Na 7 uur werd de anti-regeringsrally van de Pitak Siam groep gisteren afgeblazen. Het aantal deelnemers viel zwaar tegen en bij twee schermutselingen tussen oproerpolitie en demonstranten werden 61 personen gewond en 137 gearresteerd.

Om 17 uur kondigde generaal Boonlert Kaewprasit, leider van Pitak Siam, niet alleen het eind van de rally aan, maar hij zei ook terug te treden als leider. Hij blies de rally af omdat de politie alle mogelijke middelen had gebruikt om te voorkomen dat mensen de Royal Plaza zouden bereiken. ‘Wanneer de rally wordt voortgezet, lopen we het risico dat demonstranten hun leven verliezen.’

Niet toevallig vonden de twee schermutselingen plaats bij de Makkhawan Rangsan brug en Suan Mitsakawan intersection, waar barricaden waren opgeworpen. Slechts via twee toegangen met politiecontroleposten was de Royal Plaza bereikbaar. Omdat demonstranten eisten dat de barricaden geopend zouden worden en probeerden er doorheen te breken, vuurde de politie traangasgranaten af. Ze zouden ook demonstranten hebben aangevallen. Ooggetuigen hekelden het excessieve geweld van de politie.

Ook op de toegangswegen naar Bangkok zouden demonstranten zijn tegengehouden en op één plaats zouden kraaienpoten op de weg zijn gestrooid om het verkeer tegen te houden. Dat alles resulteerde volgens de Special Branch Police in een aantal van 12.000 demonstranten op de Royal Plaza en 5.000 erbuiten die met de politie in aanvaring kwamen. Pitak Siam leider Boonlert had eerder een aantal van 1 miljoen als doelstelling genoemd. Ironisch is dat het aantal agenten van 20.000 het aantal demonstranten overtrof.

– Het dorpshoofd van Ban Jakarakhaptimuk (Lamphun) is ontheven van zijn functie wegens wanbeheer van dorpsfondsen en bedreiging van dorpelingen. Hij zou ook bedrijven hebben afgeperst die zaken wilden doen in het dorp. Dorpelingen hadden begin november zijn ontslag geëist, waarna een provinciaal panel een onderzoek instelde. Dat bevestigde de beschuldigingen van de dorpelingen.

– Een 26-jarige bootsman op Koh Samui, die gevlucht was nadat hij in juli zijn buurvrouw, een apothekeres, had verkracht en vermoord, is aangehouden dankzij de iPhone van het slachtoffer. Die had hij verkocht in Bangkok, maar de politie achterhaalde het toestel en kon hem aan de hand daarvan lokaliseren. De man was de woning van de vrouw binnengedrongen en wurgde haar. Hij ging er met enkele kostbaarheden en de iPhone vandoor.

– Een van de drie mannen die deze week twee personeelsleden van een internetshop in Pathum Thani ernstig mishandelden, is aangehouden. De verdachte, 18 jaar, heeft verklaard dat hij en zijn twee vrienden de twee slachtoffers aanvielen omdat ze voor leerlingen van een rivaliserende school werden aangezien. Het drietal ging er vandoor met 4.000 baht. De politie is nog op zoek naar de twee andere vechtersbazen.

– De berechting van 15 opstandelingen door de provinciale rechtbank van Narathiwat is gisteren geëindigd met de doodstraf voor één, één levenslange gevangenisstraf en drie straffen van 35 jaar. De overige acht zijn vrijgesproken. Eén is inmiddels overleden, een ander, die was vrijgelaten op borgtocht, is voortvluchtig. De 15 verdachten stonden terecht voor de aanval op een militaire buitenpost in het district Rangae (Narathiwat) in januari 2011.

De Teacher’s Federation of the Three Southern Border Provinces heeft gisteren vergaderd naar aanleiding van de moordaanslag op een schooldirecteur, donderdag in Pattani. Er volgen nog gesprekken met de veiligheidsdiensten, religieuze leiders en gouverneurs van de drie provincies over verbetering van de bescherming van leraren. De schooldirecteur was de 154ste leraar die gedood is sinds in 2004 het geweld in het Zuiden oplaaide.

In het district Rueso (Narathiwat) zijn gisteren drie vermeende opstandelingen aangehouden bij de inval door honderd agenten in vijf huizen. De politie was getipt dat leden van de afscheidingsbeweging Runda Kumpulan Kecil er bezig waren bommen te fabriceren. In de woningen vond de politie niets bijzonders, maar in een rubberplantage buiten het dorp groef ze explosieven en materialen om bommen te maken, op.

– Ondanks dat ze worden lastiggevallen, dringen vrijwilligers in Klong Toey (Bangkok) erop aan het anti-drugsprogramma Ban Oun Jai (heart-warming home) voort te zetten. Het programma, een initiatief van het Office of the Narcotics Control Board (ONCB), begon in oktober en eindigt aan het eind van het jaar. Drie maanden is te kort om een blijvend effect te hebben, zeggen ze.

In de wijk zijn extra agenten gestationeerd, die samen met vrijwilligers patrouilleren. Sinds het programma van start ging, zijn 226 drugsgebruikers naar afkickcentra gestuurd. Een van de vrijwilligers, een 85-jarige vrouw, is een belangrijke informant van de politie. Dankzij haar inzet zijn al tal van drugsgebruikers en –dealers aangehouden. Veel bewoners schromen met de ONCB samen te werken omdat ze bang zijn na beëindiging van het programma niet beschermd te worden.

Wordt Bangkok weer ‘Venetië van het Oosten’?

Krijgt Bangkok weer de bijnaam ‘Venetië van het Oosten’, die de stad vroeger had? Als het aan het gemeentebestuur ligt, moet iets van die oude glorie terugkeren. Een proefproject richt zich op drie kanalen: Khlong Saen Saeb, Khlong Prawet Burirom en Khlong Bang Kapi. Met de bewoners van de districten waar die kanalen doorheen stromen, is overlegd over verbeteringen op het gebied van waterkwaliteit en landschap.

Bangkok telde vroeger 64 kanalen, Thonburi 31 kanalen (Bron: Canal Protection Act, 1941). In die tijd vormde de boot het belangrijkste vervoermiddel. De kanalen werden gebruikt door forenzen, handelaren en toeristen. Inmiddels zijn tal van kanalen gedempt om ruimte te maken voor wegen; ze zijn geblokkeerd dan wel volgebouwd met huizen en/of ze worden gebruikt om er afval in te dumpen. Van een stad van kanalen werd Bangkok een stad van wegen, compleet met files en verkeersopstoppingen. Een bijkomend gevolg was dat vorig jaar tijdens de overstromingen het water niet snel genoeg kon worden afgevoerd.

Op de lange termijn wil Bangkok 28 kanalen een face-lift geven. Ze moeten als alternatief voor het vervoer over de weg gaan fungeren. In het district Min Buri worden volgende maand 14 pieren toegevoegd. Khlong Lat Phrao levert vooralsnog een probleem op. De veerdienst is er onlangs stilgelegd omdat er geen doorkomen meer aan was met alle illegale bebouwingen. Onderhandelingen tussen gemeente en bewoners zijn mislukt, maar de gemeente geeft niet op.

(Bron: Bangkok Post, 24 november 2012)

Economisch nieuws

Thailand’s staatsoliemaatschappij PTT Plc heeft een eerste haalbaarheidsstudie afgerond naar de bouw van een raffinaderij en petrochemisch complex in de Vietnamese kustprovincie Bind Dinh. PTT wil er de zaken groots aanpakken, want de raffinaderij moet een capaciteit van 660.000 vaten per dag (bpd) krijgen. Daarmee wordt ze een van de grootste ter wereld. De constructie begint vermoedelijk in 2016 waarna de raffinaderij in 2019 operationeel kan worden.

Vietnam heeft thans slechts één raffinaderij met een capaciteit van 130.000 bpd, wat voor een land met 88 miljoen inwoners erg weinig is. Thailand, dat een kleinere bevolking heeft, heeft er meerdere. PetroVietnam en partners hebben inmiddels overeenstemming bereikt over de bouw van een tweede raffinaderij met een capaciteit van 200.000 bpd. Die komt in 2016 in bedrijf. De Siam Cement Group en partners bouwen in de zuidelijke provincie Ba Ria-Vung Tau een petrochemisch complex.

– Niet voor 2 jaar, zoals gebruikelijk, maar voor 6 maanden is de vliegvergunning van AirAsia Bhd verlengd. De Civil Aviation Department van Maleisië vond bij een controle ‘some issues’, maar die zijn blijkbaar niet ernstig genoeg om de toestellen aan de grond te houden. Details zijn niet bekend gemaakt. Naar verluidt zou het hoofd van flight operations van AirAsia vervangen zijn.

– Het ministerie van Industrie wil door Karen handgeweven stoffen op Aziatische markten introduceren. De hulp van een Japanse ontwerper is ingeroepen om stoffen en producten te maken, die een kans maken op de Japanse markt. Karen stoffen zijn nu meestal rood en wit.

De stoffen worden geweven in vijf dorpen in de provincie Trat. Vrijdag waren ze voor het eerst te zien op een tentoonstelling in Siam Paragon. Getoond werden kleding, poppen, tassen en andere artikelen. De producten zijn het resultaat van een project, twee jaar geleden geïnitieerd door prinses Maha Chakri Sirindhorn.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 25 november 2012”

 1. C. Hammer zegt op

  Dat het aantal deelnemers aan de demonstratie van gisteren tegenviel, verbaast mij niet. Niet alleen waren toegangswegen tot Bangkok afgesloten, zelfs in Phetchaburi en Prachuap Kirikan werden massa’s auto’s gesommerd om te keren. Wel was het vermakelijk, dat sommigen op de bypass ( Prachuap-Cha-Am) werden teruggestuurd, maar het even later via Hua Hin toch probeerden. Bij nadering van een politiecontrole in Hua Hin keerden ze snel weer om.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Cornelis zegt op

  Wat het politie-optreden betreft, las ik in een andere publicatie dat sommigen ook verontwaardigd waren omdat de politie traangasgranaten zou hebben afgevuurd die ‘over de datum’ waren (‘te gebruiken voor april 2012’). De politie ontkende dit heftig en stelde dat anderen dergelijke lege patronen met opzet zouden hebben achtergelaten, om de politie in diskrediet te brengen……………………….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. willem zegt op

  Dick, ‘n vraagje mag dat? Ik persoonlijk begrijp al die protesten niet. Yingluck is toch voor de minder bedeelden (Thaksin), waarom wordt er dan geprotesteerd of gaan deze akties ergens anders over?

  Dick: De deelnemers aan de rally op zaterdag bestonden uit verschillende groepen, die elk hun eigen grieven hebben. Zie Bangkok Post van 23 november: Rally tipped to draw diverse protest groups. Te vinden op de website. Daarin vind je een aardig overzicht.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Hans Vliege zegt op

  Begrijp ik het nu goed? Lui van diverse pluimage en vele verschillende grieven willen maar naar EEN plaats, Royal Plaza. Wat is er zo bijzonder aan die plek?
  Ook de hoeveelheid verwachtte demonstranten viel zwaar tegen, wellicht demonstratie moe?
  De agressie die ik zag om de wegblokkades omver te werpen waren buitenproportioneel, eigenlijk ook wel lachwekkend, immers de vorm van de blokkades zorgen er voor dat hoe je ze ook kantelt ze altijd als blokkade blijven staan door hun Y- vorm.
  Dat de leider van de Pitak Siam aftreed, lijkt mij na zo een debacle ook weinig bijzonder.
  Op naar de volgende politieke? oprisping.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Hans Vliege Demonstratiemoe? Zou kunnen, maar zoals Hammer al schrijft en ook bevestigd wordt door de krant, werden mensen uit het land gehinderd naar Bangkok te komen.

   De maatregelen van de overheid waren ook buitengewoon intimiderend: de ISA van kracht in drie districten van Bangkok, 20.000 man oproerpolitie, negen wegen rond de Royal Plaza afgesloten en berichten dat de demonstranten van plan waren regeringsgebouwen te bezetten en premier Yingluck te gijzelen. Volkomen uit de duim gezogen, maar wel effectief gebleken.

   De uitspraak van Pitak Siam-leider Boonlert Kaewprasit dat hij de democratie 5 jaar wilde ‘bevriezen’ wekte ook weinig vertrouwen bij potentiële demonstranten.

   Het optreden van de Yingluck-regering staat in schril contrast met dat van de Democratische regering in 2010. De roodhemden konden toen ongehinderd hun gang gaan op de Ratchaprasong intersection en er een protestkamp bouwen. Wekenlang werd hen geen strobreed in de weg gelegd.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: -1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website