Thailand wil meer inkomsten uit belastingen. Het land heeft een beroepsbevolking van 30 miljoen personen, hiervan doen 10,9 miljoen werknemers belastingaangifte maar slechts 4 miljoen betalen inkomstenbelasting. De regering wil dat 16 miljoen Thai nu ook belasting gaan betalen om zo de staatskas te spekken. De Belastingdienst krijgt de opdracht om dit in de praktijk te brengen.

Het bedrijfsleven moet ook een duit in het zakje doen. Van de 1 miljoen bedrijven doet 600.000 aangifte en 400.000 bedrijven betalen daadwerkelijk belasting.

De regering heeft geld nodig voor de infrastructuur, een oudedagsvoorziening en een soort bijstandsuitkering. Thailand heeft al jaren flinke begrotingstekorten dus het huishoudboekje va de staat moet op orde worden gebracht. Er zijn al een aantal nieuwe belastingen ingevoerd zoals een grond- en onroerendgoedbelasting, successierechten en een belasting voor schenkingen. Verder zijn er plannen voor een zogenaamde ‘betterment’ belasting voor waardevermeerdering van grond langs infrastructurele projecten.

Vooralsnog gaat het goed met de inkomsten van de regering. De eerste acht maanden van het begrotingsjaar (1 oktober – 30 september) was de pot gevuld met 1,56 biljoen baht. Dat is 61 miljard baht meer dan de target. Vooral de veilingen van het 900 en 1800-megahertz spectrum brachten flink wat op, namelijk 48,2 miljard baht.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Regering wil dat Thaise werknemers en bedrijven meer belasting gaan betalen”

 1. Khun Peter zegt op

  Ik vrees dat het een kwestie van tijd is en dan zijn de buitenlandse expats en pensionado’s ook aan de beurt. Deze regering wil namelijk nog graag onderzeeërs, helicopters, tanks en ander wapentuig kopen en dat moet toch ergens van betaald worden….

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Denk ik ook.

   De “Visa On Arriva”l is al van 1000 naar 2000 Baht gegaan.
   Dit heeft niet direct gevolgen voor Nederlanders/Belgen, of men moest getrouwd zijn met een paspoorthouder van een van die 18 landen, maar de anders visums en verlengingen zouden wel eens snel kunnen volgen.

  • David H. zegt op

   Och alsmen nu al eens begint met al de ” Company form ” bezittingen van huizen te taxeren die GEEN echte company’s zijn , geen Work permit hebben , en die geen handel of activiteit hebben …., let wel ik bedoel hier niet de legitieme company form bezit van huis , ttz elke legitieme actieve handel …

   Of bvb leegstand (..lange…) condo taxatie ….

   Ligt wel wat te rapen denk ik

  • ruud zegt op

   Wat is er mis mee, als ook wij belasting betalen (over het deel dat niet in Nederland wordt belast)?
   Wij profiteren toch ook van de wegen die in Thailand worden aangelegd? (en andere zaken, waaraan belastinggeld wordt uitgegeven)

   • Khun Peter zegt op

    Voor wegen, scholen en ziekenhuizen, prima natuurlijk. Voor de speeltjes van de militairen voel ik wat minder blijdschap.

  • Geert zegt op

   Zo gek is dat niet,tenslotte maak je als expat gebruik van alle voorzieningen.En misschien gaat het belasting betalen wel iets opleveren,ik kan mij zo voorstellen dat het betalen van belasting ook bepaalde rechten gaan opleveren.

   • Slagerij van Kampen zegt op

    Als ze me een permanente legale verblijfsvergunning verstrekken wil ik best belasting gaan betalen. Maar voor hen zijn we geen burgers van Thailand, ook geen expats, maar gewoon longstayers.

  • fons zegt op

   als ik geen belastingen in belgie moet betalen op mijn pencioen is dat geen probleem dan betaal ik hier wel zal voordeliger uitvallen denk ik’

 2. chris zegt op

  Ik leg mijn Thaise studenten met enige regelmaat de verschillen tussen Thailand en Nederland waar het gaat om belasting heffen en betalen. Menige student gaat er van uit dat belasting betalen een noodzakelijk kwaad is dat moet worden uitgeroeid. Ik probeer mijn studenten uit te leggen dat er wat mij betreft niks mis is met belasting betalen als daar vanuit een democratisch gecontroleerde regering ook wat tegenover staat.
  Het is dus zaak in de discussie over (meer) belasting betalen die twee zaken aan elkaar te koppelen. Ik werk hier al 9 jaar en betaal inkomstenbelasting maar krijg er eigenlijk niks zichtbaars, merkbaars voor terug. Men zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met het gratis maken van de werkvergunning voor buitenlanders die hier werken. Nu worden die kosten heel vaak door de werkgever betaald.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat je van de belasting die je betaald niks terug krijgt begrijp ik niet. Wat dacht je van het leger? Of de politie, wegen en waterwerken? Onderwijs? Jij wordt uit die belastingen betaald!
   De meeste inkomsten van de staat komen niet uit de inkomstenbelasting (dat is maar 16-18 procent) maar uit de BTW (7 procent tarief), bedrijfsbelasting en nog wat kleinere zaken.
   Wil Thailand zich verder ontwikkelen dan zullen de belastingen omhoog moeten. Die is nu 18-29 procent van het BNP, dat moet naar 30-35 procent.
   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/armen-thailand-betalen-relatief-veel-belasting/

   • Ger zegt op

    Grappig dat Chris, werkzaam in het onderwijs in Thailand dacht ik, opmerkt niets van zijn betaalde belasting terug te zien. De grootste uitgavenpost van de Thaise overheid is het onderwijs waaronder de salarissen , voorzieningen, gebouwen etc. In ieder geval het openbare onderwijs in Thailand wordt betaald vanuit belastingen.

    • chris zegt op

     Waarom denk je dat veel overheidsuniversiteiten (waaronder de mijne) overwegen om het private pad op te gaan? Omdat het ministerie van Onderwijs alles nu betaalt? Geloof je dat zelf?

     • Ger zegt op

      Uitgaven aan het onderwijs betreft dus , en bedoel ik, alle uitgaven vanaf het jaar dat de kinderen in Thailand naar school gaan ( 3 jaar) tot aan “‘afstuderen”. Grootste kostenpost lijkt mij de gewone scholen van 3 jaren tot een jaar of 16 dacht ik omdat dit de langste periode van onderwijs betreft.
      Dat niet alles wordt vergoedt heeft denk ik weer met het onderwerp te maken en wel dat de Thaise regering niet voldoende inkomsten ( uit belastingen) binnen krijgt. Net zoals in Nederland een eigen bijdrage van ouders wordt gevraagd omdat de Nederlandse overheid ook niet alles vergoedt.

   • Ger zegt op

    Kom net terug uit Japan , 1e wereld land dus. Daar is de BTW 8 %. Lukt blijkbaar dus wel om een sluitende begroting te krijgen met een laag BTW tarief.
    Blijft over de inkomstenbelasting in Thailand te verhogen.Misschien hebben de Thaise economen wel met een schuin oog naar Japan gekeken.

   • chris zegt op

    Mag ik jou er op wijzen dat het leger (incl. het materieel) deels niet uit de overheidsinkomsten worden betaald? En dat wegen en waterwegen voor een deel NIET door belastingen worden betaald maar door degene die de woonwijk ontwikkeld? DAAROM (en niet alleen dor corruptie, hetgeen vele denken) zijn wegen zo slecht onderhouden omdat ze deels NIET van de overheid zijn, maar voor een deel van particulieren. Dat de red shirts niet konden verjaagd tijdens de langdurige demonstraties op het kruispunt Rachaprasong omdat dat kruispunt particulier bezit is en de eigenaar geen toestemming gaf voor ontruiming? Ik woonde vroeger in een wijk waar de ontwikkelingsmaatschappij failliet was gegaan. Er werd NIKS meer gedaan aan wegenonderhoud en ook niet aan verlichting.
    En dat een groot deel van het onderwijs een private aangelegenheid is: commerciele middelbare scholen en universiteiten. En dat de collegegelden op overheidsuniversiteiten en veel groter deel uitmaken van de inkomsten van de universiteiten dan de overheidssubsidie?

    • Tino Kuis zegt op

     Moderator: Niet chatten svp.

 3. eric zegt op

  Dit is geen nieuw probleem en de populistische regeringen die we gehad hebben rood of geel hebben dat probleem nooit durven aanpakken.bvb een kleine lokale aannemer wanneer die op papier een huis bouwt en bvb ebkel de mankracht aanrekend(incl zijn winst) beneden de 1.5 milj baht schrijft betaald hierop geen belastingen! Dat is 1 vb, al die kraampjes langs de straat, de oma die iets voor haar deur verkoopt, de marktkramers die betalen geen baht belastingen, geen ankele heeft een company. Ik heb reeds 11 jaar een vennootschap waarmee ik handel bedrijf en ontsnap aan geen enkele tax dat ze groot of klein is, dure werkvergunning en visum ieder jaar. Wanneer ik een Thai aanspreek dat het 30 baht systeem in de staatsziekenhuizen onhoudbaar wordt dan wuift hij dat weg als iets dat verkregen is en niet aantastbaar is maar op termijn niet meer te financieren is. Daarbij komt dat vele buitenlanders hier wonen of op vakantie komen zonder gedekt te zijn door een of andere verzekering waar de thaise staat ook voor opdraait(veel energie wordt er door die dokters wel niet ingestoken maar toch moet er een minimum betaald worden.De Australiers zijn de toeristen die bvb niet gedekt op vakantie komen en een scooter ongeval hebben. Hier in Phuket spendeert het Vachira hospitaal gemiddeld dagelijks 30 tot 50.ooo baht aan mensen die niet gedekt zijn. Ik betaal+-3.5% voor de zorgverzekering van het personeel en kan de helft vragen aan mijn personeel maar wij betalen gewoon alles,vergeleken met Belgie is dit peanuts en indien ze dat zelf zouden verdubbelen zou het naar mijn mening geen probleem geven.Ik ken hier menig buitenlander die hier al jaren zonder werkvergunning werkt,projecten bouwen van 25 huizen is niet de bouw van zijn eigen huis meer overzien,of condos verkopen,time sharing,brommers verhuren enz.. Dat men die eens aanpakt en een forse boete oplegd op eruit gooit! Ik heb er geen problemen mee buitenlander of niet. En gewoon alle thais belastingen laten betalen zoals iedereen maar dat is niet populistisch, het land zou overschotten hebben.

  • ruud zegt op

   Thailand kent een belastingvrij bedrag van minimaal 240.000 Baht per jaar.
   Dan krijg je een schijf van 5%.
   Verder bestaan er nog allerlei aftrekposten. (voor financiele steun aan ouders bijvoorbeeld)
   Bij hoeveel procent van de Thai denkt u dat er wat te halen valt?
   Met een beetje geluk, krijgen de mensen die bij een bedrijf werken zelfs wel geld terug, als ze een belastingformulier in moeten vullen.

 4. erik zegt op

  Ik denk dat men eerst de ambtenaren beter moet opleiden want velen weten zich geen raad met buitenlanders en buitenlandse pensioenen alsmede met de verdragen die Thailand met veel landen heeft gesloten.

  Er is een stelsel van vrijstellingen waardoor niet iedereen belasting betaalt maar dat heeft Nederland ook in de vorm van heffingskortingen; in Thailand zijn dat vrijstellingen. Een buitenlander van 65+ jaar (of invalide) die een pensioen heeft dat aan Thailand ter heffing is toegewezen gaat pas belasting betalen bij een inkomen van rond de 900 euro per maand.

  “Alle Thais belasting laten betalen” is een populistische kreet, eric met een ‘c’; er zijn mensen die zonder belasting betalen al niet rond kunnen komen, wil je die ook laten betalen van hun armoe? Voor hen zijn er de vrijstellingen.

  Maar wie het artikel in de BKK Post heeft gelezen over de invoer van ‘gekneusde’ dure automobielen zal in de gaten hebben dat dit soort fraude niet aan de onderkant maar aan de bovenkant plaatsvindt. Een oud Duits spreekwoord luidt “Der Fisch beginnt am Kopf zu stinken”. DAAR moet je beginnen want als je daar de fraude laat lopen krijg je ze aan de basis nooit bereid (eerlijk) aangifte te doen.

 5. eric zegt op

  Alle thais belastingen laten betalen is geen populistische kreet maar een noodzaak net als in de westerse wereld. Wees gerust ze zijn al van boven naar beneden aan het opkuizen dit werd mij gisteren nog eens bevestigd uit goede bron. Maar die buitenlanders die niet in orde zijn,gewoon keihard het land uitzetten.
  Ze jagen hier in Phuket op werkvergunningen, er zouden maar 2000 buitenlanders zijn waaronder ikzelf die er een hebben en al die andere profiteurs daar betalen wij mee voor.Dus al die rotte appels eruit.

 6. eric zegt op

  Trouwens is het zo abnormaal dat waar je woont onder vorm van belastingen bijdraagt aan de ontwikkeling van het land waar je het goed hebt en de infrastructuur gebruikt?Dat er een groot aantal wegen privaat zjn aaangelegd klopt,maar meestal vraagt de municipality of or bor tor dit aan hen te schenken,maar spijtig genoeg kennen ze niet het woord onderhouden en dat werd terecht bovenaan door iemand geschreven.
  Ik werd aangesproken door de municipality om de straat meet te financieren rondom 2 huizen doie we aan het bouwen waren terwijl er nog andere huizen in de straat staan en hen niets gevraagd werd,gezien de prijs moeten er zeker een paar omslagen aangehangen hebben. Ik heb geweigerd en gevraagd om te verdelen onder de eigenaars,maar daar kwam geen antwoord op, ik ging geen 800.000 baht betalen voor het plezier van anderen om aan de achterkant van een van de huizen toegang te krijgen die we niet nodig hadden.

 7. jaap zegt op

  geen enkel probleem met het invoeren van een beter belasting systeem,
  Maar dan ook het inkomen omhoog.

 8. quillaume zegt op

  Overal dient belasting betaald te worden, dus ook In Thailand.
  Of we dat nu leuk vinden of niet. Waar het belasting geld naar toe gaat is een keuze
  van de Thaise regering, deze stelt prioriteiten. Dat kan zijn dat er geld gaat naar de infrastructuur,
  maar ook defensie. Met de persoonlijke keuze van enkele Thailand bloggers houdt de Thaise regering
  geen rekening en terecht.

 9. Cees 1 zegt op

  Ik ben geen liefhebber van belasting. Maar de overheid heeft natuurlijk wel inkomsten nodig. Dus helaas belasting. Er word natuurlijk veel geld verduisterd. Dus moet de belasting omhoog. Maar de belastingdruk is hier zo laag. Dat je bijna blij bent als je moet betalen. Mijn vrouw moet 1% ja echt 1% belasting betalen over
  De inkomsten. Niemand die controleert hoeveel inkomsten er werkelijk zijn. Dus geef je ongeveer een derde van het totaal op. Daar zijn ze dan ontzettend blij mee. Van de week kreeg ze een soort oorkonde waarin ze geprezen werd als trouw belasting betaler. Moet je in NLD of Belgie komen. Daar moet je nog belasting betalen op je ontlasting. Als ondernemer werk je minstens 8 maanden voor de belasting. Dus niet zeuren als je wat moet betalen.

 10. Ger zegt op

  De begroting 2015 van Thailand voorziet in uitgaven van 2,57 biljoen baht, inkomsten van 2,32 biljoen baht en een tekort van 250 miljard baht oftewel 9,7 procent.

  Gezien de reacties geef ik 2 bestedingsdoelen weer:
  19,35 % is voor het Onderwijs = grootste uitgavenpost
  7,5 % is voor defensie

  De redenen die in het artikel benoemd worden vind ik plausibel, ik zou zelfs zeggen: zeer verantwoord:
  infrastructuur, een oudedagsvoorziening en een soort bijstandsuitkering en het op orde brengen van begrotingstekorten.
  Er wordt dus niet alleen maar meer belastinginkomsten gevraagd maar er wordt ook verklaard waarvoor dat nodig is.

  Wie kan er dan nog iets op het Thaise besluit tegen hebben ?

 11. Hans zegt op

  geweldig dat Thailand dit gaat doen.
  Het is natuurlijk vreemd dat maar 4 miljoen belasting betalen van de 30 miljoen werkenden.
  Daar begrijp ik niets van, Elke werkende zou verplicht een belastingformulier moeten invullen om te beginnen.
  Met name de oudedagsvoorziening vind ik een fantastisch streven,
  Dan hoeven de jonge meisjes ook niet meer noodgedwongen de prostitutie in.
  Dan krijgen de oudjes geld van de overheid als ze uitgewerkt zijn.
  Hans

  • Ger zegt op

   Moderator: Graag bij het onderwerp belasting blijven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website