De verdenking ligt voor de hand. Iemand moet de reisroute van de adjunct-gouverneur van Yala en een assistent-gouverneur, die vrijdag bij een bomaanslag om het leven kwamen, hebben gelekt. Onderzoekers houden er dan ook rekening mee dat overheidsfunctionarissen die aan militanten hebben doorgespeeld.

De politie heeft de zes defensievrijwilligers ondervraagd die de auto waarin beiden zaten, begeleidden, maar die verhoren hebben niets verdachts opgeleverd. Districtschef Somsak Charoenphaithon van Bannag Sata, waar de aanslag plaatsvond, zegt dat reizen van hoge functionarissen doorgaans geheim worden gehouden. Hij belooft de veiligheidsmaatregelen te zullen verscherpen.

De politie onderzocht gisteren de plaats des onheils op zoek naar aanwijzingen. Ze vond elektrische draden, bomscherven en een T-shirt. Die zullen op DNA worden onderzocht. De bom die circa 20 kilo woog, sloeg een gat van 1 meter diep in de weg.

Premier Yingluck zei gisteren dat vice-minister-president Chalerm Yubamrung, die verantwoordelijk is voor de operaties in het Zuiden, snel naar het gebied moet afreizen om maatregelen tegen het geweld te bespreken. Sinds Chalerm de portefeuille heeft gekregen, is hij er nog niet geweest. In antwoord op kritiek dat de begonnen vredesgesprekken niet geleid hebben tot vermindering van het geweld, zei Yingluck dat de gesprekken zich nog in een beginnend stadium bevinden. ‘Het zal enige tijd duren voordat concrete resultaten worden geboekt.’

Oppositieleider Abhisit vindt dat Yingluck Chalerm van zijn taak moet ontheffen, wanneer hij blijft weigeren naar het Zuiden af te reizen.

Foto: De zwaar beschadigde wagen waarin de slachtoffers zaten. Inzet: De pickup truck van de escorte.

– In het district Muang (Pattani) is gisteren een 35-jarige man in zijn pickup truck doodgeschoten. Toen hij na de maaltijd plaatsnam in zijn wagen om huiswaarts te keren en de motor startte, werd hij onder vuur genomen door iemand in een andere wagen. De politie vermoedt dat het om een persoonlijk conflict ging.

In het district Sakhon (Narathiwat) raakte een defensievrijwilliger licht gewond toen een bom ontplofte.

– Ook Thailand is betrokken bij het onderzoek dat gaat beginnen naar de fraude bij de vriendschappelijke voetbalwedstrijden voorafgaand aan de World Cup, drie jaar geleden in Zuid-Afrika. Thailand speelde toen tegen Zuid-Afrika. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Sport, de Fifa en en de South African Football Association hebben vrijdag besloten een commissie te vormen die de beschuldigingen van match-fixing gaat onderzoeken.

Hoofdverdachte is een man uit Singapore die de scheidsrechters voor de wedstrijden heeft benoemd en die de wedstrijden gemanipuleerd kan hebben om zwendel met gokken mogelijk te maken. De man organiseerde wedstrijden tegen Thailand, Bulgarije, Guatemala en Columbia.

– Het bericht dat in een vuurgevecht aan de grens dertien soldaten uit Myanmar door Thais zijn doodgeschoten, is volledig uit de lucht gegrepen. De mannen hadden contact verloren met hun basis kort nadat ze het geluid van geweerschoten meenden te hebben gehoord. Eén soldaat die de groep was kwijtgeraakt, bracht het verkeerde bericht de wereld in. Inmiddels zijn de soldaten gevonden en blijkt het geweervuur een knetterende bosbrand te zijn geweest.

– In de wijk Charoensuk aan de Rama IV Road in Klong Toey (Bangkok) zijn gisterochtend bij een brand 39 winkelpanden in de as gelegd. De brandweer had 2 uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. Er waren geen gewonden. Schadebedrag ontbreekt in het bericht evenals een indicatie van de oorzaak.

– Dictators in vermomming: zo noemt oppositieleider Abhisit de politici die zijn partijgenoten proberen juridisch aan te pakken vanwege vermeend wangedrag. ‘In het verleden moest onze partij vechten tegen de militaire dictators, maar nu moeten we strijden tegen gekozen politici die dictators in vermomming zijn.’

Abhisit gebruikte de weinig vleiende typering gisteren tijdens een openbaar forum ter gelegenheid van het 67-jarig bestaan van de partij in het King Rama VIII park. Hij doelde [neem ik aan] onder andere op de heksenjacht van het Department of Special Investigation op voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban (vanwege de afgebroken bouw van politiebureaus en dienstwoningen) en hemzelf (dood 91 personen tijdens de roodhemdrellen).

Democratisch parlementslid en chief whip Jurin Laksanavisit hekelde tijdens de bijeenkomst de lening van 2 biljoen baht voor infrastructurele werken en het voorstel vier artikelen van de grondwet te wijzigen. Jurin beloofde dat de Democraten er alles aan zullen doen om beide zaken tegen te houden.

Volgens de Democraten zadelt de regering het land gedurende verschillende generaties met een enorme schuldenlast op  door 2 biljoen te lenen. De grondwetwijziging, zegt Jurin, is een nauwelijks verholen poging oud-premier Thaksin amnestie te verlenen.

– Minister Pradit Sintiwanarong (Volksgezondheid) zegt dat het nieuwe beloningssysteem voor plattelandsartsen niet tot lagere salarissen leidt. Pradit zei gisteren tijdens het televisieprogramma PM Yingluck Meets the People naar aanleiding van de protesten van de artsen tegen de halvering van hun ongemakstoeslag en de introductie van een prestatiebeloning.

Wanneer mocht blijken dat het P4P systeem (performance based payment) tot een aanzienlijke inkomensverlaging leidt, zal het ministerie ‘address the matter urgently’. [Heerlijk, zo’n vage toezegging.] Critici zijn ook bang dat het systeem tot een uittocht van artsen naar beter betaalde banen in particuliere ziekenhuizen leidt, wat Pradit pareert met de opmerking dat de artsen er qua inkomen zelfs op vooruit gaan wanneer ze harder werken.

Volgens Kriangsak Watcharanukulkiat, president van de Rural Doctors Society, hebben al 151 artsen vanwege P4P ontslag genomen bij buurtziekenhuizen. Hij vreest een sneeuwbaleffect omdat de werklast voor de overgebleven artsen toeneemt.

– Pas op voor dengue fever (knokkelkoorts) tijdens Songkran, waarschuwt het ministerie van Volksgezondheid. Veel mensen gaan dan terug naar hun geboortedorp, in sommige gevallen naar gebieden waar de ziekte veel voorkomt. Het ministerie dringt er bij de bevolking op aan om open watertanks iedere 5 tot 7 dagen leeg te maken en te reinigen, want dat zijn broedplaatsen van muggen. De eerste drie maanden van dit jaar hebben 17.960 personen dengue fever opgelopen, van wie 20 overleden zijn.

– De ontsporing van de trein Phitsanulok-Bangkok vrijdag bij het station Lak Si is vermoedelijk het gevolg van de diefstal van railway track pins. Uit een onderzoek is gebleken dat vier pinnen ontbreken. Degenen die ze hebben gestolen, hebben vermoedelijk ook in de buurt koperdraad gestolen, want daarvan werden resten gevonden. Bij de ontsporing raakten vier personen gewond.

– Tussen 7 en 11 mei wordt in Phetchaburi een grootscheepse rampenoefening gehouden. Meer dan drieduizend vertegenwoordigers van internationale hulporganisaties en vertegenwoordigers van 27 landen nemen aan de oefening in het district Cha-Am deel. Bij de oefening worden zes vliegtuigen ingezet. De Disaster Relief Exercise wordt gehouden in het kader van het Asean Region Forum.

Opinie

– Wat is het nut van een duur systeem om misdadigers te controleren wanneer we niet erg goed zijn de politie op het rechte spoor te houden, vraagt Arglit Boonyai zich in zijn wekelijkse column in Bangkok Post af over de introductie van Elektronisch Toezicht (zie: Regeling in de maak voor Elektronisch Toezicht, d.d. 1 april). Hij wijst erop dat de politie de Red Bull biljonair die een van haar eigen officieren doodreed, niet wil vervolgen voor rijden onder invloed en overtreding van de maximumsnelheid, zodat hij er met een lagere gevangenisstraf van af kan komen.

Elektronisch Toezicht via een pols- of enkelband vereist een effectief detectiesysteem en een snelle reactie op overtreding van de voorwaarden, betoogt Arglit. Maar op het gebied van nieuwe technologie heeft Thailand weinig om trots op te zijn: de GT200 bom detector bleek een kat in de zak, CCTV-camera’s zijn vaak nep, de regeringsaccounts van Facebook en Twitter zijn gehackt geweest.

Voorts is snelle actie geboden als de persoon buiten het toegestane gebied komt. Arglit denkt dat de politie op de mute-knop drukt wanneer het alarm gaat rinkelen. Zoals de politie ook niets doet tegen automobilisten die geen veiligheidsgordel dragen, rijdend telefoneren en motorrijders zonder helm.

Ten slotte schrijft Arglit dat hij niet tegen ET is om de overvolle gevangenissen te ontlasten, maar ‘laten we er eerst eens voor zorgen dat de politie naleving van de wet afdwingt, dat ons rechtssysteem niet misbruikt kan worden via mazen in de wet en last but not least dat het hele systeem niet overbodig is’. (Bron: Bangkok Post, 6 april 2013)

Economisch nieuws

– Scandinavian Airlines (SAS) stopt maandag na 60 jaar met haar dagelijkse non-stop vluchten tussen Bangkok en Copenhagen. De maatschappij heeft voor drie routes een code-share agreement gesloten met Thai Airways International: Bangkok-Copenhagen, Bangkok-Stockholm en Bangkok-Oslo.

Voor SAS is dat de beste oplossing, want de maatschappij kampt met hoge kosten en een lage arbeidsproductiviteit, waardoor verlies wordt gemaakt en ze een zwakke balans heeft, aldus bronnen in de luchtvaartindustrie.

SAS heeft haar kantoor op Suvarnabhumi gesloten, maar het kantoor in de stad blijft open. THAI vliegt dagelijks naar Copenhagen en Stockholm en vijf keer per week naar Oslo. Tussen 1 juli en 18 augustus worden twee vluchten per week aan de route Bangkok-Copenhagen toegevoegd.

– Het ministerie van Toerisme en Sport heeft weer een baas. Somsak Pureesrisak heeft de opengevallen plaats opgevuld en begon maar gelijk te vertellen dat de veiligheid van toeristen voor hem prioriteit heeft. ‘Wanneer Thailand in de ogen van buitenlandse toeristen geen veilige bestemming is, is het zinloos honderden miljarden baht te investeren om het toerisme naar Thailand te stimuleren.’ De nieuwe bewindsman zegt soortgelijke maatregelen te willen nemen als in Japan, een land waar toeristen veilig zijn. Voorts belooft Somsak zich hard te zulen maken voor de target van 2 biljoen baht in 2015 aan inkomsten uit het toerisme.

– Behalve de hoge prijs die de regering aan de boeren voor hun paddy betaalt (40 procent boven de marktprijs) vormt ook de dure baht een belangrijke handicap bij de verkoop van de rijst aan het buitenland. Niettemin houdt minister Boongsong Teriyapirom (Handel) vol dat het dit jaar zal lukken om 8 miljoen ton rijst [het bericht noemt ook 6-7 miljoen ton] via G2G-contracten te verkopen (government-to-government). Maar dat zei hij ook al vorig jaar en toen is een armzalige 1,4 miljoen ton verkocht.

De Thai Rice Exporters Association (TREA) acht 6,5 miljoen ton realistischer. De vereniging tast nog steeds in het duister aan wie die rijst vorig jaar is verkocht en tegen welke prijs. De minister zegt dat onderhandelingen op komst zijn met Zuid Korea, China, Nigeria en Guinea. Binnenkort vliegt hij naar Zuid Afrika voor gesprekken over rijstdeals. Op dit moment kost Thaise rijst $560 per ton en op de binnenlandse markt 15.200 tot 15.500 baht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website