Een panel met vertegenwoordigers van regering, boeren en consumenten na een discussie van ruim twee uur gestemd voor een verbod op het gebruik van paraquat, glyphosate en chlorpyrifos. Daarmee is een verbod nog niet van kracht want uiteindelijk beslist de Hazardous Substances Commission (NHSC) daar over. 

Al eerder liet de NHSC weten alleen met een verbod te willen instemmen als er goede alternatieven beschikbaar zijn. Die alternatieven zijn er wel maar ze zijn minder effectief, aldus staatssecretaris Mananya van Landbouw. Zij maakt zich hard voor een verbod op het gebruik van paraquat, een herbicide en de twee pesticiden. Ze noemt het besluit van het panel een goede stap.

Het panel dat onder haar voorzitterschap stond, is gevormd op last van premier Prayut. Het besluit wordt aan hem en de 29 leden tellende NHSC voorgelegd. Mananya verwacht dat de op 27 oktober geplande vergadering van de NHSC zal worden vervroegd. De vertegenwoordigers van de ministeries van landbouw, volksgezondheid en industrie moeten dan instemmen met het besluit. Pas daarna is het definitief. Een aantal leden heeft al bevestigd voor een verbod te zullen stemmen.

De Democraten in het parlement hebben zich tevens uitgesproken voor een verbod.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Panel stemt voor verbod op gevaarlijke bestrijdingsmiddelen”

 1. marino zegt op

  eindelijk een verbod. heb dikwijls discuscies gehad met de familie in verband met chemische bestrijdingsmiddelen. Zij denken altijd zonder chemie geen fruit of groenten,want er is teveel ongedierte.

  Blij dat de regering een gezond besluit heeft genomen. Alleen de bevolking nog overtuigen van de natuur in ere te houden.

  • Hans Pronk zegt op

   Misschien heeft je familie wel gelijk. Sommige groenten en bijvoorbeeld ook meloenen hebben weinig overlevingskans zonder bestrijdingsmiddelen. Of je moet een kas bouwen zoals mijn vrouw gedaan heeft. Maar of die investering eruit komt, betwijfel ik. Wij hebben in ieder geval onbespoten fruit en groente.

 2. Ruud zegt op

  Ik ben geen wetenschapper en heb ook geen exacte cijfers maar wat ik waarneem in mijn omgeving is een groot aantal gevallen van kanker onder de boerenbevolking.

  Ik zelf heb het idee dat dit van de bestrijdingsmiddelen komt.

 3. Joost M zegt op

  Men moet met ingang vanaf nu de boeren voorlichten om Goede spuitmaskers te gebruiken.Of ter beschikking stellen. Velen sterven aan kanker met de daarbij behorende ziekenhuiskosten en leed voor de familie….Ook moet er voorlichting komen over de te gebruiken hoeveelheid …Ik zie ze maar wat extra (dubbele dosis) aan het water toevoegen om er zeker van te zijn dat het goed werkt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website