(AkwaN / Shutterstock.com)

Premier Prayut zegt dat hij bereid is draconische maatregelen te nemen als de concentratie PM2,5 fijnstof meer dan 100 microgram per kubieke meter lucht bedraagt, dus tweemaal de veiligheidslimiet die Thailand hanteert en viermaal de limiet die de WHO gebruikt. Als voorbeeld noemt hij een rijverbod voor auto’s.

Prayut maakte zijn idee gisteren bekend bij een kabinetsvergadering in Narathiwat in Zuid-Thailand. Het verbod geldt niet voor het openbaar vervoer, bussen en minibusjes mogen blijven rijden.

De verregaande maatregel wordt per situatie bekeken om onnodige negatieve gevolgen te voorkomen. Volgens minister Varawut van milieu wordt 72 procent van het fijnstof veroorzaakt door uitstoot van het verkeer. Prayut noemt daarnaast het verbranden van biomassa en industriële uitstoot.

De gemeente Bangkok heeft inmiddels ook maatregelen genomen tegen de fijnstof. De werkdag van 22.000 gemeenteambtenaren verschuift van 8-16 uur naar 10-18 uur, maar districtskantoren blijven wel vanaf 8 uur dezelfde diensten bieden. Op woensdag hebben de leerlingen van de 437 gemeentescholen een vrije dag. Sinds dinsdag worden mondkapjes uitgedeeld op BTS skytrain stations en bij bushaltes.

Sommige kinderen zijn blij dat de school vandaag dicht is, zodat ze niet naar school hoeft te lopen en de ongezonde lucht in te ademen.

De school Saint Dominic in Asoke-Phetchaburi waar de stofconcentratie erg hoog is, blijft tot vrijdag gesloten. Een ouder klaagt dat door de luchtvervuiling haar zoon een verstopte neus heeft en huiduitslag krijgt. Buitenspelen en voetballen kan niet meer.

Ook een particuliere school in Huai Khwang en de Satit Chula Demonstration school in Pathumwan blijven een dag langer dicht.

Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Premier Prayut overweegt autoverbod in strijd tegen fijnstof en smog”

 1. fred zegt op

  Waarom zeggen ze gewoon niet dat het hun feitelijk geen fluit kan schelen ? Mensen verbieden om buiten te gaan nutteloze mondmaskertjes uitdelen en diensturen veranderen zijn geen maatregelen nemen.
  Dat is gewoon je neerleggen bij de situatie.
  Ze konden anders nog eens rondrijden met een zware vrachtwagen en wat water in het rond spuiten.Niet te geloven.
  Ik vraag me eigenlijk af hoeveel kinderen er in Bangkok nog naar school lopen ?? Denken die nu echt dat ze er in zouden slagen nog maar 1 auto minder te laten rijden ?
  Hier in de Isaan blijft men iedere 100 meter maar lekker vuurtjes stoken…..
  In het zichzelf belachelijk maken zijn Thais wel echt kampioen.

 2. johank zegt op

  “Premier Prayut zegt dat hij bereid is draconische maatregelen te nemen als de concentratie PM2,5 fijnstof meer dan 100 microgram per kubieke meter lucht bedraagt, dus tweemaal de veiligheidslimiet die Thailand hanteert en viermaal de limiet die de WHO gebruikt. Als voorbeeld noemt hij een rijverbod voor auto’s.”
  Wie gelooft deze man nog, de Thaise Bath is ook flink gedaald 😉

  • fred zegt op

   Ik zeg het al langer. Zolang het nog allemaal door de beugel kan verwacht ik geen problemen in Thailand. Eenmaal de problemen niet meer zullen kunnen worden omzeild gaan ze in de problemen komen. Thailand en nadenken over oplossingen gaan niet direct goed samen.

 3. HansB zegt op

  Men zou met de volgende drie maatregelen kunnen beginnen:
  Flinke boetes voor al het verbranden van biomassa. Branden zijn door de rook eenvoudig op te sporen.
  Van de weghalen van alle voertuigen die zichtbaar vervuilen
  Van de weg halen van alle voertuigen die bijv. meer dan 40% harder rijden dan toegestaan.

  Kortom, aktief opsporen van overtredingen en bestraffen. Dan waren we een eind verder.

 4. Mark zegt op

  Waar wacht die man nog op om zijn woorden in daden om te zetten???

  In diverse provincies in centraal, noord en noordoost Thailand zittenvde waarden al weken boven de 100, vaak boven de 150 en sommige dagen boven de 200.

  Sinds er in Bangkok ook een vuiltje aan de lucht kwan is het een politiek issue.

  De afgelopen 2 maanden stonden duizenden rai rijstvelden in brand, duizenden km wegbermen liggen er zwartgeblakerd bij, elke nacht wordt er nog massaal suikerriet gebrand … en de bossen kome nog aan de beurt want het droge seizoen duurt nog lang.

  Al jaren gaat het zo, alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Nooit werd art. 44 door deze man ingeroepen om deze jarenlange aanslag op de volksgzondheid de verijdelen. En nu zou hij “draconische maatregelen nemen”. We zullen zien zij de blinde.

  Het zou me allerminst verbazen indien er “officiële alternatieve waarden” zouden “gefabriceerd” worden om vervolgens daarover nog maanden draconisch te leuteren, zonder enige bronmaatregel te nemen. TiT


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website