De Thailand Tobacco Monopoly overweegt e-sigaretten te gaan produceren of te importeren wanneer de regering ze legaliseert. ‘We willen het product ontwikkelen om te voldoen aan de gezondheidseisen, mits ze van hoge kwaliteit en betaalbaar zijn’, zegt directeur Torsak Chotimongkol.

‘In de eerste fase kunnen we investeren in de productie van ons eigen product en een beperkt aantal leveren. Als we een goede respons krijgen, kunnen we overwegen de productie op te voeren om aan de marktvraag te voldoen.’

Elektronische sigaretten bevatten geen tabak. Ze leveren nicotine in dampvorm met smaakjes zoals appel en aardbei. De Amerikaanse Food and Drug Administration zegt dat ze uiteindelijk aan dezelfde regels zullen moeten voldoen als tabaksproducten. In Thailand zijn ze nog niet legaal verkrijgbaar, maar ze kunnen wel via internet besteld worden. Sommige winkels verkopen ze onder de toonbank.

De grote sigarettenfabrikanten Philip Morris, Reynolds American en British American Tobacco zijn druk bezig een strategie voor de sigaret te ontwikkelen. Ze verwachten dat de verkoop binnen 10 jaar die van tabakssigaretten kan overtreffen. Vorig jaar schatte Euromonitor de verkoop wereldwijd op US$ 2 miljard.

Voorstanders zeggen dat de e-sigaret de schadelijke effecten van kankerverwekkende stoffen in tabak wegneemt en dat de sigaret een effectieve methode is om rokers te helpen met roken te stoppen. Maar critici menen dat de sigaret nicotineverslaving bevordert en rokers uiteindelijk aanmoedigt te gaan roken. Er zijn ook zorgen over de samenstelling van de nicotinevloeistof, waarvoor geen regels gelden.

Torsak zegt dat er geen studies bestaan waaruit blijkt dat de e-sigaret even gevaarlijk of gevaarlijker is dan gewone sigaretten. In ieder geval bevat de vloeistof geen teer en kooldioxide.

– De VS is van plan zes Lakota helicopters ter waarde van US$77 miljoen aan Thailand te verkopen. Het Defence Security Cooperation Agency heeft het Amerikaanse Congres laten weten dat Thailand het verzoek heeft gedaan de UH-72A helicopter aan te schaffen. De helicopter wordt door de US National Guard gebruikt voor reddingsoperaties en grenscontroles.

De deal volgt op een gezamenlijke vision statement, die de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta met zijn Thaise counterpart heeft getekend. Beide landen verklaren daarin dat ze hun militaire banden, die sinds 1950 bestaan, zullen vernieuwen.

– Bij een bomaanslag in Nong Chik (Pattani) zijn gisterochtend een majoor om het leven gekomen en vijf soldaten gewond geraakt. De bom, die onder de weg was begraven, ontplofte toen zes soldaten in een gewapend legervoertuig over Highway 43 reden.

Ook gisteren is in het district Kapho het dode lichaam van een dorpeling gevonden, dat in de struiken aan de kant van de weg lag.

Ondanks het geweld dat maar niet ophoudt, gaan de vredesgesprekken tussen Thailand en rebellengroep Barisan Revolusi Nasional door. Eind mei kwamen beide partijen overeen dat het geweld gedurende de Ramadan, die volgende maand begint, dient te verminderen.

Het leger zal zich concentreren op het beschermen van de bevolking, zodat ze hun religieuze verplichtingen vreedzaam kunnen verrichten. De commandant van het Vierde Legerkorps heeft sympathisanten van de opstandelingen opgeroepen zichzelf aan te geven. Hij deed een beroep op de bevolking om alle vormen van geweld af te wijzen.

De politie gaat door met zoektochten in gebieden waarvan het vermoeden bestaat dat opstandelingen zich er ophouden. Ze heeft versterking gekregen van nog eens drieduizend agenten.

– De regering houdt vast aan het hypotheeksysteem voor rijst, maar dat wordt op een meer duurzame wijze voortgezet. Dit zei premier Yingluck gisteren tijdens haar wekelijks praatje op Yingluck Government Meets the People op NBT. Ze legde uit dat de vergoeding die de boeren voor een ton rijst krijgen met 20 procent moet worden verminderd. ‘We hebben geen keus gegeven de toestand van de binnenlandse en wereldmarkt en de noodzaak van begrotingsdiscipline.’

De regering doet alle mogelijke moeite de geest in de fles te houden, nu de boeren met acties hebben gedreigd tegen de verlaging van 15.000 naar 12.000 baht. Yingluck zei er vertrouwen in te hebben dat het systeem de kwaliteit van leven van boeren verbetert. Bovendien heeft het systeem volgens haar de binnenlandse consumptie gestimuleerd en de economische expansie bevorderd.

Uit een peiling van Nida blijkt dat 59 procent van de respondenten het oneens is met de reductie. De regering zou er beter aan doen de corruptie in het systeem te bestrijden. Maar 36 procent steunt de prijsverlaging, omdat ze de financiële last van de overheid verlicht. Zoals bekend heeft het systeem in het seizoen 2011-2012 een verlies van 136 miljard baht opgeleverd.

Volgens een peiling van het Research Centre van de Bangkok universiteit is de populariteit van de premier gedaald van 51,2 procent in november naar 40,4 procent.

Vice-minister Nattawut Saikuar (Landbouw) zegt dat de politie de werkzaamheden in de rijstmagazijnen gaat controleren om fraude te voorkomen. De gouverneur van Ayutthaya zegt dat inspecties al begonnen zijn. Tot nu toe is gebleken dat sommige boeren geen document hebben gekregen om hun ingeleverde rijst te gelde te kunnen maken.

– Goed nieuws op het front van witwaspraktijken en terrorisme. Thailand is van de lijst van risicolanden afgehaald. Dit heeft de International Cooperation Review Group van de FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering) gisteren in Oslo besloten. Ook Bolivia, Brunei, de Filippijnen en Sri Lanka werden van de lijst afgehaald. Volgens de FATF, een intergouvernementele organisatie, heeft Thailand aanzienlijke vorderingen gemaakt bij de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Vorige maand kreeg Thailand een bezoek van een FATF-delegatie. Het land kon toen een lijst van 291 internationale terroristen overleggen, die geen financiële transacties in het land mogen verrichten. Op de lijst komen geen Thais voor.  De FATF heeft ook een lijst gepubliceerd; die bevat de namen van negen vermeende in het Zuiden opererende opstandelingen.

– Mogelijk moet de huidige secretaris-generaal van de National Security Council het veld ruimen voor zijn voorganger, Thawil Pliensri, maar de vredesgesprekken tussen de NSC en rebellengroep Barisan Revolusi Nasional (BRN) gaan in ieder geval door. Dit zegt Paradorn Pattanatabut, die de vredesgesprekken thans leidt.

De Central Administrative Court heeft onlangs gevonnist dat Thawil, die door de regering van zijn post werd afgehaald, de functie van NSC-secretaris-generaal dient terug te krijgen. Thawil was tegen zijn overplaatsing in beroep gegaan. Maar de strijd is nog niet gestreden, want nu heeft premier Yingluck besloten in beroep te gaan.

Alhoewel daaraan twijfels bestaan steunt het leger de vredesdialoog, zegt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. De generaal heeft Paradorn gevraagd de BRN te informeren over zijn standpunt.

Tawee Sodsong, secretaris-generaal van het SBPAC (Southern Border Provinces Administration Centre), zegt geen bewijs te hebben dat jongerengroepen, zoals gesuggereerd, verantwoordelijk zijn voor het voortgaande geweld. ’De meeste jongeren steunen de vredesdialoog.’ Tawee constateert dat de aanvallen op soft targets of ongewapende partijen zijn verminderd sinds de vredesgesprekken eind maart zijn begonnen.

Chularatchamontri Aziz Phitakkumpon, Thailand’s top moslimleider, vindt het beeld ‘overdreven’ als zouden Thaise moslims slecht behandeld worden en geen basale rechten hebben sinds in 2004 de gewelddadigheden in het Zuiden zijn opgelaaid. ‘Moslims hebben gelijke rechten en ze hebben vrijheid van religie. Binnen het framework van de islam kunnen ze in hun eigen samenleving functioneren en die ontwikkelen.’

– Vijfendertig Thais, die ervan verdacht werden in de seksindustrie te werken, zijn door Maleisië naar Thailand uitgewezen. Gisteren arriveerden ze in Songkhla. Ze werkten zonder werkvergunning in het bekende Tom Yung Kung Thai restaurant, in een massagesalon en een karaokebar.

– De smog uit Sumatra die Singapore teistert, heeft nu ook het uiterste zuidelijke puntje van Thailand bereikt, maar de invloed is beperkt. Zo blijft de concentratie klein stof binnen de veiligheidsnormen.

– Tweehonderd dorpelingen hebben gisteren geprotesteerd voor de rechtbank in Mae Sot (Tak). Ze beschuldigen twee mijnbouwbedrijven ervan dat die grond en water verontreinigen met cadmium, terwijl ze zink winnen. Een groep van 1.028 dorpelingen eist een compensatie van 3,7 miljard baht. Begin 2004 werd de cadmium al aangetroffen in drie tambons.

Economisch nieuws

– De voor afgelopen vrijdag geplande e-veiling van tablet PC’s voor de eerste klas van Prathom en Mathayom is tot vrijdag uitgesteld omdat Haier gevraagd heeft haar diskwalificatie te herzien. Maandag publiceerde het Office of the Basic Education Commission (Obec) de lijst van bedrijven die voldoen aan de technische specificaties en mogen bieden op de veiling. In totaal worden 1,63 miljoen tablet PC’s geveild ter waarde van 4,61 miljard baht.

Volgens een bron bij Obec voldeden de Haier tablets niet tijdens een valtest. Vereist is dat de tablet een val van 80 cm overleeft. Haier zegt dat sommige tablets weliswaar beschadigd waren, maar ze bleven functioneren.

De mediaanprijs voor de tablet voor Prathom 1 bedraagt 2.720 baht en voor Mathayom 1 2.920 baht. Er worden acht contracten geveild: twee per regio. Een bron in de elektronica-industrie zegt dat de mediaanprijs te laag is vastgesteld. Hierdoor komen alleen merkloze en Chinese tablets in aanmerking.

www.dickvanderlugt – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website