De bewoners in het Noorden, Oosten en Zuiden van Thailand dienen zich voor te bereiden op onstuimig weer dat vanaf morgen tot vrijdag wordt verwacht door het Meteorological Department.

De zuidwestelijke moesson boven de Andaman Zee en Thailand neemt in kracht toe en er wordt een stevige wind uit het zuidoosten verwacht die ook de Golf van Thailand zal teisteren.

Het voordeel is wel dat de regen weer de voorraad water kan aanvullen. Adjunct secretaris-generaal Samroeng van het Office of the National Water Resources, verwacht dat de regen voor 165 miljoen kubieke meter aan extra water kan zorgen bij 38 grote waterbronnen in het land. Vooral het Sirikit stuwmeer in Uttaradit kan daar met 44 miljoen kubieke meter extra water, van profiteren.

Dreigend watertekort

Ondanks de regen verwacht het Hydro-Informatics Institute, een onderdeel van het ministerie van Hoger Onderwijs, Wetenschap, Research en Innovatie, dat er dit jaar watertekorten zullen ontstaan. Men denkt dat het regenseizoen dit jaar korter dan gebruikelijk is. Na verwachting zal het huidige regenseizoen, dat later ook al later dan in voorgaande jaren is begonnen, eindigen in september.

Directeur Sutat vreest daarom dat er niet genoeg regen valt om de waterreservoirs voldoende aan te vullen. Het effect van de kortere moesson kan al gezien worden want Thailand’s 25 grote stuwmeren en reservoirs bevatten minder dan 30 procent van hun totale capaciteit.

In de vier grote reservoirs, Central Plains, Bhumibol, Sirikit, Pasak Jolasid en Kwae Noi Bamrung Daen, die water leveren voor de rijstproductie in de regio staat slechts 700 miljoen kubieke meter.

Sutat verwacht een flink watertekort tussen november en mei volgend jaar, wanneer 12 miljard kubieke meter water nodig is voor irrigatie en huishoudens.

Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website