Binnen twee weken krijgen 15 provincies, die gebukt gaan onder een langdurige droogte, in totaal 22.800 watertanks van elk 2.000 liter. De regering heeft daarvoor 300 miljoen baht uitgetrokken.

Gisteren wilde minister Plodprasop even demonstreren dat die tanks niet kapot te krijgen zijn. Hij zou laten zien dat je zelfs met een elektrische boor niet door de wand kwam, maar die demonstratie mislukte jammerlijk, zoals de foto bewijst.

– De onderhandelingen voor het Regional Comprehensive Economic Partnership beginnen volgende maand in Brunei. Onderhandelaars van zestien Aziatische landen steken dan vijf dagen de koppen bij elkaar om de reikwijdte van de gesprekken op het gebied van goederen, diensten en investeringen te bepalen. Het is de bedoeling dat er in 2015 een vrijhandelsverdrag ligt van een van ’s werelds grootste handelsblokken.

Het Partnership is het Aziatische antwoord op een initiatief van de VS om een vrijhandelsverdrag af te sluiten met een tiental landen in Azië met uitzondering van China. Het Partnership omvat de landen Thailand, Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filippijnen, Singapore en Vietnam, alsmede de zes belangrijkste handelspartners van deze landen, waarmee al afzonderlijke handelsverdragen bestaan: China, Japan, Zuid Korea, Australië, Nieuw Zeeland en India.

In de deelnemende landen wonen 3,3 miljard mensen, die goed zijn voor eenderde van de wereldhandel. Het Aziatische vrijhandelsverdrag krijgt een beperkter omvang dan het Amerikaanse Trans-Pacific Partnership (TPP). Dat omvat ook regels over intellectueel eigendom, hervorming van overheidsbedrijven en regulatory standards. ‘Het wordt geen gouden-standaard overeenkomst’, zegt Sanchita Basu Das van het Institute of Southeast Asian Studies in Singapore. Zeven van de Partnership-landen praten ook met de VS over deelname aan het TPP. Chili, Canada, Mexico, Peru en de VS zijn de andere ledenlanden van het TPP.

– Het plan van de National Security Council (NSC) om Indonesië te betrekken bij de vredesgesprekken tussen Thailand en de zuidelijke rebellen valt in goede aarde bij enkele hotemetoten.

Panitan Wattanayagorn, voormalig adjunct-secretaris-generaal voor politieke zaken tijdens de regering Abhisit, steunt het idee omdat veel jonge militanten een militaire training in Indonesië hebben gehad. Maar hij vindt dat Thailand Indonesië tegelijk met Maleisië had moeten uitnodigen, dat bij de gesprekken zit.

Thawil Pliensri, voormalig secretaris-generaal van de NSC, vindt dat Indonesië in alle stilte benaderd had moeten worden. De NSC maakt al haar zetten veel te vroeg bekend, zegt hij. ‘Omdat de situatie nog niet onder de controle is, zijn degenen op operationeel niveau gefrustreerd.’

Ook Sunai Phasuk van Human Rights Watch juicht de beslissing toe, maar vindt dat de regering eerst een duidelijk idee moet hebben over de rol die ze Indonesië toebedeelt. Volgens hem hebben ook vorige regeringen contact met Indonesië gehad. Het verschil met nu is dat de zaak in de publiciteit is gebracht. Een frequentie van eenmaal per maand vindt Sunai niet nodig, omdat tijdens het eerste gesprek vorige maand weinig vooruitgang is geboekt.

– Drie grensovergangen tussen Thailand en Myanmar gaan permanent open: de overgang tussen de Three Pagoda’s Pass in Kanchanaburi en Phayatongsu in Myanmar, de overgang tussen Ban Nam Pu Ron (Kanchanaburi) en Tiki (Myanmar) en de tijdelijke grenspost tussen Singkorn (Prachuap Khiri Khan) en Mortong in Myanmar.

Over de openstelling zijn premier Yingluck en president Thein Sein van Myanmar het gisteren eens geworden. Doel is de grenshandel te stimuleren. Yingluck sprak met Thein Sein ook over de Rohingya vluchtelingen en het Dawei-project, een samenwerking van Thailand en Myanmar voor de ontwikkeling van een diepzeehaven en industrieterrein in Dawei (Myanmar).

Myanmar beloofde eerder deze maand te willen helpen bij de repatriëring van in Thailand opgepakte Rohingya mits ze werkelijk uit Myanmar kwamen en niet uit Bangladesh. Thailands buur beloofde functionarissen te sturen om dat te verfiëren. Of daarmee al is begonnen, wordt niet duidelijk uit het bericht.

– De documentaire Fah Tam Pan Din Soon (Boundary) over de grensconflicten tussen Thailand en Cambodja mag toch vertoond worden. De ban is opgeheven op voorwaarde dat de regisseur 2 seconden achtergrondgeluid wegdraait. De regisseur heeft dat toegezegd.

Het gaat om een scène met de nieuwjaarsfestiviteiten op Ratchaprasong intersection. Een omroeper zegt: ‘Let’s count down to celebrate His Majesty the King’s 84th anniversary.’

Pradit Posew, directeur van het censuurkantoor, zegt dat de desbetreffende (sub)commisie niet bevoegd is een ban op te leggen, alleen de centrale censuurcommissie kan dat. Bovendien had de regisseur de gelegenheid moeten krijgen zich te verdedigen en dat is niet gebeurd. De subcommissie had diverse punten van kritiek, maar de centrale commissie zag dat gisteren tijdens een viewing anders.

– De Japan-Thailand Joint Venture Group heeft zich teruggetrokken uit de laatste fase van de aanbesteding voor watermanagementprojecten, het programma waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken. Volgens minister Plodprasop Suraswadi, voorzitter van de Water and Flood Management Commission, wil de groep liever als consultant optreden dan als bouwer. Over twee weken is bekend welke firma’s in aanmerking komen voor de werkzaamheden.

– Australische oorlogsveteranen hebben gisteren een herdenkingsbijeenkomst bijgewoond en bloemen gelegd bij een herdenkingsmonument in de Hellfire Pass. De pas maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van de beruchte Death Railway. Hij werd met de hand door oorlogsgevangenen uit de rotsen gehouwen.

– Een agent van het bureau Thong Lor (Bangkok) is naar een inactieve post overgeplaatst in afwachting van een disciplinair onderzoek. Een 18-jarige Laotiaanse vrouw zegt door hem ontvoerd en verschillende malen verkracht te zijn.

De agent die in zijn vrije tijd als taxichauffeur werkte, had haar en haar vriend opgepikt in Phutthamonthon. Hij zette de vriend de wagen uit en nam de vrouw mee naar een appartement in Samut Prakan. De volgende ochtend werd de vrouw vrijgelaten. Hij zei haar te zullen vermoorden, wanneer ze haar mond opendeed. De agent is thans voortvluchtig.

– Het beroepsonderwijs kampt met een schrijnend gebrek aan docenten. Van de 29.494 posten zijn slechts 11.437 bezet. Thailand telt thans 684.760 studenten aan beroepsopleidingen. Het kantoor van de Vocational Education Commission heeft het ministerie van Onderwijs gevraagd 14.401 leraren te zoeken. Als dat lukt, kost dat jaarlijks 3,1 miljard baht aan salarissen.

– Cambodja heeft zijn excuses aangeboden voor zo’n dertig geweerschoten die een dronken Cambodjaanse soldaat aan de grens met Kanthalarak woensdagavond heeft afgevuurd. De Thaise troepen waren tijdig gewaarschuwd, zodat de zaak niet escaleerde.

Toeristisch nieuws

– In Ban Laem (Petchaburi) is een museum geopend, gewijd aan de zoutwinning. Er worden gereedschappen getoond, die bij de zoutwinning worden gebruikt, machines en monsters van verschillende soorten zout zoals zwart zout en flower of salt. Een video van 8 minuten laat het winningsproces zien. Ban Laem telt 36.000 rai aan zoutpannen met een jaarlijkse productie van 400.000 ton per jaar. Er werken 20.000 mensen. Het museum is dagelijks geopend van 8 tot 16 uur. Alle informatie is in het Thais.

– Vandaag begint in Bangkok de jaarlijkse summit van de Pacific Asia Travel Association met als thema ‘Embracing the Complete Visitor Economy’. Er komen 45 sprekers aan het woord, waaronder de president van Thai Airways International en een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Thailand.

– Vanaf 3 juni wordt het aantal vluchten van AirAsia van Don Mueang naar Wuhan (China) uitgebreid van één naar twee per dag.

– Aan de oevers van de Ping rivier in Chiang Mai is het luxueuze resort Sala Lanna Chiang Mai geopend. Het telt 16 hotelkamers, een villa, twee restaurants aan de waterkant en een bar.

Politiek nieuws

– Democratisch partijleider Abhisit steunt de voorstellen van vice-partijleider Alongkorn Ponlaboot om de partij op Amerikaanse leest te organiseren. Alongkorn heeft voorgesteld om, te beginnen in Aytutthaya, bij de verkiezing van kandidaten voor een parlementszetel het Amerikaanse systeem van primaries en caucuses te volgen.

Tijdens een partijvergadering op 4 mei in Ayutthaya kunnen leden zich als kandidaat-parlementslid opgeven of anderen voordragen. Tijdens een tweede bijeenkomst krijgen ze de gelegenheid hun visie te ontvouwen. In de 67 jaar van haar bestaan hebben de Democraten nog nooit een parlementszetel in Ayutthaya in de wacht weten te slepen.

Economisch nieuws

– De Bank of Thailand is bereid om maatregelen te nemen om de koersstijging van de baht te dempen, maar dient daarbij ook rekening te houden met de bijwerkingen. Tenslotte komt de sterke baht ten goede aan de importeurs, zegt Chatavan Sucharitkul, assistent-gouverneur van de centrale bank.

Het eerste kwartaal van dit jaar is US$4,5 miljard (140 miljard baht) het land binnengestroomd. Het totaal bedraagt 850 miljard baht, wat betekent dat buitenlandse investeerders 12,6 procent van de markt vormen.

De baht is dit jaar de sterkste valuta in Azië met een stijging van 6 procent tegenover de dollar. De koersstijging kende drie fases. In de eerste fase, de eerste drie weken van dit jaar, schoot de vraag naar risicodragende assets omhoog als gevolg van optimisme in de VS. De tweede fase was begin vorige maand. Aandelen gelinkt aan de inflatie waren vooral populair. Dat gebeurde ook een week voor de lange april-vakantie.

Begin dit jaar kochten nieuwe fondsen kortetermijn aandelen, omdat er weinig langetermijn opties waren. Later verschoof de belangstelling naar aandelen met een looptijd van gemiddeld 4,7 jaar.

Het particuliere bedrijfsleven dringt nog steeds aan op strenge maatregelen ter beteugeling van de koersstijging. De Federation of Thai Industries (FTI) pleit voor kapitaalbeperkende maatregelen en een onmiddellijke verlaging van de policy rate van 1 procent. Volgende week praat de FTI met de centrale bank. Volgens de FTI wordt er gespeculeerd met de baht.

‘Wanneer er geen maatregelen worden genomen om de baht te beheersen’, zegt voorzitter Payungsak Chartsutthipol, ‘dan vrezen we dat de koersstijging doorgaat en de export geweldig zal benadelen dit jaar.’

– De hogere loonkosten en een tekort aan arbeidskrachten hebben Asahi Tec Corporation, producent van auto-onderdelen, doen besluiten een nieuwe fabriek in Laos te bouwen. Het Japanse bedrijf ATC heeft vier fabrieken in Thailand die aluminium en ijzeren casting parts maken. Ze werken op volle capaciteit. De nieuwe fabriek komt te staan in de Savan-Seno Special Economic Zone in Savannakhet. Volgende maand begint de bouw van de nieuwe fabriek. Die gaat aan 376 personen werk bieden, de meesten uit Laos en Vietnam en ingenieurs uit Japan en Thailand.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website