De regering gaat ernst maken met de zonering van landbouwgronden. Begonnen wordt met een landelijke inventarisatie door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bekeken wordt welke gebieden zich het best lenen voor agrarisch gebruik en welke gewassen daarop het best kunnen worden verbouwd.

Premier Yingluck zei gisteren in haar wekelijks tv-praatje Government Meets the People dat ze zich zorgen maakt over boeren die gewassen verbouwen op gronden die daarvoor niet geschikt zijn. Ze lijden onder een kleinere oogst en hebben hogere investeringskosten. ‘Een zoneringssysteem helpt de agriculturele problemen op te lossen en verhoogt het inkomen van boeren’, aldus Yingluck.

Vandaag vertrekt de premier voor een tour van twee dagen door de provincies Yasothon en Mukdahan. Ze wil er de bevolking ontmoeten en luisteren naar hun problemen. Boeren in de districten Maha Chana Chai, Loeng Nok Tha (Yasothon) en Nong Sung (Mukdahan) zal ze uitleggen wat de voordelen zijn voor agrarische zonering en watermanagement.

Intussen haastten boeren zich gisteren om nog te kunnen profiteren van de 15.000 baht per ton paddy. Op de foto een boer in Pathum Thani, die nog de oude prijs wilde vangen. Gisteren was de laatste dag waarop 15.000 baht werd uitgekeerd. Vanaf morgen wordt 12.000 baht betaald.

Uit een peiling van Abac blijkt dat 85 procent van de respondenten geen vertrouwen heeft in de transparantie van het hypotheeksysteem voor rijst. [Lees: omdat het geplaagd wordt door corruptie.]

– Zoals eerder vermoed is voormalig abt Mitsuo Shabahashi (61) in het huwelijk getreden, een week nadat hij zijn pij aan de kapstok had gehangen. Vrijdag werd het huwelijk geregistreerd in Iwate (Japan). Mitsuo heeft een video op YouTube geplaatst, waarin hij zijn bruid zijn ‘bestemming’ noemt. Mitsuo was abt van de bekende bostempel Sunandavaram in Kanchanaburi.

– Het plan voor de aanleg van een 4 kilometer verhoogde weg in Asoke Montri en Din Daeng (Bangkok) stuit op zware kritiek van omwonenden. Ze zeggen dat daardoor de luchtvervuiling zal toenemen; bovendien havent de weg een van de belangrijkste culturele trekpleisters van de stad.

De omwonenden hebben zich verenigd in een groep genaamd Rak Asoke. Ze betwijfelen of de weg, die Rama IX gaat verbinden met Sukhumvit, de verkeersproblemen oplost. Met name maken ze zich zorgen over de gevolgen voor het Kamthieng House, een populair museum in noordelijke stijl dat eigendom is van de Siam Society. De aanleg van de weg zou ook schade kunnen berokkenen aan de ondergrondse metro.

Het gemeentebestuur heeft drie consultingbedrijven ingehuurd om het project te bestuderen. Ze hebben ook tot taak een mileu-effectrapportage uit te voeren en openbare hoorzittingen te houden.

Inmiddels zijn al twee hoorzittingen gehouden. Daarop zouden alleen enthousiaste geluiden te horen zijn geweest. ‘De aanwezigen waren het erover eens dat de weg een oplossing vormt voor de problemen in de buurt’, aldus een consultant. Maar gisteren betwijfelden kritische omwonenden dat tijdens een forum. De meeste omwonenden zijn niet uitgenodigd voor die hoorzittingen of ontvingen de uitnodiging te laat, zeiden ze. Als alternatieve oplossing stellen ze eenrichtingsverkeer voor.

Voor de aanleg van de weg zal land moeten worden onteigend. De consultants zullen het gemeentebestuur adviseren daarvoor marktprijzen te betalen ter voorkoming van weerstand.

Politiek nieuws

– Pheu Thai parlementsleden uit het Noordoosten klagen dat te veel outsiders in het kabinet worden benoemd, waardoor er voor hen weinig plaatsen beschikbaar zijn. Ze vinden dat vooral zuur omdat de meerderheid van de PT-ers in het parlement uit het Noordoosten komen en dus de belangrijkste steunpilaar van de regering vormen.

De enige parlementariër uit het Noordoosten die bij de reshuffle van het kabinet een portefeuille krijgt, is Peeraphan Palusuk. Hij wordt minister van Science and Technology. Veel anderen hebben het nakijken, zegt PT-parlementslid Cherdchai Tantisirin. Veel van de outsiders zijn volgens hem voormalige ambtenaren met een bureaucratische houding. ‘Ze kunnen niet outside the box denken. Het is niet nodig dit soort lui binnen te halen om het image van de regering te verbeteren.’

Collega Anant Sriphan wijst erop dat de te benoemen outsiders niet actief zijn geweest in de verkiezingscampagne en dat ze nooit kiezers hebben ontmoet. ‘Zij begrijpen de mensen niet en weten niet wat ze nodig hebben.’

Noppadon Pattama, juridisch adviseur van oud-premier Thaksin, verdedigt het binnenhalen van de outsiders. ‘Ze zijn nodig om de regering te helpen de economische groei te stimuleren en aan de infrastructurele megaprojecten te werken.’

De nieuwe samenstelling van het kabinet wordt dinsdag bekendgemaakt, nadat de koning zijn handtekening heeft gezet en nadat het kabinet een eed van trouw heeft afgelegd. Dezelfde dag vergadert het nieuwe kabinet al.

Pheu Thai woordvoerder Anusorn Iamsa-ard zegt dat Thaksin geen enkele rol heeft gespeeld bij de stoelendans. ‘Het is allemaal besloten door mevrouw Yingluck. […] Het nieuwe kabinet bestaat uit capabele mensen. Van quota’s is geen sprake geweest.’

– De verhoging van het budget van de 35 kamercommissies met een extra 622 miljoen baht is niet in goede aarde gevallen bij oppositiepartij Democraten. Elke commissie zou 1 miljoen baht extra krijgen; de rest van het geld is bestemd voor studiereizen, een welzijnsfonds voor voormalige parlementsleden en de aankoop van een auto voor elke commissie.

Volgens Boonyod Sooktinthai (Democraten) is de verhoging overbodig. Een budget voor studietrips is er al, de aan te schaffen auto lijkt meer op een speeltje voor de commissievoorzitters dan op een auto voor algemeen gebruik. Boonyod stelde ooit voor het budget voor studiereizen af te schaffen, toen de economische crisis in de VS zorgde voor een vertraagde economische groei in Thailand. Maar zijn voorstel werd door Pheu Thai weggehoond.

Varia

Guru, het (niet altijd serieuze) vrijdagmagazine van Bangkok Post, zet wat cijfers op een rij over de generatie Y, jongeren tussen 15 en 35 jaar. Over uitgaan: 64,2 procent gaat een of twee keer per maand uit; 1,23 procent elke avond. Over het geldbedrag dat ze gemiddeld per avond uitgeven: 500 tot 1.000 baht. Waarom gaan ze uit? 9,75 procent zegt omdat ze zich eenzaam voelen of omdat ze niets anders te doen hebben. De jongeren zorgen ervoor dat ze niet in de problemen komen door verantwoordelijk te drinken (50,74 pct), zich niet uitdagend te kleden (13,44 pct) of met een groep vrienden uit te gaan (35,82 procent). 6,17 procent drinkt geen alcohol en rookt niet.

Zoals te verwachten is, is de smartphone onmisbaar: 98 procent checkt het nieuws en updates op de social media voordat ze ’s ochtends opstaan, 91 procent voelt zich niet op zijn gemak als de smartphone niet regelmatig kan worden geraadpleegd, 100 procent gebruikt het mobieltje in bed en eenderde op de wc, 87 procent is altijd op Facebook online en 97 procent update hun Facebook tenminste eenmaal per week.

De beroepen die vrouwelijke Y-ers aantrekkelijk vinden zijn (in volgorde van belangrijkheid): zakenman; ambtenaar, soldaat en agent; ingenieur en architect; acteur, zanger, mannelijk model; dokter. 54,2 procent prefereert een lover van dezelfde leeftijd. De mannelijke Y-ers geven de voorkeur aan een zakenvrouw; actrice, zangeres of model; dokter of verpleegster; stewardess en ambtenaar.

Ten slotte nog wat Y-slang: chimi (van chai mai) wordt het meest gebruikt; andere populaire uitdrukkingen zijn ngan kao (trouble finds its way to someone), ab baew (overly cute or trying to be) en jung boey (very).

Economisch nieuws

– De binnenlandse prijs van ongemunt goud is vrijdag gezakt naar 17.700 baht per baht-gewicht, nadat de wereldprijs was gezakt naar US$1.180,50 per ounce, een dieptepunt sinds 34 maanden. Goudhandelaren zeggen dat het ergste nog moet komen.

De Thaise prijs vertoonde vrijdag grote schommelingen. Tegen sluitingstijd bedroeg die 17.700 baht, eerder die dag 18.150 baht. Goudstaven sloten op 17.800 baht na donderdag op 18.250 te hebben gestaan.

Sinds april zijn de prijzen op de wereldmarkt met 25 procent gedaald als reactie op het voornemen van de US Federal Reserve haar stimuleringsmaatregelen te gaan schrappen. Goud is op weg naar het grootste verlies in 30 jaar na 12 jaar aan de winnende hand te zijn geweest.

Kritcharat Hirunyasiri, president van MTS Gold, denkt dat de neerwaartse trend zich dit jaar voortzet naar mogelijk een prijs van $1.100 per ounce. Een stroom aan verkopen door SPDR Gold Trust, ’s werelds grootste fonds, en zorgen over de exit strategie van de FED hebben gesneden in de vraag van investeerders naar goud.

De belangstelling voor goud is sinds de grote verkopen van april gezakt. Op 17 april, de eerste dag na Songkran, bedroeg de prijs 19.000 baht. Op die dag puilden de winkels uit van de klanten op zoek naar een koopje.

– Het Chinese bedrijf Shenzhen Yitoa Intelligent Control Co is samen met Supreme Distribution uit Thailand de verrassende winnaar van de e-veiling voor de levering van tablet PC’s voor de eerste klassen van het basis en middelbaar onderwijs. Beide bedrijven versloegen Shenzhen Scope Scientific Development, die vorig jaar de tablets mocht leveren. De twee winnaars leveren 1,22 miljoen tablets. De veiling voor zone 4, sommige provincies in het Noorden en Noordoosten, is uitgesteld tot juli omdat Shenzhen Yitoa de enige bieder was. Tenminste twee bedrijven dienen een bod te doen. De twee winnende bedrijven dienen de tablets binnen 90 dagen na contractondertekening te leveren.

– Vanaf september gaat de prijs van huishoudgas dertien achtereenvolgende maanden met maandelijks 50 satang per kilo omhoog totdat een kilo in oktober 2014 24,82 baht kost. Sinds 2007 is de prijs van LPG voor huishoudens constant. De LPG prijzen voor de petrochemische en industriële sector zijn al eerder verhoogd. De prijsverhoging van huishoudgas heeft tot doel een prijsniveau te bereiken waarop de productiekosten van de gasscheidingsfabrieken worden gedekt.

De prijs van LPG in de transportsector die op 21,38 baht staat, zal vanaf februari met 50 satang per maand stijgen naar 24,82 baht.

Tegelijk met de prijsverhoging van huishoudgas treedt een subsidieprogramma in werking voor 7,5 miljoen lage inkomens huishoudens en straatverkopers. In aanmerking komen huishoudens met een elektriciteitsverbruik van minder dan 90 kilowatt per uur. Ze kunnen elke maand 6 kilo LPG voor 18,13 baht per kilo kopen; straatverkopers ontvangen 150 kilo per persoon. Het ministerie van Energie schat dat elke maand 30.000 tot 45.000 ton LPG gesubsidieerd gaat worden.

Thailand gebruikt 20,7 miljoen ton LPG per dag, waarvan 34,3 procent door huishoudens.

– Fabrikanten en de detailhandel gaan er de tweede helft van dit jaar hard tegenaan om zoveel mogelijk geld uit de zak van consumenten te kloppen. Consumenten besteden minder dan verwacht; boosdoener is volgens betrokkenen het eerste autoprogramma van de overheid (waarbij de kopers de betaalde belasting terugkrijgen).

De bestedingen zijn in de eerste helft van dit jaar teruggelopen door een veranderd koopgedrag van consumenten. Ze neigden ertoe kleinere hoeveelheden te kopen en dichter bij huis te blijven om verkeersopstoppingen rond winkelcomplexen te voorkomen. Veel bedrijven halen niet hun geprojecteerde verkoopcijfers.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website