De junta heeft Israël gevraagd de 4.200 Thai die bij de Gazastrook werken, naar een veilige plaats te brengen. Woensdag kwam in Ashkelon, 75 km ten zuiden van Tel Aviv, een 36-jarige Thai bij een raketaanval om het leven. Hij werkte er pas sinds 24 juni.

De Thaise ambassade in Tel Aviv heeft met het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken afgesproken dat de Thais 10 tot 20 km worden verhuisd, maar er is nog niet begonnen met de evacuatie. Werkgevers is gevraagd de arbeiders tijdelijk verlof te geven. 38 Thai zijn eerder zelf al vertrokken.

In Israël werken in totaal 27.000 Thai, de meesten in de landbouw. Het ministerie van Werkgelegenheid heeft de uitzending van Thaise gastarbeiders naar zes zones in Israël die als gevaarlijk worden beschouwd, opgeschort.

Vanmiddag arriveert het stoffelijk overschot van de omgekomen Thai op Suvarnabhumi. Eerder werkte hij als taxichauffeur in Bangkok, maar de verdiensten waren onvoldoende om zijn uitgebreide familie te onderhouden.

– De nieuwe definitieve grondwet gaat bepalingen bevatten, die een eind moeten maken aan populisme. Politici die zich schuldig maken aan verkiezingsfraude c.q. het kopen van stemmen worden voor de rest van hun leven uitgesloten van een politieke functie. [Thans komen ze er met een ban van vijf jaar vanaf.]

Dit zei Borwornsak Uwanno, secretaris-generaal van het  King Prajadhipok, gisteren tijdens een seminar. Borwornsak was lid van de commissie die de tijdelijke grondwet opstelde. Die grondwet bevat daarvoor al aanwijzingen.

De nieuwe grondwet gaat ook bepalingen bevatten, die ervoor moeten zorgen dat politici en politieke partijen hun taak onafhankelijk vervullen zodat ze geen marionetten in de handen van anderen zijn. Voorts moet ze populistisch beleid, dat op de lange termijn schadelijk is voor de economie, alsmede corruptie voorkomen.

Voormalig Pheu Thai parlementslid Nisit Sinthuprai en roodhemdleider in het Noordoosten vindt dat de bepaling over corrupte politici voor ‘alle soorten politici’ moet gelden en niet alleen voor degenen die gekozen zijn. Hij vindt het niet fair die er als enigen uit te pikken. De bepaling moet ook gelden voor de leden van de wetgevende assemblee en hervormingsraad die gevormd gaan worden.

‘Niet alle gekozen politici zijn corrupt. Zonder hen zou het land niet gekomen zijn, waar het zich hedentendage bevindt.’ Nisit verzet zich ook tegen de bepaling over populisme. ‘De bevolking moet beslissen welk beleid het beste bij haar past.’

– Een man die in 2006 ten onrechte wegens drugsbezit is gearresteerd en in twee instanties is vrijgesproken, vraagt het OM niet bij de Supreme Court in beroep te gaan. In het gezelschap van de president van de Club to Assist Victims of Crimes deed hij gisteren dat verzoek bij de Crime Suppression Division.

De man werd destijds aangezien voor zijn broer, op wie hij lijkt, maar die is nog steeds niet aangeklaagd. Hij zat negen maanden in voorarrest. Wanneer de zaak voor de Supreme Court komt, sleept die zich nog eens vijf jaar voort. ‘Dat is verspilde tijd’, zegt de president.

– Bizarre bijnaam voor een brug in Khon Kaen: de 100 lijkenbrug. Die bijnaam dankt de Mee Yai brug aan de vondst van tal van doden in de buurt. Ook gisteren weer in een sloot bij de brug. Daar lag een auto met in het bagageruim het lichaam van een gewurgde man.

Zijn zwaar mishandelde vrouw was uit de wagen gekropen om hulp te zoeken. Volgens haar zijn ze beroofd. Details zijn nog niet bekend, omdat ze vanwege haar verwondingen niet verhoord kon worden.

De politie heeft al wel ontdekt dat het echtpaar kredietverleners was. Zo is een brief gevonden waarin sprake is van een lening van 1,7 miljoen baht. Ook zijn enkele reçu’s van pandjeshuizen in Nakhon Phanom en Khon Kaen gevonden. Een getuige heeft drie tot vier mannen gezien die de wagen aan het doorzoeken waren.

– Drie mannen die worden verdacht van de ontvoering van zes illegale Cambodjaanse vrouwen, zijn gisteren in Aranyaprathet (Sa Kaeo) aangehouden. De vrouwen werden bovendien door hen verkracht en beroofd.

De vier vrouwen (tussen 15 en 35 jaar) waren woensdag huilend op een weg in Aranyaprathet aangetroffen. Ze hebben verklaard dat ze bij een groep van twintig illegale Cambodjanen behoorden, die in afwachting van vervoer naar Bangkok in een huis in Song Roi Hong verbleven. Daar waren ze door drie gewapende mannen ontvoerd. De verkrachting vond plaats in een nabijgelegen hotel. De vier wisten niet waar de andere twee zijn, die door een van de verdachten uit het hotel waren meegenomen.

Inmiddels is gebleken dat die in een ander hotel werden verkracht, waar ze werden achtergelaten. Die twee zijn al het land uitgezet. Volgens de politie zijn de drie gearresteerde mannen lid van een bende, die illegale Cambodjaanse werkers naar Bangkok smokkelt.

– Het Anti-Money Laundering Office dat thans onder het ministerie van Justitie resorteert, wordt een onafhankelijk orgaan met een toezichthoudende raad van negen personen. Volgens Amlo secretaris-generaal Seehanart Prayoonrat komt dat de flexibiliteit van Amlo ten goede en wordt politieke bemoeienis voorkomen [alhoewel die al strafbaar is].

Grootste probleem vormen echter de financiering en het veel te krappe personeelsbestand. Er werken tweehonderd personeelsleden van wie tien analisten die per maand 1,5 miljoen financiële transacties moeten controleren. Volgens Seehanart zou Amlo minstens 2.000 stafleden moeten hebben.

De bestrijding van het witwassen van geld heeft kritiek gekregen van de Financial Action Task Force, een intergouvernementele organisatie die richtlijnen opstelt voor de bestrijding van witwaspraktijken, financiering van terrorisme en andere bedreigingen van het internationale financiële stelsel. In 2015-2016 wordt Thailand weer beoordeeld door de FATF. In de vorige evaluatie werd de onderbemanning van Amlo als tekortkoming gesignaleerd.

– Voor vijf bestuurders van lokale bestuursorganen is het feest afgelopen, omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan het kopen van stemmen. De Kiesraad gaat het Hof van Beroep vragen de vijf uit hun functie te ontzetten. Het gaat om voorzitters van gemeenteraden en een burgemeester. Een van hen deelde tijdens de verkiezingscampagne gratis rijst uit.

– De supermarktketens Tesco Lotus, Makro en Tops hebben deze week parrotfish (papegaaivis) van de schappen gehaald. Ze reageren op een vorige week vrijdag begonnen campagne op change.org, een initiatief van de International Union for Conservation of Nature Southeast Asia groep. 20.000 social media gebruikers zetten hun (digitale) handtekening onder een petitie. Twee andere ketens hebben nog niet besloten of ze het voorbeeld van de drie volgen.

Parrotfish zwemt bij koralen, die beschadigd worden wanneer ze gevangen worden. Bij koralen mag niet worden gevist. De vis zorgt ervoor dat het koraal schoon blijft.

– Tweehonderd bewoners van Padang Besar (Songkhla) hebben gisteren bij het lokale politiebureau gevraagd om een vrijwaringstermijn voor benzinetransport uit Maleisië. De grenscontrole, die op verzoek van de junta is verscherpt, levert problemen op voor bewoners die hun geld verdienen met de verkoop van benzine.

– Thai Smile, de budgetdochter van Thai Airways International (THAI), verhuist mogelijk van Suvarnabhumi naar Don Mueang. De verhuizing kwam gisteren ter sprake tijdens een vergadering van de raad van bestuur van THAI. De THAI-staf is gevraagd volgende maand met een plan te komen.

– De geplande verdubbeling van het spoor op twee routes is op basis van de milieu-effectrapportage goedgekeurd door de National Environmental Board. Het gaat om de route Khon Kaen-Thanon Chira Junction (Nakhon Ratchasima) en Lop Buri-Pak Nam Pho (Nakhon Sawan).

De NEB heeft ook het groene licht gegeven voor vier andere projecten, onder andere de aanleg van een snelweg. Wanneer nu ook de junta nog toestemming verleend, kunnen de werkzaamheden volgend jaar beginnen.

– Over drie dagen gaat een commissie beginnen met een onderzoek naar een conflict over land tussen een zakenman en zeezigeuners langs de Andaman kust. Als eerste komt tambon Rawai in Phuket aan de beurt. De zakenman wil de zigeuners er weg hebben, de zigeuners die bekend staan als chao lay, zeggen dat hun voorouders er al woonden. DNA-onderzoek van gevonden skeletten bevestigt dit.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Yingluck: Doet ze ’t of doet ze ’t niet?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website