In verband met de mysterieuze dood van twee Canadese zusters (20 en 26 jaar) vorige week op het eiland Koh Phi Phi is de politie op zoek naar twee Portugese mannen.

Een van hen is gespot op camerabeelden toen hij de toeristes naar hun hotelkamer begeleidde, nadat hij, zijn vriend en de vrouwen op het eiland waren uitgeweest. Op de dag dat de vrouwen overleden, verlieten zij ijlings het hotel waar zij evenals de zusters verbleven, en vertrokken naar Phuket.

De resultaten van een toxicologisch onderzoek worden binnen twee weken verwacht. De Canadese ambassade heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd huidmonsters voor laboratoriumonderzoek ter beschikking te stellen.

– Een 60-jarige Australische vrouw is woensdagavond in Karon op Phuket doodgestoken. Twee mannen op een passerende motorfiets probeerden haar tas te stelen. Toen de vrouw zich verzette, stak een van hen haar in de borst. De vrouw was samen met haar vriendin op de terugweg naar hun hotel, nadat zij gedineerd hadden. Ze was woensmiddag op het eiland aangekomen en zou er een maand rondreizen.

De politie verwacht de twee mannen snel te kunnen inrekenen. Karon en Kata, twee populaire toeristenbestemmingen, zijn berucht vanwege berovingen. De politie zegt dat dagelijks aangifte wordt gedaan van tasjesberovingen.

– Ruim één uur kampte de verkeerstoren van luchthaven Suvarnabhumi donderdagavond met een elektriciteitsstoring. Gevolg? Honderd vluchten liepen een vertraging van zo’n drie uur op, acht toestellen moesten wegens brandstofgebrek uitwijken naar U-tapao in Rayong en de luchthaven van Phuket en twee toestellen moesten terugkeren naar Kuala Lumpur. Veertig toestellen draaiden rondjes boven Suvarnabhumi alvorens ze konden landen.

– Wanneer Thailand niet uiterlijk dinsdag het groene licht geeft, trekt het Amerikaanse ruimteagentschap Nasa zijn verzoek in om in augustus en september de marineluchtmachtbasis U-tapao te gebruiken voor het bestuderen van het weer. Nasa komt dan in tijdnood omdat de apparatuur niet tijdig kan worden aangevoerd.

Het verzoek is gestuit op bezwaren van de oppositie en enkele academici. De oppositie beschuldigt de regering van een ruilhandeltje: een visum voor oud-premier Thaksin voor de VS tegen toegang tot U-tapao. De academici vragen zich af of het klimaatproject een militaire bijbedoeling heeft.

Volgens minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) loopt het internationaal image van Thailand schade op, wanneer het kabinet het verzoek afwijst. Het kabinet stelde dinsdag de beslissing uit in afwachting van het advies van de National Security Council. Singapore en Cambodja hebben al toestemming verleend voor vluchten van Nasa boven hun grondgebied.

– De directeur van het Sirivej Lamphun ziekenhuis wordt er door het Department of Special Investigation (DSI) van beschuldigd grote hoeveelheden pseudoephedrine bevattende pillen te hebben gekocht. Het hoofd van de ziekenhuisapotheek zou daaraan hebben meegewerkt door aankoopdocumenten te vervalsen. Pseudoephedrine wordt gebruikt bij de productie van methamphetamine.

DSI-hoofd Tarit Pengdith zei gisteren dat de DSI onlangs aangifte heeft gedaan tegen zes stafleden van twee ziekenhuizen in het Noordoosten. Een apotheker van het Na Klang ziekenhuis in Nong Bua Lam Phu zou de handtekening van de ziekenhuisdirecteur hebben vervalst voor de aanschaf van 100.000 pillen. En vijf stafleden van het Udonthani ziekenhuis zouden tussen 2010 en dit jaar in totaal 7,8 miljoen pillen ter waarde van 12 miljoen baht hebben gekocht en die geleverd hebben aan 28 dorpsklinieken. Maar volgens Tarit kunnen die hooguit 600.000 pillen hebben afgenomen.

– Oppositiepartij Democraten beschuldigt de regering ervan 4,2 miljard baht aan belastinggeld uit te geven om steekpenningen te maskeren. Dat bedrag krijgt de Marketing Organisation for Farmers (MOF), zodat ze haar schuld bij de Krung Thai bank kan afbetalen. De schuld dateert van 2004, toen de toenmalige regering-Thaksin de MOF toestemming gaf het geld te lenen om longan van boeren op te kopen en zo de prijs van deze vrucht te steunen. Volgens de regering zou destijds 312.373 ton longan zijn opgekocht, goed voor de productie van 95.000 ton gedroogde longan, maar volgens de Democraten werd slechts 40.000 ton gedroogde longan geproduceerd. Bovendien mislukte het project omdat de longan te lang in voorraad was gehouden zodat die ging rotten en moest worden verwerkt tot kunstmest.

– De National Anti-Corruption Commission buigt zich volgende week over nieuwe beschuldigingen tegen Supoj Saplom, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Transport. Hij moet zich verantwoorden voor de tientallen miljoenen baht op zijn bankrekeningen. Volgens Supoj zou hij dat geld tussen 1988 en 1996 hebben verdiend met grondverkopen, maar bewijsmateriaal daarvoor heeft de commissie nog niet gezien. Deze week zou de commissie zich over de zaak buigen, maar vanwege de afwezigheid van twee leden, die in het buitenland zijn, werd de behandeling tot volgende week uitgesteld. Uit de woning van Supoj werd in november vorig jaar 18 miljoen baht gestolen. Ook voor dit geld kon Supoj geen geloofwaardige verklaring geven.

– Bangkok, Nonthaburi en Pathum Thani blijven dit jaar gespaard van ernstige overstromingen. De drie provincies worden beschermd door barrières in de Khlong Praya Banlue, het North en South Rapeepat kanaal en Khlong Prayanuchit. Maar door de aanleg van die barrières zal het water in andere gebieden hoger komen dan vorig jaar, aldus een voorspelling van een groep in Thailand gevestigde consultancybureaus. In de provincies ten noorden van Bangkok moet rekening worden gehouden met een gemiddelde stijging van het water met 30 tot 80 cm. In het district Ongkharak (Nakhon Nayok), dat vorig jaar aan de overstromingen ontsnapte, komt het water naar verwachting 60 cm hoog.

Tijdens een seminar, georganiseerd door de TEAM groep, zei Pramod Maiklad, expert watermanagement, dat overstromingen in Thailand een natuurverschijnsel zijn. Gedurende de afgelopen 35 jaar telde het land 13 zware overstromingen, die voor 1,4 biljoen baht aan schade veroorzaakten. Pramod zei zich zorgen te maken over het vermogen van het land om overstromingen te beheersen vanwege de afwezigheid van een waterweg die snel water naar zee kan afvoeren. ‘I am very worried about the future. We don’t have a clear policy on how to deal with large amounts of floodwater. Waterways or floodways have to be built.’

– De medische voorzieningen voor patiënten met HIV/Aids en patiënten met een chronische nierziekte in het laatste stadium worden in de drie ziektekostenverzekeringen gelijk getrokken. Premier Yingluck steunt dit voorstel. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de opdracht gekregen een voorstel hiervoor uit te werken.

De drie verzekeringen zijn het Civil Service Welfare Fund voor ambtenaren, het Social Security Fund voor werknemers in de particuliere sector en het Universal Healthcare Scheme voor degenen die niet via de twee andere verzekeringen zijn verzekerd.

Thailand telt 38.780 patiënten met een chronische nierziekte in het laatste stadium en 225.272 HIV/Aids patiënten.

– Voor het derde achtereenvolgende jaar is Thailand er niet in geslaagd geschrapt te worden van de zogeheten Tier 2 Watch List van het Amerikaanse State Department, een lijst van landen die er onvoldoende in slagen om mensenhandel een halt toe te roepen, maar wel ernstige pogingen doen daaraan een eind te maken. Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) is er zeker van dat de situatie volgend jaar verbetert. In maart heeft de regering een rapport ingediend, waarin de VS op de hoogte wordt gebracht van Thailands maatregelen. Volgens Surapong heeft dit rapport ervoor gezorgd dat het land niet op de Tier 3 lijst is terechtgekomen. Landen die daarop staan kunnen sancties van de VS verwachten. Slechts drie landen van Asean staan op de Tier 2 lijst: behalve Thailand ook Maleisië en Myanmar.

– Twee dochters van een verpleegster van het Rajanagarindra psychiatrisch ziekenhuis in Nakhon Ratchasima zijn de bron van een uitbraak van de H1N1 vogelpest, waarmee 41 stafleden en patiënten zijn besmet geraakt. Hoe de twee meisjes begin deze maand de ziekte hebben opgelopen, is nog niet bekend. De klasgenootjes van de meisjes zijn medisch onderzocht, maar geen enkele leerling bleek besmet. De besmette patiënten worden behandeld met Oseltamivir. Drie personen in de stad Nakhon Ratchasima bij wie eerder de ziekte werd geconstateerd, zijn al behandeld.

– De provincie Chai Nat is door het ministerie van Binnenlandse Zaken op de vingers getikt omdat ze geld, bestemd voor de promotie van sport, heeft gebruikt ter ondersteuning van een beroeps voetbalclub. Het Budget Bureau, dat het misbruik in december constateerde, heeft de club de opdracht gegeven 54 miljoen baht te retourneren aan de provincie.

– Tal van delen van de zuidelijke provincie Songkhla zijn gisteren bedekt door een dichte mist, die werd veroorzaakt door bosbranden op Sumatra. Maar de luchtkwaliteit in Songkhla, Narathiwat en Yala is op een gemiddeld niveau van minder dan 10 microns. Bij 120 microgram per kubieke meter gaat de alarmbel rinkelen.

– Van 17 tot 21 juli brengen 50 zakenlui onder leiding van premier Yingluck een bezoek aan Duitsland en Frankrijk. Duitsland is in Europa Thailands belangrijkste handelspartner, Frankrijk staat op de vierde plaats.

– De Consumer Protection Board gaat een hartig woordje spreken met de president van Workpoint Plc over de tv-show waarin een vrouw zich ontkleedde, overgoot met verf en zo een schilderij maakte. De raad wil weten of de vrouw betaald is voor haar ‘controversiële’ act. Een muziekmaatschappij heeft Workpoint ervan beschuldigd tijdens de act een nummer te hebben gebruikt zonder toestemming van de maatschappij, die het copyright bezit.

– Lange gedeeltes van de oever van de Mekong in Chai Buri (Nakhon Phanom) zijn afgekalfd. De dorpelingen geven de hoge waterstand van de rivier, 5 meter, de schuld. Ze hebben het dorpsbestuur opgeroepen een wal van zandzakken aan te leggen.

– De overheidsschuld komt dit jaar op 45 procent van het bruto binnenlands product uit, verwacht directeur-generaal  Chakkrit Parapanthakul van het Public Debt Management Office. Thans bedraagt die 42 procent, ruim onder het plafond van 60 procent. Een grotere staatsschuld kan het land niet dragen. De regering is van plan dit jaar 100 miljard te lenen om het rekeningtekort te neutraliseren, 10 miljard baht voor het noodfonds en en 50 miljard baht voor de constructie van anti-overstromingmaatregelen.

– Omdat op zijn vroegst de constructie van dijken rond zes industrieterreinen pas in december afgerond is, kan het nodig zijn nooddijken aan te leggen voor het geval overstromingen voor december toeslaan, zegt Verapong Chaiperm, gouverneur van de Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT). De zes industrieterreinen liggen in Bang Chan, Lat Krabang, Bang Phli, Bang Pu, Samut Sakhon en Pichit. De IEAT bestudeert thans voorstellen van drie bedrijven. ‘We baseren onze beslissing op de snelheid waarmee die nooddijken kunnen wordt aangelegd’, aldus Verapong. De Kasetsart universiteit brengt advies uit welke terreinen als eerste moeten worden beschermd.

De IEAT bracht gisteren een bezoek aan Saha Rattana Nakorn Industrial Estate, waar een demonstratie werd gegeven met het gebruik van het TrapBag systeem. Vijf arbeiders hebben één dag nodig om 1 meter met de zakken van propyleen aan te leggen. De kosten bedragen 6.000 tot 7.500 baht per meter exclusief het zand waarmee de zakken worden gevuld.

– Thailand hoopt dit jaar 3 miljoen ton rijst te kunnen verkopen aan Indonesië, Bangladesh en de Filippijnen via contracten met de desbetreffende regeringen. Vorig jaar exporteerde de regering slechts 267.870 ton rijst. De totale export bedroeg toen 10,4 miljoen ton. Alhoewel Indonesië ’s werelds derde grootste rijstproducent is, gaat het land 2 miljoen ton rijst importeren uit Thailand, India en Vietnam omdat gevreesd wordt voor een voedseltekort.

Volgens minister Boonsong Teriyapirom (Handel) vormt de goedkopere rijst uit Vietnam geen bedreiging voor de Thaise export omdat het aanbod uit dat land afneemt door het late seizoen. Pluspunten van de Thaise rijst zijn de kwaliteit en prompte levering, zegt hij.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 22 juni 2012”

  1. ferdinand zegt op

    Verval in herhaling, maar nog eens bedankt voor korte duidelijke samenvatting van het TH nieuws. Lees dagelijks BKK-post en Nation. Maar jullie overzicht verduidelijkt vaak het e.e.a.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website