De droogte die momenteel delen van Thailand treft, is een ramp voor de boeren die hun tweede oogst verloren zien gaan, maar een ‘blessing in disguise’ voor het ministerie van Handel, schrijft Veera Prateepchaikul in zijn wekelijkse rubriek in Bangkok Post.

De regering hoeft namelijk niet de geschatte 11 miljoen ton rijst dit seizoen op te kopen maar 7 miljoen en dat scheelt een slok op een borrel. Niet 165 miljard baht kost het controversiële hypotheeksysteem nu maar 100 miljard.

En dat is zeer welkom, want de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC), die het programma voorfinanciert, dreigt in liquiditeitsproblemen te komen. En intussen stapelen de onverkoopbare voorraden zich op. Naar schatting ligt er nog 10 miljoen gepelde rijst in magazijnen en silo’s afkomstig van het vorige seizoen.

Omdat de regering de rijst van de boeren opkoopt tegen prijzen die zo’n 40 procent boven de marktprijzen liggen, schiet de verkoop niet erg op en zelfs over de verkoop van een bescheiden 150.000 ton aan het buitenland via een G2G-contract [Government to Government] worden geen mededelingen gedaan.

Het ministerie van Handel bevindt zich in een wanhopige situatie, vermoedt Veera, reden waarom het heeft voorgesteld de hypotheekprijs van 15.000 baht per ton naar 13.000 ton te verlagen. Maar dat idee is al snel afgeschoten door de boeren. Boerenleider Narong Mongkolvech uit de Central Plains voorspelde dat in dat geval de regering haar termijn van vier jaar niet zou uitzitten.

Narong rekende ook voor dat de boeren er met dit systeem helemaal niet zo geweldig op vooruit zijn gegaan. In de praktijk vangen ze niet 15.000 baht voor een ton witte rijst maar 12.000 baht omdat de molenaars, die de rijst in ontvangst nemen, vochtigheid en verontreiniging aanvoeren om de prijs te drukken. Voeg daar de hogere prijzen voor het overdadig gebruik van kunstmest en pesticide bij, hoge loonkosten en landhuur en netto blijf er weinig over voor de rijstboer.

De regering zegt dat het systeem de boeren ten goede komt, maar wanneer dit verhaal klopt, is dat maar ten dele waar. De winst wordt opgestreken door de molenaars, rijke boeren die hun land verhuren en (corrupte) politici die een graantje meepikken. Bovendien, slechts 1 van de 3 miljoen boeren doet aan het programma mee.

Veera’s conclusie: Het rijsthypotheeksysteem is het duurste populistische programma en het minst effectief omdat degenen die ervan profiteren niet de boeren zijn. (Bron: Bangkok Post, 4 maart 2013)

– Het menselijk gen CYP2B6 kan resistentie veroorzaken tegen het anti-HIV medicijn Efavirenz, heeft een team van de Pharmacogenomics and Personalised Medicine Division van het Ramathibodi ziekenhuis ontdekt. De ontdekking is een doorbraak in de behandeling van HIV/Aids omdat het artsen in staat stelt specifiek op de patiënt toegesneden medicijnen voor te schrijven. De volledige studie wordt later dit jaar gepubliceerd. De krant vermeldt niet in welk tijdschrift.

Het team ontdekte eerder dat het gen in sommige gevallen hypergevoeligheid voor het medicijn veroorzaakt met mogelijke gevolgen als ernstige depressies, hallucinaties, slapeloosheid en zelfs suïcidale neigingen.

– De National Security Council (NSC) gaat met de militantengroep BRN praten over het voorstel om de noodverordening in vijf districten in Pattani, Yala en Narathiwat op te heffen. Dat wordt dan de eerste formele bijeenkomst van de regering en de Barisan Revolusi Nasional (BRN), de organisatie waarmee de regering vorige week woensdag een principe-akkoord sloot om vredesgesprekken te beginnen.

Het is de bedoeling dat de noodverordening wordt vervangen door de minder draconische Internal Security Act, die militanten in de gelegenheid zich aan te geven zonder het risico te lopen direct in de gevangenis te belanden. Het voorstel is gedaan door het Southern Border Provinces Administrative Centre (SBPAC) nadat veiligheidsdiensten hadden besloten de noodverordening met nog eens drie maanden te verlengen.

Volgens de SBPAC kan de noodverordening in de vijf districten vervallen omdat ze zelden het toneel zijn van geweld. In plaats van soldaten kunnen politie en ambtenaren er de orde handhaven. De NSC wil het voorstel graag met de rebellengroep bespreken om haar betrokkenheid met de groep te tonen.

De noodverordening is sinds 2005 van kracht in het Zuiden en autoriseert agenten en soldaten huiszoekingen te doen, personen zonder arrestatiebevel aan te houden en dertig dagen in voorarrest te houden zonder hen in staat van beschuldiging te stellen.

– Nu er een principe-overeenkomst ligt om vredesgesprekken te beginnen, moet de volgende stap gesprekken met de lokale bevolking en herstel van vrede en rechtvaardigheid zijn, zegt Srisompob Jitpiromsri, hoogleraar politicologie aan de Prince of Songkla universiteit en directeur van DeepSouth Watch. Religieuze leiders, bewoners en burgergroepen dienen een grotere rol te spelen bij het bouwen van een ‘veiligheidsnet’, opdat de vredesgesprekken duurzaam en inclusief zijn.

Anukul Awaeputeh, president van de Muslim Attorney Centre Foundation, zegt dat de regering de echte problemen aan de basis moet aanpakken. De toepassing van de noodverordening en de Internal Security Act zijn volgens hem de belangrijkste oorzaken van mensenrechtenschendingen en die veroorzaken ressentiment bij de bevolking. Agenten zouden meer discreet te werk moeten gaan en betere informatie moeten verzamelen alvorens verdachten te zoeken en te arresteren.

– Een 37-jarige dorpsvrijwilliger is gisteren in het district Rueso (Narathiwat), terwijl hij op zijn motorfiets reed, doodgeschoten. De man werkte als defensievrijwilliger in het dorp Palu Kapaero, district Bacho.

– Volgende maand vindt er weer een militaire reshuffle plaats en nu al circuleren namen. Een gewilde post is die van commandant van het Vierde Legerkorps. Andere belangrijke veranderingen worden verwacht voor de post van commandant van het Derde Legerkorps, Special Warfare Command en de tweede cavaleriedivisie.

– De VS steunen de strijd tegen de handel in wilde dieren in de Asean-landen met een bedrag van US$16 miljoen. Deze prettige boodschap had de Amerikaanse ambassadeur gisteren tijdens een bijeenkomst van de Asean-ministers die verantwoordelijk zijn voor de Convention on International Trade on Endangered Species of Fauna and Flora (Cites). De Cites-conferentie wordt in Bangkok gehouden en duurt tot 14 maart. Het geld zal gebruikt worden voor trainingscursussen en publiekscampagnes.

De ambassadeur had lovende woorden voor de positieve resultaten van de strijd tegen de illegale dierenhandel door de Asean-landen. Ze beloofde nog meer geld wanneer Asean met effectievere plannen voor wildbescherming komt. ‘Asean werkt hard, maar er moet nog veel gebeuren in nauwe regionale samenwerking.’ De ambassadeur sprak ook haar steun uit voor Thailands pogingen een eind te maken aan de illegale ivoorhandel.

– Elf voormalige werknemers van Dtac gaan het ministerie van Werkgelegenheid vragen de mobieletelefoonmaatschappij te gelasten hen weer in dienst te nemen. Volgens hen zijn ze in januari geprest ontslag te nemen omdat ze vorig jaar bij Dtac een vakbond hadden opgericht. Dtac bood hen in ruil daarvoor tien maanden salaris aan. Zouden ze geweigerd hebben, dan hadden ze geen cent gekregen.

Dtac ontkent. Ze zijn tijdens een herstructurering van het bedrijf met vervroegd pensioen gestuurd omdat ze onder de maat presteerden. ‘Er is geen verband met de oprichting van de vakbond’, aldus een woordvoerder.

– Een Russische toerist is gisteren bij de grenspost Khlong Luek in Aranyaprathet aangehouden omdat hij in het bezit was van 11,2 gram marihuana. Voordat hij de grens wilde overgaan, had hij een plastic zak met de drugs laten vallen en aanvankelijk ontkende hij dan ook. Maar camerabeelden leverden het bewijs. De man zei dat hij de drugs voor persoonlijk gebruik in Siem Raep had gekocht.

– Verslaggever en filmrecensent Pradit Ruangdit is gisteren tijdens de jaarvergadering van de Thai Journalists Association gekozen tot president van de TJA. Ook werden veertien bestuursleden gekozen.

Politiek nieuws

– De herkozen gouverneur Sukhumbhand belooft dat de inwoners van Bangkok binnen een jaar resultaten zien. Hij noemt de aanleg van drie parken in Bang Bon, Bang Kae en Bang Khen, die al begonnen is; de installatie van 27.000 beveiligingscamera’s; de constructie van drie drainagetunnels; verbetering van het drainagestelsel en installatie van brandblusapparatuur in torenflats.

De verslagen Pheu Thai-kandidaat Pongsapat Pongcharoen hoopt terug te keren naar de post van secretaris-generaal van het Office of the Narcotics Control Board. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, want die post is opengehouden. Hij kan terugkeren zodra hij weer lid is van het politiekorps. Daar bekleedde hij de functie van adjunct-hoofd van de landelijke politie.

Senator Somchai Sawaengkan vindt dat hij zijn politieke carrière moet voortzetten nu hij zondag meer dan 1 miljoen stemmen heeft gescoord bij de gouveneursverkiezingen. De senator riep tevens de regering op onderzoek te doen naar berichten dat duizend agenten uit Ayutthaya en Khon Kaen ingeschreven waren als kiesgerechtigden in Bangkok. Volgens dezelfde berichten zouden ook zevenduizend namen van overleden personen geregistreerd zijn.

Economisch nieuws

– Samsung maakt een goede kans de online loterij elektronisch te gaan ondersteunen. Het Koreaanse bedrijf heeft aangeboden de huidige contracthouder Loxley Gtech Technology (LGT) te compenseren voor de beëindiging van haar contract met de regering.

Benja Louischaroen, directeur-generaal van het Customs Department en voorzitter van het Government Lottery Office (GLO), is niet gelukkig met de uiterst trage voortgang bij de plaatsing van de loterijmachines. LGT had er al 12.000 in het gehele land moeten plaatsen, maar tot nu toe staan er pas 1.800 in Bangkok en 1.200 elders in het land.

De online loterij was in 1966 een initiatief van de toenmalige regering Banharn Silpa-Archa. Op de laatste dag dat hij in functie was, tekende hij een contract ter waarde van 1,6 miljard baht met Jaco Co, een joint-venture van Loxley Plc en de latere Amerikaanse loterijfirma G-Tech Co. Het project werd later in de koelkast gezet vanwege morele bezwaren van sommige groepen.

In 2005 tekende de regering Thaksin een overeenkomst ter waarde van 8 miljard baht met LGT, eveneens eigendom van Loxley en G-Tech. Duizenden machines werden geplaatst, maar het project werd na de militaire coup de nek omgedraaid en opeenvolgende regeringen aarzelden het project weer op te pikken.

De huidige regering wil de loterij wel invoeren. Een van de redenen die daarvoor wordt gegeven, is dat verkopers voor lootje met lucky numbers meer vragen dan de vastgestelde verkoopprijs van 80 baht. Via de online loterij gokken kopers op de 2 en 3-cijfercombinatie, waardoor de vraag naar papieren lootjes zal afnemen. De GLO schat dat de loterij goed is voor een opbrengst van 1 miljard baht per trekking, dus 24 miljard baht per jaar.

– Het ministerie van Financiën werkt aan een nieuwe berekeningswijze van de verontreinigingsheffing die de 170.000 fabrieken voor de vervuiling van water en lucht moeten gaan betalen. Een eerdere methodiek die was gebaseerd op volume, is afgewezen door de Raad van State met het advies het tarief te differentiëren. En dat gaat gebeuren. Het bericht vermeldt niet wanneer de heffing van kracht wordt. Eén alinea gaat over het belasten van toeristen en verpakkingen, maar die snap ik niet.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 maart 2013”

 1. Leo Th. zegt op

  De regering wil de online-loterij wel invoeren omdat de huidige loterij verkopers meer vragen dan de 80 Bath, die vermeld wordt op het loterij briefje. Slecht idee, want de online-verkoop zal er voor zorgen dat tienduizenden verkopers, vaak ouderen, minder valide en laag geschoold, hun (bij)verdiensten zullen kwijtraken. Bovendien gaat er zo weer een stukje typisch Thaise romantiek verloren. Dat er meer gevraagd wordt dat de 80 Bath is nogal logisch, de wederverkopers ontvangen geen enkele provisie van de organisatoren van deze loterij. Enkele honderden kapitaalkrachtigen kopen de lootjes op en verkopen deze door, met een opslag van 5 á 10 Bath per lot, aan het “leger” van verkopers, die op hun beurt trachten de lootjes te slijten aan de gelukzoekers. Niet verkochte loten zijn voor risico van de wederverkopers, m.a.w. zij blijven daar mee zitten. Heb op de trekkingsdag vaak tientallen verkopers op o.a. Sukhumvith Road zien staan, die hun laatste loten in de uitverkoop doen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Leo Voor zover ik heb begrepen kan in de online loterij alleen op de 2 en 3-cijfercombinatie worden gespeeld. De papieren loterij blijft bestaan. De misstanden die je signaleert, kloppen inderdaad. Ik meen mij te herinneren dat vanuit de gehandicapten belangenverenigingen is geprotesteerd tegen invoering van de online loterij omdat ze bevreesd zijn dat dit ten koste van de papieren loterij gaat, dus van de minder-validen die elke keer een vast aantal loten krijgen.

   • Leo Th. zegt op

    Ja Dick,
    Een online-verkoop, ook alleen voor de 2- en 3 cijfercombinatie, zal zeker van grote invloed zijn op de verkoop van loten door al die wederverkopers.
    Zelf vind ik het altijd leuk om voor zo’n 100 tot 120 Bath een lootje te kopen voor mijn gezelschap. Waar vind je nu zo aardig kadootje, met kans op meer, voor zo’n luttel bedrag.
    En het kadootje valt altijd in goede aarde. Sommige tradities moet je gewoon in ere houden maar ik ben bang dat de online-verkoop binnenkort toch van start gaat. Er is immers heel veel geld mee gemoeid!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website