Nieuws uit Thailand – 18 juli 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
18 juli 2014

De autoriteiten van Lop Buri gaan paal en perk stellen aan de apenpopulatie in de provincie, omdat bewoners flink last beginnen te krijgen van het toenemende aantal behoorlijk brutale apen.

Ze worden in kooien met lekkere hapjes gelokt en na een medische keuring overgebracht naar centra voor wildbeheer in Chachoengsao, Sa Kaeo, Ratchaburi en Nakhon Nayok. De provincie overweegt ook een apenpark aan te leggen naar het voorbeeld van het populaire vogelpark in Chat Nai.

De meeste aapjes zijn te vinden bij de Phrapang Sam Yot stupa, zoals toeristen weten. De eigenaar van een winkel in de buurt houdt deuren en ramen angstvallig gesloten om te voorkomen dat ze naar binnen sluipen en zijn huis verbouwen. De eigenares van een nabijgelegen kledingzaak klaagt over de urine en uitwerpselen van de dieren en eten dat toeristen er voor de dieren achterlaten.

Volgens een verkoper van apenvoer misdragen de apen zich alleen als ze honger hebben. Normaal gedragen ze zich voorbeeldig, zegt hij. [Gelooft u het?] Hij wil dat de apen blijven omdat ze symbolisch voor Lop Buri zijn en toeristen ze graag zien.

– De BTW blijft nog een jaartje gehandhaafd op 7 procent, maar gaat op 1 oktober volgend jaar omhoog naar 10 procent. Dit heeft de NCPO gisteren bekend gemaakt.

Het tarief bestaat uit twee delen: de BTW en een lokale belasting. Thans is de verhouding 6,3 procent BTW en 0,7 procent lokale belasting; dat wordt 9 procent BTW en 1 procent belasting. Tien procent is het maximum dat de wet toestaat.

De regering Yingluck had al besloten de BTW nog een jaar ongemoeid te laten om consumentenuitgaven en de economie te stimuleren. Thailand introduceerde de BTW in 1992. Aanvankelijk bedroeg die 10 procent, maar op verzoek van het bedrijfsleven werd er 7 procent van gemaakt.

– Gedoe in de taekwondo wereld. Rungravee Khurasa beweert tijdens de Korean Open vorige week door coach Choi Youngseok te zijn gestompt, maar volgens de bonzen van de Taekwondo Association of Thailand heeft hij niets verkeerd gedaan.

Het nationale team kwam gisteren uit Zuid-Korea terug, Rungravee was eerder vertrokken en de coach is in zijn vaderland gebleven. Er wordt met man en macht op hem ingepraat om terug te keren en het team voor te bereiden op de Youth Olympics en Asian Games.

Choi zegt dat de klagende atlete geen warming-up voor haar eerste match deed. Die match verloor ze. Het ontbreekt haar aan discipline, zegt hij, en daarom kreeg ze straf. Ze zou ook tegen de media gelogen hebben. Volgens de TAT-president is ze niet erg populair bij fans.

– Voor de vergiftiging van de 50 jaar oude mannetjes olifant Khlao in Ayutthaya zijn drie verdachten opgepakt. Twee waren in het bezit van de slagtanden die ze hadden afgezaagd. Ze hebben verklaard door een klant te zijn ingehuurd om slagtanden te leveren. Toen ze de olifant zagen, die bij de Lop Buri rivier was vastgebonden aan een boom, dachten ze ‘Eitje’ [in het Thais natuurlijk, want ze spreken geen Nederlands].

De verdachten hebben verklaard vaker op bevel van klanten in Yaowarat (Chinese wijk in Bangkok met veel ivoorwinkels) op wilde dieren te jagen. In 2010 werd een van hen aangehouden omdat hij een Bengaalse tijger had vergiftigd. Hij kreeg een gevangenisstraf van anderhalf jaar, maar nam de benen en was sindsdien voortvluchtig.

De gebruikelijke reconstructie ging gisteren niet door omdat boze mahouts met tien olifanten en honderden omwonenden naar de plaats des onheils waren getrokken. De politie gaat nog op zoek naar de opdrachtgever.

– De verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht in april vorig jaar heeft de financiële positie van werkers niet verbeterd, zegt Yongyuth Chalamwong, directeur research van het Thailand Development Research Institute.

De verhoging van 13 procent hield geen gelijke tred met de gestegen kosten van levensonderhoud van 16 procent, zegt hij. De werkers dachten een hoger besteedbaar inkomen te hebben, maar die werd teniet gedaan door de inflatie. Ondanks het douceurtje konden ze zelfs minder sparen.

In 2011 bedroeg het spaartegoed aan het eind van de maand gemiddeld 1.838 baht, vorig jaar was dat 1.341 baht volgens gegevens van het National Statistical Office. Arbeiders die meestal meer uitgeven dan ze verdienen, gaven in 2011 maandelijks 200 baht per persoon te veel uit en vorig jaar 1.088 baht. [Ezeltje strek je?]

Conclusie van Yongyuth: Verhoging van het minimumdagloon heeft alleen zin als tegelijk prijsmaatregelen worden genomen om de kosten van levensonderhoud in de hand te houden.

– Een 28-jarige man is gisteren in de boeien geslagen op verdenking van verkrachting en moord. Hij vergreep zich in Phakdi Chumpon (Phetchaburi) aan een vrouw (37) uit Laos en haar 5 jaar oude dochter. Het lichaam van het meisje dumpte hij in een kanaal. Het lichaam van de moeder is in haar slaapkamer gevonden. Een bloeduitstorting in haar hals wijst erop dat ze gewurgd moet zijn. Het lichaam van het meisje is opgedoken; ze had soortgelijke verwondingen.

Een buurvrouw zegt gegil te hebben gehoord. Zij vond later het slachtoffer. De verdachte is een broer van de vrouw.

– Met presentiegelden van parlementsleden voor commissievergaderingen is flink gerommeld, heeft een door de junta gevormde commissie vastgesteld. Het geld gaat teruggevorderd worden. Commissievoorzitter Anantaporn Kanchanarat zegt dat drieduizend [Goedemorgen!] commissies zijn gevormd. Sommige commissieleden vingen 9.000 baht voor drie uur vergaderen, terwijl ze na 5 tot 10 minuten al waren vertrokken, soms zelfs bij meerdere commissievergaderingen op één dag.

De juntacommissie heeft zich ook gebogen over drie andere projecten: (1) de bouw van een nieuw parlementsgebouw in Kiakkai, vertraagd wegens problemen met de overdracht van de grond; (2) de constructie van appartementen voor ambtenaren met tweeduizend kamers, inclusief kamers voor parlementsleden en (3) onregelmatigheden bij de toekenning van pensioenen en welzijnsuitkeringen. De commissie heeft het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden gevraagd deze zaken te herzien. De juntacommissie is bezig nog meer modder boven water te halen, maar voor het moment laat ik het hier maar even bij.

– Wegwezen kregen de lotenverkopers op de Ratchadamnoen Avenue gisteren te horen. Soldaten en agenten begonnen ondanks boegeroep van de verkopers hun stalletjes weg te halen. De verkopers zeggen er al tientallen jaren hun brood te verdienen, maar de autoriteiten zijn vastbesloten het trottoir terug te geven aan de voetganger. Een verkoper vroeg zich, verwijzend naar de slogan van de junta, cynisch af: ‘Geeft deze daad geluk terug of zorgt die voor problemen?’

Na woensdag is het definitief afgelopen met de lotenverkoop bij de Khok Wua kruising, waar zo’n honderd stalletjes staan. De gemeente Bangkok heeft vier alternatieve plaatsen voor de verkopers bestemd.

– Nog meer protesten, nu van de Thai Transportation and Logistics Association en de Land Transport Federation of Thailand tegen de gewichtslimiet van 50,5 ton (grote vrachtwagens) en 25 ton (tienwielers), die sinds het begin van de maand van kracht is.

De twee belangenverenigingen willen een versoepeling vanwege hoge transportkosten, maar de junta houdt voet bij stuk.

Uit een studie van de Naresuan universiteit is gebleken dat te zwaar beladen vrachtwagens wegen voor miljarden baht beschadigen. De transporteurs conformeerden zich eerder aan de aanbevelingen van de studie, maar protesteren nu toch bij de NCPO. De huidige limieten zijn volgens hen hoger dan in andere Aziatische landen.

– Bijna 130.000 motortaxibestuurders staan nu geregistreerd bij het Land Transport Department, hetgeen wel een succesje voor de junta mag worden genoemd, die de bezem door het wereldje wil halen. De bestuurders krijgen nieuwe hesje met een lichtgevende strip en een slot voor het registratiekaartje van de LTD.

– Voormalig parkhoofd Chaiwat Limlikhitaksorn van nationaal park Kaeng Krachan en zijn medewerkers worden niet vervolgd voor de verdwijning van de Karen activist Porlajee Rakchongcharoen. De provinciale rechtbank van Phetchaburi acht het bewijs dat zij Porlajee zouden vasthouden, zoals geclaimd door diens echtgenote, onvoldoende.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Corruptie in rijsthypotheeksysteem: Yingluck stond erbij en keek ernaar
105 kinderen onwel na giflek uit containerschip

Dossier

Dossier is een rubriek met informatie over onderwerpen die regelmatig in het nieuws zijn of zijn geweest. Dossier geeft achtergrondinformatie, gebaseerd op artikelen in Bangkok Post. Het is al weer een tijd geleden sinds de laatste aflevering verscheen. Vandaag enkele cijfers over rijst en (rijst)boeren en gegevens uit de Economic Review mid-year 2014 van Bangkok Post.

Enkele cijfers over rijst en (rijst)boeren

Thailand telt 17 miljoen boeren; ze vormen 43 procent van ’s lands arbeidspotentieel en 24 procent van de bevolking.

De landbouwgrond die wordt bewerkt, beslaat 149 miljoen rai. Hiervan wordt 70 miljoen rai gebruikt voor de verbouw van rijst. Van die 70 miljoen rai is 43 milljoen rai geschikt of redelijk geschikt voor de rijstverbouw. De rest is minder geschikt of ongeschikt. Er zouden andere gewassen met een hogere opbrengst op verbouwd moeten worden.

De kosten van Thailand’s rijstproductie bedragen 9.266 baht per ton, veel hoger dan de 4.000 baht in Myanmar en 5.000 baht in Vietnam. Daarom kunnen Thaise boeren en Thaise rijst maar moeilijk concurreren op de wereldmarkt en daarom ook verdienen de boeren zo weinig. (Bron: Bangkok Post, 16 juli 2014)

Feiten en cijfers

  • Bevolking: Het inwonertal van Thailand bedraagt 67.741.401 (schatting juni 2014); Thailand staat daarmee op de 21ste plaats van alle landen ter wereld. De grootste groep zijn de 25-54 jarigen (46,9 procent). In deze groep zijn de vrouwen in de meerderheid. In de leeftijdscategorie 15-24 jaar vormen de jongens de grootste groep. Het percentage 65-plussers bedraagt 9,8 procent. De levensverwachting van mannen is 71 jaar en van vrouwen 77,54 jaar.
  • Telefonie: Er zijn 6,39 miljoen vaste lijnen, 84,1 miljoen mobieltjes en 34 miljoen internetgebruikers.
  • Energie: Thais gebruiken 169,4 miljard kWh aan elektriciteit en 45,08 miljard kubieke meter aardgas.
  • Corruptie: Op de Corruption Perception Index is Thailand gestegen (dus meer corrupt geworden) van de 84ste plaats in 2009 naar de 102de plaats in 2013. Alleen in het jaar 2010 ging het ietsje beter of laten we zeggen minder slecht.

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website