De roodhemdbeweging UDD beantwoordt Bangkok Shutdown met tegenrally’s in het land, maar Bangkok en de zuidelijke provincies blijven buiten schot om schermutselingen met anti-regerings demonstranten te voorkomen.

Dit zei roodhemdleider en demissionair staatssecretaris Nattawut Saikuar (foto homepagina) gisteren op een bijeenkomst in Nakhon Ratchasima (Korat) van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD). In het Chalermphrakiat stadion kwamen zo’n vijfduizend lokale roodhemdleiders en supporters bijeen om hun strategie te bepalen, niet alleen als antwoord op Bangkok Shutdown, maar ook voor het geval het leger een coup pleegt.

De roodhemdrally’s beginnen op 13 januari om 9 uur, op hetzelfde tijdstip als waarop de protestbeweging van plan is 20 kruispunten in Bangkok te blokkeren en het regeringscentrum aan de Chaeng Wattanaweg te belegeren om te voorkomen dat ambtenaren aan het werk gaan. De roodhemden zullen te vinden zijn langs de hoofdwegen in het land. ‘Protestleider Suthep Thaugsuban zal merken hoeveel mensen tegen hem zijn’, zei Nattawut.

Indien het leger een coup pleegt, valt nog fellere tegenstand van de roodhemden te verwachten, zeggen lokale leiders. ‘Als er iets gebeurt, kunnen we net zoveel mensen op de been brengen. Niemand kan de roodhemden uit dit land van de kaart vegen’, aldus Chavit Suriya, een districtsleider in Nonthaburi. ‘Er zijn meer roodhemden die de regering steunen dan demonstranten die ertegen zijn. De bevolking van het Noorden en Noordoosten overtreft die van het Zuiden en eenderde van Bangkok bestaat uit mensen die uit het Noorden en Noordoosten komen.’

Chan Chalaya, kernlid van de Democracy Radio Organisation of Thailand (Drot), zegt dat Drot (een onafhankelijke roodhemdgroep die bestaat uit twaalf lokale radiostations in Pathum Thani, Nonthaburi en Samut Prakan) in staat is heel snel mensen te mobiliseren. En mocht het radiosignaal worden geblokkeerd, dan kunnen mensen via Line en Skype worden opgetrommeld.

Zondagavond laat Drot van zich horen met een rally van motorfietsen en pickup trucks. Die gaan dan in een grote boog om Bangkok heen rijden als symbool dat Bangkok van het hele land is en niet alleen van bepaalde inwoners van Bangkok.

UDD-voorzitter Tida Tawornseth herhaalde nog maar eens haar bewering dat Suthep een militaire coup wil uitlokken.’Suthep wil niet het Thaksin regime omver werpen, maar hij wil feitelijk een eind maken aan de democratie en steunt daarom een militaire coup.’

(Bron: Bangkok Post, 8 januari 2014)

Meer nieuws later vandaag in Nieuws uit Thailand: Een opmerkelijke uitspraak van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha en het besluit van de National Anti-Corruption Commission om 308 parlementsleden te gaan vervolgen wegens steun aan het senaatsvoorstel.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Roodhemden gaan in de tegenaanval, maar blijven op een afstand”

 1. teun zegt op

  UDD-voorzitter Tida Tawornseth herhaalde nog maar eens haar bewering dat Suthep een militaire coup wil uitlokken.’Suthep wil niet het Thaksin regime omver werpen, maar hij wil feitelijk een eind maken aan de democratie en steunt daarom een militaire coup.’

  En ik denk dat Tida Tawornseth de spijker op z’n kop slaat!

  Ook heel goed te vernemen, dat de rooien wel in actie komen maar zonder confrontatie te zoeken.

  Zo zal uiteindelijk blijken, dat Suthep niet in staat is tot een normaal gesprek met zijn opponenten. En dat hij democratie ook niet wenst. Hij heeft trekjes van bepaalde types van zo’n 75 jaar geleden. Een leider van je tegenstrevers (i.c. de rooien) een “varkenskop” noemen, getuigt van absolute incompetentie om leiding te geven aan een politieke stroming. Zo ga je nou eenmaal niet om met leiders van de “tegenpartij”, die toevallig ook nog eens wezenlijk groter is dan je eigen “partij”.

  Het tegengeluid begint langzaam aan te zwellen.

  • danny zegt op

   beste Teun,
   Opnieuw dus weer veel onderbuik gevoelens die jij graag op dit blog kwijt wil .
   Het zou de eerste keer zijn als de roodhemden vredelievend tegen demonstraties gaan houden meestal loopt het het de hand.
   Zonder een fan van Suthep te zijn heeft hij de demonstraties al maanden goed onder controle.
   De mensen op straat in Bangkok zijn geen meelopers ,praat eens met ze .Veel spreken Engels en hebben een prima baan of hebben gestudeerd.
   Zoals al volop in het nieuws is weergegeven heeft Suthep geen behoefte aan een militaire coup.
   Natuurlijk denk jij daar allemaal vast anders over , maar ik ga uit van feiten die in het nieuws worden weergegeven aangevuld met kennis van ervaring deskundigen…mensen die stukken schrijven en veel weten van de afkomst van de mensen in de politiek hun ambities en hun verleden.
   Dit blog moet vooral gaan over feiten en niet over eigen fantasieën of het afreageren van onderbuik gevoelens….denk ik.
   een groet van Danny

   • teun zegt op

    Engels spreken, gestudeerd hebben en een prima baan hebben. Tegenover zovele anderen, die dat allemaal niet (zouden) zijn en ook nog rood.

    We wachten gewoon af en spreken elkaar dan weer (misschien). Jij hebt de feiten kennelijk beter op een rij dan ik aangevuld met kennis en “ervaring deskundigen” zelfs van mensen die stukken hebben geschreven…………..
    Ik weet echter nog steeds niet wat je idee/visie is. Ik vermoed, dat je vindt dat deze gestudeerde, engels sprekende mensen met prima banen de touwtjes in handen moeten krijgen om degenen die dat allemaal niet zijn/hebben te beheersen/regeren.

    En dan nog een laatste reactie over je opmerking, dat Suthep de demonstraties al maanden goed onder controle heeft: er zijn toch wel een paar doden gevallen of is dat niet op feiten gebaseerd.

    Tot slot. Ik denk, dat jij jouw visie hebt en ik de mijne. Laten we afwachten.

    • danny zegt op

     Beste Teun,

     Bedankt dat we verschillend mogen zijn dat waardeer .ik oprecht.
     Als ik in een artikel iets lees zoals het bovenstaand vertaald nieuws van de Bangkok Post en ik kom daar namen van politici tegen die ik niet ken dan ga ik op Google om meer te weten te komen van zijn achtergrond en studie leef en denkwijze statistieken en geschiedenis.
     Op die manier weet je meer over de studie en achtergrond van Thaksin en zijn familie of Suthep of Abbisit of anderen.
     Voor mij is dan wat ik lees , geschreven door meer ervaren mensen dan ik ben , de feiten.
     Met deze feiten gaan de goede journalisten aan de gang aangevuld met hun eigen veldwerk.
     Mijn eigen gevoelens zijn dus niet zo erg van belang , maar het zoeken naar de feiten wel.
     Als ik de feiten beter ken kan ik pas mijn gevoel laten spreken want deze zijn dan onderbouwd met feiten.
     In
     Zo waardeer ik erg Tino Kuis op dit blog, die vaak zijn visie geeft met feiten en statistieken.
     Het is een feit dat bij grote demonstraties zoals nu in Bangkok er altijd doden zullen vallen ,maar die vallen in de marge.
     Het is een feit dat als je gaat vliegen er risico is op een ongeluk met doden als gevolg net als in het verkeer en bij een groot bouwproject.
     Statistisch begrijp ik ,dat gezien de hoeveelheid demonstrerende mensen in Bangkok er eigenlijk meer doden hadden moeten vallen.
     Misschien klinkt dat voor jou gek , maar dat is niet mijn eigen mening ,maar een feit die je kunt opzoeken. Net als het aantal vliegtuigongelukken of andere ongelukken , waarvan gegevens worden bijgehouden over een zeer lange tijd.
     In het hierboven vertaalde nieuws van 8 januari staan behoorlijke wat namen en dus erg interessant om hun achtergrond op Google op te zoeken en dan zal ik jou als je dit hebt gedaan (huiswerk) alvast een klein geheimpje verklappen Suthep is niet van onbeschreven blad (vooral foute grondverkoop in Phuket ) waar hij spijt van heeft ..voor wat het waard is , maar verschillende namen hierboven van deze roodhemden hebben hebben in historie waar ik echt niet van begrijp dat mensen daar op kunnen stemmen.
     Als je de achtergronden van Suthep of Abbisit of andere democraten zou bestuderen (en veel kun je vinden via Google) en je gaat deze gegevens vergelijken met de familie Thaksin en hun zakenimperiums of van hun partijgenoten ..zie de namen hierboven ,dan hoeft niemand meer te twijfelen waar zijn stem naar toe zou moeten gaan.
     Voor de duidelijkheid ik ben geen fan van Suthep ,maar ik ben wel een fan van de meeste mensen die demonstreren in Bangkok tegen de corruptie en ik verwacht dat Suthep niet veel politieke ambities meer wil hebben na deze demonstraties.
     Ik zie de demonstranten niet als meelopers van Suthep ,maar grote demonstraties hebben wel een leider nodig , die de dingen regelt en dat doet Suthep ,in mijn ogen , tot vandaag uitstekend , inclusief de statistisch voorspelbare doden .
     We wachten het af.
     Ik was blij met je mail zonder verwijten zodat we ooit misschien er nog eens over kunnen napraten.
     Een groet van Danny

     • teun zegt op

      Danny,

      Bijna alle politici (geel en rood) hebben geen blank blazoen. Maar de geschiedenis heeft geleerd, dat minderheden die meerderheden willen regeren meestal geen lang politiek leven hebben. Kijk de geschiedenisboeken er maar op na.

      En dat geldt helemaal als die minderheid dan ook nog beschikt over de rijkdommen en opleidingen, die de meerderheid niet of veel minder heeft/krijgt. En als de meerderheid merkt, dat de minderheid er alles aan doet om de status quo te handhaven dan komt er vanzelf opstand en dat is meestal het einde van de minderheidsoverheersing.

      Dit is het laatste van mijn kant in onze discussie, want anders worden we door de redactie mogelijk als chatters gezien. We wachten de ontwikkelingen af.

 2. henry zegt op

  Natawut is de man die de roodhemden opriep om Bangkok in de fik te steken, dat zegt genoeg over de democratische waarden die deze man aanhangt, Geen dus.

  • danny zegt op

   Beste Henry,

   Inderdaad ook dat is een feit.
   En ik hou van feiten.
   Het is jammer dat een zeer gewaardeerd persoon is bij de roodhemden ,voor mij absoluut onbegrijpelijk.
   Ik hoop dat dit soort nieuws van jou de mensen op dit blog tot denken zet.
   Een groet van danny

   • teun zegt op

    Danny,

    Al gelezen (feit), dat Abhisit zich niet heeft ontzien om Yingluck een “stupid bitch” te noemen in een recente speech?
    Het onderstreept het ietwat kinderachtige niveau (aan beide kanten) waarop “politici” ,die hun zin niet krijgen, te werk gaan.

    Het wordt tijd voor verkiezingen en dan aan beide zijden nieuwe leiders, die met elkaar aan tafel gaan zitten om tot een werkbare situatie ten voordele van Thailand en haar HELE bevolking te komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website