Cambodja gaat troepen terugtrekken uit de gedemilitariseerde zone bij Hindu-tempel Preah Vihear, aldus waarnemers. Cambodja zou daarmee goede sier willen maken omdat het land dit jaar gastheer is van een aantal belangrijke vergaderingen, waaronder het Asean Regional Forum en de East Asian Summit, die wordt bijgewoond door China, Japan, de VS en de EU.

De gedemilitariseerde zone is in juli vorig jaar ingesteld door het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag. Het was een tussenvonnis in een zaak, aangespannen door Cambodja. Thailand’s buurland heeft het ICJ gevraagd zijn vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, nader te precisiëren. Het wil het Hof een uitspraak ontlokken over de 4,6 vierkante kilometer bij de tempel, die door beide landen wordt betwist.

Tot nu hebben zowel Cambodja als Thailand geen gehoor gegeven aan het bevel van het ICJ. Wel is een aantal keer aangekondigd dat troepen zouden worden teruggetrokken, maar in de praktijk kwam dat neer op het verplaatsen van troepen.

Sinds Cambodja in 2008 de tempel op de Werelderfgoedlijst van Unesco heeft laten plaatsen, hebben zo nu en dan bij de tempel schermutselingen plaatsgevonden. In februari en april vorig jaar vielen daarbij doden en gewonden. Cambodja heeft Thailand er vorige week van beschuldigd dat het prikkeldraad heeft gespannen in de gedemilitariseerde zone.

– Sinds april zijn in Cambodja 64 kinderen in de leeftijd van 2 en 3 jaar overleden aan wat aanvankelijk een mysterieuze ziekte werd genoemd, maar waarschijnlijk mond- en klauwzeer is. Artsen van het Institut Pasteur du Cambodge hebben in sommige bloedmonsters een virus gevonden, dat die ziekte veroorzaakt. Het ministerie van Volksgezondheid werkt bij het onderzoek samen met de Wereldgezondheidsorganisatie.

– Het toerisme naar Myanmar zit in de lift en daar worden Thaise reisagenten knap zenuwachtig van. Ze waarschuwen de regering dat Myanmar’s groeiende toerismesector een bedreiging kan vormen voor Thailands positie.

Myanmar’s minister van Toerisme U Htay Aung vertelde gisteren tijdens het Sasin Bangkok Forum dat zijn land bezig is de infrastructuur te verbeteren teneinde het groeiend aantal toeristen te kunnen opvangen. Tussen januari en juni van dit jaar bedroeg het aantal buitenlandse bezoekers 50 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

‘Onze toerisme-industrie staat nog in de kinderschoenen, maar het aantal bezoekers stijgt snel’, zei de minister. Markt-analisten denken dat Myanmar na de democratische hervormingen veel potentieel heeft om zich te positioneren als een belangrijke toeristische bestemming in Zuidoost Azië.

Er zijn circa 25.000 hotels en guesthouses in Myanmar, te weinig voor het toegenomen aantal toeristen, zakenlui en internationale bezoekers. De Shangri-La groep bouwt momenteel een hotel met 240 kamers en de Accor Group en India’s Oberoi zijn geïnteresseerd. Plannen worden gemaakt voor de aanleg van een nieuwe luchthaven, 15 kilometer buiten Yangon.

– Airports of Thailand (AoT), de beheerder van luchthaven Suvarnabhumi, krijgt de wind van voren van reisagentschappen en de elektronica-industrie. De sluiting van de oostelijke runway wegens onderhoudswerkzaamheden heeft tot vertragingen geleid bij het transport van materialen en het aantal buitenlandse bezoekers is afgenomen, zeggen ze.

Passagiers betwijfelen of het luchthaven lukt het grote aantal vliegtuigen dat staat te dringen voor een plaatsje op de runway, effectief te managen. Maar bovenal zijn zorgen gerezen over de veiligheid, sinds vorige week de andere (westelijke) runway korte tijd gesloten moest worden omdat een stukje verzakt was.

Het bedrijfsleven en de luchtvaartmaatschappijen zijn te laat geïnformeerd over de sluiting van de oostelijke runway, zegt Marisa Pongpattanapun, voorzitter van het Airline Operators Committee (AOC). Pas drie maanden tevoren kregen ze te horen dat de baan zou dicht gaan, voor de luchtvaartmaatschappijen te laat om hun vluchtschema’s aan te passen. Dat had 6 maanden tot een jaar voor de aanvang van de werkzaamheden moeten gebeuren, aldus Marisa. De AOC heeft de luchthaven gevraagd het landings- en starttarief vanwege de vertragingen te reduceren.

De werkzaamheden startten op 11 juni. Op 2 augustus wordt de baan weer in gebruik genomen.

– Chavalit Yongchaiyudh, voormalig minister-president en voormalig adviserend voorzitter van regeringspartij Pheu Thai, dringt er bij de regering op aan het wijzigingsvoorstel voor de grondwet en de verzoeningsvoorstellen in te trekken. Hij baseert zijn pleidooi op een peiling van Dusit, waaruit blijkt dat 50 procent van de respondenten meent dat de regering haar termijn van 4 jaar volmaakt, wanneer die voorstellen worden geschrapt.

Het Constitutionele Hof buigt zich momenteel over de vraag of het door regeringspartij Pheu Thai gesteunde wijzigingsvoorstel voor de grondwet in strijd met de grondwet is. Chavalit zegt dat noch de voor-, noch de tegenstanders de victorie kunnen kraaien na het besluit van het Hof. ‘Er zijn alleen verliezers en het land lijdt er het meest onder’, zegt hij. ‘Een verkeerd besluit zal tot ernstige problemen leiden en het zal de geloofwaardigheid van het Hof niet ten goede komen.’

– De zoon van Suthep Thaugsuban, voormalig secretaris-generaal van toen nog regeringspartij Democraten, ontkent dat hij illegaal land op Koh Samui in bezit heeft genomen. Hij zegt het slachtoffer te zijn van een politiek spelletje om zijn vader in diskrediet te brengen. Tan Thaugsuban is door het Department of Special Investigation voor verhoor opgeroepen. Volgens Tan heeft hij de vijf percelen 10 jaar geleden rechtmatig verworven.

– Een roodhemd, adviseur van een kamercommissie van Pheu Thai-parlementariërs, wordt er door een parlementslid van oppositiepartij Democraten van beschuldigd de Government Savings Bank geprest te hebben een lening van in totaal 900 miljoen baht te verstrekken. Dat geld is bestemd voor mensen die een benzineautomaat willen aanschaffen. Zo’machine kost 700.000 baht, maar de aanvragers krijgen 900.000 baht. De GSB durfde niet te weigeren omdat de man gedreigd had ‘Dubai’ (lees: Thaksin) te informeren.

– Thai Airways International (THAI) ziet geen kans extra vluchten in te zetten voor moslims die in september de Hadj maken. Saudi Arabië heeft een nieuwe regel geïntroduceerd: alleen nationale luchtvaartmaatschappijen mogen de pilgrims vervoeren. Over een oplossing wordt momenteel overleg gevoerd.

– De wetgeving ter voorkoming van onethische promotie en verkoop van medicijnen is verouderd. Er moeten dringend nieuwe regels komen, zegt Niyada Kiatying-angsulee, manager van Thai Drug Watch van de faculteit pharmacie van de Chulalongkorn universiteit. De huidige wet dateert van 1967 en die kan niet meer effectief worden toegepast op moderne promotionele en verkoopmethoden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website