Veertig procent van de 838 bedrijven die vorig jaar zijn overstroomd op industrieterreinen in Ayutthaya en Pathum Thani, hebben inmiddels hun productie hervat. De helft draait binnen dit kwartaal weer en tachtig procent in het derde kwartaal, verwacht minister Pongsvas Svasti (Industrie).

Het bedrijfsleven roept de autoriteiten op zich te concentreren op permanente oplossingen in plaats van de constructie van vloedmuren, wat het beschouwt als een korte-termijnoplossing. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor tenminste 400 bedrijven buiten industrieterreinen, die eveneens het risico lopen te overstromen.

De regering heeft 4,8 miljard baht uitgetrokken voor de aanleg van dijken om zes van de zeven ondergelopen industrieterreinen. Het meeste geld gaat naar Rojana Industrial Park (Ayutthaya), waar omheen een dijk van 77 kilometer wordt aangelegd. De dijkaanleg vordert het snelst in Bang Pa-in (Ayutthaya). Verwacht wordt dat de dijk er in juli ligt. De andere dijken moeten in augustus klaar zijn.

– De politie heeft nog eens drie Iraniërs aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de geplande bomaanslagen. Met één man hadden de aangehouden Iraniërs veelvuldig telefonisch contact. Hij zou op 14 februari, de dag dat de explosieven voortijdig ontploften in een woning aan Pridi 31, voor de Israëlische ambassade in Asok hebben gestaan.

De politie kwam hem op het spoor door de simkaarten van de twee eerder aangehouden Iraniërs: de man die zijn benen verloor en de man die op Suvarnabhumi werd ingerekend. De andere Iraniërs, die nu zijn aangehouden, zijn een echtpaar, waarvan de man kok is in een hotel in soi Nana. Hij leverde de maaltijden aan de andere man.

Inmiddels is de politie ook in het bezit van beelden waarop een aantal mensen de stickers met het woord ‘Sejeal’ op palen en borden langs een weg in Klong Toey plakken. Teheran duidt met dit aan de Koran ontleende woord projectielen aan. De stickers zijn ook gevonden in een huis in Ramkhamhaeng, waar een Iraanse vrouw woonde, die de woning aan Pridi 31 heeft gehuurd. Zij is eerder teruggekeerd naar Iran.

– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft tegen vier Thaistalige kranten aangifte wegens smaad gedaan, omdat ze geschreven hebben dat hij vrijdag dronken was tijdens het parlementaire debat over de grondwetwijzigingen. Chalerm heeft ook een team van acht advocaten gevormd, die moeten uitzoeken welke personen hem ‘valselijk’ beschuldigd hebben.

De suggestie dat Chalerm dronken was, toen hij oppositieleider Abhisit maar bleef aanvallen, werd tijdens het debat geuit door parlementslid Rangsima Rodrasamee (Democraten). Ze vindt dat hij het parlement te schande heeft gemaakt.

Parlementslid Boonyod Sukthinthai (Democraten) bevestigt dat er vrijdag in het parlementsgebouw gedronken is. Hij ontdekte bij het afval twintig flesjes sodawater, twee flessen sterke drank en vijf flessen wine cooler drank.

Rangsima zei gisteren dat ze met haar partij overlegt of ze een motie zal indienen. Regeringspartij Pheu Thai laat het aan het parlement over of er een onderzoek komt naar Chalerms gedrag. Premier Yingluck heeft nog niet met Chalerm over de kwestie gesproken, zegt ze.

– Veel Thais vrezen dat het doorzetten van grondwetwijzigingen door regeringspartij Pheu Thai tot conflicten in de samenleving zal leiden, is uit een peiling gebleken. Daarom roept de Campaign for Popular Democracy’s (CPD) op tot een boycot van de regeringsplannen.

Volgens de CPD is de regeringscoalitie er tot nu toe niet in geslaagd duidelijk uit te leggen waarom en hoe die wijzigingen in het belang van het land zijn. De hele operatie lijkt erop gericht het principe van checks and balances dat de macht van politici beperkt, te ondergraven. De voorstanders van de grondwetwijzigingen streven naar amnestie voor personen die gestraft zijn wegens overtreding van de kieswet, zegt Suriyan Thongnu-eid, secretaris-generaal van de CPD.

– De Ombudsman beslist morgen of de benoeming van Nalinee Taveesin tot minister (PM’s Office) en Nattawut Saikuar tot vice-minister (Landbouw) in overeenstemming is met de ethische normen die voor politieke benoemingen gelden. Nalinee staat op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën omdat ze zaken heeft gedaan met Zimbabwe, een land waar de VS sancties tegen heeft uitgevaardigd. Nattawut is beschuldigd van terrorisme wegens zijn rol tijdens de roodhemdprotesten in 2010.

De Ombudsman komt ook met een uitspraak over het omstreden bezoek van premier Yingluck aan het Four Seasons hotel, waarvoor ze een parlementsvergadering liet lopen. In het hotel sprak ze met een aantal zakenlieden. Vrouwengroepen hebben Yingluck gekritiseerd omdat ze haar sekse misbruikt ter verklaring van de ontmoeting. Yingluck had eerder op haar Facebookpagina geschreven dat ze nooit iets onbehoorlijks zou doen omdat ze een vrouw is.

Thailand gaat deze week tijdens een vergadering in Vietnam de buurlanden vragen bosbranden te beheersen omdat die mede oorzaak zijn van een langdurige en zware nevel in de noordelijke provincies. Acht provincies kampen met concentraties stofdeeltjes die de veiligheidslimiet overschrijden. Behalve bosbranden is ook het slash-and-burn gebruik in de landbouw de boosdoener. Verwacht wordt dat de situatie de komende dagen verbetert omdat regen in aantocht is.

– De politie van Lumpini (Bangkok) doet onderzoek naar een kliniek in Sukhumvit Soi 12, waar het 29-jarige model Pilawan Areerob, beter bekend als Muay Maxim, begin januari een illegale abortus heeft ondergaan onder druk van haar ex-vriend. Die sleepte haar daar naartoe omdat zijn moeder niet wilde dat ze een baby kregen. De vriend, zanger Howard Wang, gaf dat eerder in de media toe, waarop Pilawan besloot naar de politie te stappen.

– Twintig passagiers zijn licht gewond geraakt toen een bus gisteren in Si Sa Ket van de weg afraakte en kantelde. De chauffeur was in slaap gevallen. Reddingswerkers haastten zich om de passagiers te bevrijden uit angst dat de brandstof CNG (compressed natural gas, aardgas) zou exploderen.

– De provincies Phrae en Lampang dreigen te gaan kampen met droogte omdat er nog maar weinig water door de Yom rivier stroomt. Op sommige plaatsen is de rivier al drooggevallen. Tien districten in Lampang zijn uitgeroepen tot drought-hit gebied. Vorig jaar stroomde de rivier over.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 27 februari”

 1. Heijdemann zegt op

  Even een bedankje, voor het iedere dag news in het Nederlands, hoop werk schitterende service!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • dick van der lugt zegt op

   @ Heijdemann Dank voor het compliment. Ik vind het leuk werk – ‘t is eigenlijk meer een hobby – om de berichten te schrijven en ze vergroten mijn kennis over Thailand. In combinatie met romans van Thaise schrijvers (in het Engels vertaald), die volgens mij een goed kanaal vormen om een land te leren kennen. De reisgids is voor beginners.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Jan zegt op

    Beste dick, kan je alleen maar aanmoedigen. Doe zo voort!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Frank zegt op

  Goede artikelen Dick,
  Houdt het spannend. 1 maart helaas weer even naar NL maar ook daar volgen we de blogs!
  Frank

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website