De indrukwekkende wilde gaurs in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan) kunnen weer bewonderd worden. Acht maanden heeft het park op slot gezeten nadat zo’n dertig dieren onder verdachte omstandigheden het loodje hadden gelegd.

Sinds vrijdag mag het weer, zij het dat de touwtjes voor de toeristen worden aangetrokken. Toeristen worden begeleid door tour-gidsen die lid zijn van de Kui-Buri eco-tourism club. Alleen voertuigen van leden hebben toegang tot het park; andere voertuigen worden geweerd. De toergidsen zijn bewoners die veel last hebben van olifanten. Op zoek naar voedsel vertrappen de jumbo’s hun ananasaanplant. Op 12 augustus (moederdag) zijn de sightseeing trips gratis.

– De wetgevende assemblee (NLA) die door de junta is opgetuigd, is in strijd met de eveneens door de junta opgestelde voorlopige grondwet. Dit stelt Srisuwan Janya, activist en secretaris-generaal van de Constitution Protection Association. Hij heeft de nationale ombudsman gevraagd het Constitutionele Hof een uitspraak te ontlokken.

Srisuwan wijst op artikel 7 van de interim-grondwet. Volgens dit artikel dient de NLSA uit vertegenwoordigers van alle lagen van de bevolking te bestaan. Dat is niet geval, zegt Srisuwan, want 115 van de 220 leden zijn politie- en legeroficieren. Srisuwan wil ook dat de werkzaamheden van de NLA worden opgeschort totdat vonnis is gewezen.

– De voormalige gyneacoloog Wisut Boonkasemsanti, die zijn vrouw in 2001 doodde, haar lichaam ontleedde en door de wc spoelde, is na een gevangenisstraf van 10 jaar en zeven maanden voorwaardelijk vrijgelaten. Wisut is een van de veertien gedetineerden die van de vrijheid mogen genieten. Hij kreeg aanvankelijk de doodstraf, maar profiteerde enkele malen van koninklijke gratie omdat hij zieke gevangenen behandelde. Tot het eind van zijn straf in september 2017 dient hij zich te melden bij het Department of Probation.

– Het computerspelletje Tropico 5, een simulatie van nation-building, is door de censuur van de junta in de ban gedaan. Het vormt een bedreiging van de nationale veiligheid, heeft een distributeur te horen gekregen. Tropico 5 is de laatste versie van een spelletje dat wordt uitgebracht door Kalypso Media. Spelers kunnen de rol aannemen van de president van een tropisch eiland, een grondwet opstellen en het land besturen. Het spelletje biedt de mogelijkheid de media te censureren en het land met de ijzeren vuist van een dictator te regeren. Eerdere versies van het spel mochten wel.

De directeur van de Thai Software Game Industry Association, noemt het verbod een ’overreactie’. Het zal moeilijk zijn het verbod te handhaven want het spelletje kan online worden gekocht, zegt hij.

– Alhoewel Thai Airways International (THAI) niet op de drie Afrikaanse landen vliegt, waar ebola is uitgebroken, neemt de luchtvaartmaatschappij toch voorzorgsmaatregelen. THAI vliegt wel driemaal per week op Zuid-Afrika.

De passagiers worden bij het inchecken gecontroleerd op symptomen van ebola en indien nodig wordt een medische verklaring geëist. Het toestel gaat regelmatig gedesinfecteerd worden en de schoonmaakroutine wordt uitgebreid met 36 contactplaatsen. De bemanning krijgt een training.

– In totaal heeft het acht jaar geduurd, maar later dit jaar komt het er vermoedelijk eindelijk van: de lang verwachte nieuwe bussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA), die op aardgas rijden. De NCPO heeft de BMTA toestemming gegeven alvast een aantal te kopen, maar hoeveel (van de geplande 3.183) en voor welke prijs wil ze nog wel even weten. Volgend jaar moeten ze allemaal in bedrijf zijn. De bussen gaan op nieuwe routes rijden.

De laatste hobbels die genomen moeten worden, betreffen de toegankelijkheid van de bussen voor gehandicapten (het Network of Buses for the People heeft daarop aangedrongen) en de kosten (de National Anti-Corruption heeft twijfels). De voorzitter van de BMTA-vakbond maakt zich zorgen over de kwaliteit omdat ze geïmporteerd worden uit China. Naar verwachting rijden de eerste duizend bussen nog dit jaar.

– We gaan niet weg, zeggen de straatverkopers in Tha Tian en Tha Chang, want ons bestaansmiddel is in het geding. Zo’n vijfhonderd verkopers dringen er in een brief aan de NCPO op aan het onzalige plan om de trottoirs schoon te vegen, te laten varen. Als alternatief stellen ze voor dat een strook van het voetpad wordt aangewezen waar ze mogen staan. Er is volgens hen voldoende ruimte, want het trottoir is er 11 meter breed.

De gemeente Bangkok wil beide plaatsen ‘teruggeven aan de voetganger’ en heeft de verkopers vier alternatieven geboden. Maar die zijn volgens hen te afgelegen en onpraktisch. De gemeente heeft de verkopers tot het eind van de maand gegeven om te verkassen.

– De drie agenten die zaterdag op de auto van een studente hebben geschoten, kan poging tot moord ten laste worden gelegd, zegt de Lawyers Council of Thailand (LCT). Vice-voorzitter Sunthorn Payak wijst erop dat ze op de auto schoten, alhoewel ze wisten dat die door iemand bestuurd werd. Juridisch bezien  hadden ze de intentie om te verwonden of te doden. De gemeentepolitie, die onderzoek naar het incident doet, kan aangifte doen als ze daartoe aanleiding ziet.

De LCT heeft de studente juridische hulp aangeboden. Suthorn vindt dat ze ook een civielrechtelijke zaak moet beginnen tegen de drie agenten en de politie. De directeur-generaal van het Special Litigation Department van het OM doet er nog een schepje bovenop: ook de superieuren van de agenten moeten verantwoordelijk worden gesteld voor het incident.

Zie verder: Agenten overgeplaatst na beschieting auto met studente.

– De overheid zet haast achter de evacuatie van Thais uit Libië. Vandaag vertrekken 81 Thais, zaterdag en gisteren verlieten al twee groepen het land. Volgens Tanasak Patimapragorn, opperbevelhebber der strijdmachten, is de Thaise ambassade in Tripoi veilig ondanks recente bomaanvallen in de buurt. Hij zegt er zeker van te zijn dat alle Thais veilig zullen terugkeren.

Dertig willen blijven, omdat ze hun baan niet willen kwijtraken. ‘Die moeten we overhalen om te vertrekken.’ 562 Thais willen vertrekken, maar ze krijgen geen toestemming van hun werkgever. Transportkosten worden door de overheid vergoed, wanneer werkgevers weigeren te betalen.

– Morgen gaat de sloophamer in twee illegaal gebouwde gebouwen in nationaal bosreservaat Pa Khao Sied-Ar in Nakhon Ratchasima. De gebouwen zouden eigendom zijn van Tarit Pengdith, voormalig hoofd van het Department of Special Investigation. Tarit ontkent evenwel de eigenaar te zijn, hij en zijn echtgenote zijn wel eigenaar van een aangrenzend stuk land. In april is al een mededeling op de gebouwen geplaatst met het verzoek aan de eigenaar zich bekend te maken, maar niemand heeft zich gemeld.

– 75 Cambodjanen en zes kinderen, die door mensenhandelaren achtergelaten waren op het eiland Koh Muk voor de kust van Trang, zijn door de autoriteiten gered. Alhoewel dorpelingen hen eten hadden gegeven, waren ze verzwakt. De Cambodjanen was beloofd dat ze op bouwplaatsen in Bangkok zouden gaan werken, maar in plaats daarvan bracht een tussenpersoon hen naar het eiland. De groep bestond in eerste instantie uit 109 personen; 27 waren al door een werkgever weggehaald om in Yan Ta Khao (Trang) te gaan werken.

– Voormalig minister van Onderwijs Chaturon Chaisaeng is gisteren door de krijgsraad in staat van beschuldiging gesteld voor drie vergrijpen: zijn weigering om zich te melden bij het leger, overtreding van de staat van beleg en het stoken van onrust. In totaal goed voor 14 jaar brommen. De krijgsraad was wel zo aardig hem op borgtocht vrij te laten na storting van 400.000 baht.

– Twee universiteiten liggen in de clinch over het eigendom van een perceel van 20 rai: de Rajamangala University of Technology en de Chulalongkorn universiteit. Ze ruziën daarover al sinds 1975. De Rajamangala universiteit gaat in een verzoekschrift aan de wetgevende assemblee vragen het conflict te beslechten. Erg ingewikkeld allemaal – de voorgeschiedenis gaat zelfs terug tot 1913 – dus hier laat ik het maar bij, alhoewel de krant er een driekoloms bericht aan wijdt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Ouders van Gammy: We wisten niet van zijn bestaan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website