Om concurrerend te blijven wanneer in 2015 de Asian Economic Community van kracht wordt, dient het midden- en kleinbedrijf (MKB) in het buitenland te investeren en in de regio nieuwe mogelijkheden aan te boren.

Dit zei Surin Pitsuwan, secretaris-generaal van Asean gisteren tijdens een seminar van de kamers van koophandel van Nakhon Ratchasima en andere noordoostelijke provincies.

Surin wees erop dat Thaise bedrijven vanaf 2015 niet meer alleen de binnenlandse markt van 64 miljoen mensen bedienen maar een markt van 600 miljoen consumenten in Asean omdat de importheffingen voor de meeste producten vervallen. Hij drong er bij het MKB op aan het vakmanschap van hun personeel te vergroten en zich toe te leggen op hogere technologische sectoren, omdat lage-lonenlanden in Asean een geduchte concurrent zullen worden.

De overheid zou volgens hem een fonds in het leven moeten roepen om nieuwe mogelijkheid voor het MKB te onderzoeken. Verder suggereerde hij dat grote bedrijven die nu al in het buitenland opereren, het MKB begeleiden, evenals banken en andere financiële instuten die filialen in het buitenland hebben.

– Er komt geen dialoog met mensen die het niet eens zijn met de verzoeningsvoorstellen die het parlement na een debat van twee dagen heeft doorgestuurd naar het kabinet. ‘Dat zou tijdverspilling zijn’, zegt vice-minister-president Yongyuth Wichaidit. ‘We moeten vertrouwen op de volksvertegenwoordigers die eerlijk zijn gekozen. Naar hun stemmen moeten we luisteren.’

Een dialoog was voorgesteld door het King Prajadhipok Institute (KPI), dat een rapport over verzoening heeft opgesteld en daarin verschillende opties heeft aangegeven. Yongyuth wijst erop dat de regering Yingluck aan de macht kwam door de stemmen van 20 miljoen kiezers. Referend aan de angst dat de hele operatie bedoeld is Thaksin amnestie te verlenen, zegt hij: ‘Would these 20 million people let the government do something just for one man? I don’t think the decision will cause more conflict as nobody wants a civil war.’

Premier Yingluck heeft voorgesteld een commissie de opdracht te geven nog eens naar het verzoeningsrapport te kijken. Het meest verstrekkende voorstel van het KPI-rapport zou tot gevolg hebben dat Thaksin zijn gevangenisstraf ontloopt en met opgeheven hoofd naar Thailand kan terugkeren.

– Wie liegt: Thavee Sodsong of vice-minister-president Yongyuth Wichaidit? Thavee zegt in Maleisië te zijn geweest om over werkvergunningen voor Thaise arbeiders te overleggen; Yonguth zegt dat Thavee, secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administrative Centre, in Maleisië met vertegenwoordigers van de afscheidingsbewegingen heeft gepraat. Dat zou, volgens legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha kwaad bloed hebben gezet bij degenen, die verantwoordelijk zijn voor de bomaanslagen in Pattani, Songkla en Pattani vorige week.

– Priewpan Damapong, hoofd van de landelijke politie, heeft bekendgemaakt dat de politie 46 controleposten in Songkhla gaat opzetten om verdere incidenten te voorkomen. Tevens worden zeven veiligheidszones gecreëerd, bevolkt door Boeddhisten, waar outsiders hun auto niet mogen parkeren. Wanneer die maatregel succes heeft, wordt die ook in de drie meest zuidelijke provincies ingevoerd.

– Herstelt het toerisme zich nu al, ruim een week na de bomaanslag en brand in het Lee Gardens Plaza hotel in Hat Yai? Zevenhonderd Maleisische toeristen, aangevoerd in 20 touringcars, arriveerden gisteren om er het weekend door te brengen.

Het hotel gaat vermoedelijk op 1 mei weer open, alhoewel vier auto’s in de ondergrondse parkeergarage nog niet door de eigenaar zijn opgehaald. In een van die wagens lag de bom.

– De Bangkok Mass Transit Authority, het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, laat op zes routes maandag gratis bussen rijden om mensen te vervoeren die de crematie van prinses Bejraratana Rajasuda willen bijwonen.

– Een magazijn met illegale voorraden benzine in het district Sungai Kolok (Narathiwat) is gisteren afgebrand. De brandweer had 2 uur nodig om het vuur te blussen. Oorzaak was kortsluiting in een elektrische motor. De schade bedraagt 10 miljoen baht.

– De hutten van 100 gezinnen, die behoren tot het Four Region People Network, zijn gisteren met de grond gelijkmaakt door vijf tractoren en zo’n honderd personen. De gezinnen bivakkeerden er om de vorige eigenaar te weerhouden het perceel te verkopen. Maar dat gebeurde toch en de nieuwe eigenaar was niet gediend van de illegale bewoning.

– De politie heeft gisteren tijdens een vuurgevecht in Bang Khen (Bangkok) een drugsverdachte doodgeschoten en 140.000 speedpillen en 3 kilo crystal meth inbeslaggenomen. Het vuurgevecht ontstond toen de politie een drugsbende in drie auto’s achtervolgde. Twee wagens gingen er vandoor, de derde kon worden tegengehouden. De chauffeur zou als eerste het vuur hebben geopend, waarbij een agent in zijn been werd geraakt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: The Nation (Bangkok Post was uitverkocht)

 

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 8 april 2012”

 1. hans zegt op

  Dick, de importheffingen gaan vervallen naar de overige asean landen toe.

  De chinezen stimuleren hun export behoorlijk door exportsubsidies, weet jij of iemand van dit blog, hoe het in thailand allemaal in mekaar zit voor wat betreft export, van artikelen van thailand naar elders

  • Hans van den Pitak zegt op

   Kijk eens Hans of je via deze links verder komt. Hier staat in ieder geval al iets:
   http://www.ntccthailand.org/the-chamber/business-services
   http://www.beluthai.org/links

 2. rob zegt op

  Als ze naar het buitenland willen zullen ze eindelijk eens de Engelse taal gaan leren en nu is niet alleen om de falangs te plezieren zoals een advokaat zei


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website