Een moord op een lid van een van de rijkste en meest invloedrijke families in Thailand en een zelfmoord: het wordt ‘smullen’ voor de Thaise schandaalkranten en dito programma’s op de televisie. Vrijdagavond vermoordde een Zwitser zijn echtgenote Kritaya Lamsam (48), directeur van Muang Thai Insurance, en schoot daarna zichzelf dood.

Volgens getuigen ging aan de tragisch gebeurtenis een felle ruzie vooraf in hun slaapkamer in een condominium aan de Soi Narathiwat Ratchanakarin 7. Dat moet er dan inderdaad fel aan toegegaan zijn als dat door hen is gehoord. Of die condo’s zijn zo gehorig.

De Zwitser (55), een voormalige computerdeskundige, leed aan psychische stoornissen. Hij gebruikte daarvoor medicijnen. Hij schoot zijn vrouw en zichzelf eenmaal in het hoofd. Het lichaam van de vrouw werd in de slaapkamer gevonden bij een open koffer en het lichaam van de man in de woonkamer met een pistool in zijn hand.

De bewaker van het complex heeft verklaard dat de Zwitser enkele keren vanaf het balkon vuurde. Eén kogel raakte zijn wagen. Gisteren vond de rituele wassing van de vrouw plaats in het forensisch instituut van het Chulalongkorn ziekenhuis, waar een autopsie is verricht.

– Kom, dachten roodhemden gisteren, we gaan de verjaardag van Thaksin vieren, die vandaag 65 jaar wordt. Daarvoor trokken ze naar winkelcentrum World Lat Phrao, waar roodhemden wel vaker bijeenkomsten hebben gehouden. [Zaal gehuurd?]

Aan de religieuze ceremonie die ze ter ere van Thaksin uitvoerden, kwam echter abrupt een einde toen soldaten verschenen. De portretten van Thaksin en Yingluck moesten van de muur verwijderd worden, alhoewel de woordvoerder van de NCPO ontkent dat dit op bevel van de soldaten werd gedaan. De roodhemden zouden hun bijeenkomst hebben beëindigd ‘after being asked’.

Thaksin’s zoon Panthongtae heeft zijn vader op Facebook gefeliciteerd en dochter Paethongtan op Instagram. In Parijs omarmde Yingluck’s zoon Supasek zijn oom. Voortvluchtige veroordeelde of niet; het blijft tenslotte je oom.

– De evacuatie van Thaise gastarbeiders die vlakbij bij de Gazastrook werken, is begonnen. Van de 4.000 Thais die in het gebied werkzaam zijn, hebben 300 laten weten te willen verhuizen naar een veilige locatie.

De evacuatie is een reactie op de dood van een 36-jarige Thai, die woensdag tijdens een raketaanval op Ashkelon, 75 km ten zuiden van de Israëlische hoofdstad Tel Aviv, werd getroffen. Tot nu toe heeft geen enkele Thai gezegd Israël te willen verlaten. Integendeel, want de krant signaleert dat een tweeling uit Udon Thani gisteren naar Israël is vertrokken.

De twee broers, die al vier jaar op een boerderij bij de grens van Israël en Egypte werken, keerden terug van verlof. ‘Twee jaar geleden was de spanning veel groter’, zeggen ze. Hun werkgever staat hen toe tijdelijk te stoppen met werken, maar als ze willen doorwerken moeten ze zich wel naar een schuilplaats haasten als het waarschuwingssignaal klinkt.

Een gepland trainingsprogramma van 10 maanden voor studenten van landbouw en technologie opleidingen gaat gewoon door. De 110 studenten vertrekken begin volgende maand. De studenten worden niet in de buurt van een gevarenzone ondergebracht.

– Vijf adjunct-presidenten van Thai Airways International (THAI) zijn naar een inactieve post overgeplaatst [lees geschorst] om plaats te maken voor leger- en luchtmachtofficieren. Dit zegt een bron bij THAI. De vijf werken nu als ‘adviseur’ voor de waarnemend president. De beslissing om hen te lozen werd donderdag in een vergadering van de Raad van Bestuur genomen. Wat de achtergrond van deze beslissing is, wordt me niet duidelijk uit het bericht, dat wel een opsomming van alle namen en functies bevat, maar die vraag onbeantwoord laat.

– Coupleider Prayuth Chan-ocha zegt dat bij de repatriëring van de Myanmarese vluchtelingen, die al jaren in vluchtelingenkampen aan de grens met Myanmar verblijven, de mensenrechten worden geëerbiedigd. Hij zei dit vrijdag in zijn wekelijks tv-praatje als reactie op kritiek. De repatriëring gebeurt niet door het leger en beide regeringen gaan ervoor zorgen dat de vluchtelingen veilig kunnen terugkeren, aldus de generaal.

Prayuth maakte eerder deze maand de repatriëring bekend nadat hij had gesproken met de opperbevelhebber van de strijdkrachten in Myanmar. Het besluit leidde tot kritiek van mensenrechten voorvechters, die zeggen dat delen van Myanmar nog helemaal niet veilig zijn. De vluchtelingen zelf zijn in verwarring en zijn bang voor hun toekomst.

In Thailand leven nog zo’n 130.000 vluchtelingen in negen kampen. Sinds 2005 zijn volgens de UNHCR 55.000 vluchtelingen uit Myanmar en een klein aantal andere landen naar derde landen gerepatrieerd.

Vrijdag begint een driedaagse vergadering van het Thai-Myanmar Regional Border Committee. Vorige week sprak een NCPO-staflid met vertegenwoordigers van Amnesty International over het beleid van de junta ten aanzien van de politieke onrust. Het lot van de vluchtelingen kwam daarbij ook ter sprake. Amnesty heeft nog niet gereageerd op het gesprek.

– De familie van het 13-jarig meisje, dat begin juli in de nachttrein naar Bangkok door een spoorwegmedewerker werd verkracht en vermoord, krijgt van de spoorwegen een compensatie van 700.000 baht.

De spoorwegen hebben zich voorgenomen sollicitaties strenger te controleren. Sollicitanten mogen geen strafblad hebben of een drugsverleden. De huidige staf zal steekproefsgewijs worden gecontroleerd op alcohol en drugs. Vanaf vrijdag heeft elke nachttrein een Lady-wagon.

– Aan de lange rijen wachtenden voor een taxi op Suvarnabhumi moet eind deze maand een eind komen na de plaatsing van vijf automaten. Het apparaat spuwt een bonnetje uit met de toegekende taxi. Passagiers kunnen ook de grootte van de wagen aangeven. De apparaten komen bij gate 4 en 7 op de begane grond van de terminal.

De luchthaven doet ook iets voor de chauffeurs. Zij krijgen een eigen onderkomen met toiletten, badkamers en een kantine.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Kan het nog gekker? Een goede daden paspoort voor leerlingen
Zuiden verwacht meer bomaanvallen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 27 juli 2014”

 1. dyna zegt op

  Hoe schrizofeen de NCPO is blijkt wel uit het feit -dat de “roodhemden” niet eens een klein feestje wilde houden . Vind je het gek dat het westen niet al te positief reageert . Een ware dictatuur-gezien ook de plannen .
  Voortvluchtige veroordeelde! – het is sec waar -maar zwaar overdreven . Een in elkaar gestoken vonnis door een welwillende rechtbank -welwillend aan de toen zittende machthebbers. De rechterlijke macht is zeker niet onafhankleijk -toen niet en nu niet in Thailand !

  • Toon zegt op

   Ze zullen het ongetwijfeld nooit 100% perfect doen, maar wat mij betreft complimenten voor de NCPO:
   pakken in recordtijd alle mogelijke zaken en misstanden aan, die de diverse politieke partijen voordien hebben laten sloffen en/of moedwillig hebben laten voortbestaan; goede NCPO resultaten zijn nu al op vele vlakken te zien. En er zit nog meer goeds in de pijplijn.
   Goed, dat de NCPO “feestjes” even opschorten. Verkiezingen komen later wel, als de gemoederen zijn bedaard en de diverse politieke puberale heethoofden hopelijk zijn gekalmeerd en samen als volwassenen verder willen gaan. Of dat laatste (volwassenheid) op korte termijn bereikt kan worden??

 2. David H. zegt op

  Het is wel gemakkelijk dingen te veranderen zonder dat je enige oppositie of tegenwerking krijgt…., een alleenheerser systeem moet zich van wetten en welke rechtersgroep dan ook niets aantrekken …., wat niet wegneemt dat criminaliteit drastisch schijnt aangepakt , laat ons hopen dat men ook de macht kan afgeven vrijwillig later …
  .En nu maar afwachten wie er allemaal in die” pre-gearangeerde” te installeren burgerregering gaat zetelen…? Mijn intuitie zegt véél ex hoge gepensioneerde millitairen ….., och ja ,ging degeneraal niet met pensioen in September ?

 3. Hyls zegt op

  Waarom menen wij, Westerlingen, met onze (geindoctrineerde) erin gestampte Westerse bril op, deze Thaise manier van aanpak te moeten bekritiseren?
  Misschien is geen democratie voor sommige landen wel beter, misschien zelfs wel voor alle landen.
  Persoonlijk heb ik mijn bedenkingen bij democratie, erg afhankelijk vd kiezende meute. Als de meerderheid idioot is moet je dan wel willen dat een regering gekozen door die meerderheid regeert?
  En intelligentie, wijsheid, moraliteit ed kun je niet afdwingen, zelf al heb je ‘goed onderwijs’ (in Nederland?)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website