Tijdens het tweede vredesgesprek van Thailand en rebellengroep BRN volgende week zal de Thaise delegatie de vertegenwoordigers van BRN vragen hoe ze meer aanvallen denken te voorkomen. Delegatieleider Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, zegt dat Thailand zich grote zorgen maakt over de golf van geweld de afgelopen maand.

Paradorn vindt dat de BRN druk moet uitoefenen op andere groepen die het niet eens zijn met de dialoog. De spandoeken, die deze week zijn aangetroffen in Yala, Pattani en Narathiwat, wijzen erop dat de militanten verdeeld zijn, getuige de tekst ‘Peace will not occur if talks are not held with the real owners’.

Het aanhoudend geweld, zegt Paradorn, houdt niet uitsluitend verband met de vredesgesprekken, maar er zijn ook drugshandelaren bij betrokken. Paradorn bagatelliseert speculaties dat sommige rebellengroepen ongelukkig zijn met de rol van de zogeheten Wadah-groep. Leden van die groep, voormalige moslim-politici, zijn door vice-minister-president Chalerm Yubamrung ingeschakeld als adviseur. Volgens Paradorn kan de ervaring van die mannen het geweldsprobleem helpen oplossen.

Premier Yingluck  zei gisteren dat het vredesproces noodzakelijk is en dat het tijd kost om vertrouwen op te bouwen. ‘We hebben geen andere keus. Wanneer er geen gesprekken zijn, moeten we het geweld nog langer ondergaan. De dialoog helpt op zijn minst de autoriteiten om het probleem aan te pakken.’

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zegt dat de situatie in de regio zal verbeteren nadat volgende maand 1.700 speciaal getrainde agenten in het Zuiden zijn ingezet.

Op de foto worden in Narathwiwat de lichamelijke overschotten van drie soldaten naar een vliegtuig gedragen. Zij kwamen maandag om toen een bom met vermoedelijk een dubbele ontsteking ontplofte, nadat de eerste ontsteking onschadelijk was gemaakt.

– De documentaire Fah Tam Pan Din Soong of Boundary van Nontawat Numbenchapol is door de filmcensuur in de ban gedaan. Volgens de vijf leden van de commissie is de film misleidend en zou die de openbare orde verstoren. De film, waaraan 2 jaar is gewerkt met steun van het Asian Cinema Fund in Zuid Korea, gaat over het beëindigen van het roodhemdprotest in met 2010 en het grensconflict met Cambodja. Ze bevat onder andere een lange monoloog van een Cambodjaanse soldaat met kritiek op Thailand.

– James McCormick (56), de man van de nep bomdetectors die ook in het Zuiden worden gebruikt, is in Londen door de Old Bailey schuldig bevonden aan fraude. Met de verkoop van zijn drie modellen verdiende hij £50 miljoen. ‘De apparaten werkten niet en hij wist dat ze niet werkten’, aldus de openbare aanklager. De National Anti-Corruption Commission stelde vorig jaar een onderzoek in naar de aankoop van de GT200 en Apha 6 door elf overheidsdiensten.

– Driehonderd bewoners van Prachuap Khiri Khan hebben gisteren gedemonstreerd voor het hooggerechtshof in Prachuap Khiri Khan (zie foto homepagina). Het hof buigt zich momenteel in hoger beroep over de moord op milieuactievoerder Charoen Wat-aksorn in juni 2004, maar het heeft de man die mogelijk opdracht heeft gegeven voor de moord, vrijgesproken. En dat baart de bewoners grote zorgen.

Charoen werd doodgeschoten nadat hij een protest had geleid tegen de kolengestookte energiecentrales Bo Nok en Hin Krud. De politie heeft in die zaak vier verdachten aangehouden en later hield de DSI nog een vijfde verdachte aan.

Twee verdachten overleden in 2006 onder verdachte omstandigheden in de gevangenis toen de zaak onder de rechter was. Twee verdachten werden in 2008 door de Criminal Court vrijgesproken en de man, die nu door het hooggerechtshof is vrijgesproken, werd tot de doodstraf veroordeeld.

De demonstranten vinden dat de openbare aanklager in beroep moet gaan bij de Hoge Raad. Zondag organiseren ze een openbaar debat over de zaak op de Tha Phra Chan campus van de Thammasat universiteit.

– Uit het Chai Nat Munee museum zijn zestig voorwerpen gestolen. De politie denkt dat het een inside job was. Gestolen zijn ivoren slagtanden, King Rama V munten, amuletten en porselein. Mogelijke verdachte is een museumbewaker die in februari ontslag nam. Alleen de museumstaf en bewakers hebben toegang tot de sleutel van het depot, waarin de voorwerpen lagen. Braaksporen zijn niet gevonden. Er lijkt ook geknoeid te zijn met een computer harddisk waarop beelden van de bewakingscamera’s worden opgeslagen.

– De Kiesraad van Bangkok heeft gisteren media-expert Seree Wongmontha en voormalig vice-premier Suthep Thaugsuban gehoord. Ze zouden tijdens de verkiezingscampagne voor het gouverneurschap van Bangkok in strijd met de Kieswet hebben gehandeld. Wanneer ze schuldig worden bevonden, moeten de verkiezingen over en mogen ze voor de kosten ad 176 miljoen baht opdraaien. [Ik laat de details achterwege. Ze komen erop neer dat beiden de Pheu Thai-kandidaat hebben belasterd. Seree op het internet en Suthep in toespraken.]

– En weer demonstreren de plattelandsartsen tegen het nieuwe P4P beloningssysteem (pay for performance) en halvering van hun ongemakstoeslag. Vandaag trekken ze naar het kantoor van de procureur-generaal, die ze gaan vragen een onderzoek in te stellen naar de rechtmatigheid van de maatregel die op 1 april inging. De Rural Doctors Society gaat handtekeningen verzamelen voor een verzoekschrift aan de senaatsvoorzitter, waarin wordt gevraagd de minister van Volksgezondheid af te zetten.

– Een tandarts uit Kamphaeng Phet wordt verdacht van de moord op een bankemployee en dat niet alleen: hij sneed het lichaam in stukken, stopte ze in twee zakken en dumpte die in een drooggevallen kanaal. Het hoofd van het slachtoffer is nog niet gevonden.

Maandag hield de tandarts een persconferentie, waarin hij ontkende homofiel te zijn, een relatie te hebben gehad met zijn patiënt en hem vermoord te hebben. Berichten in de media dat hij hem uit jaloezie zou hebben gedood, noemde hij fabeltjes.

Politiek nieuws

– Wat beweegt Thaise politici en anderen om bij het minste of geringste akkefietje naar de rechter te stappen? Niet zo verwonderlijk dat rechtsprocedures doorgaans ellenlang duren in Thailand.

Nu stapt Worapol Prommikbutr, docent aan de Thammasat universiteit, naar de Crime Suppression Division met twee klachten over de negen rechters van het Constitutionele Hof. Hij vindt dat ze zich hebben schuldig gemaakt aan plichtsverzuim.

De eerste klacht betreft de diskwalificatie van toenmalig minister-president Samak Sundaravej wegens zijn (betaalde) medewerking aan een kookprogramma op de tv. Samak moest toen aftreden. De tweede klacht betreft het besluit van het Hof de parlementaire behandeling van wijziging van een grondwetsartikel vorig jaar juli stil te leggen. In discussie was toen het voorstel een burgerassemblee te vormen, die de gehele grondwet zou gaan herzien.

Worapol heeft ook een open brief aan de voorzitter van het parlement overhandigd, waarin hij steun betuigt aan de voorstellen om vier artikelen van de grondwet te wijzigen. Het parlement is daar in eerste termijn mee akkoord gegaan. [Kunnen we het nog volgen?]

Pheu Thai-parlementslid Samart Kaewmeechai gaat volgende week een open brief sturen naar het Constitutionele Hof. Daarin maakt hij bezwaar tegen het feit dat het Hof een petitie van een senator in behandeling neemt. [Ik laat de details achterwege, anders snapt niemand er meer wat van.] Samart gaat ook proberen de rechters te laten wraken, omdat ze zich zouden bemoeien met het wetgevend proces.

Op 12 mei houden roodhemden in Samut Prakan een rally, waarin ze gaan demonstreren tegen het Constitutionele Hof.

– Dertig parlementsleden van de Democratische partij zijn gisteren gehoord door het Department of Special Investigation (de Thaise FBI). Ze zouden in strijd met de Political Party Act geld aan de partij gedoneerd hebben door een inhouding op hun salaris. En dat, jongens en meisjes, mag niet! Giften hoger dan 20.000 baht moeten via een bill of exchange of een crossed cheque worden overgemaakt.

Advocaat Wirat Kalayasiri zegt dat de donaties elke maand netjes zijn gemeld bij het parlement, voorzien van kwitanties. De Kiesraad, die elk jaar tussen 2007 en 2012 een financieel overzicht heeft ontvangen, heeft volgens Wirat nooit bezwaar gemaakt tegen de wijze van betaling. Volgens hem is de zaak politiek gemotiveerd. [Ik noem het een heksenjacht.]

Wirat dreigt dat de Democraten een civiel- en strafrechtelijke procedure tegen de DSI zullen beginnen. De DSI geeft toe dat de zaak triviaal is, maar ze moest in actie komen omdat een voormalige senator een klacht had ingediend over de wijze van doneren.

– Een parlementscommissie die zich buigt over het voorstel om een eind te maken aan de benoeming van senatoren, vindt dat een goed idee: alle senatoren zouden moeten worden gekozen. Sinds 1997 (niet toevallig een jaar na de militaire coup) wordt de helft van de Senaat benoemd. De Senaat bestaat thans uit 150 leden; dat aantal gaat naar 200. Over de termijn die senatoren in het pluche mogen zitten, wordt nog gebakkeleid.

Economisch nieuws

– Een voormalige gouverneur van de centrale bank stelt voor dat de bank een deel van haar buitenlandse reserves onderbrengt in een onafhankelijk fonds om daarmee in de valutamarkt te interveniëren. Dat lijkt hem beter dan de policy rate te verlagen om zo de koersstijging van de baht te beteugelen.

Vorige week vrijdag scoorde de baht weer een record; in 16 jaar was de koers niet zo hoog geweest: 28,61-28.85, maar maandag verzwakte de baht al weer tot 28,67/69. Voor gouverneur Prasarn Trairatvorakul was de koerstijging aanleiding om op te merken dat de stijging ‘somewhat beyond economic fundamentals’ was, maar maatregelen kondigde hij niet aan.

Het voorstel van Chatumongkol Sonakul is geïnspireerd op maatregelen die andere landen nemen, zoals China. Die komen tussenbeide vanwege de koersstijging van de regionale valuta tegenover de dollar. China heeft het equivalent van $3 biljoen gebruikt om te interveniëren.

Volgens Chatumongkol maakt een zelfstandig vermogensfonds per jaar gemiddeld een winst van 2 tot 3 procent. Hij vindt dat monetaire politiek primair tot doel heeft zorg te dragen voor economische stabiliteit en beperking van de inflatie. Wanneer de policy rate wordt verlaagd, zoals onder anderen de minister van Financiën en de exporteurs willen, wordt de inflatoire druk opgebouwd en de bevolking is de pineut door een negatief rentetarief.

Volgens assistent-gouverneur Paiboon Kittisrikangwan is de koersstijging van de baht als gevolg van de instroom van buitenlands kapitaal een bewijs van vertrouwen in de Thaise economie. De recente veranderlijkheid van de baht heeft Thaise exporteurs ertoe gebracht 60 procent van hun exporten te verzekeren tegen valutaschommelingen. ‘We willen dat iedereen voorzichtig is omdat het risico van een corrrectie bestaat.’

– De Federation of Thai Industries (FTI) doet opnieuw een beroep op de Bank of Thailand (BoT) om de policy rate te verlagen. Ze stelt een verlaging van 2,75 naar 2 procent voor. Vice-voorzitter Tanit Sorat zegt dat de koers naar een onacceptabel niveau is gestegen, waardoor bedrijven moeite hebben nieuwe orders te verwerven. Op 29 mei vergadert het Monetary Policy Committee van de centrale bank weer over het tarief.

De FTI vindt dat het op 2 procent moet blijven totdat de instroom van buitenlands kapitaal afneemt. Vooral het midden- en kleinbedrijf heeft last van de koersstijging. Die bedrijven kunnen hun prijzen niet aanpassen om de kosten te dekken. ‘De regering dient moed te tonen’, zegt Tanit, ‘om de exporteurs en onze agrarische sector te redden.’

FTI-secretaris-generaal Sommat Khunset zegt dat de regering en de centrale bank niets hebben gedaan om de baht te stabiliseren. De recente opmerking van de minister van Financiën dat hij de BoT-gouverneur liever kwijt dan rijk is, is volgens hem niet goed voor het vertrouwen van investeerders.

Voor het midden- en kleinbedrijf zijn de druiven extra zuur, want dat werd begin dit jaar geconfronteerd met een verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht. Een woordvoerder van het ministerie van Industrie zegt dat het kabinet vandaag beslist over steunmaatregelen om de effecten van beide te verzachten, zoals lagerenteleningen.

– Evenals vorig jaar maken de banken weer vette winsten. Staatsbank Krungthai maakte het eerste kwartaal van dit jaar een recordwinst van 8,51 miljard baht, 34 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het geld stroomde binnen dankzij hogere inkomens aan rente en tarieven.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website