Geen vrolijk gezicht: een brug over de rivier Yom in Sam Ngam (Pichit), maar waar is de rivier gebleven? Over een afstand van 127 kilometer stroomt al vier maanden geen spatje water. Het dorp Ban Tha Buathong is het ergst getroffen; op veel plaatsen is het rivierbed zichtbaar. Een recente storm met zware regens heeft weinig zoden aan de dijk gezet.

De Yom is al langer een zorgenkindje omdat ze de enige rivier in Thailand is zonder dam waarachter water kan worden opgeslagen. Het waterpeil zakt altijd sterk tijdens het droge seizoen. De lokale autoriteiten zoeken nu naar natuurlijke vijvers, bronnen en andere plaatsen die in staat zijn leidingwater te produceren.

Ook tal van delen van buurprovincie Phitsanulok kampen met droogte. In Ban Mai Yoocharoen in het district Bang Rakam, waar de rivier normaal 100 meter breed is, kunnen de bewoners naar de overkant wandelen. De komende dagen valt de rivier volledig droog, verwacht een bewoner. Huishoudens zitten dan zonder water. Het is hollen of stilstaan in het district Bang Rakam, want in het regenseizoen kampt het vaak met overstromingen.

In de provincie Kalasin hebben enkele dorpen die hoger liggen, een tekort aan water. Bewoners van het dorp Ban Khamin in het district Somdet moeten een kilometer reizen om water te bemachtigen uit kreken. Daar vormen zich vaak lange rijen bewoners die er om beurten water uit halen. De autoriteiten hebben gisteren tankwagens met water naar getroffen dorpen in Somdet gestuurd.

– Het hoofd van de gemeentepolitie Bangkok wordt overgeplaatst naar de Provincial Police Region 5 in het Noorden. De commandant van die regio verhuist naar Bangkok. Zoals altijd is er een officiële en onofficiële verklaring voor de overplaatsing.

Zelf zegt Khamronwit Thoopkrachang: ‘Overgeplaatst worden is heel normaal voor een politieofficier. Ik heb vroeger nooit gedacht dat ik de kans zou krijgen hoofd van het MPB (Metropolitan Police Bureau) te worden.’

De onofficiële verklaring luidt dat de Khamronwit zelf om overplaatsing heeft gevraagd vanwege de toenemende kritiek op hem van de anti-regeringsbeweging. Wat hem ook niet erg populair heeft gemaakt, was zijn steun vorig jaar tijdens de gouverneursverkiezingen voor de Pheu Thai kandidaat. Overigens gaat Khamronwit later dit jaar met pensioen.

– Een Thaise tanker, onderweg van Singapore naar Cambodja, is op 17 april 26 mijl vanaf het eiland Aur overvallen door zestien piraten, gewapend met zwaarden en geweren. Zij hebben een deel van de lading overgeheveld in een kleinere onbekende tanker. Vijf dagen later overkwam een tanker uit Singapore hetzelfde in de Straat van Malakka. Uit dat schip werd diesel ter waarde van $ 2,5 miljoen overgeheveld.

– Premier Yingluck heeft toch toegegeven dat ze zich zorgen maakt over het naderende vonnis van het Constitutionele Hof in de zaak Thawil. Dat vonnis vormt een bedreiging voor haar toekomst als premier en die van het gehele kabinet.

Moet ik voor de zoveelste keer herhalen waar het om draait? Nou, vooruit dan. Thawil Pliensri, secretaris-generaal van de National Security Council, werd in 2011 overgeplaatst. De bestuursrechter heeft vastgesteld dat de overplaatsing in strijd met de wet was en beval de regering hem in ere te herstellen.

Een groep senatoren stapte vervolgens naar het Hof. Zij betogen dat de overplaatsing tot doel had Yingluck’s zwager aan de functie van korpschef van de landelijke politie te helpen. De toenmalige chef kreeg namelijk Thawil’s baantje. Yingluck zou daarmee de grondwet hebben overtreden. Wanneer het Hof dat ook vindt, moet ze vertrekken en sleurt waarschijnlijk het hele kabinet in haar val mee.

Woensdag kreeg Yingluck van het Hof twee weken extra de tijd om haar verdediging voor te bereiden. Yingluck en drie anderen worden op 6 mei gehoord. Yingluck zegt nog met haar advocaten te zullen overleggen of ze zelf komt of dat ze zich door hen laat vertegenwoordigen. ‘Ik maak me zorgen over de zaak omdat de bestuursrechter al gevonnist heeft. Maar ik zal mijn best doen de zaak te verduidelijken.’

UDD-voorzitter Jatuporn Prompan verwacht dat het Hof op 7 mei uitspraak doet. Een dag eerder houdt het UDD een rally op de Utthayan Road in Thawi Watthana (Bangkok). Die rally gaat door, totdat we hebben gewonnen, zegt hij.

– Donderdagavond is een granaat afgevuurd op het kantoor van de thaistalige krant Daily News aan de Vibhavadi Rangsit Road. De M79 granaat kwam op het trottoir bij het hoofdgebouw terecht. Niemand raakte gewond.

– Het leger is het eens met premier Yingluck dat nieuwe verkiezingen nodig zijn om het land te laten terugkeren naar normaliteit onder voorwaarde dat de Kiesraad probleemloze verkiezingen kan garanderen. Dit heeft het leger volgens een bron gisteren gezegd tijdens een gesprek van Yingluck met de legertop, voorafgaand aan een vergadering van de Defensieraad.

Het leger is bereid de verkiezingen te steunen, maar de Kiesraad moet ervoor zorgen dat anti-regerings demonstranten ze niet verstoren zoals op 2 februari. Dat leidde ertoe dat het Hof de verkiezingen ongeldig verklaarde.

– Ik ben de tel kwijtgeraakt, maar actieleider Suthep Thaugsuban heeft weer een ‘final battle’ aangekondigd. Op 30 april maakt hij bekend waaruit die laatste slag bestaat. Suthep zei dat gisteren bij het kantoor van de Provincial Electricity Authority (PEA), dat door de protestbeweging werd bezocht. Zoals ook bij eerdere bezoeken aan overheidsdiensten riep Suthep het personeel op om zich bij de beweging aan te sluiten. Het personeel ontving de demonstranten met bloemen en donaties.Later spraken de PDRC-leiders met stafleden en vakbondsmensen van de PEA.

De ‘final battle’, zei Suthep, kan drie, vijf of zeven dagen duren. Op 27 en 28 april worden al activiteiten gehouden. Het is dan 180 dagen geleden dat het gevecht tegen de regering begon.

– Koning Bhumibol ontvangt op 5 mei ter gelegenheid van Coronation Day in zijn huidige verblijf in Hua Hin leden van de koninklijke familie en ambtenaren. De ontvangst wordt live op de tv uitgezonden. Bij het Klai Kangwon paleis worden twaalf videoschermen neergezet, zodat well-wishers niets hoeven te missen.

– Worden gevangenen in het Zuiden gemarteld en worden drugsgebruikers en gastarbeiders er misbruikt? Over die vraag buigt het UN Committee Against Torture zich volgende week in Geneve. Woensdag en donderdag wordt Thailand door tien onafhankelijke experts op de pijnbank gelegd. De commissie praat met een regeringsdelegatie en met NGO’s.  De zittingen kunnen gevolgd worden via een webcast van het kantoor van de High Commissioner on Human Rights in Bangkok.

Volgens Amnesty International is het algemeen bekend dat er in het Zuiden wordt gemarteld. Verdachten worden geslagen, krijgen elektrische schokken, moeten zich uitkleden en worden aan hoge temperaturen en verstikking blootgesteld. AI zegt dat degenen die zich eraan schuldig maken, vrijuit gaan op basis van de Martial Law Act van 1914 en de Noodverordening van 2005.

– Het is navrant. Sinds donderdag is Karen activist Por Cha Lee (nu gespeld als Porlajee) Rakchongcharoen spoorloos en eind dit jaar wordt Thailand geacht de International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance te ratificeren.

De politie zit intussen niet stil. De politie van Kaeng Krachan (Phetchaburi) heeft de pickup truck van Chaiwat Limlikitaksorn, hoofd van nationaal park Kaeng Krachan, onderzocht op vingerafdrukken en op haar en vuil voor DNA-onderzoek.

Chaiwat was de laatste die Porlajee heeft gezien en is in 2011 door Karen dorpelingen met steun van Porlajee voor de rechter gesleept omdat hij hutten van hen in brand heeft laten steken. Chaiwat geeft toe dat Porlajee donderdag gearresteerd is wegens het bezit van wilde honing, maar hij zou na een waarschuwing zijn vrijgelaten.

Zie verder Activist voor etnische Karen-dorpelingen sinds donderdag spoorloos.

– Honderden roodhemden hebben gisteren afscheid genomen van de vermoorde pro-regerings dichter Kamol Duangphasuk (foto homepagina). Maandag wordt de poëet gecremeerd. Kamol werd woensdagmiddag op een parkeerterrein bij een restaurant in Lat Phrao doodgeschoten.

– Thai Airways International (THAI) moet 1 miljoen baht aan voormalig president Piyasvasti Amranand betalen omdat hij in juni 2012 onterecht is ontslagen. Dit heeft de Labour Court gisteren bepaald. Piyasvasti had 10,4 miljoen baht plus rente geëist, het bedrag dat hij verdiend zou hebben totdat zijn contract eindigde. THAI gaat in beroep tegen het vonnis.

– Bestudeer de moslim levenswijze, want islamitische investeerders kijken steeds vaker oostwaarts en de Thaise markt biedt grote mogelijkheden voor hen, zegt de manager van de Islamic Bank of Thailand. Wanneer Thais investeringen willen aantrekken, zullen ze zich moeten verdiepen in de moslim levenswijze, iets wat ze tot nu toe nog niet gedaan hebben.

Manager Abidin Wunkwan waarschuwde gisteren tijdens een seminar van de University of the Thai Chamber of Commerce dat buurlanden en met name Cambodja een campagne zijn begonnen om islamitische investeerders te lokken. Grote investeringen zijn al gedaan. Saoedi Arabië heeft bijvoorbeeld geïnvesteerd in de groenteteelt in Cambodja.

Abidin vroeg ook aandacht voor de productie van Halal artikelen en diensten. Thailand produceert weliswaar Halal producten maar er is nog geen bedrijf dat ze exporteert. Wel is Thailand op weg een Halal medisch knooppunt te worden met grote ziekenhuizen als Bumrungrad. Maleisië is echter een geduchte concurrent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Oppositieleider Abhisit wil de politieke impasse doorbreken

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 25 april 2014”

 1. soi zegt op

  Links en rechts is er oa op social media beroering ontstaan vanwege de aan de dag gelegde nonchalance, om het maar eens eufemistisch uit te drukken, voor een tweetal jonge drenkelingen. Beiden omgekomen. Op volgende link de berichtgeving hierover: http://bangkok.coconuts.co/2014/04/23/local-boats-ignore-teens-and-leave-them-drown-chao-phraya-river
  Op deze facebooklink is te zien hoe het allemaal in zijn wek ging. Vraagtekens worden gesteld bij de rol van de filmer: https://www.facebook.com/photo.php?v=712487968794376

  • Soi zegt op

   Hoe ging het verder? De 2 verdronken jongens werden voorbij gevaren omdat zij al vaker voor de lol om hulp riepen. En wellicht gaat er een boete aankomen van 1000 (zegge en schrijven duizend) baht. Maar goed, klik op onderstaande link voor het vervolg:
   http://bangkok.coconuts.co/2014/04/25/1000-baht-fine-those-who-ignored-drowning-teens

 2. Jan de Schipper zegt op

  Suthep probeert illegaal aan de macht te komen middels de zoveelste soort straat relly intussen proberen instanties gelieerd aan de democratische partij via een administratie coupe Premier Yingluck ten val te brengen, lichtpuntje is dat leger vindt dat er eerst verkiezingen moeten komen.Afwachten, het wordt ellende als de zittende gekozen regering die nu waarnemend is ‘weg moet gaan’, wat ze zeker niet doen. Suthep wordt overigens gezocht voor misdrijven die hij eerder pleegde, ook zijn opstanden zijn illegaal.
  groet van Jan uit Isan

 3. Pedro zegt op

  Dit kan alleen in Thailand!!

  ‘s Avonds op 22 april is een 25 jarige vrouw op een donkere weg in Mai Khao (noordelijk Phuket) door 2 pubers van 17 jaar van haar brommer geschopt, brak daarbij haar been en is vervolgens beroofd en door beide jongetjes verkracht, ondanks haar smeekbede dir niet te doen omdat ze 5 maanden zwanger was.

  Ze is voor dood achtergelaten en later door voorbijganger gevonden en naar ziekenhuis vervoerd. Ze was niet meer aanspreekbaar. De politie van Thatchathai had echter wel een idee om welke “gang” het ging.
  Ze hebben een aantal opgepakt en 3 behoorlijk onder druk gezet waarbij klappen gevallen zijn.
  Echter op 23 april om 14.00 uur konden ze de daders arresteren, die hebben inmiddels bekend.

  De moslim gemeenschap kon de harde aanpak van de 3 niet waarderen en hebben op 23 april de hoofdsnelweg van Phuket bij het vliegveld aan beide kanten tot 22.00 geblokkeerd. Vele reizigers dreigden hun vlucht te missen, maar omdat het om zo vele reizigers ging werden 47 vluchten tot 2-3 uur vertraagd. Om 22.00 uur kwam de gouverneur van Phuket met de originele “transfer order” voor de 4 politiemensen die geweld zouden hebben gebruikt.

  Groetjes uit Phuket

  Zie bronvermelding in aparte reactie.

 4. Pedro zegt op

  Bronvermelding: Phuket Gazette; Phuket News en gedeeltelijk eigen waarneming.

  Oké. Bedankt. We kunnen nu tot plaatsing overgaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website