De regering krijgt veel kritiek van wetenschappers, artsen en burgergroepen omdat men faalt bij het bestrijden van fijnstof. De genomen maatregelen zijn niet streng genoeg en te oppervlakkig.

Premier Prayut zegt dat het lastig is met wetten er voor te zorgen dat de hoeveelheid PM2,5 fijnstof wordt teruggebracht: “We kunnen niet zomaar alle vervuilers bestraffen omdat de strafmaatregelen tot andere ernstige problemen voor de samenleving leiden. We moeten vertrouwen op samenwerking.”

Vandaag beslist het kabinet om op oneven dagen in de binnenstad van Bangkok vrachtwagens op diesel te weren. Verder wil de regering een verlaging van het zwavelgehalte in premium-grade benzine, stimulering van car-pooling en openbaar vervoer en een betere controle op open vuur.

Volgens experts gaan deze maatregelen niet ver genoeg. Tara Buakamsri, directeur van Greenpeace in Zuidoost-Azië, zegt dat meer gedaan moet worden om de oorzaken van het PM2,5 fijnstof probleem aan te pakken: “De bevolking heeft weinig vertrouwen in de effectiviteit van de regering omdat ze niet genoeg doen. Er moeten lange termijn oplossingen komen, zoals verbetering van het openbaar vervoer en het ontmoedigen van het gebruik van particuliere voertuigen.”

Gisteren werd in 34 van de 50 districten in Bangkok veel te hoge fijnstofwaarden gemeten die ongezond zijn voor mens en dier. Ook vandaag is het weer goed mis in Bangkok en 23 provincies. Er zijn (PM 2,5) waardes gemeten van 55 tot 89 microgram per kubieke meter lucht. De door de WHO ingestelde veilige drempel is 25mcg.

Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Regering onder druk door uitblijven effectieve maatregelen tegen fijnstof”

 1. Tino Kuis zegt op

  In Chiang Mai zijn de waarden van fijnstof al jaren veel hoger dan nu in Bangkok. Alleen als er problemen zijn in de Stad der Engelen is er aandacht en gaat men misschien iets doen. Ook in Bangkok is de luchtverontreiniging voor 60-70 procent afkomstig van het afbranden van landbouwgronden.

  • mattheus zegt op

   Het probleem is dat de regering maatregelen kan nemen tegen afbranden van grond in eigen land. Naar ik mij heb laten vertellen door een expert is het aandeel van de omliggende landen in het fijnstof probleem veel groter dan hetgeen in Thailand gebeurt, hetgeen natuurlijk geen reden mag zijn om maar niets te doen. Overigens heeft bijvoorbeeld Malaysia hetzelfde probleem met branden in Indonesia.

 2. Ruud Korat zegt op

  Uiteindelijk zal het ook voor Thailand onontkoombaar blijken om maatregelen te nemen die de luchtverontreiniging een halt toe roepen. Handhaving van het verbod op vervuilende diesels, boeren alternatieven bieden voor het afbranden van hun velden, en afspraken maken met de industrie tot beperking van uitstoot: enkele voorbeelden die weinig tot geen moeite kosten omdat vele landen Thailand al zijn voorgegaan, en Thailand laten zien hoe die problemen aan te pakken.
  Maar of het ook gaat gebeuren? Daar heb ik een hard hoofd in want zij die al die maatregelen zouden moeten initiëren, moeten deze ook financieren. Oftewel, er moet geld bij in plaats van: er kan geld gehaald!

  • Tino Kuis zegt op

   Ja, er moet geld bij en het belangrijkste: de boeren moeten betrokken worden bij de plannen en de uitvoering. Alles van bovenaf regelen zal weinig uithalen. Roep de boeren bij elkaar en beloof een subsidie op het onder ploegen van oogstresten.

 3. john zegt op

  het is een jaarlijkse rondedans! De vorige regeringen hebben er nooit werk van gemaakt. Hoouit het verbod tot verbranden van de gewassen maar er is nooit gehandhaaff.
  Zou mooi zijn als de huidige regering tenminste eerste stappen doet.

 4. fred zegt op

  Van zo gauw de problemen van die aard zullen worden dat er naar oplossingen moet worden gezocht komt men in Thailand in de problemen. Tot nu toe zitten we hier nog steeds in een soort jaren 60 scenario waar alles maar kan en er nergens moet worden bij stilgestaan. Her wordt moeilijker met de dag maar het kan allemaal nog net het lukt nog wel voor even.
  Maar sowieso komt er een moment dat vele dingen niet maar gaan lukken…..en dan verwacht ik hier toch heel grote problemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website