Legerbevelhebber generaal Prayuth Chan-ocha (foto links) heeft het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) opgeroepen tempo te maken met het onderzoek naar de doden en gewonden van de ongeregeldheden in april en mei 2010. Nabestaanden van soldaten die zijn omgekomen, hebben bij het leger geklaagd en geïnformeerd naar de vorderingen van het onderzoek.

Gisteren herdachten leger en roodhemden (foto rechts) de derde verjaardag van de gevechten op 10 april. Het leger moest toen een eind maken aan de bezetting door roodhemden van de Khok Wua intersection op Ratchadamnoen Avenue. Daarbij kwamen 26 personen om het leven, waaronder Romklao Thuwatham, destijds kolonel en postuum bevorderd tot generaal.

Een subsommissie van de senaat liet dinsdag weten ook kritiek te hebben op de trage voortgang van het DSI-onderzoek. De commissie heeft meer dan honderd getuigen gehoord en stapels bewijsmateriaal doorgeworsteld. Ze zegt dat zwaar bewapende ‘men in black’ (vernoemd naar hun kleding) op 10 april de veiligheidstroepen aanvielen. De generaal is volgens de commissie gedood door twee granaten die vanuit de roodhemden werden gegooid.

Volgens DSI-hoofd Tarit Pengdith zou Romklao gedood zijn door leden van een ‘ongeïdentificeerde groep’. Wegens gebrek aan bewijs zouden nog geen arrestaties zijn verricht. ‘Tot nu toe hebben we alleen foto’s van mogelijke verdachten. Ze blijven ongeïdentificeerd.’

Overigens heeft het er alle schijn van dat de DSI onder invloed van de roodhemden probeert de schuld van alle 90 doden in de schoenen van het leger te schuiven. De rechtbank heeft van enkele doden al vastgesteld dat ze door legervuur om het leven zijn gekomen. De roodhemden houden intussen stug vol dat die ‘mannen in het zwart’ een bedenksel van de toenmalige regering-Abhisit zijn. De DSI heeft al gedreigd Abhisit en zijn toenmalige vice-minister-president Suthep Thaugsuban strafrechtelijk te willen laten vervolgen.

(Bron: Bangkok Post, 11 april 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Onderzoek naar slachtoffers april, mei 2010 schiet niet op”

  1. ruud NK zegt op

    10 april 2010 kreeg ik, zoals velen een mailtje van de nederlandse ambassade met de waarschuwing niet naar dat gebied te gaan. Ik zette de TV aan om live te zien wat er gebeurde. Ik vergeet nooit meer wat ik zag, Roden die optrokken richting de militairen.
    Een van de roodhemden stak boven de anderen uit en direct daarna viel hij met zijn gezicht naar voren, richting militairen. Ik riep naar mijn vrouw:”kom kijken de roden schieten op hun eigen mensen. Ze schieten ze in hun rug.” Vervolgens zag ik dat er iets ontplofte tussen een groep militairen. De doden werden martelaren genoemd en de lijken opgeeist door de UUD om binnen 1 week te worden gecremeerd. Weg bewijs!!
    Jammer dat er niet direct na 10 april een einde werd gemaakt aan de demonstraties. Het had ook doden gekost, maar waarschijnlijk geen 92 totaal.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website