Premier Yingluck kan voorlopig gerust ademhalen en de beurs veerde gelijk op. Gisteren sprak de National Anti-Corruption Commission (NACC) haar vrij van het verbergen van vermogen, een overtreding waarvoor ze afgezet had kunnen worden.

De NACC baseert haar besluit op onderzoek van het Bureau of Asset Inspection (BAI). Het BAI concludeerde dat Yingluck niet de bedoeling heeft gehad de lening van 30 miljoen baht, die ze in drie delen in 2006 en 2007 aan Ad Index verleende, buiten de boeken te houden. Yingluck’s echtgenoot was destijds aandeelhouder van dit bedrijf. [Eerder schreef de krant dat hij aandeelhouder van het bedrijf is.] Politici zijn verplicht opgave van hun vermogen te doen, wanneer ze in functie treden.

De beurs reageerde opgelucht. Aan het begin van de dag duikelde de SET-index 40,11 punten, maar aan het eind van de dag stond de index 7,96 punten hoger dan bij sluiting op woensdag.

Alhoewel Yingluck is vrijgesproken, is de zaak niet gesloten. Wanneer Yingluck’s premierschap eindigt, wordt haar vermogensopgave opnieuw vergeleken met de gegevens die het BAI heeft verzameld. Yingluck heeft haar juridisch team opdracht gegeven uit te zoeken waarom de NACC de zaak aanhoudt.

– Niks van waar. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zegt dat Thailand niet het meest waarschijnlijke doelwit van terroristische aanvallen in Azië is. Prayuth reageert op een uitspraak van DSI-hoofd Tarit Pengdith deze week, die dit geconcludeerd had uit een gesprek met de cultureel attaché van de Amerikaanse ambassade. Prayuth pleegde een belletje naar de militair attaché, die excuses zou hebben gemaakt voor het ‘misverstand’.

Thailand’s toppositie als nummer 1 in Azië en nummer 5 wereldwijd zou volgens Tarit (hoofd van het Department of Special Investigation) gebaseerd zijn op research van de FBI in de VS en Groot Brittanië. Die research is grotendeels gebaseerd op gewelddadige incidenten en slachtoffers in de drie zuidelijke grensprovincies, zegt Prayuth. Vergeleken met andere landen is het begrijpelijk dat Thailand als gewelddadiger wordt beoordeeld. Maar dat geweld vindt niet iedere dag en niet in elk district in het Zuiden plaats, aldus de generaal.

Prayuth benadrukt de noodzaak het bericht te rectificeren, want verkeerde denkbeelden over Thailand zouden ’s lands reputatie en toerismesector schade kunnen berokkenen.

– Plattelandsartsen blijven het voor gezien houden wanneer de regering niet terugkomt op haar besluit de ongemakstoeslag te halveren en een prestatiebeloning in te voeren. De eerste twee maanden van dit jaar verlieten al 146 artsen uit protest hun post, zegt Arak Wongworachart, voormalig president van de Rural Doctors Society.

Volgens een onderzoek van het National Health Security Office zijn 3.425 artsen werkzaam op het platteland, vaak in geïsoleerde gebieden met een minimum aan middelen. Elke arts heeft de zorg voor 48 patiënten per maand. [Rekenfoutje?] Wanneer de uitstroom doorgaat, betekent dit dat de werklast van de achterblijvers toeneemt. Sommige kleine ziekenhuizen komen al in de problemen, wanneer slechts één arts vertrekt.

Vachira Bothpiboon, directeur van het Chum Puang districtsziekenhuis in Nakhon Ratchasima, zag in januari één arts vertrekken. De overgebleven zes artsen behandelen nu een bevolking van 65.000 zielen. Ze moeten extra uren draaien, in de weekends 24 uur achter elkaar en ze kunnen geen vrij nemen om bijvoorbeeld hun ouders te bezoeken.

Minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid) trekt zich van alle klaagzangen niets aan. Volgens hem stimuleert de prestatiebeloning juist artsen om op het platteland te blijven werken.

– Nog meer over plattelandartsen uit de krant van donderdag. Het zal helemaal niet zo’n vaart lopen met de uittocht van plattelandsartsen, nu het ministerie van Volksgezondheid de ongemakstoeslag heeft gehalveerd en vervangen door een honorering op basis van prestatie. Slechts een handjevol kan terecht in particuliere ziekenhuizen omdat die voornamelijk specialisten nodig hebben. De meeste plattelandsartsen, die hun lier aan de wilgen hangen, beginnen voor zichzelf.

Boon Vanasin, eigenaar van de Thonburi Hospital Group, zegt dat de regering geconfronteerd zal blijven met protesten tegen de gewijzigde honorering en dreigingen dat dit tot een exodus van artsen zal leiden. Hij wijst erop dat plattelandsartsen beter worden betaald dan artsen in de ziekenhuizen in de Central Plains en grote staatsziekenhuisketens.

Een plattelandsarts verdient 100.000 baht per maand tegen artsen in provinciale ziekenhuizen 70.000 baht. Bovendien verlenen plattelandsartsen alleen basisgezondheidszorg en verwijzen ze moeilijker gevallen naar het provinciale ziekenhuis.

– Eén soldaat is om het leven gekomen en negentien anderen zijn gewond geraakt bij een bomaanslag woensdagavond in Krong Pinang (Yala). Door de ontploffing werd een militaire bus met 26 soldaten die terugkeerden van de selectie van dienstplichtigen, aan stukken gereten. De explosie sloeg een gat van 1 meter diep en 2 meter breed in de weg. Na de ontploffing namen tien militanten de bus onder vuur. Het daarop volgende vuurgevecht duurde zo’n 15 minuten.

In Tanyongmas (Narathiwat) ontplofte gistermiddag een bom bij een plaats waar dienstplichtigen zich moesten melden. Niemand raakte gewond.

De militanten die maandagavond in Rueso een soldaat ontvoerden en doodden, zijn geïdentificeerd. Alle acht verdachten komen uit het district Bacho, waar in februari militanten een mislukte aanval op een marinebasis uitvoerden. De moord is vermoedelijk een wraakoefening voor die aanval, waarbij 16 militanten om het leven kwamen.

Het dorpshoofd van Moo 4 in tambon Talomaena (Pattani) is woensdagavond voor zijn huis doodgeschoten. De districtschef zegt dat het motief een lokaal politiek conflict was.

– Minister Plodprasop Suraswadi, voorzitter van de Water and Flood Management Commission, zegt de komende 5 jaar 11 miljard baht te willen besteden aan herbebossingsprojecten in het stroomgebied van de Chao Praya en andere rivieren. Volgend jaar worden op 200.000 rai bomen geplant, waardoor de kans op overstromingen vermindert. Ook het Royal Forest Department en het ministerie van Natural Resources and Environment voeren herbebossingsprojecten uit, maar die zouden de plannen van Plodprasop niet in de weg zitten.

– Ikea heeft paardevlees gevonden in de gehaktballen die aan het restaurant van de vestiging in Bang Na zijn geleverd. Sinds februari is de gehaktbal er al taboe nadat in een partij DNA van paarden was gevonden. De ballen waren afkomstig van één leverancier in Zweden. Pech voor liefhebbers van een balletje, maar de komende maanden moeten ze het zonder doen.

– Aiam Khambhiranong doneert 1 miljoen baht aan Wat Rai Khing in Sam Phring (Nakhon Pathom). Eerder doneerde hij al 400.000 baht in 2011 en 1 miljoen baht in 2012. Bijzonder? Jazeker, want hij heeft het geld de afgelopen 34 jaar met bedelen bij de tempel vergaard.

– De openbare aanklager en politie ruziën over de vraag of Red Bull-erfgenaam Vorayuth Yoovidhya, die in september met zijn Ferrari een motoragent doodreed, vervolgd moet worden voor rijden onder invloed en overtreding van de maximum-snelheid. De vraag is of hij voor of na het ongeluk heeft gedronken. Twee experts hebben verklaard dat hij niet te snel reed. In het ene geval riskeert Vorayuth een gevangenisstraf van 2 jaar, in het andere geval 10 jaar. De politie gaat voor de eerste optie.

– Een 37-jarige onderwijzeres van de Anongvet Kindergarten School in Samut Prakan wordt wegens nalatigheid vervolgd omdat ze gisteren een 3-jarig meisje in een schoolbusje heeft achtergelaten. Het meisje werd zes uur later ontdekt door de chauffeur van het busje en was inmiddels in de zinderende hitte buiten bewustzijn geraakt. Ze ligt nu in coma in het ziekenhuis.

Politiek nieuws

– Oppositiepartij Democraten blijft de juridische weg bewandelen om regeringspartij Pheu Thai, die ze in het parlement niet kan verslaan, het leven zuur te maken. De partij stapt naar het Constitutionele Hof met de vraag de grondwettelijkheid van de parlementsvergadering over de wijziging van de grondwet te beoordelen. Bovendien zou het Reglement van Orde zijn overtreden.

De eerste drie dagen van de week boog een gezamenlijke vergadering van Huis van Afgevaardigden en Senaat zich over voorstellen om vier artikelen van de grondwet te wijzigen. Een senator probeerde het Hof deze week al de behandeling te laten stilleggen, maar die poging mislukte.

De Democraten wijzen er nu op dat de voorzitter op een gegeven moment de vergadering had moeten schorsen, omdat het quorum ontbrak. Het parlement debatteerde toen over de drie commissies die de voorstellen nader gaan bestuderen. De regering stelde voor hiervoor 15 dagen uit te trekken, de oppositie 60 dagen. De voorzitter besliste 15 dagen, maar volgens de Democraten had de vergadering niet mogen doorgaan. De drie commissies kregen van hem ook de opdracht donderdagochtend te vergaderen.

Democraat Jurin Laksanavisit zegt dat de gang van zaken een verborgen agenda heeft en alleen maar tot doel heeft de politieke en economische belangen van bepaalde groepen personen te behartigen. Democraat Nipit Intarasombat vindt dat de drie commissies de voorstellen moeten terugsturen naar het parlement, zodat ze opnieuw behandeld kunnen worden.

– Inmiddels laat ook de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) van zich horen. Concrete acties zijn nog niet aangekondigd tegen zowel de grondwetwijziging als de lening van 2 biljoen baht voor infrastructurele werken.

Met name het voorstel om de bevolking het recht te ontzeggen een klacht in te dienen bij het Constitutionele Hof zet kwaad bloed. In de toekomst zou de klacht de procureur-generaal moeten passeren. ‘Dit is duidelijk een poging om de rechten van de bevolking te beperken en de macht van de regering te vergroten’, zegt PAD-leider Parnthep Pourpongpan.

PAD-leider Chamlong Srimuang zegt dat de grondwetwijziging en de lening tot een nieuwe nationale crisis kunnen leiden vanwege corruptie en staatsschuld. Wanneer de regering de wet zodanig verandert dat de monarchie wordt verzwakt en amnestie wordt verleend aan oud-premier Thaksin gaat de PAD weer de straat op, zegt hij.

– Ackaratorn Chularat, voormalig president van de Administrative Court, is ‘baffled’ (sterk verbaasd) over beweringen van academici dat het Constitutionele Hof niet bevoegd is in het wetgevend proces in te grijpen. Dit vanwege de scheiding der machten.

‘Ik neem het degenen, die niet beter weten, niet kwalijk, maar degenen die het wel weten verspreiden onjuiste informatie. Hoe kunnen ze zeggen dat niemand boven gekozen parlementsleden staat?’

Volgens Ackaratorn heeft het Constitutionele Hof een essentiële rol bij het beoordelen van de wetgevende en uitvoerende macht aan de hand van de grondwet. In veel landen controleert een Constitutioneel Hof of een Hoge Raad dit.

Economisch nieuws

– Het Monetary Policy Committee van de centrale bank heeft woensdag de policy rate onveranderd op 2,75 procent gehouden. Wel toonde de commissie zich bezorgd over de levendige handel in vastgoed en equities. De markt interpreteert de opstelling van de MPC als een neiging naar verhoging van de rente, maar de commissie zou verdeeld zijn over de vraag of dit dit jaar moet gebeuren.

Paiboon Kittisrikangwan, assistent-gouverneur van de centrale bank, zegt dat de stemming (5 tegen 1) het standpunt van de MPC weergeeft over het effect van de koersstijging van de bath op de economie. Het illustreert ook toenemende zorgen over de huishoudschulden en de snelle verhoging van vastgoed en equity prijzen. ‘De MPC vindt dat de economie sterk genoeg is en zich kan aanpassen aan veranderingen in de wisselkoers.’

Volgens de MPC vormt de binnenlandse vraag de belangrijkste aanjager van de economische groei. Die zal verder gestimuleerd worden wanneer de gelden uit het budget van 350 miljard baht voor watermanagement projecten worden geïnvesteerd en het begin van de infrastructurele werken uit de lening van 2 biljoen baht.

Wat betreft het buitenland ziet de MPC een licht toegenomen risico in de eurozone, maar betere vooruitzichten in de VS, Japan en China. Derhalve zal de export licht stijgen.

Analisten van HSBC verwachten dat de MPC aan het eind van het derde kwartaal de policy rate zal verhogen. Citibank verwacht dat de koersstijging van de baht zich enigszins doorzet dit jaar en meent dat de rente het gehele jaar ongewijzigd blijft.

– Op de ranglijst van vliegvelden die meer dan 40 miljoen passagiers per jaar verwerken van de Airports Council International is Suvarnabhumi één plaatsje omhoog geschoven: van de zevende plaats in 2011 naar de zesde plaats vorig jaar. De directie acht een verder promotie naar de topvijf mogelijk. Op alle acht criteria van passagiers tevredenheid scoorde de luchthaven beter.

– De regering handhaaft haar prognose van de exportgroei van 8 tot 9 procent dit jaar, ondanks sluimerende risico’s als de wereldwijde economische terugval, toenemende handelsbarrières, natuurrampen en de koersstijging van de baht.

In februari nam de export af met 5,8 procent naar US$17,9 miljard en in baht gerekend met 11,3 procent naar 530 miljard baht. In de min stond de export van rijst, garnalen, rubber, fruit, groente en diepvries pluimvee; die exporten namen af met percentages variërend van 6,5 tot 22,2 procent. De teruggang bij industriële producten viel mee: min 2,6 procent.

Volgens minister Boonsong Teriyapirom (Handel) is de koersstijging van de baht de voornaamste boosdoener. ‘Industrieën die voornamelijk afhankelijk zijn van arbeid en binnenlandse grondstoffen worden het hardst getroffen.’ De minister adviseert exporteurs de broekriem aan te halen en goedkopere bronnen van geïmporteerde grondstoffen te zoeken, want – zo denkt hij – de baht blijft sterk en wordt wellicht nog sterker.

– Cambodja krijgt een tweede luchtvaartmaatschappij. Nadat in 2009 Cambodia Angkor Air het luchtruim koos, komt er in juni een bij, Cambodia Airlines, gezamenlijk eigendom van de Cambodjaanse Royal Group en het Filippijnse conglomeraat San Miguel Corporation. De nieuwe maatschappij begint met binnenlandse vluchten en gaat vanaf oktober op internationale routes vliegen. Thans wordt Cambodja aangevlogen door twintig buitenlandse maatschappijen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 april 2013”

  1. rene zegt op

    Het ware aangewezen ook de politici en hun handlangers te verlonen naargelang hun prestaties. Ik denk niet dat Mercedes en BMW een goed jaar zouden kennen.

  2. daniel zegt op

    Ze had niet de bedoeling het niet aan te geven maar ze deed het niet.
    Als men mij aanhoudt om geen helm te dragen bij het rijden van een motorcycle, dan maar gewoon zeggen dat ik niet de bedoeling had OK???

    Dick: De zin ‘… dat Yingluck niet de bedoeling heeft gehad de lening van 30 miljoen baht, die ze in drie delen in 2006 en 2007 aan Ad Index verleende, buiten de boeken te houden’ is een formulering van mij, waarvan ik niet zeker weet of die correct is. Het desbetreffende artikel was nogal ingewikkeld en ging ook over rentebetalingen. Dus uw conclusie lijkt mij voorbarig, maar zeker weten doe ik het ook niet. Feit is in ieder geval dat Yingluck is vrijgesproken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website