uit wilt zien, moet je niet versteld staan dat je ook – in eerste instantie – apart wordt benaderd. Maar: cultuur is dynamisch. En zoals ik met mijn Beatles-jasje, – stropdas en haardracht ook na enige tijd werd geaccepteerd gaat het waarschijnlijk ook gebeuren met een kleurtje in je haar, hanekammen en tattoes. Voor het een zal het wat langer duren dan voor het ander, ook afhankelijk van land (en betekenis).

     • Tino Kuis zegt op

      Beste Chris,

      Het gaat hier NIET om de culturele verschillen tussen Thailand en andere landen maar om de culturele verschuivingen BINNEN Thailand. Het zijn de leerlingen en de studenten zelf die de regels rond kledij en haardracht beu zijn vooral omdat ze die regels zien als een teken van opgelegde discipline die hun vrijheden ontneemt.

      Ik vermoed dat jij de culturele verschillen en verschuivingen BINNEN Thailand wilt ontkennen.

      • chris zegt op

       “Het zijn de leerlingen en de studenten zelf die de regels rond kledij en haardracht beu zijn vooral omdat ze die regels zien als een teken van opgelegde discipline die hun vrijheden ontneemt.”
       Overdrijven is ook een vak. In de laatste 10 jaar heb ik vele discussies gevoerd met mijn studenten over hun uniform en andere uiterlijk-voorschriften en de argumenten dat het hun vrijgheid zou beperken heb ik nog nooit gehoord. De studenten nemen de vrijheid om hun uniform op allerlei manieren te dragen (hemd uit de broek, geen stropdas, slippers ipv schoenen, geveinsde teenproblemen, zwarte nagelllak etc) om de school-autoriteiten een beetje te pesten. Het uniform kan velen gewoon niks schelen ook al omdat de meeste onderdelen van het uniform spotgoedkoop zijn. En bij mij lopen er studenten rond met oranje en paars haar.
       Dus een uitspraak over DE leerlingen en DE studenten staat haaks op je eigen mening dat er BINNEN Thailand vele verschillen van meningen bestaan. Er zijn ook studenten die het helemaal niet zien als ‘opgelegde discipline”. Dat geldt wellicht wel op scholen waar de voorschriften met uitertst geringe effectiviteit worden gecontroleerd.

    • Johnny BG zegt op

     @Rob,
     Het is idd 2020 maar dat wil niet zeggen dat alles dan maar kan. De schoolkleding zorgt ervoor dat er geen rat race is over wie de duurste kleding kan betalen en hoe je haar zit heeft te maken met een bepaalde vorm van etiquette. 20 jaar van het leven bepaalt een ander over je leven en daarna mag een persoon zich helemaal kleden en een haardracht hebben zoals deze hetzelf wil en dan bepaalt de omgeving wel of je geaccepteerd wordt.

 2. Erik zegt op

  Nou ja, een stapje is het wel maar een heel kleine want scholen hadden al de vrijheid van de regels af te wijken. Helaas werd dat uitgelegd als een machtiging er een strenger regime van te maken.

  Het voorleggen aan, ik citeer: schoolcomités, studenten, leraren en ouders, kan betekenen dat er tenminste naar anderen wordt geluisterd maar kan ook betekenen dat leerlingen verdrinken in het geweld van oudere mensen en alles bij het oude blijft al komt er nu een stempeltje ‘na overleg’ op. Daar hebben ze wat aan hoor!

  Maar er is tenminste geluisterd naar de protesten en ik hoop dat dit geen onbetekenend incident blijft maar dat de modernisering doorgang vindt.

 3. chris zegt op

  Ik heb al eens geschreven dat als alle tijd en energie die op mijn instituut de laatste 10 jaar is besteed aan regels voor uniformen en uiterlijk zou zijn besteed aan verbetereing van het onderwijs, onze BBA programma’s veel beter zouden zijn.
  Tijd en energie: vergaderingen, regels opstellen en communiceren, regels controleren, brieven schrijven naar ouders, studenten weigeren enz enz. Te gek voor woorden.
  De veranderingen zijn een Pyrrhus overwinning en er zitten nog wel een paar addertjes onder het gras.

  “Voorheen mochten scholen zelf bepalen welke regels zij hanteren, maar volgens de nieuwe afspraken moeten alle wijzigingen eerst worden goedgekeurd door schoolcomités, studenten, leraren en ouders.”
  Dat klinkt wel democratisch maar wat als de directie besluit de huidige regels te handhaven en GEEN wijzigingen door te voeren. Op een speciale vergadering afgelopen week op mijn instituut beloofde de dean op te treden tegen docenten die de huidige regels niet handhaven in hun klas. (omdat de studenten er lak aan hebben). Ik zie de dean niet gauw terugkeren op zijn schreden.

 4. Rebel4Ever zegt op

  Lang en kort haar…? Ook voor jongens? Come on boys, let your free flag fly. Hanenkammen lijken me ook lekker provocerend. Leather jackets, hoge laarzen…ik zie het allemaal nog niet gebeuren. Thailand heeft duidelijk ‘ de sixties’ met een sociale revolutie nodig. Uniformen, discipline, niet dwarsliggen. Bah! Het is allemaal nog zoooo ver weg.

  • Rob V. zegt op

   Lol. Volgens mij beschrijf je wat dinosaurussen als een hels doemscenario zien: individueel denken jeugd/burgers met hun eigen mening en karakter die zich niet strak in het gelid willen lopen en slaafs bevelen opvolgen zonder kritiek of wat ook. Maar ik vertrouw er op dat het wel goed komt in Thailand en de burgers daar uiteindelijk zelf wel bepalen hoe en wat. Een hanenkam op school lijkt me nog ver weg (als dat is wat men wil?) , maar wie weet…

 5. Rob V. zegt op

  Eventjes op de Twitter pagina van de BadStudents (นักเรียนเลว) groep gekeken. Als ik zo de postings en reacties bekijk lees ik volgens de leerlingen de veranderingen oa: ‘niet genoeg zijn, we gaan door’, ‘echte hervormingen zijn nog steeds nodig’ , ‘waarom laten we dit gewoon niet aan de scholen zelf over ipv het ministerie?’ , ‘wat hebben de kledingregels nu met onze studieprestaties te maken?’ enzovoort.

  Het lijkt er dus op dat de leerlingen de aangekondigde veranderingen onvoldoende vinden en nog wel even doorgaan. Maar wie weet wat voor opinies de komende tijd nog naar voren komen, ik luister graag naar wat de diverse spelers te vertellen hebben.

  Zie:
  https://twitter.com/BadStudent_/status/1324770110410690563/

 6. adje zegt op

  Jammer dat schoolkledij wordt versoepeld. Juist door de schooluniformen kun je geen verschil zien tussen de lagere en hogere klassen. Straks lopen er studenten rond met merkkleding en andere met afgedragen kleding. wat zal er veel gepest worden.

  • Rob V. zegt op

   Beste Adje, dat is zeker een punt wat men mee kan nemen. Maar ik hoor ook dat de leerlingen al snel in de gaten hebben wie er arm en wie er rijk is. Bijvoorbeeld aan de telefoon, het vervoer van/naar school of simpelweg waar en met wie klasgenootjes na school dingen gaan doen. Dat pesten, uitsluiten enzo zal niet echt veranderen denk ik zo. Een uniform verhult dus het verschil in inkomen op het eerste gezicht. Maar ook als men dat voldoende reden zou achten het te behouden, bedenk dat er nog armen zijn die zelfs de diverse uniformen niet kunnen betalen. Of dat een uniform alleen op school gedragen kan worden en een neutraal kledingstuk ook buiten school.

   Maar laat de kinderen en jongvolwassen dit vooral zelf uitvechten denk ik zou. Ik snap die roep om zelf te bepalen welk shirt je aantrekt en of je wel/geen paarse lok in je haar neemt wel. Ik verwacht voorlopig geen afschaffing maar dat ze er over praten (en andere zaken dan dit stukje uiterlijk vertoon) lijkt me prima.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website