Bosbranden in Noord Thailand

De luchtverontreiniging in het Noorden van Thailand is begin van deze week weer flink toegenomen. In het district Muang (Chiang Rai) werd er een concentratie van 105 mcg aan PM 2,5 stofdeeltjes in de lucht gemeten.

Ook in Phayao was het slecht met 90 mcg, gevolgd door Lampang me 86 mcg en Chiang Mai met 73 mcg, alle ruim boven de veiligheidslimiet van 50 mcg.

Er woeden in het Noorden 132 bosbranden, waarvan meer dan de helft in Chiang Rai. Boeren steken nog steeds stukken bossen in brand evenals oogstresten, waardoor de luchtkwaliteit al ruim twee maanden erg slecht is. Chiang Rai is de zwaarst getroffen provincie met een piek van 305 mcg fijnstofdeeltjes.

Diverse ministeries vergaderen over de situatie. Er wordt ook gekeken of er kunstmatig regen opgewekt kan worden.

Bron: Bangkok Post

12 reacties op “Smog en fijnstof in het Noorden weer toegenomen”

 1. l.lagemaat zegt op

  Diverse ministeries vergaderen over de situatie!

  Wat een daadkracht van het ministerie!

 2. Adri zegt op

  LS

  Ja, vergaderen dat helpt!!

  Adri

  • Co zegt op

   Hahaha. Je gaat toch jezelf of je familie niet bekeuren

 3. Rob zegt op

  Gewoon streng straffen als een boer brand maakt

  • teun zegt op

   Een boer die brand sticht, is nauwelijks op heterdaad te betrappen. Men moet de eigenaar van een stuk grond, dat in brand vliegt, streng straffen. Die zal dan voortaan wel opletten in geval hij het zelf doet danwel dat zijn buurman de boel inde fik steekt. Dat vergroot sociale controle.
   Nu zit de eigenaar van een brandend stuk grond in de kroeg “en weet van niks”!! Jaja!!!!!!

 4. Aad van Vliet zegt op

  Ik had vedacht aan twee maatregelen.
  1. De boeren 1 baht meer geven als ze niet branden maar ploegen en 2 baht minder als ze wel ploegen en niet meer branden.

  2. Brandblusvliegtuigen inzetten of de Russische regenopwekking

  .

 5. John Chiang rai zegt op

  Je kunt uren,dagen,maanden en jaren vergaderen om nieuwe verboden en wetten op gang te brengen, zolang deze niet consequent en zonder corruptie controleerd worden,is ieder wet een lachertje.
  Eerst als toeristen op grote schaal weg blijven,en het financieel meer bemerkbaar gaat worden,zal men uiteindelijk niet anders kunnen als werkelijk doorgrijpen.

 6. Nest zegt op

  Hier in Hangdong((Chiangmai)juist hevige regen

 7. Wout zegt op

  Ze hadden voor die 1 miljard dollar waar ze drie, voor Thailand nutteloze onderzeeers voor gekocht hebben, beter blusvliegtuigen kunnen kopen maar daar zit waarschijnlijk minder commissie op.

 8. Mark zegt op

  Blusvliegtuigen worden op grote schaal ingezet.
  “The Office of Aviation for Natural Resources Conservation has undertaken 1,468 flights to put out the blazes, releasing 730,000 litres of water during those missions.”

  De omvang van alleen al bosbranden is dusdanig groot dat handhaving en bestrijding nauwelijks doenbaar is.

  “… ferocious fires in the North that have wiped out 2.4 million rai of forest land so far this year. Bron: Bangkokpost vandaag

  Een rai is 40 × 40 meter of 1600 m2

 9. Cees 1 zegt op

  Het heeft heel weinig met de boeren te maken!!! Als dat het ergste was zou het binnen een week al over zijn.
  Het zijn gewoon ” mensen ” die het leuk vinden om brand te stichten. Hier in het noorden zijn heeeel veel bergen. En die branden overal. Ze schieten gewoon vuurpijlen het woud in met daaraan een doosje lucifers of ander zeer brandbaar spul. En zo zie je s’avonds hele bergen opbloeien. En omdat er hier al sinds half december niet meer geregend heeft is alles zo droog dat het gelijk brand.
  Maar die cijfers over de PM 2,5 zijn veel hoger geweest. Tot wel boven de duizend op bepaalde plekken.
  Maar waar ik woon was het vrij lang iedere dag ruim boven de 500.Mae Hong Son en Chiangrai was nog erger. Vandaag was het hier in Chiangdao weer even 153. Maar zakt gelukkig weer.

 10. Daniel VL zegt op

  gisteren stonden tussen Lampang en Chiang Mai langs de weg nr 11 vele velden en bergen in brand..
  Ik weet niet wat men door de aangelegde buizen gaat vervoeren? ik hoop niet dat het brandstof is.Water? mogelijks als blusmiddel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website