Het nieuwsaanbod vandaag in Bangkok Post is mager. Opvallend is het openingsartikel van de krant: een groot ‘Special report’ over de verdachte dood van een verpleegster.

Volgens de politie heeft ze zichzelf in november opgehangen, maar de moeder vermoedt dat ze in koelen bloede is vermoord door haar toenmalige vriend, een collega op het werk met wie ze problemen had.

De moeder kreeg dat vermoeden toen ze voor het vereiste rituele bad de doeken weghaalde, waarin het lichaam was gewikkeld. Het lichaam van haar dochter zat vol met blauwe plekken, haar nek was gebroken en ze had een diepe snijwond op haar bovenlip. Dat had de politie haar niet verteld.

Sindsdien probeert de moeder haar recht te halen, een periode die de krant typeert als ‘acht frusterende maanden’. De politie van het bureau Bo Phut op Koh Samui, waar de dochter in het ziekenhuis werkte, weigerde foto’s vrij te geven en de Crime Suppression Division en de provinciale politie bevestigden de conclusie van de politie.

Maar de moeder gaf niet op en dankzij de Club for Justice wordt de zaak nu opnieuw onderzocht door een onderzoeksteam van de Provincial Police Region 8. Ook de agenten van Bo Phut worden aan de tand gevoeld. Wanneer blijkt dat ze nalatig zijn geweest, kunnen ze een disciplinaire straf verwachten. En het belangrijkste: wanneer moord wordt bewezen, draait de dader de gevangenis is. Moeder Nittaya Salae: ‘Dan kan mijn mijn dochter eindelijk in vrede rusten.’

– Verzetsgroep BRN, de gesprekspartner waarmee Thailand vredesgesprekken voert, beschuldigt de Thaise autoriteiten ervan het afgesproken staakt-het-vuren te hebben geschonden. BRN heeft Maleisië, dat de gesprekken faciliteert, een protestbrief overhandigd. Volgens de krant is niet duidelijk welk incident nu precies de irritatie van BRN heeft gewekt.

Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council en delegatieleider bij de vredesgesprekken, heeft weliswaar de brief nog niet gezien maar ontkent bij voorbaat dat van schending door de Thaise autoriteiten sprake is. ‘Wij concentreren ons op defensieve operaties. Maar als veiligheidstroepen zich in een geweldssituatie bevinden, reageren ze. Hoe dan ook, het is onmogelijk dat de autoriteiten agressieve acties ontketenen.’

Sinds het begin van de Ramadan, vorige week woensdag, hebben drie bomaanslagen plaatsgevonden. Vrijdag werd een vermeende opstandeling doodgeschoten toen soldaten probeerden hem te arresteren. Hij zou als eerste geschoten hebben. De man zou betrokken zijn geweest bij de bomaanslag vorige week, die twee soldaten verwondde.

In Yaring (Pattani) is gisterochtend een echtpaar doodgeschoten, dat op weg was naar hun werk op een rubberplantage,

– Het paspoort van ‘jet-set’ ex-monnik Wirapol Sukphol is ingetrokken en het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft twintig landen om medewerking gevraagd de monnik te traceren en hem naar Thailand uit te wijzen. Vooralsnog gaat de DSI ervan uit dat de monnik in de VS verblijft, waar hij een villa in Californië heeft.

Het Anti-Money Laundering Office, dat zich ook met de zaak bezighoudt, heeft in Ubon Ratchathani een winkel doorzocht en zeventien geïmporteerde luxe auto’s in beslag genomen. De winkel zou 35 auto’s aan de monnik hebben geleverd. Amlo vermoedt dat de monnik zich bezighield met het kopen en verkopen van auto’s. Het probeert erachter te komen wat daarvan het doel was.

Nog een persoonlijke noot: Een beetje krant had al lang een verslaggever naar Californië gestuurd om erachter te komen of de monnik zich daar inderdaad schuilhoudt. Maar eigen onderzoek bij  Bangkok Post is uiterst zeldzaam. Geen geld of laks? Ik vermoed het laatste.

– De anti-regeringsgroep Pitak Siam laat weer eens van zich horen. Weet u nog? Dat is de groep die eerder twee rally’s organiseerde, waarvan de tweede voortijdig werd beëindigd omdat die uit de hand dreigde te lopen. Pitak Siam dreigt op 4 augustus een massa-rally te houden tenzij de regering Yingluck binnen een week tegemoet komt aan zes eisen die ze stelt.

De groep heeft behoorlijk wat noten op haar zang: premier Yingluck en staatssecretaris Yuthasak Sasiprasa (Defensie) dienen af te treden vanwege de controversiële audioclip met een gesprek van Thaksin en Yuthasak; het mes moet in staatsoliebedrijf PTT Plc want dat maakt gigantische winsten over de rug van de bevolking; de leningen van 350 miljard baht voor watermanagementprojecten en 2 biljoen baht voor infrastructurele werken moeten geschrapt worden, Thaksin mag geen amnestie krijgen en de corruptie in het hypotheeksysteem dient te worden aangepakt.

– Op 7 augustus komt het parlement terug van reces en dan kan het vuurwerk gelijk beginnen. Die dag wordt het veelbesproken amnestievoorstel van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema besproken. Worachai verwacht dat het binnen een dag afgehandeld kan zijn, zodat de roodhemden die nog gevangen zitten, zo snel mogelijk kunnen worden vrijgelaten.

Ik ben even de tel kwijt hoeveel amnestievoorstellen er de afgelopen maanden zijn ingediend en in de verschillen ertussen heb ik me al helemaal niet verdiept. Het ene gaat wat verder dan het andere; zoiets zal het wel zijn. Het meest recente voorstel komt van nabestaanden van mensen die in april en mei 2010 om het leven zijn gekomen bij de roodhemdongeregeldheden. Maar dat wordt niet gesteund door Pheu Thai en het UDD (roodhemden).

– Gedoe over de grond waarop de Mae Tao kliniek (Chiang Mai) staat. Phra Kittisak Kittisopano, door de krant aangeduid als ‘embattled monk’ (in moeilijkheden verkerend), heeft de grond, eigendom van de Matta Thammarak Foundation, onlangs voor 2,8 mijoen baht verkocht aan een politieagent. De verkoop heeft geleid tot zorgen over de toekomst van de kliniek en de patiënten die er behandeld worden.

Kittisak, die voorzitter is van de stichting, verdedigt de transactie met als argument dat de stichting in juridische problemen zou kunnen komen, omdat de kliniek nieuwbouw heeft gepleegd zonder de stichting te raadplegen. De kliniek beschikte ook niet over de vereiste vergunningen.

Volgens Kittisak is het beter dat de grond eigendom is van een wetsdienaar. ‘Misschien helpt dat het beheer van de kliniek en zorgt dat ervoor dat haar werkwijze meer transparant is.’

De kliniek werd in 1988 gesticht door Cynthia Maung, kort na de septemberopstand in Myanmar. Elke dag krijgen circa vierhonderd meest vluchtelingen en migranten er medische zorg. Cynthia zelf is statenloos en ze mag derhalve geen grond bezitten.

– In een bos in Thepa (Songkhla) hebben agenten van het Department of Special Investigation en boswachters acht personen aangehouden die bezig waren bomen te kappen voor de aanleg van een rubberplantage. Onderzocht wordt of het land eigendom is van een particulier of van de staat. Zo’n 100 rai was al kaal geslagen.

– De provincie Tak telt het hoogste aantal gevallen van malaria. Tussen januari en juni liepen 8.901 personen malaria op, van wie 5.000 uit Myanmar komen. In het hele land sloeg malaria in dezelfde periode bij 22.546 personen toe. Het hoge cijfer in Tak wordt toegeschreven aan het personenverkeer in het grensgebied. De autoriteiten verspreiden muskietennetten en chemicaliën om de larven uit te roeien.

– Phang Jintara, een 20-jaar oude olifant, heeft een vrouwelijk kalfje gebaard. Moeder en dochter, die verzorgd worden in het Wang Chang Ayutthaya Lae Phaniat olifantenkamp, maken het goed, zo te zien aan de krantenfoto.

– Een lauwe ontvangst van de Kiesraad gisteren tijdens een forum in Pattaya viel provinciale verkiezingsambtenaren ten deel, die om loonsverhoging hadden gevraagd. Volgens Assawin Ratchathanont, voorzitter van de Provincial Election Officials Association, is de loonsverhoging nodig om een ‘brain drain’ te voorkomen. Veel ambtenaren solliciteren naar de functie van anti-corruptie ambtenaar bij de provincie omdat die beter betaalt.

Maar Kiesraad commissaris Somchai Juengprasert gaf hem weinig hoop. Hij wees erop dat de provinciale ambtenaren fulltime werken, terwijl een verkiezingsambtenaar alleen werkt wanneer er verkiezingen zijn.

Niettemin bleef Assawin drammen. Het werk is zwaar in verkiezingstijd. In het weekend en tot ’s avonds laat zijn de mannen bezig. Ze moeten ook stemlokalen in afgelegen gebieden bezoeken en lopen het risico van jurische procedures. En wanneer ze corruptiezaken onderzoeken, hebben ze ook nog eens te maken met invloedrijke figuren.

– Pittige tante, rechter Chidchanok Paensuwan. Ze is al een keer overgeplaatst naar aanleiding van een incident, waarbij haar auto, waarin ze zelf nog zat, werd weggesleept omdat ze het verkeer blokkeerde. Daar is een tweede incident bijgekomen: Op 12 juli gooide ze een styrofoam doos met gebakken eieren en rijst naar de auto van de commissaris van de gemeentepolitie Bangkok. Wat er gaat gebeurden met de recalcitrante rechter, mag de Judicial Commission bepalen. Mevrouw Chadchanok doet momenteel administratief werk bij de Courts of Justice.

– De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) heeft Thailand hulp aangeboden bij het herstel van vertrouwen in de veiligheid van Thaise rijst. Daarover zijn twijfels gerezen na een onderzoek door de Foundation for Consumers. Uit onderzoek van verpakte rijst uit winkelcentra is gebleken dat die residuën methylbromide bevatten. In één merk werd de veiligheidslimiet zelfs overschreden.

Hiroyuki Konuma, FAO vertegenwoordiger voor Azië en de Pacific, zegt dat de veiligheidskwestie in Thailand gerelateerd is aan de lange periode waarin de rijst ligt opgeslagen. Hij vermoedt dat de rijst langer dan de standaardperiode van zes maanden wordt bewaard. Konuma hoopt dat het de regering lukt de door haar opgekochte rijst tijdig te verkopen voordat de nieuwe oogst over drie maanden op de markt komt.

– Alcohol maakt meer kapot dan je lief is. Deze Nederlandse reclameslogan is weer eens bevestigd in Surat Thani. Een dronken man ging er ‘berserk’ (mooi woord; Nederlands: draaide door). Hij schoot een agent dood en verwondde een andere agent ernstig met een mes. De twee agenten waren naar een benzinestation gegaan, waar de man een pompbediende bedreigde. Navrant detail: de man zag kans het dienstwapen van de agent af te pakken en hem daarmee dood te schieten. Hij schoot ook op omstanders, maar die werden niet geraakt. Politieversterkingen omsingelden later zijn huis en hielden hem aan.

Economisch nieuws

– De Bank of Thailand verwacht dat de economie in de tweede helft van het jaar aantrekt en vindt stimuleringsmaatregelen daarom niet nodig. Als belangrijkste redenen noemt gouverneur Prasarn Trairatvorakul het feit dat de werkgelegenheid en het per capita inkomen stabiel zijn; bovendien zijn er tekenen dat de economieën van de VS en Japan zich herstellen, waardoor Thailand’s export zal toenemen.

Prasarn distantieert zich van pleidooien uit het bedrijfsleven om de economie een extra duwtje te geven. Dat zeggen ze omdat Thailand’s economische groei in het eerste kwartaal, 5,3 procent op jaarbasis, lager was dan verwacht en groei in het tweede kwartaal uitbleef door verminderde binnenlandse bestedingen.

Prasarn zegt dat de huidige rentestand nog steeds tegemoet komt aan de economisch groei. Financiële instellingen zijn weliswaar minder scheutig met leningen, maar het groeipercentage van leningen is nog steeds hoog.

Alhoewel Thailand veerkrachtig is temidden van de economische onrust in de wereld, zal het land toch iets moeten doen aan het tekort aan arbeidskrachten en onvoldoende investeringen in productinnovatie om zijn groeitraject te handhaven. Werkgevers komen werknemers tekort met een beroepsopleiding omdat veel Thais liever naar een universiteit gaan, aldus Prasarn.

De arbeidsproductiviteit stijgt niet omdat bedrijven een duidelijk beleid voor investeringen in innovaties ontberen. Werknemers kunnen daardoor niet opschuiven naar sectoren met een hogere toegevoegde waarde.

Hindernissen om een kenniseconomie te worden zijn volgens Prasarn onder andere lage uitgaven aan research en ontwikkeling en onvoldoende bescherming van intellectueel eigendom.

– De tien commerciële banken hebben het eerste halfjaar goed geboerd. Ze boekten een nettowinst van 87,09 miljard baht, 22,76 procent meer op jaarbasis. Alle banken hebben op aanwijzing van de centrale bank in het tweede kwartaal extra voorzieningen getroffen vanwege de vertraging van de economie en groeiende onzekerheden. De best verdienende bank was de Siam Commercial Bank. Die had een record kwartaalwinst van 12,6 miljard baht, een stijging met 28,5 procent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Bank

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 21 juli 2013”

  1. GerrieQ8 zegt op

    Beste Dick, ik moest vanmorgen vroeg weg om monnik Noad op te gaan halen in Khon Kaen, dus heb het nieuws gelezen op de website van BKK Post. Wat een verhaal lover dat meisje dat zelfmoord gepleegd zou hebben volgens de locale politie. Fouten of gewoon desinteresse? Ik denk het laatste en hoop dat er gerechtigheid komt, maar ook dat zal wel ijdele hoop blijven. Je hebt het verhaal goed en duidelijk naar voren gebracht. Klasse! En met de monnik gaat het niet goed, misschien een tweede verhaal waardig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website