Aan zwartkijkers geen gebrek in Thailand. Nog niet zo lang geleden zei Nipon Puapongsakorn – natuurlijk een expert, dat verleent nog enig gewicht aan zijn voorspelling – dat Thailand bankroet dreigt te gaan wanneer wordt doorgegaan met het hypotheeksysteem voor rijst.

Pridiyathorn Devakula, voormalig minister van Financiën en gouverneur van de Bank of Thailand, noemde vorige week Thailand een ‘failed state’. Volgens hem heeft de huidige regering op talloze gebieden gefaald.

En nu luidt voormalig (twee keer!) minister-president Anand Panyarachun de noodklok en hij krijgt daarvoor volop de ruimte in de krant (halve voorpagina en bijna een hele pagina met het interview). Wat zegt hij?

‘Voortzetting van de huidige politieke impasse leidt het land naar een recessie. Tegen die tijd zijn oproepen voor politieke en democratische hervormingen opzij geschoven. Ik denk dat we een impasse hebben bereikt. Ik zie in de nabije toekomst geen snelle oplossing. En wanneer dit nog veel langer doorgaat, vrees ik dat de economische en financiële situatie in ons land nog veel erger wordt.’

Anand wijst erop dat in het vierde kwartaal van vorig jaar nog een economische groei van 4,5 tot 5 procent voor 2014 was voorspeld. De Bank of Thailand en de Board of Trade verwachten nu een groei van 2,5 tot 2,8 procent, een percentage dat volgens Anand nog verder zal zakken wanneer de instabiliteit aanhoudt. De gevolgen laten zich raden: werkloosheid en inkomensverlies, terwijl de koopkracht al is uitgehold.

‘De armen kunnen hun maaltijden niet betalen. De boeren lijden. En de well-to-do besteden minder dan ze zouden moeten doen. We bewegen ons langzaam in de richting van een recessie. Voor mij is dat op dit moment het kritieke probleem voor Thailand.’

– De met uitwijzing bedreigde Indiase zakenman Satith Sehgal krijgt een steuntje in de rug. Een groep zakenlui heeft gisteren gedemonstreerd voor de ambassade van India en een brief overhandigd, waarin de ambassade wordt gevraagd de rechten en vrijheid van Satith te beschermen.

De uitwijzing is een initiatief van het CMPO, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de noodtoestand. Volgens het CMPO heeft Sehgal die overtreden. Verder zou hij bedenkelijke toespraken hebben gehouden op de actiepodia van de anti-regeringsbeweging en hebben deelgenomen aan de belegering van het Aviation Department.

Sehgal zegt zijn activiteiten beëindigd te hebben op de dag dat de noodtoestand van kracht werd. Hij heeft nog geen brief ontvangen met de opdracht het land te verlaten. Sehgal woont al meer dan 50 jaar in Thailand. Hij is voorzitter van de Thai-India Business Association en heeft in die hoedanigheid diverse ministers van Handel geadviseerd over de handelsbetrekkingen tussen beide landen.

– Plannen om vandaag te gaan staken bestaan niet, zegt de president van de vakbond van Thai Airways International (THAI). Iedereen gaat gewoon aan het werk. In het bedrijf zijn door onbekenden foldertjes verspreid met de oproep vandaag het werk neer te leggen ter ondersteuning van de eis dat de voorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Bestuur hun biezen dienen te pakken.

Beiden hebben een procedure tegen de vakbondsvoorzitter en drie anderen aangespannen omdat ze in januari een rally voor loonsverhoging hebben geleid. Die procedure zou tot doel hebben het personeel te intimideren, zodat ze niet in de boeken van de maatschappij gaan snuffelen, want zo fantastisch presteert THAI niet. De foldertjes zijn er een reactie op.

– Een 49-jarige defensievrijwilliger is gisteren in Mayo (Pattani) bij een bomaanslag om het leven gekomen. De bom, die in zijn rubberplantage was geplaatst, sloeg een krater van 70 centimeter diep. Het lichaam van de man werd zwaar verminkt.

Maakte een eerder bericht melding van een toename van het geweld, verband houdend met de zwakte van de regering, dit bericht meldt een afname. Dat zou te maken hebben met de arrestatie en de dood van talloze kernleden van de verzetsbeweging, alsmede met de zware regens en overstromingen in het Zuiden.

– De foto stond ook in de krant (en trouwens ook op Thailandblog): de man die zijn geweer in een popcorn zak had verborgen en van daaruit vuurde. Dat gebeurde tijdens het vuurgevecht bij het districtskantoor van Lak Si op 1 februari, een dag voor de verkiezingen. Protestleider Issara Somchai denkt dat die man een soldaat is.

Zijn uitleg komt overeen met wat actieleider Suthep Thaugsuban eerder zei, namelijk dat de man geen bewaker van de protestbeweging was, zoals sommigen menen. De politie heeft de man nog niet geïdentificeerd. Op een van de foto’s heeft hij zijn bivakmuts opgetrokken, zodat zijn gezicht goed te zien is.

Issara was met een groep demonstranten naar Lak Si gegaan, nadat ze gehoord hadden dat een groep roodhemden zou proberen de demonstranten die het kantoor belegerden, te verjagen. Toen Issara’s groep arriveerde, werden ze bestookt met geweervuur, pingpong bommen en voetzoekers. De rust keerde weer, nadat soldaten waren gekomen om de mensen die het districtskantoor waren ingevlucht, te evacueren. Bij het vuurgevecht raakten zes personen gewond.

– 50 procent van de respondenten in een peiling van het E-Saan Centre (Khon Kaen universiteit) meent dat het parlement en de nieuwe regering niet gevormd kunnen worden als gevolg van de politieke strubbelingen en het risico dat de verkiezingen van 2 februari ongeldig worden verklaard. 33 procent meent dat dit wel mogelijk is, maar het kan wel langer dan drie maanden duren.

– Het maken van ‘selfie’ foto’s (zelfportretten) is niet zonder risico’s, waarschuwt Panpimol Wipulakorn, adjunct-directeur-generaal van het Department of Mental Health. Vooral teenagers maken die foto’s en zetten ze online in de hoop veel Likes te scoren. Blijven die achterwege, dan kan dit ten koste gaan van hun gevoel voor eigenwaarde. Om selfie-verslaving te voorkomen, adviseert Panpimol meer tijd in de ‘echte’ wereld door te brengen en meer face-to-face contacten te onderhouden.

– De protestlocatie Chaeng Wattana wordt extra beveiligd nadat die voor de tweede keer met M79 granaten is bestookt. De protestleider op deze locatie, de monnik Luang Pu Buddha Issara, laat zich niet afschrikken; hij is niet van plan te vertrekken ondanks een verzoek van actieleider Suthep Thaugsuban.

Naar de locatie werden op donderdag en zaterdag granaten gegooid; op zaterdag raakten twee personen gewond. Politie en het leger hebben in de buurt meer controleposten ingericht.

– Winkeliers in Nakhon Sawan verzetten zich tegen de aanleg van een tunnel onder de Dechatiwong kruising in Muang. Ze hebben spandoeken met protestteksten opgehangen. Volgens hen lost de tunnel het verkeersprobleem niet op en weerhoudt die klanten ervan in de buurt te gaan winkelen. Het geld voor de tunnel, 800 mijoen baht, zou volgens hen beter besteed kunnen worden aan de aanleg van een nieuwe ringweg. Volgens de autoriteiten helpt de tunnel de verkeerscongestie op zeven nabijgelegen kruisingen te voorkomen.

– Alhoewel het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok zwaar onder de schulden gebukt gaat, wil het de gratis bussen op een aantal routes laten rijden. Het bedrijf heeft ook te lijden van Bangkok Shutdown; de rally’s kosten het bedrijf dagelijks 2,7 miljoen baht aan gederfde inkomsten. Het gratis busvervoer zou oorspronkelijk op 31 maart eindigen.

– Weinig nieuws van het verkiezingsfront. De Kiesraad gaat een brief sturen naar premier Yingluck met de uitnodiging voor een gesprek over de datum van de herverkiezingen in de 28 kiesdistricten in het Zuiden, waar een districtskandidaat ontbrak omdat deelnemers hun registratie in december hadden verijdeld. De Kiesraad wil dat de regering een nieuw KB uitvaardigt. Of dat juridisch in de haak is, moet nog bekeken worden.

Vice-minister-president Phongthep Thepkanchana en voormalig regeringspartij Pheu Thai achten het onwaarschijnlijk dat de regering akkoord gaat met het voorstel van de Kiesraad. Oppositiepartij Democraten vindt dat de Kiesraad de hete aardappel maar moet doorschuiven naar het Constitutionele Hof.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown en Verkiezingen) – 10 februari 2014”

 1. Jack zegt op

  Moderator: wij zullen jouw vraag morgen plaatsen als lezersvraag.

 2. Terry du Jardin zegt op

  http://www.thaivisa.com/forum/topic/703444-pdrc-core-leader-sonthiyarn-arrested-in-bangkok/?utm_source=newsletter-20140210-1530&utm_medium=email&utm_campaign=news

  de eerste protestleider zit vast, dit soort berichten , belangrijk, moet men hier ook delen vind ik.
  tot nu to zit het kabinet Sinewatra er nog gewoon.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Terry du jardin Omdat Breaking News is vervallen, moet u tot morgen wachten alvorens dit bericht te lezen. Uiteraard zal ik het dan melden.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Sinds donderdag demonstreren boeren voor het ministerie van Handel. In deze video de wanhopige noodkreten van enkelen.

  https://www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

 4. theo zegt op

  hoe is het nu in bangkok kan ik daar nu heen voor mijn vakantie is het nu veilig voor ons om daar rond te lopen

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ theo Bangkok is net zo (on)veilig als elke andere metropool in ZO-Azië. Het advies van het ministerie van BuZa luidt nog steeds: vermijd de protestlocaties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website