De meeste kinderen, die tussen maart en juli dit jaar deelnamen aan een project over de overstromingen van vorig jaar, verveelden zich destijds. De autoriteiten hadden voor ons activiteiten moeten organiseren, vinden ze.

Maar ze zeiden ook in het water gespeeld te hebben, alhoewel ze niet konden zwemmen. Een andere veel gemaakte opmerking betrof de slechte hygiëne en het gebrek aan sanitair. De kinderen plasten in het water en deden hun grote boodschap in een zak. Een 18-jarige deelneemster had graag een drijvend mobiel toilet gezien, dat langs huizen kan varen.

Het project was een initiatief van de Raks Thai Foundation in samenwerking met Unicef. Aan de hand van tekeningen, verhalen, groepdiscussies en interviews legden de onderzoekers de ervaringen van 500 kinderen uit Lop Buri, Ayutthaya en Bangkok vast. De resultaten werden op een landelijk seminar in Bangkok gepresenteerd.

De 11-jarige Natthasit Muangsawang is vertrouwd met overstromingen, want elk jaar stroomt zijn huis in Lop Buri onder water. Maar vorig jaar kwam het water 2 meter hoog. ‘Ik verveelde me, want ik kon het huis niet uit’, vertelde hij tijdens het seminar. ‘Ik zou tegen de volwassenen willen zeggen: zet ons niet te veel onder druk, want wij waren al gestresst vanwege de overstromingen.’

– De Discovery Learning Library in Huai Khwang (Bangkok) gaat sinds kort door het leven als eerste cartoonbibliotheek in Thailand. Er zijn zes ruimtes, waaronder een kinderhoek voor kinderen jonger dan 8 jaar, een huiswerkhoek, een bibliotheek met 8.000 stripboeken en een mini-theater. De bibliotheek bevat stripboeken in tal van genres, ook over wetenschap, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en er zijn literaire adaptaties voor oudere kinderen.

Gemiddeld bezoeken 100 kinderen per dag de bieb en gemiddeld worden 100 stripboeken per dag geleend. De bibliotheek telt 677 jeugdige leden.

– Wanneer AIS en True Move niet uiterlijk half januari hun 3G-vergunning in huis hebben, stappen ze naar de rechter en klagen veilingorganisator NBTC aan. Volgens de veilingvoorwaarden dienen de vergunningen binnen 90 dagen na de veiling te worden verstrekt. Beide maatschappijen en Dtac hebben al de helft van hun bod betaald, nadat de NBTC op 19 oktober de winnaars had bekendgemaakt.

Het gevaar dat de deadline van half januari niet wordt gehaald, doemt op nu de Nationale Ombudsman besloten heeft de veilingkwestie voor de bestuursrechter te brengen. Bij de Ombudsman lagen verzoekschriften van de Green Politics Group, de TOT vakbond en een senator. Zij vermoeden dat de drie maatschappijen hebben samengespannen om de prijs te drukken.

De Ombudsman wil van de rechter weten of de veiling ‘free and fair’ was, conform artikel 47 van de grondwet en de Frequency Allocation Act van 2010. Volgens de Ombudsman heeft geen echte competitie plaatsgevonden omdat twee maatschappijen hun bod niet verhoogden. De rechtbank dient daarom de veiling ongeldig te verklaren.

Het Huis van Afgevaardigden heeft ook een commissie op de zaak gezet. De voorzitter zegt dat de commissie tot half december de tijd nodig heeft om met betrokkenen te praten.

De NBTC is klaar voor een procedure bij de rechter. ’We hebben op elk aspect onze verdediging voorbereid’, zegt een van de NBTC-commissarissen. De NBTC conformeert zich aan de uitspraak van de rechter.

Voorzitter Somprasong Boonyachai, voorzitter van InTouch, de moedermaatschappij van AIS, ontkent dat de drie hebben samengespannen. ‘Alles wat we gehoord hebben, zijn beschuldigingen. Er is geen echt bewijs dat wijst op de mogelijkheid van samenspanning.’ Hij heeft zijn twijfels over de werkelijke motieven van degenen die zich tegen de veiling verzetten.

– Oppositieleider Abhisit is zijn partijgenoten in Bangkok te hulp geschoten over het Futsalstadion fiasco. De gemeente ligt zwaar onder vuur nu de Fifa het nieuwe stadion in Nong Chok (Bangkok) heeft afgekeurd voor gebruik tijdens de Futsal World Cup 2012, die thans in volle gang is.

Volgens gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok en nu ook Abhisit is de bouw vertraagd vanwege de overstromingen van vorig jaar. In reactie op vragen van een Pheu Thai-parlementslid legde Abhisit gisteren in het parlement uit dat niet hij, toen hij minister-president was, maar de voorzitter van de Football Association of Thailand het land had genomineerd voor de kampioenschappen. Hij was slechts naar Davos gegaan om zijn handtekening te zetten.

Nieuwbouw was geboden, omdat de Fifa de huidige accommodaties te klein vond, aldus Abhisit. De Fifa had ook geen bezwaar tegen de lokatie ondanks de ruime afstand van het centrum. Vermoed wordt dat de geïsoleerde ligging een rol heeft gespeeld bij de afwijzing.

Gouverneur Sukhumbhand zei eerder deze week dat de gemeente overweegt de Fifa voor de rechter te slepen. Hij is bovendien op zijn pik getrapt omdat hij nog steeds geen briefje van de Fifa heeft gezien. De afwijzing is slechts bekendgemaakt via de website. ‘De voetbalorganisatie kijkt neer op alle Thais, inclusief mijzelf.’

– Het dinsdag bekend gemaakte advies van een commissie van het ministerie van Defensie om oppositieleider Abhisit diens militaire rang af te nemen, noemt Abhisit ‘politiek gemotiveerd’. Hij vindt het wel erg toevallig dat het besluit is gevallen nu zijn partij een censure debate tegen de regering Yingluck voorbereidt.

Abhisit weerlegt de beschuldiging van de commissie dat hij de militaire dienstplicht heeft ontdoken, met een verwijzing naar een beslissing van de National Anti-Corruption Commission. Die oordeelde in augustus 2010 dat Abhisit de dienstplicht niet heeft ontdoken. Hij had geen vervalst document gebruikt bij zijn sollicitatie naar een baan aan de militaire academie. Dankzij zijn docentschap hoefde Abhisit niet in dienst.

Volgens de defensiecommissie was het document wel vervalst. De commissie eist ook dat hij het aan de academie verdiende salaris terugbetaalt. Een Democratisch parlementslid zegt dat Abhisit de minister bewijsstukken van zijn onschuld zal overhandigen. De minister zei gisteren dat hij de conclusies van de commissie nog niet in detail had bestudeerd.

– De burgemeester van Songkhla, die woensdagavond werd vermoord, had dermate veel vijanden dat de politie zich momenteel daarop concentreert. Eerder dacht de politie dat de aanslag te maken had met de opslag van radioactief materiaal bij een bedrijf in de stad, omdat hij kort na een vergadering met NGO’s over dit onderwerp werd vermoord.

De onderzoekers hebben ontdekt dat de burgemeester verschillende ambtenaren had geschorst, een vice-burgemeester had geroyeerd, een onderzoek was begonnen naar vermeende corruptie waarbij een voormalige burgemeester was betrokken en hij had bezwaar gemaakt tegen een kabelbaanplan van de provincie. Het onderzoek richt zich nu in hoofdzaak op de twee laatste zaken.

Volgens getuigen werd Peera Tantiserane door drie mannen met M16’s en geweren aangevallen. Ze vluchtten in een pickup en wisselden van wagen bij het Samila radiostation, dat eigendom is van een van Peera’s rivalen. De politie heeft de wagen en vijf andere wagens die in de garage van het radiostation stonden, onderzocht en onder andere munitie gevonden.

– Het plan van het Royal Forest Department om 15.000 gezinnen die in beschermde bosgebieden in negen provincies wonen, een grondakte te verlenen, gaat op last van de minister van Natural Resources and Environment even de koelkast in. De Assembly of NGO’s for the Protection and Conservation of Environmental and Natural Resources had er bezwaar tegen gemaakt.

Het verstrekken van de aktes moet een eind maken aan de conflicten tussen de bewoners en de dienst, maar de organisatie met de lange naam meent dat het niet goed voor het land is. De assembly vindt het ook verdacht dat de meeste begunstigden in de provincie Loei wonen en dat is uitgerekend de politieke basis van de minister. Verder vindt ze dat de slechte stukken bosgrond die uitgegeven worden, beter herplant kunnen worden. Bovendien zouden uiteindelijk rijke mensen van de operatie kunnen profiteren.

Volgens een luchtonderzoek in 2008 is 20 miljoen rai van Thailands bossen in slechte staat. Hiervan worden over 6 miljoen rai juridische conflicten uitgevochten. De grondaktes worden uitgegeven in de 14 miljoen rai onomstreden bossen. De 15.000 gezinnen die als eerste aan de beurt komen, wonen op 300.000 rai; het is de bedoeling de komende 3 jaar 2,5 miljoen rai uit te geven.

[Het bericht bevat een tegenstrijdigheid. Eerst zegt het dat de uitgifte van aktes een eind moet maken aan conflicten over het eigendom, maar later staat er dat het om onomstreden gebieden gaat.]

– Schiet nou eens op met de financiering van het Baan Mankong Collective Housing programma, zeggen 100 leden van het Four Regions Slum Network (FRSN). Via dit programma, in 2003 gelanceerd, ontvangen arme woongemeenschappen leningen om hun huizen te verbeteren. Toen de regering Yingluck aantrad, werd het programma opgeschort. Van het in 2009 goedgekeurde budget van 6 miljard baht moet nog steeds 3 miljard baht worden uitgekeerd.

Ambenaren verwijzen de slumbewoners naar een ander programma voor lage midden-inkomens, maar de maandelijkse aflossing daar kunnen de slumbewoners niet betalen. De minister heeft de FRSN beloofd de regering te vragen het geld ter beschikking te stellen.

– De anti-regerings Pitak Siam groep, die op 28 oktober naar eigen zeggen 20.000 mensen op de been bracht, houdt haar tweede rally op 24 of 25 november, vermoedelijk op de Royal Plaza omdat de vorige lokatie te klein is voor het aantal mensen waarop ze rekent.

– Over een lengte van 60 meter is de nieuwe rivierdijk langs de Chao Praya rivier in de provincie Ayutthaya ingezakt (totale lengte 200 meter, aanlegkosten 15 miljoen baht). In september liep de oever onder water. Nadat het water was teruggetrokken, zakte de met water verzadigde grond in en zakte de betonnen dijk de rivier in.

– De adjunct-directeur van Xayaburi Power heeft een scheve schaats gereden door de tegenstanders van de bouw van de Xayaburi dam in de Mekong rivier in Laos ervan te beschuldigen dat ze de mensen misleiden. De quote is te vinden op de website van de New York Times.

Respectloos en beledigend, vindt het Network of People in Eight Mekong Provinces. Het eist dat de man zijn verontschuldigingen aanbiedt. ‘Ons gevecht tegen de dam is gebaseerd op onze kennis van het Mekong-ecosysteem en zorgen over de gevolgen voor ons levensonderhoud.’

– De politie heeft woensdagavond in Ban Phaeng (Nakhon Phanom) een vrachtwagen met 200 honden onderschept. De honden waren bestemd voor de horeca in Vietnam. De dieren zijn overgebracht naar een centrum in de provincie, dat nu de zorg heeft over 1.253 honden.

– De winnaars van een 2012 SEA Write Award uit acht Aziatische landen worden vanavond getracteerd op een galadiner in het Mandarin Oriental hotel. Eregast is prinses Sirivannavari Nariratana en key note spreker de Britse auteur Simon Winchester. Uit Thailand zit Vipas Srithong aan tafel, die de prijs won met zijn roman Kon Krae (The Dwarf).

Gisteren kon het klootjesvolk een poëziesessie met dit en vorige jaren bekroonde dichters bijwonen in het Suan Pakkad Palace.

– De op één na grootste oppositiepartij Bhumjathai doet niet mee aan het door oppositiepartij Democraten aangevraagde censure debate. De terugtrekking heeft de 23 leden van de Friends of Newin-groep binnen de Bhumjaithai fractie verrast omdat die hun ongenoegen over het beleid van de regering Yingluck wel hadden willen ventileren.

Als reden voor de terugtrekking noemt de woordvoerder van Bhumjaithai de weigering van de Democraten te zeggen welke ministers ze gaan aanvallen. ‘We tekenen geen blanco cheque.’ Maar naar verluidt zou de partij erop uit zijn een wit voetje te halen bij regeringspartij Pheu Thai, zodat ze aan de regeringstafel kan aanschuiven.

De Democraten zijn van plan het vertrek te eisen van premier Yingluck, de minister van Defensie en de vice-minister van Binnenlandse Zaken in zijn voormalige functie van vice-minister van Transport. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie en het overtreden van de wet. Tegen welke ministers een motie van wantrouwen wordt ingediend, heeft de partij nog niet bekendgemaakt.

Newin Chidchob is oprichter van de Bhumjaithai partij en alhoewel hij 5 jaar geen politieke functie mocht bekleden, leidde hij al die jaren op de achtergrond feitelijk de partij. Inmiddels heeft hij de politiek definitief vaarwel gezegd en houdt zich uitsluitend nog bezig met zijn voetbalclub FC Buri Ram.

Economisch nieuws

– Over de financiering van al die mooie plannen geen woord, maar Thailand en Myanmar hopen binnen 3 à 4 maanden het gezamenlijke ontwikkelingsplan klaar te hebben voor het grote Dawei-project in het oosten van Myanmar. In april zou dan begonnen kunnen worden met de eerste fase: de aanleg van een diepzeehaven, de aanleg van een weg naar de grens en de bouw van een energiecentrale. De eerste fase, die $8,5 miljard kost, wordt uitgevoerd door Italian-Thai Development Plc, naar marktwaarde de grootste aannemer van Thailand.

Woensdag kwam de Myanmarese vice-president Nyan Tan naar Bangkok voor overleg met minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) en premier Yingluck. Ze herbevestigden hun voornemen gezamenlijk een ‘special economic zone’ en een diepzeehaven te ontwikkelen, waarmee in totaal een bedrag van US$50 miljard is gemoeid. Zes commissies gaan aan het werk om de plannen uit te werken.

Beide landen hechten groot belang aan het project. ‘Niet alleen voor Thailand en Myanmar’, aldus Kittiratt, ‘maar ook voor de subregio Greater Mekong en misschien wel de hele wereld, omdat het de Pacific met de Andamanse zee verbindt.’

– De drie grote bierbrouwerijen en importeurs gaan deze winter weer beer gardens exploiteren. Vorig jaar kwam het er in Bangkok niet van vanwege de overstromingen. Chang, Singha en Tiger staan broederlijk naast elkaar voor CentralWorld in Bangkok, het supergrote winkelcentrum dat in mei 2010 door relschoppers in brand werd gestoken, maar al lang weer in full swing is.

ThaiBev heeft ook voor het eerst een Sangsom whiskybar geopend voor het warenhuis Isetan. De brouwerij kijkt niet op een paar centen, want ze heeft 50 miljoen baht gespendeerd aan de inrichting van haar terrassen voor CentralWorld, Asiatique en Megabangna met tot eind december elke avond gratis muziek. Elders in het land is het bedrijf op 100 plaatsen present.

Thai Asia Pacific Brewery is voor CentralWorld neergestreken met Tiger Camp. In samenwerking met Fat Radio ook hier muziek door live bandjes, onder andere indie. Tiger Camp heeft volgens Thai ABP’s marketing manager een ‘helder concept’, dat totaal verschilt van de andere terrassen.

Ons eigenste Heineken laat zich ook niet onbetuigd. Die staat voor Esplanade Cineplex aan de Ratchadaphisek Road, een ‘gevaarlijke’ plaats want dat is vlak bij mij in de buurt.

Absolut Vodka opent op 8 december Absolut Parc bij Siam Paragon en Singha staat behalve voor CentralWorld ook voor Central aan de Rama II Road en in Chiang Mai. Bij Siam Discovery Centre gaat een Singha-terras op 21 november open.

– Suikerproducenten in Indonesië, de Filippijnen en Thailand gaan de Asean Sugar Alliance oprichten. Doel is de sector te versterken in de aanloop naar de Asean Economic Community die in 2015 van kracht wordt. In de beginfase zal de ASA vooral een platform zijn waarop standpunten worden uitgewisseld en samenwerking wordt gezocht op het gebied van research, technologie, logistiek en bedrijfsvoering.

Later, wanneer er ook andere landen bijkomen, ligt de nadruk op het wegnemen van belemmeringen voor het verder ontwikkelen van de suikerindustrie, zoals protectionistische maatregelen van andere landen. De ASA vergadert eenmaal per jaar.

De Asean-landen produceren jaarlijks 17 miljoen ton suiker en consumeren 14 miljoen ton. Het gemiddelde suikerverbruik per persoon bedraagt 23 kilo. Thailand produceert 10 miljoen ton suiker per jaar. Groeimogelijkheden zijn er in zich ontwikkelende landen, zoals Myanmar. Wanneer het inkomen stijgt, gaat ook het suikerverbruik omhoog. Inmiddels zijn Thaise bedrijven begonnen investeringsmogelijkheden te zoeken in Laos, Cambodja en Myanmar.

– Een bekend gezicht in warenhuizen als Big C en Tesco Lotus: de food court. Het Siriraj ziekenhuis in Bangkok heeft sinds woensdag de primeur van de eerste CP Food World van de Charoen Pokphand Foods Plc. Hongerige bezoekers hebben de keuze uit 11 keukentjes, waarvan 4 een CP Group-merk verkopen. De 400 vierkante meters hebben 10 miljoen baht gekost.

– Wie profiteert het meest van het hypotheeksysteem voor rijst? Zijn dat de 1 miljoen rijkere boeren, zoals het Thailand Development Research Institute zegt, en niet de overige 3,8 miljoen boeren. De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die de gelden uitbetaalt aan de boeren, gaat dat onderzoeken.

De 1 miljoen boeren die het meeste geld opstrijken, wonen volgens het TDRI in gebieden die goed geïrrigeerd zijn. Ze leveren 52 procent van ’s lands rijstproductie. De overige 3,8 miljoen arme boeren produceren 48 procent.

In het seizoen 2011-2012 verkochten in de hoofdoogst 1,14 miljoen boeren 6,95 miljoen ton rijst aan de regering en in de tweede oogst leverden 1,02 miljoen boeren 13,62 miljoen ton rijst. De overstromingen en in sommige gebieden droogte waren er de oorzaak van dat de oogst kleiner was dan normaal.

Voor een ton witte rijst betaalde de regering 15.000 baht en voor een ton Hom Mali 20.000 baht, prijzen die zo’n 40 procent boven de marktprijzen liggen. Ook in het huidige oogstseizoen gaat de regering door met dit zwaar bekritiseerde systeem.

– CP All Plc, de exploitant van 7-Eleven, boerde goed in het derde kwartaal met een netto-winstgroei op jaarbasis van 33,6 procent. Van januari tot september maakte het bedrijf een winst van 8,26 miljard baht, oftewel 28,5 procent meer op jaarbasis. De verbeterde performance wordt toegeschreven aan de toename van het aantal winkels met 9,14 procent naar 6.773. In die winkels kunnen klanten ook rekeningen betalen. Verder exploiteert het bedrijf toeleveranciers die diepvriesvoedsel en gebak leveren.

– AIS, ’s lands grootste telefoonmaatschappij, meldt een netto-winstgroei in het derde kwartaal van 42,4 procent op jaarbasis dankzij lagere financieringskosten en een toename in het dataverkeer. De eerste negen maanden waren goed voor een winst van 26,4 miljard baht. AIS is voor 40,45 procent eigendom van Shin Corporation in Singapore en 21,16 procent van Singtel Strategic Investments Pte Ltd. Volgens Bartjens ontbreken er nog een paar procentjes. Had hij maar in Thailand geleefd.

– Ford Sales & Services (Thailand) gaat volgend jaar het aantal showrooms en servicepunten uitbreiden van 118 naar 140. De uitbreiding maakt deel uit van een ambitieus plan om de komende jaren in de toptien van autoproducenten van plaats zeven naar plaats vijf op te klimmen.

Met de autoverkoop gaat het niet verkeerd: in 2010 werden 13.636 auto’s verkocht, in 2011 29.200 en dit jaar verwacht het bedrijf de 50.000 te halen. De scherpe stijging is voornamelijk te danken aan de belastingteruggave voor kopers van een eerste auto, een regeling die in oktober 2011 inging.

Wie een Ford koopt, moet wel geduld hebben, want het bedrijf heeft een achterstand van 20.000 wagens, waarvan 4.500 als gevolg van het belastingdouceurtje. Het artikel vermeldt niet wat de levertijd is.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website