Koningin Sirikit, die 12 augustus jarig is, maakt zich ernstig zorgen over de escalatie van het geweld in het diepe Zuiden, dat inmiddels tot een stroom vluchtelingen heeft geleid.

Tientallen tempels en woningen in de drie zuidelijkste provincies zijn verlaten en in verschillende tempels woont nog maar een klein aantal monniken, zegt Naphon Buntup, assistent aide-de-camp van de koningin.

Naphon gaf gisteren een lezing bij het Internal Security Operations Command in Bangkok. Hij vertelde dat de koningin grond had gekocht en dat aan dorpelingen had gegeven die door het geweld waren getroffen. Eén maand besteedde ze 150 miljoen om handwerk van moslims te kopen.

De autoriteiten zijn inmiddels in het bezit van een geheime videoclip van een bijeenkomst van opstandelingen. Ze praten over hun strategie die erop gericht is boeddhisten aan te vallen en hen te dwingen het gebied te verlaten met het uiteindelijk doel een autonome staat te vormen.

Woensdag vergaderen in Bangkok leger, politie, ambtenaren en 17 ministers over een actieplan. Ter sprake komt onder meer de vorming van een nieuw commandocentrum in Bangkok. Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa denkt dat de situatie na deze vergadering verbetert.

Of de voorgestelde avondklok wordt ingevoerd, is volgens Yutthasak ter beoordeling van de Fourth Army Region. De secretaris-generaal van het kantoor van de premier verdedigde gisteren de beslissing van Yingluck om niet naar het Zuiden af te reizen. Volgens haar zijn de lokale autoriteiten en het leger mans genoeg om het geweld de baas te kunnen.

Ook gisteren ging het geweld weer door. In Pattani werden drie personen, waaronder een politieofficier, doodgeschoten. Alle drie werden onder vuur genomen, terwijl zij op een motorfiets reden.

In Hat Yai heeft de politie zes teenagers aangehouden op verdenking van bomaanslagen. Wapens werden niet gevonden in hun kamers, wel drugs. Het toerisme in Hat Yai heeft zich volgens de autoriteiten hersteld. Op 31 maart kwamen drie personen om het leven en werden 350 personen gewond bij een bomaanslag op het Lee Gardens Plaza Hotel.

– De koningin tast vaker in de buidel, aldus Naphon. In 2010 gaf ze 22 miljoen baht aan bewoners van Bon Kai (Bangkok), waar in mei zware gevechten waren uitgebroken tussen roodhemden en veiligheidstroepen. Naphon maakte de gift gisteren bekend tijdens een lezing bij het Internal Security Operations Command in Bangkok.

Naphon ging destijds in vermomming naar de wijk om met de bewoners te praten. Veel bewoners waren roodhemden. Ze klaagden erover dat het leger hun leven miserabel maakte. Eigendommen waren door geweervuur beschadigd. In de wijk wonen veel mensen die hun brood verdienen met het verkopen van voedsel op straat, maar omdat ze geen vergunning hadden, kwamen ze niet in aanmerking voor compensatie door de overheid.

– Enkele familieleden hebben in het district Chom Thong (Bangkok) rabies opgelopen na een beet door hun konijn Poko. De gezondheidsdiensten vergaderen morgen om erachter te komen hoe Poko het virus heeft opgelopen. Volgens Malinee Sukvejvorak, adjunct-gouverneur van Bangkok, is dit het eerste geval van besmetting door een konijn. Doorgaans zijn honden en katten de bron.

120 ambtenaren controleren de omgeving van het huis van de familie op zoek naar tekenen van de ziekte. Honden en katten binnen een straal van 5 kilometer worden gevaccineerd.

Het konijn was gekocht op de Chatuchak weekendmarkt. De familie had 2 konijnen gekocht; het andere konijn, een vrouwtje, was kort na aankoop overleden aan diarree. Nadat de familie een nieuw vrouwtje had gekocht, begon Poko rond 10 juni de gezinsleden in hun voeten te bijten. Poko gaf op 28 juli de geest en een dag later het vrouwtje.

– Het Internationaal Strafhof in Den Haag krijgt het nog druk. Nadat de roodhemden een klacht hadden ingediend over de regering Abhisit wegens de gevechten tussen leger en roodhemden in 2010, hebben de Democraten nu teruggeslagen met een klacht over Thaksin’s ‘war on drugs’, die tal van onschuldige burgers het leven heeft gekost.

Veel kans maken beide petities overigens niet, want dit soort zaken valt buiten de jurisdictie van het Hof. [Niet te verwarren met het Internationale Hof van Justitie, ook in Den Haag, dat zich buigt over de Preah Vihear-zaak.]

– De Democraten gaan in het aangevraagde censure debate, een debat dat uitmondt in een motie van wantrouwen, vijf kwesties aan de orde stellen: het rijsthypotheeksysteem, het geweld in het Zuiden, de ingezakte prijzen van sommige landbouwproducten zoals rubber, de overstromingen van vorig jaar en het grensconflict met Cambodja. Het rijsthypotheeksysteem heeft de overheid tot nu 100 miljard baht gekost. De prijsgarantie voor rijst, die de vorige regering hanteerde, leverde een tekort van 60 miljard baht op. Wanneer het censure debate wordt gehouden, is nog niet bekend.

– Een deel van de Chaeng Watthana Road is vrijdag ingezakt. Het is de vierde keer in drie maanden dat een wegdeel in Bangkok het heeft begeven. Het Highways Department is begonnen met een radaronderzoek naar verzakkingen op plaatsen waar vorig jaar de overstromingen hebben toegeslagen.

De verzakking op de Chaeng Watthana Road is vermoedelijk te wijten aan een lek in een waterleiding. Zaterdagavond ging de weg weer open na een reparatie van 24 uur.

– Bewoners van tambon Sra Longrua (Kanchanaburi) hebben gisteren tijdens een forum geprotesteerd tegen de vestiging van een koper- en bronssmelterij in hun dorp. Ze vrezen voor hun gezondheid en voor milieuverontreiniging.

– Premier Yingluck gaat volgende maand naar New York om de algemene vergadering van de VN toe te spreken. Ze bezoekt ook activiteiten van Unicef en ontmoet bankiers, investeerders en zakenlui.

– Weer is het beschermde hout payung (palissander) inbeslaggenomen. In Kalasin werden 217 blokken ter waarde van 100 miljoen baht onderschept. Ze waren gesmokkeld uit de provincie Nakhon Phanom.

– Circa de helft van de 900.000 personen die in de informele sector werken, zijn gestopt met het betalen van contributie aan het Social Security Fund. Wanneer ze een maand in gebreke blijven, kunnen ze geen aanspraak maken op een uitkering bij ziekte, handicaps of overlijden. Een van de redenen waarom de werkers niet betalen is volgens Somkid Duang-ngern, president van een belangenorganisatie, dat er niet voldoende betaalpunten zijn. De werkers moeten hun bijdrage betalen in een filiaal van de Government Savings Bank of Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. Wanneer ze bij de kiosken van de Counter Service betalen, worden administratiekosten in rekening gebracht. De bijdrage bedraagt 70 of 100 baht per maand; de overheid legt er respectievelijk 30 en 50 baht bij.

– De grensmarkt in Mae Sai (Chiang Rai) is gisteren onder water gelopen nadat de Sai rivier buiten haar oevers was getreden. Grensmarkten aan beide zijden van de rivier overstroomden.

Het water in de Mekong rivier in de provincie Nong Khai heeft een kritiek niveau bereikt. Waterpompen staan stand-by in Muang.

In de nabijgelegen provincie Nakhon Phanom vrezen de boeren dat de Mekong overstroomt. Als dat gebeurt, lopen hun akkers onder water.

– Een moeder en dochter uit Nakhon Nayok worden door de hoofdredactie van Bangkok Post ten voorbeeld gesteld, omdat ze 2 miljoen baht die per abuis op hun bankrekening was gestort, hebben teruggegeven. Veel sympathie van buren en anderen kregen ze niet, want de meesten verklaarden hen voor gek. Ook de bankemployé die de fout had gemaakt, zou hen gehekeld hebben, omdat ze de betrouwbaarheid van de bank hadden beschadigd.

Deze week zorgde een voormalige gouverneur van de provincie er voor dat de twee een beloning van 20.000 baht kregen als erkenning van hun eerlijkheid. De krant veronderstelt dat de gouverneur ook zo vrijgevig was, omdat de reputatie van de provincie in het geding was. Moeder en dochter kunnen het geld goed gebruiken want ze gaan gebukt onder de schulden.

[Merkwaardig dat ik dit in het hoofdredactioneel commentaar moet lezen, want de krant besteedde er eerder geen aandacht aan.]

– Thai AirAsia, Thailands grootste budgetmaatschappij, gaat vanaf 4 oktober vier keer op Mandalay (Myanmar) vliegen. TAA denkt daar wel geld mee te kunnen verdienen nu ingrijpende hervormingen in het land plaatsvinden. Yangon wordt al twee keer per week bediend door TAA. De nieuwe hoofdstad Nay Pyi Taw en het historische Bagan staan op het verlanglijstje. Vermoedelijk komen ze in het vierde kwartaal aan de beurt.

Andere luchtvaartmaatschappijen lijken weinig animo te hebben om vaker op Myanmar te gaan vliegen. Alleen Thai Airways International en Bangkok Airways vliegen op Yangon.

– Voor de tweede achtereenvolgende maand is de maandelijkse Consumer Confidence Index (CCI) gezakt, ook de verwachtingen voor de tweede helft van het jaar gingen naar beneden. [Door wie en hoe de CCI wordt gemeten, vermeldt het artikel niet.] Consumenten maken zich zorgen over de invloed van de schuldencrisis in de eurozone op de binnenlandse economie, denkt Wachira Kuntaweethep, lector aan het Center for Economic and Business Forecasting van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce.

Uit een onderzoek van het centrum onder 2.248 respondenten blijkt een verminderd vertrouwen in kansen op een baan. Ook het vertrouwen in toekomstige inkomensverbetering is gezakt. Voorts verwachten de respondenten dat de economische malaise wereldwijd voortduurt, en ze zien vooralsnog geen verbetering in de hoge kosten van levensonderhoud en de binnenlandse problemen.

– De Japanse keuken mag zich in een toenemende populariteit van Thais verheugen. Reden voor Piyalert Baiyoke, directeur van PDS Holdings Co en zoon van de bekende hotelier Panlert Bayoke, om een managementcontract voor 3 jaar af te sluiten voor de Japanse Gyu-Kaku barbecue restaurants.

Het eerste restaurant ging begin dit jaar open aan de Soi Thaniya, het tweede opende onlangs aan Soi Thong Lor. De zaak aan Soi Thaniya draaide al na vier maanden quitte; de klanten, zowel Japanners als Thais, geven er gemiddeld 800 tot 1.000 baht per persoon uit.

Gepland staan nog een restaurant in Bangkok dit jaar en vijf restaurants volgend jaar. Daarna volgen restaurants op franchisebasis. In Pratunam gaat PDS een centrale keuken bouwen, van waaruit de vestigingen worden bevoorraad.

Een marketing analist zegt dat Japanse restaurants al 5 jaar in Thailand floreren. De toekomst ziet er rooskleurig uit omdat Japans eten als gezond wordt beschouwd. Gyu-Kaku is de populairste barbecue restaurantketen in Japan. Ze telt 700 vestigingen in 25 landen.

www.dickvanderlugt – Bron: Bangkok Post

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website