Ik heb vaak kritiek op de berichtgeving in Bangkok Post, maar vandaag krijgt de krant een pluimpje van me. Op pagina 3 brengt ze vier artikelen die in de journalistiek een follow-up heten. Weliswaar nog geen voorbeeld van investigative journalism maar wel nuttige informatie.

1 Laboratoriumtesten op zware metalen

Bij laboratoriumtesten van het zeewater bij het strand Ao Phrao van Koh Samet en gebieden eromheen zijn geen sporen van zware metalen gevonden, maar zekerheid daarover komt over tien dagen wanneer de uitslag van een andere test [?] bekend is. Het Pollution Control Department heeft ook de luchtkwaliteit gemeten: er is niets mis mee.

Volgens een milieudeskundige van de Chulalongkorn universiteit verdwijnt het gebruikte verdunningsmiddel Slickgone NS Type II/III binnen drie dagen, afhankelijk van de temperatuur, bacteriën en wind.

Toeristen die in de buurt van Ao Phrao willen zwemmen, wordt geadviseerd te wachten totdat alle testresultaten van het zeewater bekend zijn.

Senator Prasan Maruekkhaphitak heeft het oliebedrijf gevraagd een fonds van 1 miljard baht te stichten ter compensatie van lange-termijneffecten. Het bedrijf heeft al toegezegd alle schade te zullen vergoeden en strand en eiland in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

De minister van Transport heeft een sub-commissie gevormd, die tot taak heeft het herstel van het strand te controleren, de schade te bepalen en updates te verstrekken over de schoonmaakoperatie. Binnen een maand moet deze commissie rapporteren aan de nationale oil spil clean-up commissie. Deze commissie is belast met de publieksvoorlichting. Het Marine Department heeft een website geopend met informatie over de lekkage.

2 Geen vrijwilligers

Oliebedrijf PTT Plc ontkent dat het vrijwilligers heeft geworven om te helpen bij het schoonmaken van het strand. Hoofduitvoerder Pailin Chuchottaworn zegt dat het bedrijf die hulp niet nodig had. Het werk is uitgevoerd door duizend werknemers van filiaalbedrijven, marinepersoneel en ambtenaren. Op de sociale media circuleert een poster waarin het bedrijf om vrijwilligers vraagt, maar dit is een interne poster, aldus een PTT-staflid.

Daarentegen citeert de Thaistalige krant Thai Rath een leidinggevende van van PTT’s dochter PTTGC, die de bevolking oproept zich op maandag aan te sluiten bij ‘Big Cleaning Day’ op het strand. Een soortgelijke oproep stond op de website van PTTGC, maar de details zijn inmiddels vervangen door de mededeling dat de schoonmaak is opgeschort.

Vrijwilligersgroep Yajai zegt dat het bedrijf niet-professionals niet moet toestaan het strand te betreden. Wanneer vrijwilligers de handen uit de mouwen steken, dienen ze beschermende kleding  te dragen, want de chemicaliën in de olie zijn schadelijk voor de gezondheid.

3 Vishandel stort in

De vraag naar visproducten is sinds de lekkage op zaterdag gekelderd. Vissers op Koh Samet zijn bang dat de lange-termijn milieugevolgen van de vervuiling op de lange termijn rampzalig voor de visserij zijn.

Werasak Dolnarong, lid van Rayong’s visserijnetwerk, heeft nog geen duidelijke studie gezien naar de schade voor de ecologie en hoe lang het duurt voordat die zich hersteld heeft. ‘Wanneer het herstel lang duurt of wanneer de schade onomkeerbaar is, zullen de vissers de hardst getroffen groep zijn.’

Een visverkoper op het Suan Son strand zegt dat haar inkomsten gehalveerd zijn. Dit ondanks geruststellende woorden van het Fishery Department (FD) dat de vis uit Rayong veilig is omdat de slick slechts een klein deel van de zee heeft aangetast. De afdeling spreekt van 100 vierkante kilometer van het visgebied. Volgens de afdeling zijn 534 vissers gedupeerd door de lekkage en de ingezakte prijzen. Normaal verdienen ze 1.200 tot 1.500 baht per dag.

Het FD houdt de situatie in 45 viskwekerijen in Ao Pe, Ban Pak Klong Kreng en Pak Klong Lawon scherp in de gaten. Volgens het Marine Department zijn er geen berichten over contaminatie van zeedieren buiten Ao Phrao. Sinds de lekkage neemt de afdeling elke dag monsters van het water rond Koh Samet.

De provincie Rayong heeft een centrum opgezet waar mensen met hun klachten terecht kunnen. Tweehonderd mensen hebben dat tot nu toe gedaan.

Het Department of Marine and Coastal Resources komt volgende week met de resultaten van een voorlopige studie naar de gevolgen voor de koraalriffen bij Ao Phrao.

4 Marine elite-eenheid helpt

De marine heeft officieren van haar elite-eenheid Sea-Air-Land naar Ao Phrao gestuurd om te helpen bij het herstel. De eenheid gaat duiken om de schade aan de riffen en het maritiem ecosysteem vast te stellen. Bij een eerdere duikoperatie van het Rayong Marine Resource Conservation Centre is vastesteld dat 70 procent van het koraal bedekt is met olie en oplosmiddel.

Ander nieuws

– Mensen ouder dan 40 jaar doen er goed aan zich te laten testen op glaucoom, wat bij Thais de belangrijkste oorzaak van blindheid is. Oogartsen van het Chulalongkorn ziekenhuis dringen op zo’n test aan omdat 90 procent van de patiënten met glaucoom geen symptomen of pijn heeft. Wanneer glaucoom tijdig wordt ontdekt, zeggen ze, kan met medicatie en chirurgie permanente schade worden voorkomen. Glaucoom heeft als bijnaam ‘the silent thief’.

– De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) laat al bij voorbaat weten weg te blijven van het politiek brede forum dat premier Yingluck heeft voorgesteld om een eind te maken aan alle politieke conflicten. Het forum heeft alleen maar tot doel de protesten tegen de voorgestelde amnestie de kop in te drukken, aldus PAD-woordvoerder Parnthep Pourpongpan.

‘Het is geen eerlijk aanbod’, zegt hij. ‘Als de regering aan een ronde tafel een eind wil maken aan de conflicten, moet ze alle amnestievoorstellen intrekken alvorens over een forum te praten.’

Yingluck deed haar voorstel na terugkeer uit Afrika gisteravond op tv-kanaal 9 en 3; op Facebook geeft ze een nadere toelichting. Alle partijen worden uitgenodigd  voor een forum om hun meningsverschillen uit te praten en bij te leggen. Met alle partijen worden bedoeld vertegenwoordigers van de regering, alle politieke partijen, het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden), de PAD, Senaat, onafhankelijke organisaties, de particuliere sector en academici.

Yingluck zei zich zorgen te maken over de protesten tegen het amnestievoorstel [van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema, dat op 7 augustus als eerste door het parlement wordt behandeld]. De demonstranten dienen vreedzame en wettelijke middelen te gebruiken, hield ze hen voor. ‘We hebben nu 2 jaar over de kwestie gesproken. Ik zou willen dat het parlement een forum is voor vertegenwoordigers van alle partijen, inclusief de bevolking.’

Verder draait de geruchtenmachine weer op volle toeren, maar daarover berichtte ik al eerder. Er wordt gespeculeerd over een militaire coup en de kidnapping van Yingluck. In berichten op de social media wordt opgeroepen eten te hamsteren en contant geld bij de hand te hebben.

In drie districten in Bangkok is tot 10 augustus de veiligheidswet (Internal Security Act) van kracht. Het leger houdt dertig compagnieën achter de hand voor het geval de politie de demonstraties bij het parlementsgebouw niet in de hand kan houden. Naar verwachting beginnen die morgen.

– Koning Bhumibol, die donderdag naar Hua Hin is verhuisd, heeft tijdens zijn verblijf in het Siriraj ziekenhuis enkele oplossingen bedacht voor de verkeerscongestie rond het ziekenhuis en in Thonburi. Dit heeft een van zijn artsen onthuld. De vorst had daar een goed zicht op vanuit zijn kamer op de 15e verdieping van het Chalerm Phrakit Building.

Zo stelde de koning onder andere voor om enkele wegen rond het ziekenhuis te verbreden, het aantal rijstroken op de Arun Amarin brug van vier op zes te brengen en een flyover te bouwen over een kruising bij het ziekenhuis naar het hoofdkwartier van de marine.

– Vier vrouwen en een man zijn gisteren aangehouden door de Crime Suppression Division. Ze worden ervan verdacht mensen te hebben gedrogeerd en bestolen. De bende had het in uitgaansgelegenheden voorzien op goed geklede mensen die dure accessoires droegen. Ze papten met hen aan en gingen mee naar hun huis of hotel. Vervolgens sloegen ze daar toe.

– De beveiliging van het Government House heeft een standje gekregen omdat een man donderdag kans heeft gezien met zijn fiets het terrein op te rijden. Aan de voorkant van de fiets hing een wit masker, het symbool van de anti-regeringsgroep V for Thailand.

– Gemeentepersoneel onder leiding van Bangkok’s gouverneur Sukhumbhand Paribatra heeft gisteren met rolstoelen Siam Square verkend. Overdag mogen straatverkopers daar niet meer komen. Pas na 18 uur kunnen ze er terecht.

– Tien passagiers en de chauffeur van een minibusje zijn gisteren gewond geraakt toen in Sri Racha (Chon Buri) het busje tegen de achterkant van de tankwagen botste. Reddingswerkers moesten het portier openknippen (of zoiets) omdat de inzittenden niet naar buiten konden. De botsing ontstond toen een pickup truck tegen de achterkant van het busje botste waardoor dit op zijn beurt tegen de tankwagen botste. Dus eigenlijk een mini-kettingbotsing.

Economisch nieuws

– Voor de zevende achtereenvolgende maand is de inflatie vertraagd. In juli bedroeg die 2 procent op jaarbasis tegen 2,25 procent in juni. Als verklaring geven de koffiedikkijkers de erosie van de koopkracht en zorgen over de duidelijke signalen dat de economie wankelt. In december vorig jaar bedroeg de inflatie 3,6 procent, wat het hoogste percentage was sinds november 2011. Sindsdien gingen er steeds wat procentpuntjes af.

Benjamon Suwankiri, eerste vice-president van TMB Analytics, zegt dat een doorgaande verlaging van de inflatie zorgelijk is, omdat die een indicatie is van ’s lands zwakke economie en lagere bestedingen door consumenten. Maar tegelijkertijd is een lage inflatie goed, omdat ze de regering meer armslag geeft om nieuwe economische stimuli te formuleren door middel van zowel het monetair als fiscaal beleid.

Vatchari Vimooktayon, permanent secretaris van het ministerie van Handel, schrijft de dalende inflatie toe aan de prijzen van vers voedsel, met name groente, fruit en eieren, die door het betere weer naar een normaal niveau zijn gegaan. De prijzen van vlees en energie stegen gematigd en veel prijzen van producten op het vlak van persoonlijke verzorging daalden dankzij promotiecampagnes. En hij gaf de regering ook een pluimpje: die weet de kosten van levensonderhoud in de hand te houden.

– Acht Thaise bedrijven staan op de Forbes Asia’s Beste Under a Billion lijst. Die bevat de namen van 200 leidende kleine en middelgrote bedrijven met een jaarlijkse omzet tussen US$5 miljoen en $1 miljard. De 200 zijn geselecteerd uit 15.000 bedrijven, die beoordeeld zijn op criteria als verbeterde financiële resultaten, voldoende breed en particulier aandelenbezit, redelijk schuldniveau en winstgevendheid. Bedrijven uit China en Hong Kong voeren de lijst aan.

– Bangkok Airways gaat vanaf 15 september viermaal per week op Mandalay vliegen en vanaf 27 oktober dagelijks. Bangkok-Mandalay is na Bangkok-Yangon de tweede belangrijkste belangrijkste route tussen Thailand en Myanmar. Mandalay wordt al bediend door Thai AirAsia en Thai Smile (een dochter van Thai Airways International).

Bangkok Airways vliegt al op Yangon, evenals TAA, Thai Airways International en internationale maatschappijen. Naar Mandalay wordt een Airbus 319 jetliner met 144 stoelen ingezet.

– Het kabinet heeft een bedrag van 17,9 miljard baht uitgetrokken voor steunmaatregelen aan het midden- en kleinbedrijf dat na de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht vaak met moeite het hoofd boven water kan houden.  Het SME Development Fund doet er nog eens 1 miljard baht bij. De steun bestaat onder andere uit zachte leningen, rentecompensatie en uitstel van betaling van service fees op industrieterreinen.

Als ik zie aan hoeveel voorwaarden bedrijven moeten voldoen, willen ze aanspraak op steun kunnen maken, dan vrees ik dat veel bedrijven buiten de boot vallen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 3 augustus 2013”

 1. chris zegt op

  Het forum voorstel van mevrouw Yingluck is naar alle waarschijnlijkheid bedacht door haar oudere broer Thaksin. De geruchten over maatschappelijke onrust heeft gevolgen voor de koersen van de aandelen. De aandeelhouders en het internationale bedrijfsleven worden ongerust. Het zou beter zijn als mevrouw Yingluck naar Hua Hin zou afreizen en daar het ontslag van haar regering zou indienen. Deze regering heeft de laatste maanden aangetoond de problemen van dit land niet te kunnen oplossen (rijst corruptie, water management, maffia in Phuket, olieramp in Koh Samed, de stijgende kosten van levensonderhoud, de uitdijende drugsbendes, de onrust in het zuiden en ga zo maar door). Wellicht heeft zij zelfs de problemen erger gemaakt met haar beleid. Zelfs in de eigen achterban is er onrust. De red shirts zien liever dat de regering zich bemoeit met de probelemen van ‘het volk’ dan met amnestie en hoge snelheidslijnen. Maar de regering lijkt doof. De onrust moet bestreden (niet de redenen erachter blijkbaar) want een dalende SET kost de bedrijven en hun aandeelhouders veel geld. En laten die nu toch alle politieke partijen in het parlement beheersen. Vandaar dat iedereen wordt opgetrommeld.

 2. Con van Kappel zegt op

  Inflatie.

  Ik heb een heel ander gevoel bij het tempo van de inflatie.
  Regelmatig doe ik de boodschappen bij de bekende grootwinkelbedrijven,
  mijn ega werkt dus dat is mijn taak.
  Voortdurend ben ik verwonderd over de prijsveranderingen, omhoog wel te verstaan,
  die ik constateer bij de voor ons standaard-boodschappen.
  Dan gaat het niet om 1 of 2 procentjes maar met stappen van een procent of tien.
  Zoals met alle overheidscijfertjes, ook in het eurogebied en de VS:
  we worden gewoon belazerd.
  Gelukkig zorgt de koersontwikkeling van de baht voor enig tegenwicht.

  Con van Kappel

 3. egon wout zegt op

  Con:ik ben het geheel met je eens.Niet alleen bij de supermarkten maar mijn vrouw klaagt ook over de prijzen op de lokale markt.Wederom mijn bewondering voor deze samenvatting:om zo samengevat al het belangrijke nieuws te melden lijkt mij geen eenvoudige opgave en tijdrovend.Is Dick wellicht ook de stichter van dit blog?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ egon wout Nee, Dick is Dick. De blog is gesticht in oktober 2009 door khun Peter. Koop Het Beste van Thailandblog. Daarin vertelt hij de ontstaansgeschiedenis.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website