Het is weer goed mis in Bangkok. De smog hangt als een deken boven de hoofdstad. De concentratie PM 2,5 fijnstofdeeltjes in de hoofdstad zijn gestegen boven veiligheidsniveau, Bang Kholaem het ergst getroffen (78 microgram per kubieke meter lucht).

Premier Prayut hield gisteren een video-conferentie met de gouverneurs van Bangkok en vijftien andere provincies, want de hoofdstad is niet het enige gebied waar de smog het veiligheidsniveau heeft overschreden. Directeur-generaal Pralong van de PCD schreef de hoge concentraties PM 2,5 stofdeeltjes behalve aan de stagnerende luchtcirculatie toe aan de mindere regenval tijdens de seizoenswisseling.

Permanent secretaris Sukhum van het ministerie van Volksgezondheid adviseerde – alsof dat nog nodig is – de mensen die in de buitenlucht werken, een mondkapje te dragen en 6 tot 8 glazen water per dag te drinken.

In Laksi en andere districten van Bangkok is begonnen met het sproeien van water om het niveau aan PM 2,5 rond scholen en op grote wegen zoals de Chaeng Watthana Road en Vibhavadi Road terug te dringen. Een operatie die laat zien dat de overheid niet lijdelijk toeziet, maar overigens weinig invloed heeft op de stoute fijnstofdeeltjes.

De meeste meetpunten gaven gisteren concentraties van meer dan 50 microgram per kubieke meter lucht aan, zelfs het meetpunt naast het Lumpini park, hetgeen je niet zou verwachten. De hoogste concentratie met 80 milligram werd gemeten op de Kanchanaphisek Road in het district Bang Khunthian.

Onveilige niveaus werden ook gemeten in Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Samut Sakhon en Nakhon Pathom. Uit gegevens van IQAir Air Visual blijkt dat Bangkok gisteren om 17 uur ’s werelds ergste luchtkwaliteit had van alle grote steden en Hanoi en Chengdu achter zich liet.

Bron: Bangkok Post

10 reacties op “Smog alarm in Bangkok: Concentratie PM 2,5 fijnstofdeeltjes boven veiligheidsniveau”

 1. jan splinter zegt op

  Hier in CM is het hoger rond de 100

  • janbeute zegt op

   Wat ik hier zie in Chiangmai en direkte omgeving, deze en afgelopen week is dat de lucht schoon is.
   Goed uitzicht rondom ik kan zelfs de Doi Suthep en de Doi ithanon gewoon zien van af mijn woonkamer.
   Misschien volgend jaar weer in Februari, maar niet nu.

   Jan Beute.

 2. jan splinter zegt op

  http://aqicn.org/city/chiang-mai/

  • Hans Pronk zegt op

   Ubon 7 dus donkergroen. Niet slecht.

 3. jan splinter zegt op

  https://forum.thaivisa.com/topic/1126424-chiang-mai-ready-to-tackle-haze-says-deputy-governor/

 4. John zegt op

  Als we in Chiang Mai 6 maal zwaardere luchtverontreiniging hebben dan blijft onze grote leider 6 weken stil. Nadat hij eindelijk een bezoekje bracht moest het binnen een week over zijn met als gevolg dat het nog even een stapje of wat erger werd.

  Doe een mondkapje op en ga met openbaar vervoer, probleem opgelost…..

  Ga eens beginnen die grote bedrijven zoals CP die land en jungle verbranden, boeren uitbuiten voor een beetje winst. Geef de kids lesstof over klimaat en fossiele verbranding. Misschien dat we dan een beetje in de richting van een reductie van fijnstof komen.

  John.

 5. fred zegt op

  Het kan gewoonweg niemand schelen. Het enige dat telt is dat de economie groeit en liefst zo veel en zo snel mogelijk.
  Mensen gaan deze planeet sowieso om zeep maken puur uit hebzucht.
  Binnenkort nieuwe modelletjes mondkapjes en iedereen is weer tevreden.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is gewoon niet waar, fred. De Thais-talige sociale media staan vol met boze en sarcastische reacties op die luchtverontreiniging. Velen worden ziek. Maar er zijn ook zieke geesten in gekoelde huizen en kantoren die het niets kan schelen. Het zijn met name weer de armen op straat en in die stinkbussen die er het meest onder lijden. Het kan de elite weinig schelen.

   • Chris zegt op

    Ik schat 80% van de condos in het gebouw waar ik woon in Bangkok, samen met vele relatief arme Thais (geen vast werk, een klein handeltje of een klein salaris bv), heeft een aircon. Huurprijs: 4.500 Baht per maand. Mijn condo niet trouwens.
    Luchtverontreiniging is overigens geen exclusief Bangkok probleem.

   • fred zegt op

    Het kan hen inderdaad niks schelen. Mocht het de mensen wat schelen zouden ze al beginnen met het begin en dat is hun motor niet stationair urenlang laten draaien om toch maar niet 3 minuten zonder airco te moeten.
    Mocht het mensen wat kunnen schelen zouden ze massaal kiezen voor zuinige benzine autootjes in plaats van diesel slurpende 4×4 pick-up trucks
    Mocht het mensen wat kunnen schelen zouden ze niet te pas en te onpas al hun afval verbranden maar dit gaan weggooien in vuilbakken . Mijn vrouw en ik verbranden niks maar gooien het weg waar er vuilbakken staan ( langs benzinestations bv)
    Mocht het mensen kunnen schelen zouden ze al eens beslissen om 200 met te voet te gaan ipv voor alles op de scooter te springen. Ook zouden ze hun kinderen wat verpichten ipv te fietsen ipv hen op hun 12 de te laten gaan racen langs de weg met opgefokte brommers.
    Neen ik heb helemaal niet de indruk dat het iemand kan schelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website