Leerlingen die vandaag toelatingsexamen voor de universiteit doen, is geadviseerd vroeg te vertrekken om anti-regerings protesten te vermijden. Het examen, dat ook gisteren werd gehouden, valt samen met de protestmars die de protestbeweging door de stad houdt.

Aan het examen nemen 155.342 leerlingen deel. Het bestaat uit zeven onderdelen en wordt op 116 plaatsen afgenomen. In Bangkok alleen al zijn 32 centra. De examens beginnen om 8.30 uur, de protestmars om 10 uur. Leerlingen hebben op de social media geschreven dat ze door het irritante gefluit van demonstranten wellicht worden afgeleid. Op de foto leerlingen bij het examencentrum in de Ratwinit school.

– Vandaag wordt een generale repetitie gehouden voor de actie Bangkok Shutdown die op 13 januari begint. Demonstranten vertrekken vanochtend vanaf de Ratchadamnoen Avenue en gaan 8 kilometer wandelen om de inwoners van Bangkok warm te maken voor de geplande blokkades van twintig kruispunten. De route gaat over de Memorial Bridge en verder door Phahurat, Yaowarat, Worachak en terug naar het Democracy Monument. Ook op dinsdag en donderdag wordt getippeld.

Bangkok Shutdown bestaat uit de blokkade van twintig kruispunten. Op zes plaatsen worden podia gebouwd: Lumpini, Pathumwan, Ratchaprasong, Asok, Victory Monument en Lat Phrao. Het hoofdpodium bij het Democracy Monument wordt ontmanteld.

Het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo), dat verantwoordelijk is voor de veiligheidssituatie in Bangkok, keurde gisteren de Shutdown sterk af. De autoriteiten zetten op 13 januari 20.000 politieagenten en twintig legercompagnieën in om de openbare orde te bewaren.

Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken), hoofd van het Capo, waarschuwt de bevolking dat de blokkades in strijd met de wet zijn, slecht voor de economie zijn en ‘duidelijk onethisch’. Het verlammen van de hoofdstad is een schending van burgerrechten en vrijheid. Surapong zegt dat actieleider Suthep zich op dun ijs begeeft door een ‘volksrevolutie’ uit te roepen. Hij herinnerde Suthep eraan dat tegen hem een arrestatiebevel is uitgevaardigd wegens rebellie.

– De roodhemden blijven op 13 januari weg uit Bangkok en het Zuiden (een bolwerk van oppositiepartij Democraten), maar elders in het land gaan ze kleine rally’s houden uit protest tegen de anti-regerings acties. ‘Flash rallies’, aldus roodhemdleider Nattawut Saikuar, die hooguit een paar uuur duren. ‘We willen geen confrontaties met anti-regerings demonstranten.’

Dinsdag vergadert het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD) in Lat Phrao (Bangkok) over de tegenrally’s. Roodhemdleider Jatuporn Prompan verwacht dat de vergadering door 5.000 roodhemden uit het hele land zal worden bijgewoond. Hij betwijfelt of Bangkok Shutdown krachtig genoeg zal worden om twintig dagen te duren, zoals actieleider Suthep claimt. ‘Waarschijnlijk verzanden de protesten na zeven dagen.’

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai wil de Supreme Administrative Court een uitspraak ontlokken over de registratie van districtskandidaten, die in 28 kiesdistricten van acht zuidelijke provincies door demonstranten is verhinderd. Pheu Thai stelt dat de blokkade de potentiële kandidaten het recht heeft ontnomen om zich verkiesbaar te stellen. De partij wil dat betrokkenen het recht behouden aan de verkiezingen deel te nemen.

Vice-premier Phongthep Thepkanchana vindt dat de Kiesraad meer had moeten doen om zijn taak naar behoren uit te voeren. Merkwaardig vindt hij ook de suggestie van de Kiesraad dat de gedupeerde kandidaten maar naar de Supreme Court moeten stappen. Wanneer na de verkiezingen blijkt dat niet voldoende kamerzetels bezet zijn, zal de Kiesraad in de betrokken kiesdistricten nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven, zegt hij.

– Ondanks de politieke onrust gaat voormalig regeringspartij Pheu Thai in alle 77 provincies van Thailand campagne voeren voor de verkiezingen van 2 februari. De campagne ging gisteren in congrescentrum Muang Thong Thani in Nonthaburi van start. De meeste kandidaten die de start bijwoonden, hebben zich in Bangkok verkiesbaar gesteld. Ook in Chiang Mai, Ubon Ratchathani, Khon Kaen en Nakhon Sawan werd de aftrap van de verkiezingscampagne gegeven.

De partij concentreert zich in haar campagne op drie beleidsdoelen: handhaving van de democratie, nationale hervormingen door de vorming van een hervormingsraad en als derde bestrijding van corruptie.

– Beschouwt actieleider Suthep Thaugsuban zichzelf al als leider van het land? Want hij heeft een motto voor Children’s Day bedacht, een gebruik dat is voorbehouden aan de premier. Suthep’s motto luidt: ‘Think smart, love the nation and monarchy and stay true to being Thai.’ Yingluck’s motto luidt: ‘Have gratitude, know one’s duties, and be good and have discipline for a secure Thailand.’ Aanstaande zaterdag is Children’s Day.

– De oproep van actieleider Suthep om foto’s te maken van het actiepodium met het Democracy Monument op de achtergrond bleek gisteren niet aan dovemansoren te zijn gericht geweest. Tal van demonstranten legden de plek op de gevoelige plaat vast, nadat Suthep bekend had gemaakt dat het podium wordt ontmanteld. Daarvoor in de plaats komen kleinere podia op de twintig kruispunten in Bangkok die op 13 januari worden bezet.

De anti-regerings demonstranten bivakkeren sinds 4 november op de Ratchadamnoen Avenue. Sommigen zien het vertrek met lede ogen aan. Een voedselverkoper verkocht de afgelopen twee maanden anderhalf tot twee keer zoveel voedselpakketten als normaal en de eigenaresse van een curry puff winkel aan de Din So Road vlakbij het monument zag haar omzet verdubbelen.

– De temperatuur in het boven-Noordoosten is weer gezakt onder invloed van een hogedrukgebied in China. ’s Ochtends bedraagt de temperatuur 1 à 2 graden C en het is mistig.

In Si Sa Ket, in het beneden Noordoosten, heeft de koudeperiode gezorgd voor tweeëneenhalf keer zoveel patiënten die kampten met ademhalingsmoeilijkheden. Normaal behandelt het Si Sa Ket ziekenhuis 200 patiënten per dag, de afgelopen tijd waren dat er 500.

– Een politieagent is gisteren in Muang (Pattani) doodgeschoten terwijl hij in een theehuis zat. Een man wandelde doodleuk de zaak binnen en vuurde drie schoten op hem af. Hij was samen met een ander op de motorfiets gearriveerd. Een andere bezoeker werd gewond. De politie reageerde met het opzetten van wegblokkades op alle mogelijke vluchtroutes, maar de daders bleven spoorloos.

Gisteren was het 10 jaar geleden dat het geweld in het Zuiden weer oplaaide. In buurprovincie Narathiwat waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Daar begon op 4 januari 2004 de ellende met een overval op een legerkamp. Opstandelingen doodden er vier soldaten en ontvreemdden 413 vuurwapens.

– De senaatscommissie mensenrechten schat dat er in Thailand tienmaal zoveel ongeregistreerde Thais zijn als de officiële cijfers aangeven. Ze dringt er bij de regering op aan een nieuw bevolkingsonderzoek te doen. Het laatste onderzoek dateert van 2011. Toen bleek Thailand circa 10.000 ongeregistreerde inwoners te tellen.

Thais zonder registratie kunnen geen identiteitsbewijs aanvragen, ze hebben geen recht op onderwijs en gratis gezondheidszorg en ze ondervinden problemen bij het vinden van een ordentelijke baan. Velen belanden daardoor in de misdaad, stelt de secretaris van de senaatscommissie. De commissie vindt het zorgelijk dat sommige regeringsdiensten de problemen negeren.

Economisch nieuws

– Midden deze maand kiest New Gen Airways het luchtruim. De maatschappij zal voornamelijk chartervluchten met Chinese toeristen uitvoeren tussen China en Thailand. Wie precies de eigenaar van de maatschappij, is onduidelijk.

Rapipun Pongruangrong plaatste vorige week een bericht en foto op de social media van haar en echtgenoot Arisman, bij een toestel op luchthaven Don Mueang. Arisman is een beruchte roodhemdleider, die faam verwierf tijdens de roodhemdrellen in 2010.

Nominaal eigenaar is Sabaidee Airways Co. Volgens de website van de maatschappij is ze opgericht door een Thaise zakenman, die niet bij naam wordt genoemd, onder de naam New Generation Travel & Trade Co. Dit Thaise reisbureau is gespecialiseerd in het toeristenverkeer vanuit China. Elke maand komen 20.000 Chinezen uit veertien steden. Arisman zegt dat het bedrijf eigendom van een vriend is. Het gestort kapitaal bedraagt 200 miljoen baht.

– De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) heeft nog 16 miljard baht beschikbaar om boeren die hun paddy voor het hypotheeksysteem hebben ingeleverd, te betalen. Daarna moeten ze wachten tot het eind van de maand totdat het ministerie van Financiën leningen heeft afgesloten.

Het Public Debt Management Office van het ministerie is van plan obligaties ter waarde van 13 miljard baht opnieuw aan te bieden. Eerder lukte het niet daarvoor gegadigden tevinden. De BAAC verwacht deze maand nog eens 10 miljard baht te ontvangen van het ministerie van Handel uit rijstverkopen.

Sinds het begin van de hoofdoogst op 1 oktober is tot 18 december 8,4 miljoen paddy ingeleverd. Tot nu toe heeft de BAAC 40 miljard baht uitgekeerd. Veel boeren wachten nog steeds op hun geld. De hoofdoogst duurt tot 28 februari.

– De (particuliere) Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) roept de regering op om de desbetreffende wetgeving in overeenstemming te brengen met de UN Convention of Corruption. Volgens de ACT dient dit de eerste prioriteit te zijn in de hoognodige strijd tegen corruptie in Thailand, die de laatste jaren alleen maar toegenomen is. Ze roept de politieke partijen op om deze doelstelling voorafgaand aan de verkiezingen over te nemen.

‘Het aanpakken van het corruptieprobleem’, zegt ACT-voorzitter Pramon Sutivong, ‘zal het vertrouwen van de bevolking voor de verkiezingen herstellen. Welke nieuwe regering er ook komt, die moet zich serieus vastleggen op bestrijding van de corruptie en niet alleen beloftes doen.’

– Het bedrijfsleven en overheidsdiensten zijn er klaar voor: wanneer Bangkok op 13 januari plat wordt gelegd door de protestbeweging, weten ze wat te doen. Verstoringen zijn onwaarschijnlijk. Wanneer het de demonstranten lukt de elektriciteit af te snijden van overheidsgebouwen, kunnen ze bij de Belastingdienst en de Rekenkamer doorwerken want ze hebben back-up systemen en een energievoorraad die goed is voor zeven dagen.Overheidsuitgaven kunnen gedaan blijven worden en e-veilingen blijven ook mogelijk.

De Stock Exchange of Thailand en de Thailand Futures Exchange vergaderen maandag over maatregelen.

– Wanneer de baht in waarde blijft dalen, overweegt het ministerie van Handel voor een aantal producten, waaronder vloeibare zeep, shampoo en wasverzachter, een prijsmaatregel af te kondigen. De maatregel kan nodig zijn wanneer als gevolg van de waardedaling deze producten in prijs worden verhoogd. Voor het eerste kwartaal wordt dit nog niet verwacht omdat fabrikanten en verkopers nog voldoende oude voorraad hebben. Thans geldt voor 43 producten een prijsmaatregel.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 januari 2014”

 1. henry zegt op

  Ik woon in Muang Thong Thani, en de opkomst was niet echt overweldigend. In de onmiddelijke omgevng wonen ongeveer 100 000 mensen, en het was voor de lokale bevolking gewoon een Non -Event.

 2. henry zegt op

  het was de heer Arisman die in 2010 de Red Shirts aanhangers opriep naar de hoofdstad af te zakken met flessen benzine om op die manier de hoofdstad plat te branden..
  Is trouwens een intimi van T., dus het is niet moeilijk re raden wie de zakenman is die onbekend wil blijvne.
  De heer Arisman is trouwensn nog steeds voortvluchtig

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Anti-regerings demonstranten gaan op 13 januari niet alleen twintig kruispunten in het centrum van Bangkok blokkeren, maar ze gaan ook (weer) het regeringscentrum aan de Chaeng Wattanaweg belegeren, zodat ambtenaren niet aan het werk kunnen. Dit heeft actieleider Suthep Thaugsuban vandaag gezegd, nadat hij een mars van circa 7,5 kilometer door de stad had geleid als warming-up voor Bangkok Shutdown. Hoeveel mensen hebben meegelopen, vermeldt Bangkok Post niet op haar website.

 4. Paty zegt op

  Heeft de shutdown ook gevolgen voor de vluchten. Wij zijn momenteel met vakantie mr moeten de 18de wel weer weg. Met spreekt over 20 dagen is dit mogelijk? Dank

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Paty De enige luchtvaartmaatschappij die tot nu toe bekend heeft gemaakt, vluchten te schrappen is Singapore Airlines. Zie de posting https://www.thailandblog.nl/nieuws/singapore-airlines-schrapt-19-vluchten-naar-bangkok/ De actieleiding spreekt over 20 dagen, schrijft u. Deze actieleiding overdrijft ook het aantal deelnemers aan marsen en acties. Op zondagen ziet de protestbeweging kans vele mensen op de been te brengen, door de week lukt ze dat niet. Ik zou die 20 dagen maar met een korreltje zout nemen.

 5. Eugeen zegt op

  Fantastisch hoe jij het nieuws samenvat. Dank hiervoor.

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Welles, nietes. Daar lijkt het gekibbel over drugsgebruik en wapenbezit van demonstranten op. Die beschuldiging deed minister Anudith Nakornthap (ICT) zondagochtend op de tv. Hij zei dat demonstranten op 26 december wapens uit politievoertuigen hadden gestolen tijdens de gevechten bij het Thai-Japans stadion. De minister zei ook dat grote hoeveelheden munitie zijn gekocht in wapenwinkels in de stad.

  Actieleider Suthep noemt de beschuldiging ‘pure fantasie’, bedoeld als excuus om de noodtoestand te kunnen uitroepen. ‘Wij zijn goede burgers die met vreedzame middelen vechten.’

 7. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Actieleider Suthep Thaugsuban heeft zaterdag met de legerleiding overlegd over beëindiging van de crisis, aldus een regeringsbron. Resultaten zijn niet geboekt, daar Suthep bij zijn eis blijft dat er een interim-regering gevormd moet worden die aan politieke hervormingen gaat werken.

  Premier Yingluck herhaalde gisteren haar oproep aan de bevolking om op 2 februari te gaan stemmen. ‘De verkiezingen kunnen niet van de ene op de andere dag problemen oplossen, maar ze kunnen wel de crisis verzachten. […] Als je niet wilt dat de regering terugkeert, kun je via verkiezingen vechten.’

 8. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Het leger treft voorbereidingen voor een coup, zegt Tida Tawornseth, voorzitter van het United Front for Democracy against Dicatorship (UDD, roodhemden). Ze baseert die wijsheid op legerbewegingen van het 11de Infanterie Regiment, zogenaamd in verband met Children’s Day op zaterdag en Armed Forces Day op 18 januari. Die verplaatsingen zijn ter voorbereiding van een coup, die zal plaatsvinden voor Bangkok Shutdown op 13 januari, meent ze.

 9. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Kloppen de berichten dat een harde kern van zesduizend demonstranten wordt gemobiliseerd om geweld uit te lokken? Dit vraagt woordvoerder Prompong Nopparit van regeringspartij Pheu Thai aan de protestbeweging. Volgens onbevestigde berichten zou het nieuwe geweld erger worden dan de gevechten bij het Thai-Japans stadion op 26 december.

 10. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De protestbeweging heeft zeven nieuwe plaatsen bekend gemaakt, die gebruikt gaan worden als rally-locatie ter vervanging van het hoofdpodium op de Ratchadamnoen Avenue dat wordt ontmanteld. Daarnaast worden vanaf 13 januari 20 kruispunten in het centrum van Bangkok bezet. De zeven zijn: Chaeng Wattana (regeringscomplex), Lat Phrao, Victory Monument, Pathumwan, Ratchaprasong, Asok en Lumpini. Maandag in Nieuws uit Thailand een kaartje met de zeven plaatsen.

 11. Benno vd Molen zegt op

  Drama voor de gewone hardwekende Thai en expat, door de revolutie raken mensen alles kwijt waar ze zo hard voor gewerkt hebben, hoe kunnen sommige expats deze vreselijke situatie die tot een bloedbad kan leiden goed praten? Niet te snappen.hoe kan men vrije verkiezingen verbieden, dat is de wereld op z’n kop, ook jij expat in Bangkok/Thailand moet dit niet willen! Laat men een voorbeeld nemen aan Martin Luther King.

  • chris zegt op

   Beste Benno,
   In 2010 waren er demonstraties en gewelddadige gevechten. Toen ging het om het afzetten van een regering die dan wel niet direct gekozen was via verkeizingen maar die wel kon steunen op een meerderheid in het parlement. De red shirts heben toen het aanbod van Abhisit om verkeizingen te houden afgewezen. Ze wilden dat zijn regering meteen ontslag nam. Volgens mij gaat het nu om VEEL meer: hervormingen in ene feodaal bestuurd land die moeten leiden tot minder corruptie, meer geluk voor de Thai, meer vertrouwen in eerlijke politici. Volgens mij moet dat niet gebeuren VOORDAT er verkiezingen plaatsvinden (onder de oude feodale structuur waarin de rijken de armen aan zich binden door geld). Dat kan ook niet met dezelfde personen die zo verboden zijn met het oude denken in termen van geld en corruptie (niet Suthep, niet Yingluck, niet Thaksin). In geen enkele maatschappij heeft de elite (in Thailand de eigenaren van geld en macht; degenen die de wet naar hun hand zetten als dat nodig is) zijn macht vrijwillig en zonder slag of stoot afgestaan. Of we dat nou leuk vinden of niet.

 12. Benno vd Molen zegt op

  Chris , ik weetniet wat je in Thailand doet, maar je snapt het niet, er zijn verkiezingen geweest die zijn veloren door Suthep en Abbesit ennu willen ze zonder vekiezingen weer de baas worden, gaat niet gebeuren, zet het uit je hoofd. Alleen verkiezingen kunnen een legale change brengen, niet vernielen van de economie. Juist Abesit leunt op de elite met banden met een hoog gezag, niet Yingluck Sinewatra . Wakker worden uit die roze droom.

  • chris zegt op

   beste Benno
   De laatste verkiezingen zijn inderdaad verloren door de Democraten, met name doordat de populistische leuzen en verkiezingsbeloften een groot aantal stemmers in het noorden en noord-oosten heeft doen besluiten op de Pheu Thai te stemmen. Als je wilt weten wat de regering Yingluck met het mandaat van de kiezers heeft gedaan moet je alle affaires van de laatste twee jaar eens nalezen. Het kabinet struikelde van de ene affaire naar de andere. Het toppunt was natuurlijk de amnestiewet en het standpunt van de partij dat men de uitspraak van het Constitutionele Hof niet accepteert. Tja, dat noemt zich een democratische partij. De zeer jonge Thai democratie mist elke vorm van check-and-balances zodat de regering zich nooit echt hoefde te verantwoorden in het parlement. Premier Yingluck was er zelden. De stemverhoudingen waren altijd in het voordeel van de meerderheid die garen spon – het ene parlementslid meer dan het andere – bij de corruptie van de megaprojecten (watermanagement, rijst, bouwprojecten). In 10 jaar tijd is Thailand 12 plaatsen gestegen op de lijst van meest corrupte landen.
   Wat deze Pheu Thai regering vergeet te vertellen aan de eigen achterban dat 75 % van de bestede gelden (rijst, infrastructuur, ziektekostenverzekering) uit de belastingen van de rest van Thailand worden betaald. De partij doet of de familie Shiawatra dat betaalt. Maar die familie betaalt helemaal niks, die casht alleen maar. (zie de groei van hun vermogen).
   Dit land verkeert nog in een feodaal stadium. Om dat te veranderen helpt het niet als de armen gek worden gemaakt om op de rijken te stemmen.

 13. Eugenio zegt op

  Hans bedankt voor het beschikbaar stellen van deze analyse over de verkiezingen in 2011!
  Ik heb het helemaal gelezen en er natuurlijk heel wat van opgestoken. Een aanrader voor anderen!
  https://www.academia.edu/3528210/The_Democrat_and_Phuea_Thai_Parties_in_Thailands_2011_Elections_Thaksin_Shinawatra_Returns_to_Power

  Ik heb echter wel mijn twijfels, over het democratisch gedrag van de regering Jingluck in de afgelopen jaren. (De vele voorbeelden hiervan, zijn hier binnen dit blog, al vaak door anderen en vooral Chris benoemd) Alleen met burgerlijke ongehoorzaamheid, kon de regering Jingluck worden gestopt.
  Ik zou het heel graag helemaal eens met je willen zijn, maar verkiezingen zijn maar een onderdeel van een echte democratie.
  Ik vind overigens ook dat, voor een land dat nooit ontregeld is door kolonisatie en de naweeën daarvan,Thailand het helemaal niet zo goed heeft gedaan de afgelopen tientallen jaren. (Een stelling om te bewaren voor een latere discussie op dit blog)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website