Nieuws uit Thailand – 22 augustus 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
22 augustus 2013

Als de klacht op waarheid berust, heeft Thailand een schandaal dat doet denken aan het Franse schandaal begin jaren tachtig, toen besmet bloed werd gebruikt bij bloedtransfusies. Een particulier bedrijf dat gezondheidscontroles uitvoert op scholen en bedrijven zou dezelfde injectienaalden meermalen gebruiken.

Ouders van leerlingen aan de Saraburi Witthayakhom school in Saraburi hebben daarover een klacht ingediend bij het lokaal kantoor van het Internal Security Operations Command. Maar omdat Isoc niet bevoegd is de klacht te onderzoeken, is die doorgespeeld naar het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI).  De DSI heeft nog niet beslist of ze de zaak in onderzoek neemt.

Volgens de ouders werden naalden om bloed af te nemen, meermalen gebruikt. Ook zetten ze vraagtekens achter de testen omdat de gevonden bloedgroepen van sommige leerlingen niet klopten. Het bedrijf voerde de controles tussen 29 juli en 2 augustus uit.

De DSI zegt dat soortgelijke controles zijn uitgevoerd op 80 onderwijsinstellingen en bedrijven. Wanneer het bedrijf ook daar hetzelfde heeft gedaan, lopen 80.000 personen het risico besmet te zijn met HIV en hepatitis B en C.

– Een 31-jarige Thaise (foto homepagina) heeft in Ho Chi Minh City de doodstraf gekregen. Het is de tweede keer deze week dat een buitenlander de doodstraf krijgt. De vrouw had twee kilo cocaïne proberen te smokkelen vanuit Brazilië. Die zat verstopt in twee fotoalbums. Volgens de vrouw wist ze niet dat ze drugs vervoerde; ze had geld gekregen om de albums naar Vietnam te brengen.

De consul-generaal in HCMC heeft de Vietnamese autoriteiten toestemming gevraagd de vrouw te mogen bezoeken zodat hij haar kan informeren over haar rechten. Ze kan in beroep gaan of gratie vragen aan de Vietnamese president. Eerder deze week kreeg een Nigeriaan de doodstraf. Hij werd betrapt met 3,4 kilo methamphetamine, die hij probeerde vanuit Quatar te smokkelen.

Vietnam heeft bij gebrek aan chemicaliën 2 jaar de doodstraf niet uitgevoerd. Eerder deze maand werd die hervat. Volgens Amnesty International zijn in 2011 twee executies uitgevoerd en dit jaar 23 nieuwe doodstraffen uitgedeeld, voornamelijk aan drugssmokkelaars. In juni vorig jaar kreeg een 23-jarige Thaise student de doodstraf. Hij had geprobeerd 3 kilo methamphetamine het land binnen te smokkelen.

– Nog eens 332 Thai, voornamelijk studenten, worden uit Egypte geëvacueerd. Ze reizen niet zoals de vorige 614 Thais via Dubai, maar vliegen rechtstreeks met een gecharterd toestel van Egypt Air naar Bangkok. Zo’n 200 Thaise werknemers blijven liever in Egypte, omdat ze geen gevaar lopen en sommigen ook bang zijn dat ze anders hun baan verliezen.

Volgens de Thaise ambassadeur is de situatie in het centrum van Caïro iets verbeterd en hebben de demonstranten zich verplaatst naar de buitenwijken. Het Egyptische leger heeft straten en openbare gelegenheden afgesloten. Slechts weinig mensen durven zich op straat te vertonen.

Behalve de 332 Thais die nu vertrekken, hebben 164 studenten laten weten te willen vertrekken. Ze worden in kleinere groepen verdeeld en ondergebracht op vluchten van Egypt Air, Etihad, Emirates en Singapore Airlines. Volgens de Thai Students Association hebben in totaal 406 studenten om repatriëring gevraagd, maar slechts 332 hebben dat bevestigd.

De studenten die hun trip hebben geannuleerd, worden niet alsnog toegelaten. Die regel is ingesteld omdat een toestel van het leger zondag leeg terugkeerde, nadat bijna honderd studenten van mening waren veranderd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt het niet nodig opnieuw de hulp van het leger in te roepen. Thai Airways International heeft dagelijks tachtig lege stoelen op haar vluchten van Dubai naar Bangkok.

– Vandaag beslist een speciale vergadering van regering en leger of de vijf eisen die verzetsgroep BRN aan de voortgang van de vredesgesprekken heeft gesteld, acceptabel zijn. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft al gezegd dat ze dat niet zijn, maar gisteren was hij wat omzichtiger: het leger accepteert niet de eisen die in strijd met de wet zijn. Elke eis zal in detail besproken worden om te zien of dat het geval is, zei hij. De BRN maakte haar eisen in april in een videoposting op YouTube bekend.

Volgens Prayuth is het leger nog steeds bereid de veiligheid van de 2 miljoen mensen in het diepe Zuiden te beschermen. Hij roept de fabrikanten van butagasflessen op om de flessen van een ander materiaal te maken, zodat ze niet meer als bommen kunnen worden gebruikt. Prayuth vindt ook dat de lokale autoriteiten de verkoop van mobieltjes moet controleren omdat die worden gebruikt om bommen vanaf een afstand tot ontploffing te brengen.

– In Nong Chik (Pattani) is gisteren een ustaz, een islamitische religieuze leraar, vanuit een hinderlaag doodgeschoten. Terwijl hij in zijn auto naar de Islam Community School reed, werd hij door een man in een rubberplantage beschoten. De leraar stierf later in het ziekenhuis.

Twee rangers zijn gisteren in Bannang Sata ((Yala) bij een bomaanslag gewond geraakt. Ze maakten deel uit van een patrouille van acht man. De explosie sloeg een krater van 30 cm diep en een diameter van 1 meter.

– Het Nationaal Pensioenfonds (NSF), een initiatief van de vorige regering, gaat niet door. Vandaag trekken boze burgers, verenigd in het People Pension Network, naar het ministerie van Financiën om een uitleg te vragen. Het fonds was ingesteld om informele werkers, in totaal zo’n 35 miljoen personen, de gelegenheid te geven een pensioen op te bouwen, maar het is nooit geactiveerd.

Volgens het ministerie kan hetzelfde doel worden bereikt via het Social Security Fund (SSF), een fonds voor werknemers. Dat fonds voorziet in een werkloosheidsuitkering en een pensioen, maar het geldt alleen wanneer werknemer en werkgever premie betalen.

Wasan Panich, advocaat van het netwerk, zegt dat de regering het NSF niet kan onderbrengen bij het SSF, omdat beide een verschillend doel dienen. Hij noemt het schrappen van het fonds ‘unprecedented’. ‘Ze [de regering] bestrijden een groep informele werkers, die een klacht heeft ingediend bij de Administrative Court vanwege vertragingen bij het in werking stellen van het fonds.’

Deelnemers aan het Nationaal Pensioenfonds zouden elke maand 100 baht inleggen, door de regering aangevuld met een bedrag van 50 tot 100 baht, afhankelijk van iemands leeftijd.

– Milieuactievoerders en academici vragen de regering een onafhankelijke commissie in te stellen die onderzoek doet naar de olielekkage van vorige maand voor de kust van Rayong. Het Ao Phrao strand op Kohn Samet werd toen verontreinigd met olie. Het verzoek is vervat in een brief, ondertekend door 30.000 personen, die dinsdag aan premier Yingluck wordt overhandigd.

‘Dit is een goede gelegenheid voor de premier om de bevolking haar oprechtheid te tonen door de waarheid over het incident te vertellen’, zegt Penchome Sae-Tang, directeur van Ecological Alert and Recovery Thailand (Earth). Ze zei dat gisteren op een seminar gewijd aan de olielekkage.

Volgens Buntoon Sethasirote, directeur van de Good Governance for Social Development and the Environment Foundation, bestaan er nog veel vragen over de lekkage en de bestrijding door het bedrijf, met name over de gevolgen van het gebruikte oplosmiddel. Het middel zou te dicht bij de kust zijn gebruikt. Volgens de richtlijnen mag het niet binnen twee nautische mijlen vanuit de kust worden gebruikt, wanneer de zee er 10 meter diep is. Het bedrijf zou ook veel meer oplosmiddel hebben gebruikt dan waarvoor het toestemming had van het Pollution Control Department.

– Midden november wordt begonnen met het gebruik van elektronische detentie. Als eerste krijgen tweehonderd opgepakte straatracers een enkelband. Wanneer de proef succes heeft, volgen andere gedetineerden, zoals terminale zieken en gevangenen die de zorg over hun ouders of kinderen hebben.

Elektronische detentie moet helpen de overbevolking in de Thaise gevangenissen te verlichten. In 188 gevangenissen zitten 270.000 gedetineerden en elke maand komen er 3.000 bij. [Niet vermeld wordt hoeveel er vanaf gaan doordat ze worden vrijgelaten.] Zeventig procent van hen zit er in verband met een drugsdelict. Verder telt Thailand 78 jeugdgevangenissen.

– Een 73-jarige man van Chinese geboorte, in november 2004 gearresteerd op beschuldiging van majesteitsschennis, hoort pas in december wat de Hoge Raad over zijn zaak te zeggen heeft. Op verzoek van de garantsteller van de man wordt het voorlezen van het vonnis uitgesteld, omdat de man geopereerd moet worden (aan zijn testikels, meldt de krant).

Bandit Aneeya zou zich tijdens een forum in 2003 schuldig hebben gemaakt aan majesteitsschennis. De zaak heeft al gediend voor de rechtbank (4 jaar gevangenisstraf waarvan 2 jaar voorwaardelijk) en het hooggerechtshof (2,8 jaar). Sinds zijn beroep bij de Hoge Raad is Bandit vrij op borgtocht.

– Dorpelingen zijn met hulp van soldaten druk bezig een 350 meter lang ponton van bamboe te construeren, zodat ze weer de rivier Song Kalia kunnen oversteken. Het ponton dient als tijdelijke brug omdat de houten brug deels is ingestort.

– Een 45-jarige vrouw is gisteren op een bouwplaats in Huai Khwang (Bangkok) door vallende metalen pijpen geplet en overleden. De pijpen waren opgehesen door een kraan, maar vielen doordat de band die ze samenhield, brak. De kraanmachinist is gevlucht.

– De 14-jarige kickbokser die vorige maand bij een moordaanslag in Nakhon Si Thammarat ernstig werd gewond, is gisteren in het ziekenhuis overleden. De jongen werd samen met de 44-jarige eigenaar van een boksschool in het district Muang beschoten, terwijl ze in een auto reden. De eigenaar overleed kort daarna. Twee andere boksers die ook in de auto zaten, bleven ongedeerd. Volgens de familie had de aanslag te maken met een ruzie over het bezit van land.

– De politie heeft gisteren in Chon Buri twee vrouwen van 17 en 19 jaar gearresteerd die ballonnen met lachgas vulden. Volgens berichten zouden de ‘funny air’ ballonnen veel verkocht worden op Walking Street in Ban Lamung. Wie het gas inademt, barst 5 minuten in een lachbui uit. Lachgas is een verboden substantie.

– Omdat hij er genoeg van had dat ze maar bleef zeuren om terugbetaling van de geleende 30.000 baht heeft een man de eigenaresse van een restaurant in Muang (Ayutthaya) gewurgd en haar lichaam langs de kant van de weg gedumpt en in brand gestoken. De man is inmiddels aangehouden en heeft bekend.

Politiek nieuws

– Geen schermutselingen, zoals een dag eerder. De gezamenlijke vergadering van Huis van Afgevaardigden en Senaat eindigde gisteravond om kwart over tien zonder politie in de vergaderzaal. Met een ruime meerderheid ging de vergadering akkoord met wijziging van het grondwetsartikel dat de verkiezing van de Senaat regelt. De wijziging betekent dat de gehele Senaat gekozen gaat worden en de helft niet meer wordt benoemd. Bovendien mogen senatoren voortaan twee achtereenvolgende termijnen dienen.

De kou was gisteren uit de lucht omdat de whips overeen waren gekomen dat alle 57 Democraten die dinsdag het woord niet mochten voeren, alsnog hun zegje mochten doen. Dinsdag kregen slechts twee daarvoor toestemming, waardoor een enorm tumult uitbrak en de voorzitter de hulp van de politie inriep om de orde te herstellen.

De oppositie heeft zich tevergeefs verzet tegen het schrappen van de benoemde senatoren. Volgens Jurin Laksanavisit probeert de regering via deze achterdeur de macht te grijpen in de Senaat. ‘Het is een geval van “voor wat, hoort wat”, een ruilhandeltje tussen de regering en sommige senatoren. Echtgenotes en kinderen van de huidige senatoren mogen zich nu ook verkiesbaar stellen. Wij vinden dat niet juist; er is hier sprake van een grote politieke samenzwering.’

Financieel-economisch nieuws

– Het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank of Thailand (BoT) heeft gisteren besloten de policy rate op 2,5 procent te handhaven. De MPC baseerde haar besluit op de economische stabiliteit, de uitstroom van kapitaal en de toenemende huishoudschulden. Volgens de commissie is het huidige monetair beleid noodzakelijk en passend voor de voortgaande aanpassingen van de Thaise economie.

De huishoudschulden bedragen momenteel 8,97 biljoen baht oftewel 77,5 procent van het bruto binnenlands product. De MPC verwacht dat de schulden niet verder stijgen daar consumenten geen financiële ruimte meer hebben om nog meer te lenen. Maar ze kan niet voorspellen wanneer de schulden verminderen.

De MPC gaat er vanuit dat de economie de tweede helft van het jaar aantrekt als gevolg van het geleidelijk economisch herstel in de G3 markten (VS, EU en Japan). Aan de teruggang van de Chinese economie lijkt een eind te zijn gekomen.

Thailand verkeert momenteel in een ‘technische recessie’ (twee achtereenvolgende kwartalen negatieve economische groei), maar volgens een econoom van de Standard Chartered Bank is die slechts tijdelijk.

De policy rate is het tarief dat banken in rekening brengen als ze geld van elkaar lenen. Het vormt de basis waarop de rentetarieven worden vastgesteld.

– Het gebruik van de smartphone in de stedelijke gebieden van Thailand verdubbelt dit jaar en van de tablet verdrievoudigt en dat is de sterkste groei van alle landen in Zuidoost Azië. Dit blijkt uit een peiling van het Zweedse bedrijf Ericsson onder 38.000 personen in 43 landen.

De penetratie van smartphones gaat naar van 17 naar 36 procent en van tablets van 2 naar 7 procent. De drie topbezigheden op smartphones zijn browsing het internet, sociale netwerken gebruiken en IM’s versturen. Tablets worden voornamelijk gebruikt voor internet surfing, het spelen van spelletjes en entertainment. Veertig procent van de Thaise respondenten in de peiling zei Wifi op zijn tablet te gebruiken en 21 procent doet dat op zijn mobieltje.

– De gouverneur van de Bank of Thailand stelt de zenuwachtige financiële markten gerust: in het derde kwartaal trekt de economische groei aan en komt een eind aan twee kwartalen met negatieve groeicijfers. ‘Particuliere investeringen blijven robuust. Alleen de binnenlandse consumptie blijft achter omdat mensen minder geld hebben vanwege hun hogere schulden.’

Prasarn Trairatvorakul reageert op de val van Thaise aandelen, 5,2 procent in twee dagen, en de baht-dollar koers die met 31,62/67 op het laagste niveau van dit jaar staat; beide indicaties van zorgen over de economische groei. In de eerste twee kwartalen van dit jaar kromp die met 1,7 en 0,3 procent. Economen spreken daarom van een ‘technische depressie’. Maar dat is een ruwe overweging.

De teruggang in het eerste kwartaal schrijft Prasarn toe aan de ongewoon hoge groei in het vierde kwartaal van 2012 die volgde op de overstromingen van eind 2011. Dus is het logisch dat het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking met het kwartaal ervoor een negatieve groei vertoonde. Maar de Thaise economie groeit nog steeds, zegt Prasarn.

Ekniti Nitithanprapas, adjunct-directeur-generaal van het Fiscal Policy Office, waarschuwt dat voortgezette stimuleringsmaatregelen de huishoudschulden op een zorgelijke niveau kunnen brengen. Hij vindt dat de nadruk moet liggen op binnenlandse investeringen en niet het opjagen van de consumptie.

– Bangkok Airways introduceert een maand eerder dan Thai AirAsia (TAA) een dienst op Nay Pyi Taw, de nieuwe hoofdstad van Myanmar. In juni maakte TAA bekend dat het de eerste maatschappij was die de Thaise en Myanmarese hoofdsteden zou verbinden, maar die ‘eer’ gaat nu naar Bangkok Airways.

Tot voor kort stond Nay Pyi Taw niet op het verlanglijstje van Bangkok Airways. De maatschappij vliegt op Mandalay en vanaf 15 september op Yangon. Op Nay Pyi Taw gaat drie keer per week gevlogen worden met een ATR 72-500 turboprop, die plaats biedt aan 70 passagiers.

TAA zet de A320 in, die 180 stoelen heeft. Er zijn vier vluchten per week gepland.

Beide maatschappijen zijn de enige die directe ingeroosterde vluchten naar de hoofdstad verzorgen; andere maatschappijen vliegen alleen op charterbasis. Bangkok Airways vliegt vanaf Suvarnabhumi, TAA vanaf Don Mueang.

– Buitenlandse kopers hebben nog steeds grote belangstelling voor luxe condominiums ondanks de sluimerende politieke conflicten, zegt Magnolia Finest Corporation, het vastgoedbedrijf van de familie Chearavanont. Vorig jaar verkocht het bedrijf voor 2 miljard baht en dit jaar verwacht het met Magnolias Ratchadamri Boulevard 1,5 miljard baht te incasseren.

Volgens de directeur van het bedrijf laten de kopers zich niet afschrikken omdat ze bekend zijn met de Thaise politiek. Potentiële kopers uit Singapore stellen geen vragen over de politiek, wel over de voorbereidingen in Thailand voor de Asean Economic Community.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website