Het is een open deur: de kwaliteit van het Thaise onderwijs laat ernstig te wensen over. Die open deur wordt nu ook bevestigd in het rapport The Learning Curve van de Economist Intelligence Unit. Op een ranglijst van 40 landen staat Thailand op de 37ste plaats.

De ranglijst is opgesteld aan de hand van vergelijkende onderzoeken, zoals het bekende Pisa (Programme for International Student Assessment), gegevens over alfabetisme, slaagpercentages en andere informatiebronnen.

Een vergelijking tussen Finland, dat de lijst aanvoert, en Thailand leert dat Thailand 22 procent van de begroting aan onderwijs uitgeeft en Finland 12 procent. De salarissen van het onderwijzend personeel (lager en middelbaar onderwijs) vormen 9 procent, in Finland 0,9 procent. De Pisa score van Thailand bedroeg in 2009 412,75; van Finland 543,49. De Timss scores (Mathematics and Science) zijn respectievelijk 411,57 tegen 584,97.

Sompong Jitradup, verbonden aan de faculteit onderwijs van de Chulalongkorn universiteit, zegt dat de regering nu eens eindelijk ernst moet maken met onderwijsvernieuwingen. ‘Ik sta verbaasd dat sommige leerlingen van Mathayom 3 [derde klas middelbare school] nauwelijks kunnen lezen.’

– Het weer is in de war. De Thai Meteorological Department voorspelt zware regenbuien in december. De hoeveelheid regen zal daarna geleidelijk afnemen, maar blijft boven het seizoensgemiddelde van de afgelopen 30 jaar.

De regens worden veroorzaakt door lagedrukgebieden vanuit het zuidelijk deel van het land. Normaal gesproken zou het weer vanuit het noorden beïnvloed moeten worden door hogedrukgebieden uit China, maar die blijven uit. De ongebruikelijk grote hoeveelheid regen is niet het gevolg van El Nino of La Nina. El Nino ontwikkelt zich waarschijnlijk in december en januari, waardoor de temperatuur zal oplopen.

Gisteren had Bangkok te maken met zware regenbuien. In het district Pathiu (Chumphon) liepen na zware regenval 49 dorpen onder water. Sinds maandag regent het al aan de zuidoost kust. Vissersboten bleven dicht bij de kust.

Voor het gebied tussen Prachuap Khiri Khan en Nakhon Si Thammarat geldt een waarschuwing voor zware regenval en kans op overstromingen. De meteo heeft vissers geadviseerd niet uit te varen omdat golven van 2 meter in de Golf van Thailand worden verwacht.

– Aan de sluiting van de openbare scholen in de zuidelijke provincie Pattani komt na 2 dagen een einde. De Confederation of Teachers of Southern Border Provinces heeft besloten de actie af te gelasten omdat ouders betwijfelen of de sluiting enig nut heeft. Bovendien zijn particuliere islamitische scholen, scholen die beheerd worden door gemeentes en de provincie en scholen in tambon Puyut (district Muang) open gebleven. De scholen gingen dinsdag dicht uit protest tegen de moordaanslag op een schooldirecteur, vorige week donderdag.

– Park Jae-sang, beter bekend als Psy, is in het land. De Zuid-Koreaan van het populaire dansje Gangnam trad gisteren met zijn show ‘Gangnam Style Thailand Extra Live’ op in Muang Thong Thani.

– Waarom blies generaal Boonlert Kaewprasit zaterdag om 5 uur de anti-regeringsrally van de Pitak Siam groep af? De geruchtenmachine draait weer volop, schrijft Wassana Nanuam in een terugblik in Bangkok Post. Ze noemt: Thaksin had hem geld aangeboden, er was ruzie in de leiding van Pitak Siam, Boonlert was bezorgd over de veiligheid van zijn vrouw en kinderen, hij kreeg een telefoontje van generaal Surayud Chulanont dat hij moest stoppen.

Zelf zegt Boonlert dat hij het besluit nam uit voorzorg nadat eerder die dag de oproerpolitie op twee plaatsen demonstranten had bestookt met traangas. Hij had de stekker eruit getrokken om slachtoffers te voorkomen. En omdat het aantal deelnemers ver beneden de verwachtingen bleef, mede doordat de Royal Plaza moeilijk bereikbaar was, besloot hij af te treden als leider. Ook legde hij zijn functie van president van de Foundation of the Armed Forces Academies Preparatory School neer.

Boonlert is teleurgesteld in het leger omdat het hem zaterdag in de steek liet en niet tussenbeide wilde komen, toen de politie traangasgranaten op demonstranten afvuurde.

– Vogelaars en natuurliefhebbers storen zich aan de vele bordjes ‘Verboden toegang’ in nationaal park Khao Yai. Die bordjes staan er om stropers af te schrikken, zegt de parkleiding.

Philip D Round, co-auteur van A Guide to the Birds of Thailand, zegt dat de bordjes de indruk wekken dat bezoekers niet welkom zijn, terwijl Khao Yai toch op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. ‘Bezoekers mogen wel met hun auto door het park rijden, maar ze mogen niet langer op de meeste paden in het park lopen.’ Volgens Round zijn slechts enkele paden toegankelijk.

Khao Yai telt acht hoofdwandelpaden. Volgens parkhoofd Krisada Homsud zijn zes paden open voor bezoekers. De bordjes ‘Acitivity Prohibited’, die er ook staan, betekenen dat wandelaars zich eerst dienen te registreren, wat nuttig is als ze onverhoopt verdwalen.

Round vindt de situatie onacceptabel. Vogelaars moeten nu vanaf de kant van weg het gevogelte bestuderen, waardoor hun veiligheid gevaar loopt.

– Een zwaar doorgeroeste stuwdeur van 10 bij 8 meter in de Lop Buri rivier heeft het gisteren begeven. Boeren in de districten Bang Pahan, Maha Rat en Ban Phraek (Ayutthaya) zijn bang voor schade aan hun (tweede) rijstoogst omdat het water uit hun velden nu kan wegstromen. Om dat te voorkomen hebben ze kanaaltjes provisorisch afgesloten, maar het probleem moet snel worden opgelost om voldoende water vast te houden. De stuwdeur gaat al een aantal jaartjes mee, de stuw werd in 1978 gebouwd.

– Een 62-jarige boer in Saraburi is bij zijn rijstveld doodgeschoten. Volgens zijn dochter was hij verwikkeld in een conflict over water met een andere boer.

– Midden volgende maand gaat de Thai-Belgian brug in Bangkok dicht voor reparatiewerkzaamheden. Die duren 8 maanden. De gemeente treft ook voorbereidingen voor herstelwerkzaamheden aan de flyovers in Pratunam, Ratchathewi en Yommarat op de Phetchaburi Road.

Politiek nieuws

– Na drie dagen onder vuur te hebben gelegen van de oppositie eindigde het censure debate in het parlement gisteren met vier kansloze moties van wantrouwen: een tegen premier Yingluck en drie tegen ministers. Opmerkelijk was de grote steun voor Yingluck. Zelfs oppositiepartij Bhumjaithai steunde haar, wat volgens een bron bij regeringspartij Pheu Thai een duidelijk signaal is dat die partij wil aanschuiven bij de coalitie.

De steun voor Yingluck kwam niet echt als een verrassing omdat Bhumjaithai-partijleider Anuthin Charnvirakul eerder oud-premier Thaksin heeft opgezocht in Singapore en Hong Kong om te overleggen over mogelijke samenwerking. En Somsak Thepsuthin, die de zogeheten Matchima-groep in de fractie leidt, plus partijleden hadden gepraat met Thaksin’s zuster Yaowapa en haar echtgenoot, voormalig minister-president Somchai Wongsawat.

[Bij dit alles dient men te bedenken dat Bhumjaithai bestaat uit overlopers van de People Power Party, erfgenaam van Thaksin’s partij Thai Rak Thai, die eind 2008 de vorming van de regering Abhisit mogelijk maakten.]

Bhumjaithai ontkent bij monde van vice-secretaris-generaal Supachai Jaisamut echter dat ze Yingluck steunde, omdat ze de beschuldigingen van oppositiepartij Democraten niet overtuigend vond. ‘Ik kan u verzekeren dat we Yingluck niet steunden om coalitiepartner te worden. We zetten onze rol als oppositie voort en streven ernaar bij de volgende verkiezingen een alternatieve keuze te worden.’

– Pheu Thai-parlementslid Prasit Chaisrisa, die dinsdag een seksistische opmerking maakte, is bereid zijn excuses aan te bieden. Toen Democrate Rangsima Rodrassamee het had over een droom, vroeg hij haar wat zij zou zeggen wanneer hij vertelde dat hij een droom had gehad waarin hij met haar sliep.

Een groep parlementariërs van oppositiepartij Democraten heeft de kamervoorzitter gevraagd een onderzoekscommissie in te stellen. Volgens hen heeft Prasit het reglement van orde overtreden. Het verzoek kwam als boter na de maaltijd, want de kamervoorzitter had al een commissie aan het werk gezet. Een jeugdnetwerk in Surin is ook in de pen geklommen. Het vindt dat Prasit door de partijleiding gestraft moet worden.

– Nog een seksistische opmerking. Nadat Prasit zijn interruptie had geplaatst, riep Democrate Phusadee Tamthai de premier ‘als vrouw’ op actie tegen Prasit te ondernemen. Ze zei: ‘Wanneer iemand zegt erover gedroomd te hebben met de premier geslapen te hebben, zou u dat geaccepteerd hebben?’

Voor een aantal Pheu Thai-leden was die opmerking weer aanleiding een brief aan de kamervoorzitter te overhandigen met een klacht over dit ‘onbehoorlijk’ taalgebruik. De kamervoorzitter krijg het er maar druk mee.

– Het orakel van Dubai heeft weer eens gesproken. Via Skype liet oud-premier Thaksin tijdens een partijvergadering weten dat de regering het over het algemeen goed gedaan heeft in het censure debate. Maar hij had kritiek op de kamer- en vice-kamervoorzitter. Die hadden wel wat strenger tegen de oppositie mogen optreden; de inbreng van de Pheu Thai-kamerleden tijdens de debatten noemde hij zwak.

Thaksin riep de PT-ers op harder te werken en hun kiesdistrict te bezoeken omdat uit interne peilingen is gebleken dat de steun afbrokkelt. Hij dreigde hen bij de volgende verkiezingen niet te kandideren wanneer er geen verbetering in komt.

– Senator Rosana Tositrakul, voorzitter van de senaatscommissie energie, heeft gisteren tijdens een soortgelijk debat als in het Huis van Afgevaardigden gezegd dat het energiebeleid van de regering in strijd is met de verkiezingsbeloftes van Pheu Thai. Ze refereerde aan het besluit van de regering om de prijs van LPG volgend jaar geheel vrij te laten, ook voor huishoudelijk gebruik.

Rosana riep Yingluck’s belofte in herinnering, die ze tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar heeft gedaan, namelijk dat ze [Yingluck] de stijgende kosten van levensonderhoud en brandstof zou inperken. Rosana vindt dat de binnenlandse LPG gereserveerd moet worden voor huishoudens, de transportsector en fabrieken. De petrochemische industrie kan dan gebruik maken van geïmporteerd gas. Een verhoging van de LPG-prijs voor huishoudelijk gebruik kan volgens Rosana gezien worden als een ‘geval van verduistering omdat het de deur opent voor de particuliere sector om de zakken te rollen van de bevolking’.

Economisch nieuws

– Het gaat goed met het programma voor kopers van een eerste auto. Zo goed zelfs, dat het budget van 30 miljard baht vermoedelijk flink wordt overschreden. Tussen 16 september 2011 en dinsdag hebben 581.344 personen een aanvraag gedaan voor belastingteruggaaf, goed voor in totaal 42,9 miljard baht. Gerekend was op 500.000 deelnemers.

Somchai Pulsawas, directeur-generaal van de Belastingdienst, verwacht dat het aantal aanvragen op 31 december, wanneer het programma eindigt, de 600.000 zal hebben gepasseerd. Een ambtenaar acht het zelfs mogelijk dat de teller 800.000 bereikt, waardoor de kosten 60 miljard baht zouden bedragen. De belastingdienst rekent met een gemiddelde belastingteruggaaf van 70.000 baht per auto.

– Ik ben nog steeds voorzitter en ik maak mijn termijn vol, zegt Payungsak Chartsutthipol. Hij beschouwt de bijeenkomst van maandag waarbij een nieuwe voorzitter werd gekozen als onreglementair.

Die dag kozen 139 commissieleden voormalig voorzitter Santi Vilassakdanont tot nieuwe voorzitter van de Federation of Thai Industries (FTI). Maar volgens Payungsak kan zo’n besluit alleen genomen worden op een algemene vergadering van de 7500 bedrijfsleden en moet een tweederde meerderheid dat ondersteunen.

Payungsak zegt niet te weten waarom sommige leden onder leiding van secretaris-generaal Sommat Khunset hem weg willen hebben. Volgens hem zou het te maken kunnen hebben met een onderzoek naar de besteding door de FTI van overstromingsgelden in Lop Buri en zijn besluit om enkele vice-voorzitters te roteren naar ‘geschiktere banen’.

Merkwaardig genoeg noemt hij niet zijn als onvoldoende beoordeelde inzet voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). De leden die hem hebben weggestemd, vinden dat hij zich harder had moeten maken voor uitstel van de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht in 70 provincies per 1 januari. Met name het MKB lijkt daarvan de dupe te zullen worden.

Het ministerie van Werkgelegenheid heeft een aantal steunmaatregelen voorgesteld, maar volgens betrokkenen zetten die geen zoden aan de dijk. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

– De nieuwe vluchten van Thai AirAsia tussen Bangkok en Chongqing (sinds 23 maart) en Wuhan (19 oktober) zitten voor 80 tot 90 procent vol met Chinezen. Goed nieuws, zou je denken, maar de maatschappij maakt zich er toch zorgen over, want het maakt Thailand’s grootste LCC (low-cost carrier) kwetsbaar, bijvoorbeeld wanneer China een reiswaarschuwing afgeeft voor Thailand, zoals tijdens de politieke onrust van de afgelopen jaren.

De vlucht tussen Bangkok en Xi’an daarentegen trekt een gemêleerder publiek (30 tot 40 procent niet-Chinese passagiers waaronder veel Thais), hetgeen niet zo verwonderlijk is omdat die plaats veel bekender is dankzij het terracotta leger.

Wanneer TAA volgend jaar nieuwe Chinese bestemmingen toevoegt, wordt een meer gebalanceerde passagiersmix een belangrijke doelstelling. Thans vliegt TAA op zeven Chinese bestemmingen. Mogelijke nieuwe bestemmingen zijn Kunming, Chengdu en Hunan. TAA’s vloot bestaat uit 27 A320’s met elk 180 stoelen.

– Airports of Thailand (AoT) is in gesprek met de luchtvaartautoriteiten in Myanmar over hulp bij de ontwikkeling en het beheer van de luchthavens in Yangon en Nay Pyi Taw. De gesprekken in Myanmar zijn nog in een voorlopig stadium. Binnen 3 maanden hoopt AoT een duidelijker beeld te hebben van de wensen en mogelijkheden.

AoT werd een maand geleden door de Airport Authority of Myanmar gepolst over eventuele samenwerking. AoT ziet de samenwerking als eerste stap naar meer van dit soort activiteiten in de twee andere buurlanden Laos en Cambodja.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Nieuws uit Thailand – 29 november 2012”

 1. tino kuis zegt op

  De kwaliteit van het onderwijs is altijd goed voor een pittig debat. Dat die kwaliteit in Thailand niet zo best is staat buiten kijf. Maar de onderzoeken die je noemt gaan over de leerresultaten (meest lezen, wetenschap en rekenen) en niet over de kwaliteit van het onderwijs. Je noemt zelf vaak het gegeven dat slechts 25 procent van de leerresultaten uit de kwaliteit van het onderwijs verklaard kan worden. Ik ging nog even de statistische toer op en vond dat het opleidingsniveau van de ouders en de sociaal-economische omstandigheden de grootste invloed hebben op de leerresultaten. Tussen hoog en laag scheelde dat wel 30 punten op de Pisa score. Nu hebben 50 procent van de moeders in Nederland een middelbare school diploma (verrassend laag) en in Thailand is dat 9 procent. Sociaal-economische factoren zijn duidelijk verschillend ten nadele van Thailand. Misschien moeten we niet al te zeer hameren op alleen de kwaliteit van het onderwijs (ik zeg het voorzichtig) maar ook andere zaken aanpakken. Laat ik twee zaken van het onderwijs in Thailand noemen die goed gaan en ook belangijk zijn. Vrijwel iedereen heeft een behoorlijke mogelijkheid aan het onderwijs op alle niveaus deel te nemen. En er is een uitgebreid netwerk van buitenschools onderwijs. Dat betekent natuurlijk niet dat Thailand niet veel aandacht moet besteden aan de kwaliteit van het onderwijs.

  Dick: Beste Tino, In de derde zin schrijf je ‘die je noemt’. Ik neem aan dat je bedoelt ‘die Bangkok Post noemt en ontleend heeft aan het rapport van de EIU’. Bedankt voor de aanvullende informatie.

 2. Chris Hammer zegt op

  Wij hadden een kind op een rijksschool. In het afgelopen schooljaar had zij vrijwel niets bijgeleerd. De school legde vaak prioriteiten bij nevenzaken zoals sportdagen, scouting en andere prestige aktiviteiten. De leerkrachten waren vaak afwezig.
  Vanit mijn tuin kon ik vaak het les geven horen. Mijn vrouw en ik moesten er vaak om lachen, want het peil was bedroevend. Engelse les was helemaal lachwekkend.Uit gesprekken met de kinderen van die school begrepen wij, dat zij er niets van begrepen hebben.
  Sinds mei hebben wij ons kind op een particuliere school in Hua Hin ondergebracht. Om de leerachterstand weg te werken, maakt zij lange dagen met ruim een uur extra bijles. Maar ze leert in een hoog tempo alles bij dankzij een veel betere lesmethode en meer individuele aandacht van de leerkrachten

  • Willem zegt op

   Dit hoor ik steeds, dus zal wel waar zijn. Maar het verhaal is ook dat de prive school zo duur is. Hoe is dat in Hua Hin ?

 3. Ron zegt op

  Als ik eens op verlof ben in Thailand ga ik ook wel eens langs een school om gratis wat les te geven. het is zeer erg het niveau daar en de kennis van de Engelse taal. Neem een onderwijzeres die hebben alle universiteit gedaan als je ze hoort. Dan staan ze soms in het kleuter onderwijs of lager onderwijs. Het universitair niveau staat bijna gelijk met het hoger onderwijs hier en haalt zeker niet het niveau van universiteit hier. Enigeplanning is daar ook onbekend. Ze weten sosm niet waar de leerkrachten zijn waar wie les heeft. Het heeft allemaal te maken met hun levensovertuiging. Ik hoor dikwijls dat i teveel denk en dat is juist iets dat ons ongelukkig maakt stellen ze. Ze leven gewoon van dag naar dag en dan kom je niet ver.

  • Chris Hammer zegt op

   Beste Ron,

   Als het een levensovertuiging van de leerkrachten is, waarom gaat het dan wel goed op particuliere scholen met ook Thaise leerkrachten.
   Nee, ik constateer bij de overheidsleerkrachten een geestelijke luiheid. Ze hebben als ambtenaar een statu, krijgen toch wel hun salaris binnen en worden niet gemakkelijk ontslagen.
   Wel bespreur ik bij de nieuwe generatie leerkrachten wat meer spirit

 4. j.Jordaan zegt op

  Ik ga niet verder in op de kwaliteit van het onderwijs in Thailand. Dat is gewoon al overal bekent. Wat natuurlijk wel zo is (wat Tino al aangeeft) wat is de thuis situatie.
  De ouders hebben vaak nooit een beetje redelijke opleiding gehad.
  De kinderen komen thuis met huiswerk ,wie moet ze helpen?
  Op veel lagere scholen word ook al veel aan Engels gedaan. Wie moet ze helpen.
  Ik heb overburen die samen in het onderwijs zitten. De man is manager van een school met 2000 leerlingen en zijn vrouw is een soort groepleider van onderwijzend personeel op school. Ze spreken geen woord engels. Altijd de deur uit voor extra lessen. Natuurlijk,
  zij kunnen het wel betalen. Dan nog even naar een regel wat Tino schrijft.
  Vrijwel iedereen heeft een behoorlijke mogelijkheid aan het onderwijs op alle niveaus deel te nemen en er is een uitgebreid netwerk van buitenschools onderwijs.
  Waar haal je dat vandaan? De meeste slemielen kunnen vaak de school niet betalen.
  Als ze verder gaan naar het hoger onderwijs moet er een godsvermogen voor betaald worden, tenzij in een enkel geval ze een van de beste van de klas zijn.
  Dan krijgen ze wat meer korting.
  J.Jordaan.

 5. Chris Hammer zegt op

  Willem,

  De kosten van een priveschool in Hua Hin vallen mee. Circa 10.000 Bath per jaar inclusief kleding en per kwartaal te betalen

 6. carrot zegt op

  Dat jonge kinderen zelf bepalen wanneer ze gaan slapen en dan de volgende morgen met nauwelijks 6 uren slaap op school komen, heeft hier natuurlijk niets mee te maken of …… misschien toch wel ? Het kind bepaalt ook zelf of het chips danwel knakworstjes zal kopen van de meegekregen 50 baht. Het behoort allemaal tot de cultuur en daarover geen kritiek !

 7. Ron zegt op

  Het is een rare bedoeling daar ook wat de betalingen betreft voor onderwijs. Het is niet zo als hier. Ze hebben een basis wedde en blijkbaar wordt je dan later voorgedragen voor een kleine loonsverhoging. <zo ken ik een dame die dar problemen met heeft omdat deze die het moet doen een oogje op haar heeft en ze er niet wenst op in te gaan.
  Nog even een detail. je ziet dikwijls dat zij die unif hebben gedaan in huis ergens een fotohebben waar ze hun diploma krijgen uitgereikt door iemand van de koninklijke familie. Weldie vragen daar aardig wat geld voor om een dag anwezig te zijn. Hoeveel doet er niet toe maar alleen al de vraag is me teveel. Dit is realireit en geen grap want iik weet het van iemand die in BKK op een universiteit les geeft.

 8. j.Jordaan zegt op

  Het weer is in de war. De VN-klimaatconferentie heeft aangegeven dat de temperatuur van de aarde sinds 2010 meer dan 2 graden is toegenomen. Ik woon hier nou 7 jaar. Vooral de laatste 2 jaar is het klimaat sterk veranderd. Normaal was het zo dat de maanden november,december, januari en februari wat minder warm waren en er bijna geen regen viel. Vorig jaar was het al behoorlijk nat en de temperatuur behoorlijk hoog voor de tijd van het jaar. Dit jaar slaat Thailand alle records.
  Heel veel regen in november en de temperatuur blijft hoog.
  Ik heb heel veel toeristen gesproken die hier elk jaar in november komen. Dit hebben ze nog nooit meegemaakt. Zal het niet een beetje koekie van eigen deeg zijn?
  Een land wat (net als praktisch de rest van azie) bijna niks aan het milieu doet en 60 miljard uitgeven voor bezitters van hun eerste auto. Dat niet beter hadden kunnen uitgeven aan subsidie voor milieu vriendelijke auto’s.
  J.Jordaan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website