De Internal Security Act (ISA), die de politie verregaande bevoegdheden geeft, blijft tot eind november van kracht in drie districten van Bangkok. De beslissing is genomen om demonstraties bij het Government House te voorkomen. Op 30 november eindigt de huidige zittingsperiode van het parlement.

Het gebied waarvoor de ISA geldt, wordt niet uitgebreid tot Uruphong, het district waar zo’n duizend demonstranten bivakkeren. Ze zijn er neergestreken nadat de rally tegenover het regeringscentrum op 10 oktober werd afgeblazen om het bezoek van de Chinese premier niet te hinderen. Demonstranten die het daarmee niet eens waren, zetten de rally bij de Uruphong kruising voort. Aanvankelijk waren het er zo’n 250 tot 400, maar inmiddels schat de politie het aantal op circa 1.000.

Het besluit om de ISA te verlengen is volgens Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, genomen op basis van een uitlating van een protestleider in Uruphong. Die heeft gezegd dat de groep overweegt naar het Government House terug te keren wanneer de ISA wordt opgeheven. Oorspronkelijk zou de ISA, die op 9 oktober werd ingesteld, vrijdag eindigen. Volgens Paradorn wordt het protest gefinancierd door 64 donoren, zowel groepen als individuen.

Intussen zet de politie onderhandelingen met de demonstranten voort. [De krant vermeldt niet wat ze denkt te bereiken] Het centrum, dat verantwoordelijk is voor handhaving van de ISA, heeft de opdracht gekregen de situatie aan buitenlandse diplomaten uit te leggen.

Niran Pitakwatchara, commissaris van de National Human Rights Commission, heeft sterke kritiek op de regering omdat ze via de ISA de vrijheid van mensen beperkt. Volgende week komt de NHRC bijeen om te bepalen of ze de regering gaat aanklagen wegens overstreding van de grondwet, waarin het recht van burgers op vrijheid van meningsuiting en vergadering is vastgelegd.

– Achter het afgebrande complex van SuperCheap in Phuket is een noodwinkel opgetrokken, zodat de werknemers van het bedrijf hun baan niet hoeven te verliezen. De winkel kan gewoon doordraaien omdat ze bevoorraad blijft worden. De waar moet wel snel verkocht worden om te voorkomen dat de voorraad zich opstapelt.

Gisteren was het drukte van belang in de noodbehuizing, want er zijn veel artikelen te koop, ook verse groente en fruit, die elders duurder zijn. Overigens heeft SuperCheap in de stad ook nog eens 45 verkooppunten. Overtollig personeel wordt daar te werk gesteld.

Wanneer uit forensisch onderzoek blijkt dat de brand het gevolg was van een ongeluk, krijgen de werknemers binnen zeven tot tien dagen 75 procent van hun salaris als tijdelijke maatregel om hen te helpen, zegt gouverneur Maitree Inthusut van Phuket. Het provinciaal Rode Kruis verleent ook financiële steun aan personen die door de brand zijn gedupeerd.

De helft van het circa tweeduizend personen tellend personeelsbestand heeft de autoriteiten om hulp gevraagd, zegt adjunct-gouverneur Sommai Preechasil. Het provinciaal arbeidsbureau heeft 1.600 vacatures; gezinnen wier huis door de brand is beschadigd, ontvangen elk 3.000 baht. [Zie verder Nieuws uit Thailand van gisteren]

– Vrijdag is het negen jaar geleden dat in Tak Bai 85 moslims om het leven kwamen. Daarvan stierven 75 door verstikking in legertrucks, toen ze werden afgevoerd. De autoriteiten houden er rekening mee dat opstandelingen evenals voorgaande jaren die datum zullen aangrijpen om aanslagen te plegen. De veiligheidsmaatregelen worden daarom opgeschroefd.

Legerwoordvoerder Pramote Prom-in verdedigt het doodschieten van drie vermeende opstandelingen, dinsdag in Thung Yang Daeng (Pattani). Hij zegt dat conform de wet is gehandeld. De opstandeling die werd aangehouden, heeft bekend dat ze van plan waren aanslagen te plegen in Thung Yang Daeng en Mayo. De autoriteiten hebben inmiddels ook vastgesteld wie verantwoordelijk zijn voor de vernieling van elf geldautomaten op 9 oktober in Yala.

De vredesgesprekken met verzetsgroep BRN, die morgen zouden worden hervat, zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. Thailand eist van BRN een verklaring over de toename van het geweld. Verder ligt er nog een eisenpakket van BRN als voorwaarde voor voortzetting van de vredesgesprekken. Daar heeft de regering nog steeds niet op gereageerd. Naar verwachting belegt vice-premier Pracha Promnok, die verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid in het Zuiden, binnenkort een vergadering om een reactie te formuleren.

– Volgende maand en in februari volgend jaar moet Thailand de VS laten weten wat het tegen mensenhandel doet. Premier Yingluck heeft vice-premier Phongthep Thepkanchana belast met het voorzitterschap van een team dat een rapport moet opstellen.

Thailand hoopt te kunnen opschuiven van de tier 2 naar de tier 1 lijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken of in ieder geval op de tier 2 te blijven staan en niet verder te zakken, want dan dreigen handelssancties.

Tier 1 wil zeggen: de regering voldoet volledig aan de minimumeisen van de Amerikaanse Trafficking Victims Protection Act; tier 2: het land voldoet er niet aan, maar doet significante pogingen mensenhandel te bestrijden. Thailand bevindt zich nog steeds in de gevarenzone, omdat slechts een klein aantal verdachten van mensenhandel is c.q. wordt vervolgd. Volgens een regeringswoordvoerder heeft premier Yingluck gezegd dat de politie, openbare aanklagers en rechtbank nauwer moeten samenwerken bij de strijd tegen mensenhandel.

– Grensbewoners in Si Sa Ket willen dat de schuilkelders worden gerepareerd. Ze zijn bang dat het geweld oplaait na de uitspraak op 11 november van het Internationale Hof van Justitie te Den Haag in de Preah Vihear zaak. De schuilkelders zijn tijdens eerdere gevechten beschadigd geraakt, ze zijn onder water gelopen of ze zijn overwoekerd met onkruid. [DvdL: Kunnen die mensen niet zelf de handen uit de mouwen steken?]

Met de grenshandel tussen Thailand en Cambodja gaat het intussen goed, zo goed zelfs dat overwogen wordt nog een grensovergang te openen in Chanthaburi. Daarover wordt tijdens de volgende vergadering van een commissie een besluit genomen. Premier Yingluck gaat een bezoek aan het grensgebied in Chanthaburi brengen. [De krant noemt geen datum.]

– Sorajak Kasemsuvan kan weer rustig slapen. Hij mag blijven als president van Thai Airways International (THAI). De raad van bestuur heeft het vertrouwen in hem uitgesproken, maar hij moet wel de financiële problemen van het bedrijf aanpakken.

Eerder doken geruchten op dat zijn positie wankelde vanwege de armzalige prestaties van het bedrijf. En die blijft toch nog wel een ietsiepietsie wankel, want hij moet twee keer per jaar verslag uitbrengen van de vorderingen.

THAI leed in het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 8,4 miljard baht. Het bedrijf heeft last van de economische teruggang in de wereld en toegenomen concurrentie, waardoor de opbrengsten uit het vrachtvervoer afnemen.

Sorajak is te verstaan gegeven dat hij een meer proactieve benadering moet kiezen om de marktpositie van THAI te versterken. Zijn management kwaliteiten moeten ook beter, vindt het bestuur. Sorajak staat sinds zes maanden aan het hoofd van THAI.

– Herziening van het landelijk leerplan moet niet overhaast worden. Herziening heeft pas zin wanneer de sterke en zwakke punten van het onderwijs nauwkeurig zijn vastgesteld. Dit zeggen academici, maar de krant laat me weer in het ongewisse waar en bij welke gelegenheid deze wijze mannen dit gezegd hebben. Ik moet ook maar gissen welke schoolsoort het betreft: lager of middelbaar onderwijs of beide.

Het ministerie van Onderwijs is vorig jaar begonnen met herziening van het leerplan. Aanleiding waren de slechte presaties van Thaise leerlingen op landelijke en internationale testen. Een van de voorstellen is het terugbrengen van het aantal kernvakken van acht naar zes en beperking van het aantal contacturen, zodat leerlingen vaker zelfstandig kunnen werken. Een controversieel voorstel is het samenbrengen van wiskunde en science in één vak.

– Een vrachtwagen, geladen met gravel, is gisteren in een groot gat in het wegdek van de Ram Intra weg in Bangkok terecht gekomen. Het gat van 6,5 meter breed en 7,5 meter diep was gegraven om ondergrondse kabels aan te leggen, en bedekt met betonnen platen. Maar die waren gebroken, vermoedelijk omdat een andere vrachtwagen er overheen was gereden. De chauffeur kwam daar te laat achter. Het verkeer was een uur gestremd. Bussen konden wel passeren.

– De groep Friends of the Asian Elephants stelt zich achter het protest van mahouts tegen de voorgenomen veranderingen in het registratieproces voor olifanten. De registratie verhuist van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP). De mahouts en eigenaren van olifantenparken zijn bang dat de dienst dieren in beslag gaat nemen. De DNP zou ook niet in staat zijn goed voor de dieren te zorgen.

– Negen lege goederwagons zijn donderdagavond bij het station van Nong Sung ontspoord. De trein was op de terugweg naar Nakhon Ratchasima nadat in Nong Khai gravel was afgeleverd. Er waren geen gewonden. Het treinverkeer tussen Bangkok en Nong Khai raakte tot vrijdagochtend gestremd.

– Bij een explosie in een fabriekje van vuurwerk in Ban Pa Daed (Chiang Mai) zijn twee mannen om het leven gekomen. Twee andere personen raakten gewond en twee auto’s werden beschadigd.

– Thais hebben sinds 1 juli geen visum meer nodig om Japan binnen te komen, maar nu gaan Thais er illegaal werken. De Japanse immigratiepolitie heeft laten weten strenger aan de grens te zullen controleren op een retourticket en onderdak. Degenen die geen behoorlijke documenten kunnen laten zien, worden linea recta teruggestuurd.

De visumvrijstelling geldt sinds 1 juli. Reizigers krijgen eenzogeheten visa exemption voor 15 dagen. De Japanse autoriteiten vermoeden dat gemiddeld 50 Thais elke maand langer in het land blijven dan is toegestaan. Tot nu toe zijn 200 illegaal in het land verblijvende Thais ontdekt, de meesten vrouwen die vermoedelijk in massagesalons werken. Ze zouden door Thaise bemiddelaars tegen betaling van 300.000 baht in Japan te werk zijn gesteld. Wie tegen de lamp loopt, kan een boete van omgerekend 940.000 baht of meer krijgen of de gevangenis indraaien.

– Reddingswerkers hebben gisteren nog eens veertien slachtoffers van de crash met het Laotiaanse vliegtuig geborgen (foto). In totaal zijn nu dertig lichamen gevonden. In het toestel zaten 44 passagiers en 5 bemanningsleden. Onder de passagiers waren vijf Thais. Het toestel ligt op de bodem van de rivier Mekong. Het stortte in zwaar neer bij het inzetten van de landing naar het vliegveld van Pakse. (Foto homepagina: Nabestaanden van de ramp.)

[youtube]http://youtu.be/OkGDEW0FLrI[/youtube]

Politiek nieuws

– ‘Deze amnestie vergroot in de toekomst de conflicten en scheidslijnen. Ze vormt een uitnodiging tot burgeroorlog.’ Oppositieleider Abhisit leverde gisteren ongezouten kritiek op het amnestievoorstel, zoals het door een kamercommissie is geamendeerd. Als ik het goed heb begrepen, komt het er nu op neer dat zo’n beetje iedereen, ongeacht wat hij op zijn kerfstok heeft, amnestie krijgt. Het voorstel zou zelfs voor oud-premier Thaksin de weg openen om de 46 miljard baht die van hem in beslag is genomen, terug te eisen.

Het amnestievoorstel, ingediend door Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema, is al in eerste lezing door het parlement goedgekeurd. Het geamendeerde voorstel krijgt nu een tweede en derde lezing in het parlement. De amnestie geldt voor personen die tussen september 2006 (militaire coup) en 10 met 2011 zijn aangehouden bij politieke ongeregeldheden.

De commissie die het voorstel heeft gewijzigd, bestond uit 23 kamerleden, onder wie Abhisit. Het gewijzigde voorstel werd met 18 tegen 5 stemmen aangenomen. Volgens de Democraten wijkt het in belangrijke mate af van het voorstel dat in eerste lezing door het parlement is vastgesteld. Helaas kan ik geen wijs worden uit het artikel in de krant, dus ik laat het hier maar bij.

Economisch nieuws

– Mobiele telefoonnummers worden wellicht met 1 cijfer uitgebreid tot 11 cijfers. De National Broadcasting and Telecommunication Commission overweegt de uitbreiding omdat ze in de toekomst een tekort aan nummers verwacht. Met één cijfertje erbij beschikken de telefoonmaatschappijen over honderden miljoenen extra nummers.

Volgens Takorn Santasit, secretaris-generaal van de NBTC, hebben operators al geklaagd dat ze nummers tekort komen vanwege de migratie naar 3G en de verspreiding van met internet-connected devices [?]. Thans zijn 140 miljoen nummers beschikbaar, daarvan zijn 100 miljoen gereserveerd voor het voorvoegsel 01 en de rest voor 09.

De NBTC dringt er bij de operators op aan nummers behoorlijk te gebruiken en bestaande nummers effectiever te laten rouleren. Overwogen wordt de restricties op het teruggeven van ongebruikte nummers te versoepelen door het minimum op 1.000 te stellen in plaats van de huidige 10.000. Dan kan een beter gebruik worden gemaakt van ongebruikte nummers.

– De Standard Chartered Bank voorspelt voor volgend jaar een economische groei van 5,5 procent indien de investeringen van de regering in waterwerken en infrastructuur van start gaan. Wanneer ook de FDI’s (foreign direct investment) toenemen, stijgt het bruto binnenlands product met 1,2 procent, zegt econonoom Usara Wilaipich. Stagneren de regeringsprojecten dan bedraagt de economische groei 4,3 procent.

Voor dit jaar rekent de bank op een economische groei van 4 procent. Deze prognose houdt het midden tussen die van de NESDB (3,8-4,3 pct) en andere particuliere researchbedrijven (2,7-3,7 pct).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 19 oktober 2013”

 1. ton donders zegt op

  @……hebben operators al geklaagd dat ze nummers tekort komen vanwege de migratie naar 3G en de verspreiding van met internet-connected devices [?]………
  gedoeld wordt natuurlijk op het hebben van meerdere sinmcards per persoon (met een eigen nummer) voor een smartphone, laptop, camera en tablet

  • dickvanderlugt zegt op

   Bedankt voor je toelichting. Al dat moderne gedoe snap ik niet altijd. Ik schrijf mijn artikelen nog met een ganzenveer.

 2. JacquesKoppert zegt op

  Dick, ik ben nogal visueel ingesteld, kijk graag plaatjes. Maar wil dan wel weten waar ik naar zit te kijken.
  Gisteren opende de nieuwsberichten met een foto van de ravage bij SuperCheap (zoals 10 alinea’s verderop bleek). De zin onder de foto: We beginnen vandaag maar eens met een vrolijke noot…. Dat leek niet helemaal bij elkaar te passen.
  Vandaag een foto van reddingswerkers, maar om daar achter te komen moet je wel eerst alle nieuwsberichten doorgenomen hebben.

  Wat vind je van het voorstel om bij de openingsfoto een onderschrift te plaatsen? Dan weet iedereen waar die naar kijkt en kan men vervolgens rustig verder lezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website