Nieuws uit Thailand – 18 november 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
18 november 2014

Negen soldaten, waaronder de adjunct-commandant van de 3rd Army Region, zijn gistermiddag om het leven gekomen toen de helikopter, waarin ze zaten, neerstortte, explodeerde en in brand vloog.

De helikopter was zo’n tien minuten eerder opgestegen van het Khun Chuang Thammikarat Camp in Phayao en was op weg naar een legerbasis in Chiang Rai. Alle lichamen zijn geborgen en voor autopsie naar het ziekenhuis van Phayao gebracht.

Curieus detail. Kort voor het vertrek had een van de inzittenden de volgende boodschap op Facebook gezet: ‘It’s time again to fly against the chill winds … old helicopter, new pilot. Visibility is bad, hell’s door is open.’

– Het was geen opdracht van de junta, maar vertegenwoordigers van de junta hebben inderdaad een bezoek gebracht aan het tv-station Thai PBS ‘om enkele zaken te bespreken’ met de leiding en verslaggeefster Nattaya Wawweerakup. Dit zegt premier Prayut naar aanleiding van het bezoek van vijf soldaten als gevolg waarvan Nattaya van het programma The Voice of the People that Change Thailand is afgehaald. Volgens hen had met name de aflevering waarin Nattaya in Hat Yai met bewoners over de coup sprak de gram van de junta opgeroepen.

Prayut houdt vol dat de media vrij zijn en gaf weer een fraai staaltje krompraat ten beste. ‘Het bezoek van de soldaten was geen dreiging. Uit de informatie die ik heb gekregen, blijkt dat haar verwijdering een interne aanpassing was. Soldaten weten niet wie wie is. Hoe zouden ze iemand kunnen verwijderen?’

De werkgroep Media for National Reform van de Thai Journalists Association dringt er bij Prayut op aan een duidelijk standpunt over persvrijheid in te nemen. ‘De premier moet met de bevolking communiceren en over deze zaak een duidelijk signaal aan zijn ondergeschikten afgeven. De premier dient duidelijk te maken dat dergelijke incidenten niet mogen gebeuren.’

Zie verder Pers wil dat beperkingen worden opgeheven, en Nieuws uit Thailand van gisteren.

– De vijf lichaamsdelen, die bij DHL in pakketten bestemd voor een adress in Las Vegas zijn gevonden, zijn afkomstig uit twee musea van het Siriraj ziekenhuis, maar de politie betwijfelt of stafleden betrokken waren bij de diefstal.

Twee Amerikaanse videografen zijn in verband met deze zaak aangehouden. Ze zeggen de organen van een marktkoopman bij de Memorial Bridge te hebben gekocht. De twee zijn geïdentificeerd aan de hand van camerabeelden bij de registratiebalie van de musea, maar van de diefstal zelf zijn geen beelden.

De yankees zijn beschuldigd van overtreding van de douanewet omdat ze als inhoud van de pakketten speelgoed hadden opgegeven. De pakketten bevatten echter een menselijke schedel, babyvoet, hart en stukjes huid, deskundige geconserveerd in formaldehyde, in acryl doosjes. De Amerikanen zijn inmiddels naar Cambodja vertrokken.

Een nieuwswebsite [?] meldt dat ze zo’n tien jaar geleden onder de titel Bumfights een videoserie maakten van daklozen in San Diego (Californië) die tegen betaling met elkaar vochten. Nadat de makers waren aangehouden, stopte de productie.

– De National Reform Council (NRC), het orgaan dat hervormingen moet gaan voorstellen, wil van de bevolking weten wat haar wensen voor de toekomst zijn. Ze heeft daartoe negen communicatiekanalen geopend, waaronder een hearing centre, accounts op Line en Facebook, een post- en email adres, telefoonnummer en radioprogramma.

NRC-voorzitter Thienchay Kiranandana, die gisteren het centrum opende, kreeg al direct enkele wensen overhandigd. Zo bepleitte het Community Welfare Network wetgeving voor betere bijstand aan arme mensen. Een ander groep wil dat statenloze Thais de Thaise nationaliteit kunnen verwerven en achtergestelde etnische minderheden financiële steun krijgen.

– Ineens duikt hij weer op in het nieuws: de jetset monnik die bekend werd door foto’s van hem in een privé jet en omdat hij een minderjarig meisje zwanger zou hebben gemaakt. De monnik, Luang Pu Nen Kham (35), nam vorig jaar de benen naar de VS en nu wil het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) dat de VS hem uitwijzen.

Wirapol Sukphol, zoals hij thans heet, wordt gezocht wegens het witwassen van geld, bedrog, seks met een minderjarige, overtreding van de Computer Crimes Act wegens het verspreiden van bedriegelijke informatie, belastingontduiking, doodslag, drugsgebruik en nog wat zaken.

Alhoewel hij uit de monniksorde is ontzet, stond vorige week een foto online waarop de man in monnikspij op een tafel met bloemen zit te midden van boeddhisten.

– Een goed voornemen is natuurlijk nooit weg en dat geldt zeker voor het voornemen van minister Surasak Karnjanarat (Labour) om het Social Security Office (SSO) corruptievrij te maken. Dat vertelde hij tegen een gehoor van 500 personeelsleden die een fonds van 1,1 biljoen baht beheren. Transparantie en verantwoording afleggen zijn de sleutelwoorden. Het kantoor gaat zijn investeringsplannen en details van de bestuursvergaderingen openbaar maken.

‘De mensen die premie betalen, willen weten wat het SSO doet, maar dat horen ze nooit. Dus moet het SSO zijn maandelijkse uitgaven bekend maken. Het zou verkeerd zijn als het SSO op dezelfde weg blijft doorgaan.’

– In een vervallen huis in Ayutthaya heeft de politie zondag het lichaam gevonden van een man (35), die was doodgestoken en wiens jongeheer er was afgesneden. De man, die aan een psychische ziekte leed, woonde er samen met een vriendin, eveneens lijdend aan een psychische ziekte. Zij is in het ziekenhuis opgenomen omdat ze een fles met pesticide had leeg gedronken.

– Tienduizend rai wordt de komende maanden in Nakhon Si Thammarat aan arme mensen overgedragen, heeft het Department of Marine and Coastal Resources bekend gemaakt. De gronduitgifte begint zodra de dienst een inventarisatie van huishoudens op het schiereiland Laem Talook Pook heeft afgerond. In het gebied zijn veel illegale garnalenkwekerijen, die tot ernstige erosie van de kust leiden. In Nakhon Si Thammarat gaat het om een proefproject dat vooruitloopt op de uitgifte van twee tot drie miljoen rai in het hele land die de regering Prayut wil toewijzen aan arme mensen.

– Ik vermoord alle agenten van het bureau Si Prachan, schrijft Adisak Srisa-ard, een beruchte drugsbaron in Suphan Buri met de bijnaam Benz Thasai, op zijn Facebook-pagina. Politiecommissaris Somyot Pumpunmuang laat het er niet bij zitten. Hij heeft zijn manschappen gemobiliseerd om de jacht op de man te openen. Enkele medewerkers van zijn drugsnetwerk en familieleden zijn al aangehouden.

Het drugsnetwerk verspreidt vanuit het noorden van Thailand drugs in Bangkok en andere [welke?] provincies. Adisak wordt door de politie als een gevaarlijke crimineel beschouwd. Hij zou zich nu in Kanchanaburi schuil houden.

– In Chiang Rai heeft de politie zondag 2 miljoen amphetamine pillen en 3 kilo crystal meth ter waarde van 560 miljoen baht in beslag genomen. De drugs lagen in een busje dat bij een controlepost werd gestopt. De bestuurder, gekleed in militaire outfit, ging er vandoor. Het busje was gehuurd door een soldaat van het 17de infanterie regiment.

– Premier Prayut brengt volgende maand een bezoek aan Japan, aansluitend op zijn tweedaags bezoek aan Zuid-Korea. De premier gaat er praten over de aanleg van hogesnelheidslijnen, waar Japan belangstelling voor heeft. Japan is de grootste buitenlandse investeerder in Thailand.

– Twee mannen zijn gisteren in Khok Pho (Pattani) aangehouden in verband met de moord op een onderwijzeres zaterdag. Vermoed wordt dat de moord een vergeldingsactie was voor een inval in Nong Chik (Pattani), waarbij twee opstandelingen werden gedood en vijf aangehouden.

– Vandaag buigt het kabinet zich over nieuwe wetgeving die een eind moet maken aan commercieel draagmoederschap. De draagmoeder dient een bloedverwant te zijn van de man of de vrouw voor wie ze een kind draagt. De wet is een uitvloeisel van de ontdekking dat een Japanner talloze vrouwen in Thailand had ingezet om voor hem kindjes te baren. Hoe het met die zaak staat, vermeldt het bericht niet.

– Een mahout is door zijn eigen olifant dood getrapt, terwijl twee Russische toeristen op de rug van de jumbo zaten. Nadat het dier de mahout bij een waterval in Phangnga had aangevallen, ging hij er ijlings vandoor met moeder en haar negenjarigedochter. Pas na drie kilometer zag een reddingsteam kans het dier te bedaren en de Russen te bevrijden.

– Inpakken en wegwezen is het devies voor 177 verkopers die hun spullen op de Ratchayothin kruising tussen Phahon Yothin Soi 33 en 35 te koop aanbieden. Vanaf 15 december zijn ze er niet meer welkom omdat ze het voetpad blokkeren. Volgens de gemeente hebben ze erin toegestemd te verhuizen naar het terrein van SCB Park Plaza dat in gebruik is als een vlooienmarkt.

Vrijdag moeten twee andere plaatsen zijn ontruimd: het voetpad tussen Na Phra Lan en Na Phra That en bij Tha Chang en Tha Tian. Daar staan 400 verkopers.

– Rectificatie van Bangkok Post. Niet Jennifer Lawrence, hoofdrolspeelster van de Hunger Games, heeft gezegd zich zorgen te maken over de arrestatie van demonstranten die het aan de film ontleend gebaar met drie vingers maakten, maar de regisseur. Journalistiek is een vak, beste Bangkok Post.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 november 2014”

 1. philip zegt op

  Zou het toch niet beter zijn om die olifantritjes volledig te verbieden?
  Nu nog enkele filmsterren vinden om mijn voorstel te steunen. 🙂

 2. dyna zegt op

  Dat Generaal Prayut nog maar niet begrijpt dat vrijwel de gehele wereld hem negeert – zie de verslagen over de Asia Pacific meeting en zie ook waar de man staat op de foto- net niet op de achterkant !
  Het heeft toch helemaal niets met democratie te maken wat hij met de niet gewilde tv uitzending deed.
  De BKK post is redelijk kritisch gelukkig wel echter Pheu Thai .onvriendelijk .
  Voorlopig wordt er door de ” onafhankelijke rechtbank ” met meerdere maten gemeten – Yinluck moet en zal de zondebok krijgen – Wat de regeing van Abhisit deed was veel erger en het neerslagen van de opstand in 2010 veel bloediger. Suthep zou in ieder ander land lang achter de tralies zitten ! Hier is hij monnik – bespottelijk en het geeft het boedihisme een slecht imago!
  In Pattaya gaat het leven rustig door zoals het was – werd gisteren aangehouden zonder helm – 500 Bath .Ik mocht het wel in de motorbak gooien !
  De stranden in Jomtien zijn vol – niet alleen door de toeristen ( die lijken er ook meer te zijn ) -maar door de onzinnige regel minder stoelen toe te staan . De stranden zijn breed genoeg en nu zit iedereen hutje aan mutje.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website